Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jak vybrat dodavatele elektřiny v nelehké době?

Proud je dražší a skutečné vlny zdražování nás teprve čekají. Pojďme se tedy zamyslet nad tím, jak si nyní snížit účty. Kromě úspory energie je dobré prověřit i možnost změny dodavatele elektřiny. Dobře zvolená nabídka může přinést výrazné úspory. Jak vybrat dodavatele elektřiny v nelehké době?
elektřina
Jak uspořit na elektřině v této nelehké době?

04. 10. 2022

04. 10. 2022

Ceny energií rostou

Od začátku roku 2022 znatelně vzrostla cena elektřiny, což koncem roku 2021 oznámil Energetický regulační úřad. Předpokládalo se, že účet typického zákazníka v domácnosti vzroste jen o pár procent v porovnání s předchozím rokem. Bohužel v některých případech byl nárůst ceny mnohem vyšší, což se dokonale projevuje ve vyučtování. Časté používání některých oblíbených zařízení tak může být velmi nákladné, zvláště při dalším navyšování. Když už se s takovými informacemi seznámíte, měli byste si konečně ověřit, zda nakupujete elektřinu od nejlevnějšího dodavatele ve vašem okolí. Slouží k tomu specializované srovnávací weby, naštěstí je jich na trhu několik a jejich používání je jednoduché, jak za chvíli uvidíte. Vyplatí se použít několik webových stránek, protože ceny a kalkulace se mohou mezi nimi lišit.

Jak změnit dodavatele elektřiny

Poté, co provedete porovnání cen, je třeba si vybrat nového dodavatele. Dalším krokem je kontaktovat vybraného prodejce, který pro vás nabízí nejvýhodnější smlouvu. Tuto změnu lze často provést také online. Než budete pokračovat, mějte prosím aktuální vyúčtování elektřiny od svého současného prodejce. Dobré je také získat smlouvu s vaším operátorem. Před provedením změn se ujistěte, že stávající smlouvu lze kdykoli ukončit. Dejte si pozor na některé zádrhele:

Nízká cena za 1 kWh není vše – našli jste nabídku s nejnižší cenou za spotřebovanou elektřinu, tedy za tzv. “aktivní energie”? Před výběrem nového dodavatele energií pečlivě zkontrolujte ostatní složky nákladů. Obchodní, distribuční a další složky poplatků často nezávislé na úrovni spotřeby. Může se ukázat, že když snížíte spotřebu elektřiny, nový operátor přestane být ziskový, protože i přes nižší cenu za 1 kWh má vyšší fixní poplatky než současný operátor a pak už může být na změnu pozdě.

K TÉMATU  Jak na nejlepší předehru pro ženu?

Nízká cena, ale žádná garance – nabídka, která na první pohled vypadá nejvýhodněji, nemusí být vůbec nejlepší, zvláště když například daná společnost negarantuje pevnou cenu elektřiny po dobu trvání smlouvy. Pokud dojde ke zvýšení, dotknou se vás i po změně operátora. Horší je, že „nový“ operátor může zdražit více než současná energetická společnost.

