Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Jak připravit zahradu na zimu a jaké práce na podzim nesmíte vynechat?

Právě podzim je ideální čas na velký úklid zahrady. Kromě neustálého odklízení spadlého listí existuje spousta dalších úkonů, kterým se nevyhnete. Poradíme vám, na co si dát pozor a na co se při zazimování zahrady soustředit.
na zimu
Zahrada na zimu potřebuje náležitou péči, pak si můžete vychutnávat klid až do další sezony.

03. 10. 2022

Připravit zahradu na zimu představuje specifickou péči, ale jakmile budete mít hotovo, můžete spokojeně odpočívat až do další sezóny.

Sklizeň zbylé úrody

Začátek podzimu je doba, kdy se sklízí veškeré ovoce a zelenina, které vám roste na zahradě. Jablka uschovejte v přepravkách do sklepa, švestky jsou skvělé k zavaření do koláčů nebo k výrobě slivovice, vlašské ořechy se vám zase budou hodit na přípravu vánočního cukroví.

Také na zeleninu nezapomeňte, veškerou kořenovou zeleninu ze země vytahejte a uschovejte do sklepa, ideálně do bedýnek s pískem. Červenou řepu nebo pórek můžete v zemi ještě nechat, jen je chraňte před ranními nízkými teplotami.

úroda
Je čas sklidit úrodu a bezpečně ji uschovat.

Některé bylinky jsou velmi náchylné na chladné počasí, proto je lepší je umístit dovnitř. Venku však může přezimovat máta, tymián, šalvěj nebo oregano, pozor si ale dejte na jejich odhalené kořeny a kořenové krčky. V tomto případě je lepší, když k nim přisypete zeminu, aby nezmrzly.

Jakmile vám v půdě nezůstalo nic, zryjte ji. Tím zajistíte větší úrodu pro další rok a také se na delší dobu zbavíte otravného plevele.

Vysázejte nové rostliny

Podzim je také vhodnou dobou, kdy můžete vysadit rostliny nové, jako jsou švestky, maliny, jahodníky, samozřejmostí jsou cibuloviny a jiné. Nic nepokazíte ani tím, že na zahradě vysázíte nové jehličnany nebo živé ploty.

Je čas na úklid

Abyste na jaře neměli se zahradou spoustu práce a aby vám zahrada dobře prosperovala, věnujte jí dostatečnou pozornost právě nyní. Prohlédněte všechny stromy na zahradě, případně je zbavte nemocných a seschlých částí, to samé platí o rostlinách. Pokud je stromek nebo keř nemocný, je lepší se ho zbavit, než aby nemoc postoupila na jiné.

Mnoho lidí má za to, že zahradě svědčí spadané listí. Ovšem to je velký omyl, protože trávník by pod hromadou mokrého listí mohl uhnít. Proto listí pravidelně shrabujte.

K TÉMATU  Banánová slupka najde v domácnosti své využití. Proč ji nevyhazovat?
listí
Spadané listí pravidelně shrabujte.

Také trávník si zaslouží péči

Aby se trávníku skvěle dařilo i v dalším období, je na čase ho naposledy posekat. Trávník během pár týdnů ještě doroste do určité výšky, ovšem ta je na zimu ideální. Podporu růstu mu zajistíte vertikutátorem, který zlikviduje plevel a trávník provzdušní, a také kompostem nebo jiným hnojivem.

Příprava na zimu je důležitá

Kromě úklidu a sklizně péče o zahradu zahrnuje také přípravu rostlin na zimní období. Stromy, keře a vůbec všechny náchylné rostliny je třeba před nízkými teplotami chránit. Jak jsme již zmínili, spadlé listí ze zahrady odstraňte. Tíha sněhu dokáže některé keře a rostliny poničit, proto je raději obvažte nějakým provázkem, předejdete tak jejich polámání. Některé rostliny jsou natolik choulostivé, že je raději přikryjte geotextilií. Myslete i na kořeny, které na zimu zasypte kůrou.

Zazimování zahradních jezírek

Také zahradní jezírka nesmíme opomenout. Rostliny z jezírka vyndejte a uschovejte tam, kde pro ně bude ideální teplota. I pro ryby připravte místo, kde přezimují. Vodu z jezírka vypusťte a jezírko vyčistěte. Abyste se vyhnuli nánosům bahna, listí a jiných nečistot, můžete jezírko přikrýt plachtou.

dům
Zahrada vyžaduje na zimu péči.

Nezapomeňte na nábytek

S příchodem chladného počasí nám také skončilo vysedávání na zahradě. I když některý nábytek venku zůstat přes zimu může, doporučujeme ho však schovat. Před uschováním na zimu ho ale řádně omeťte od pavučin a jiných nečistot, pomocí mýdlové vody ho očistěte. Poté ho můžete jemně obrousit smirkovým papírem a následně natřít speciálním olejem. Opatřete nábytek ochrannými obaly a uschovejte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zahrada: Co je vhodné zasadit na podzim?

Zimní zahrada je celoroční místo k relaxaci. Zima vám už nezabrání splynout se zelení na vaší zahradě! Jakou si vybrat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kdo by neměl rád léto! Nejkrásnější roční období má jen několik málo vad na kráse. Tou asi největší je dotěrný hmyz. Ať už jde o všudypřítomné komáry, které nám doslova a do písmene sají krev, nenápadná, leč nebezpečná klíšťata, nebo o nenechavé mravence. Právě s mravenci se řada Čechů od pozdního jara potýká. Slovy klasika, ty potvory se vám dostanou všude. Naštěstí s nimi můžete bojovat přírodními prostředky.
Už několik posledních let je módním trendem označovat výrobky přízviskem bio, farmářský nebo lokální. My se dnes podíváme na kloub především slovíčku 'bio', které v nás sice může evokovat něco, co je velmi kvalitní, ale ve skutečnosti tomu tak být rozhodně nemusí.
Strom ginkgo biloba je svými účinky proslulý již po staletí. Využíval se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně. V Asii, odkud pochází, je v některých místech dokonce uctívaný.
Jakou nohou jste vkročili do nového roku? I když se zdá být letošní rok stejný jako loňský, několik změn už začalo platit. Mluvíme předně o finančních změnách, kterých letos bylo víc než dost. Otázku je, jestli k řadě z nich muselo vlivem koronavirové krize a velkého schodku ve státním rozpočtu dojít. V každém případě k nim došlo a my vám přinášíme velký přehled.
Otevíráte schránku a mezi letáky vidíte obálku s pruhem. Nervozita je na světe. Co to přišlo? Je to pokuta nebo snad exekuce? Nebo nějaké špatné parkování? Ne všechny obálky s pruhem jsou důvodem k nepokoji.
Méně je někdy více či v jednoduchosti je krása. To jsou slovní spojení, která v pečující kosmetice platí snad ještě o něco více než jinde.
Lyžování není jen o dovednostech na svahu, ale také o tom, jak se cítíte ve svém oblečení. Správně vybrané vrstvy jsou klíčové pro váš komfort, tepelnou regulaci a pohyblivost při lyžování. Abychom vám pomohli vybrat to nejlepší dámské lyžařské oblečení, přinášíme vám několik tipů a doporučení.
I když je pouze otázkou, jestli se v létě dostaneme k vodě, na koupaliště nebo na dovolenou, neznamená to, že bychom měli přestat pracovat na své postavě. Štíhlá figura nám dodává sebevědomí, což je v dnešní době velmi důležité. Pokud vás však nebaví klasický běh, stojí za zvážení pilates.  
Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
Takzvané koitální sblížení představuje zajímavou techniku, která může ještě vylepšit vaše sexuální zážitky. Setkat se lze také s názvem koitální vyrovnávání, tento termín je označován také zkratkou CAT z anglického coital alignment technique.
V posledních letech získávají stále více na popularitě předlohy pro rodinné kroniky, které mají inspirovat babičky a dědečky k vyprávění o rodinné historii. Zájem určitě oživil i populární televizní seriál, v němž právě touto formou autoři zmapovali více než padesát let českých dějin. Rodokmeny jsou prostě v módě.

Výběr článků

Středa přeje odpočinku. Co všechno ještě dnes slibují hvězdy? Napsala pro vás astroložka Naďa Šmídová.
Teploty stoupají a pomalu svítá i naděje, že se brzy otevřou sportoviště. Jestli se chcete po delší pauze dostat do formy, rozhodně nepodceňujte přípravu. Dobijte energii a dávejte si postupné cíle. Jinak byste mohli skončit s nepříjemnými křečemi