Postup změny dodavatele

Pokud jste se ujistili, že jste našli vhodnou nabídku a co je velmi důležité, že můžete bez finančních následků odstoupit od smlouvy se stávajícím operátorem, můžete pokračovat. Další velmi důležitá věc: změna společnosti, která prodává elektřinu pro jednotlivou domácnost, neobnáší žádné poplatky za samotnou změnu. Pokud se vás někdo pokusí donutit takovou změnu zaplatit, máte s největší pravděpodobností co do činění s podvodníkem. Výjimkou je samozřejmě situace, kdy aktuálně využíváte dodavatele, se kterým jste stále vázáni probíhající smlouvou na dobu určitou. V tomto případě může být jeho porušení spojeno s dodatečnými náklady. Je třeba písemně vypovědět smlouvu se stávajícím dodavatelem nebo to za vás udělá nový dodavatel. Za připomenutí stojí výpovědní lhůta, která je ve většině případů minimálně tři měsíce. Uzavřete smlouvu s novým dodavatelem elektřiny.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Prostředí má hodně společného s tím, jak se naše pokožka chová a jak vypadá. Když je horko a vlhko, pokožka může být mastná z přebytečné vlhkosti. Když je zima a sucho, pokožka může být vysušená. Nemluvě o dalších environmentálních stresorech, jako je znečištění ovzduší, sluneční záření, klimatizace a další. Když se mění roční období, mění se i prostředí kolem nás. Kůže se musí přizpůsobit novým klimatickým podmínkám, ale můžete jí práci trochu usnadnit zavedením správné péče o pleť. Když se mění roční období, měla by se měnit i vaše rutina týkající se péče o pleť. Zvažte tyto podzimní tipy péče o pleť, které vám pomohou udělat stejně hladký přechod z léta do podzimu, jako je vaše pokožka.
Znáte je všechny? Že neznáte ani jedno? Vyvedeme vás z omylu, určitě už jste je někdy někde slyšeli, ale možná pro vás bylo tak těžké je zpracovat, že jste je raději hned vypustili z mysli. Je jich určitě několik desítek. Myslíme slov, která se nějakým způsobem prosadila v běžném užívání, ale obvykle nám trhají uši. Která slova to jsou?
Přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku? Víte, kolik sníte denně bílkovin nebo vlákniny? Hlídáte si, co jíte? Možná, že ne. Hodně lidí nepřemýšlí nad tím, co jí a zda se stravuje správně. Většinou jako výmluva poslouží nedostatek času. Bílkoviny jsou ale pro tělo skutečně nezbytné a drtivá většina populace jich konzumuje málo. Zkuste to změnit.
Není nad to používat jen tu kosmetiku, u níž přesně víte, co obsahuje. Tak se vyhnete alergiím a dalším nežádoucím reakcím. Proto vám přinášíme tipy na přírodní kosmetiku, kterou si v klidu sama vyrobíte doma.
Děti vyrostly, osamostatnily se a doma je najednou smutno a prázdno. Nikde žádné pohozené oblečení a najednou vám chybí i ty věčné otázky vašich potomků, co je k jídlu. Nikdo vás nepotřebuje a najednou si uvědomíte prázdno, které vás obklopuje. Pocity osamění a prázdnoty jsou často spojené s tzv. syndromem prázdného hnízda v důsledku osamostatnění již dospělých dětí.
Děti i domácí mazlíčci umí být roztomilí. Tihle prckové sice ještě nosí pleny, ale už mají doslova záchvat smíchu. A může za to pes! Slyšet dětský smích je rozhodně lepší, než křik. Možná se budete smát s nimi!
Každý den zabrousíte jednou nebo i víckrát na Facebook či Instagram a sledujete své oblíbené účty. Je jedno, co vám přinášejí a dávají. Koukáte na ně, protože vás baví. A čím víc lidí na příspěvek kouká, sdílí ho, komentuje nebo lajkuje, tím větší má potenciál k obchodování. Zkuste to také.
Velkoplošné topení se sice rozmáhá, ale radiátory jsou klasika, kterou známe všichni. Dnes ale mohou vypadat i velice netradičně a ladit s interiérem. Říká se jim sálavé panely, mohou být součástí topného systému nebo fungovat samostatně na elektřinu a můžete je nechat hrdě viditelné v prostoru. Inspirujte se v galerii.
Termín letní láska je s trochou nadsázky jen další pojmenování záletů. Jde zpravidla o krátkodobý vztah mezi dvěma lidmi. Zahrnuje tak mnohem méně složitostí a odpovědnosti než vážný vztah. V létě jsou románky častější, letní láska je navíc stejně krátká a proměnlivá jako roční období.
Není radno si s ní zahrávat, protože vám může pořádně znepříjemnit život. Někteří lidé ji bohužel ale ignorují a pak si také nesou následky. Co je alergie na slunce, jak se projevuje a co se s ní dá dělat? Sluneční alergii nebagatelizujte a snažte se nad ní vyzrát co nejrychleji.
Známe ho úplně všichni. Nejspíš ho mnoho z nás má na talíři alespoň párkrát do týdne. Avokádo je hit posledních let, je to superpotravina, která nesmí chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jenže s sebou nese i temnou stránku, o které se ví, ale příliš se o ní nemluví. Nebo ji záměrně nevidíme.
Také si spolu vaši domácí mazlíčci dobře rozumí? Podívejte se, jak si kočky a psi hrají s ptačími kamarády všeho druhu, jako jsou papoušci, kuřátka, slepice nebo kachny. Zvířátka umí být opravdu rozpustilá!

Výběr článků

Jak to vypadá, když v nákupním centru usedne za veřejné piano člověk a začne hrát? Tentokrát je to ale profesionální hudebník Henri Herbert, který za klávesami vypaluje skladbu Boogie Woogie Piano. Na svou dokonalou hru přirozeně kolemjdoucí upoutá!
Správná velikost podprsenky dokáže s vaším tělem divy. Pozvedne vaše prsa, zeštíhlí pas a bude se vám lépe dýchat. Jak si změříte velikost prsou a poznáte, že vám prádlo dobře sedí?
Suchý šampon, to je pomocník mnoha z nás, o kterém jste už jistě slyšely. Jak s ním ale pracovat, aby se skutečně stal vaším přítelem do nepohody? Naučte se to!

Nepřehlédněte

Proměňte jarní úklid z rutinní povinnosti na rodinnou zábavu. Zjistěte, jak motivovat děti k účasti a vytvořit z úklidu zábavnou aktivitu, která posílí rodinné pouto.
Češi jsou národem pejskařů. Psy opravdu milujeme. Pro naše čtyřnohé mazlíčky uděláme všechno, co jim na očích uvidíme. Kupujeme jim nejrůznější krmení, ale i pamlsky. V prvním zmíněném bývají největší spory. Krmit granulemi, nebo masem? Co je lepší? Na to se nyní podíváme.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek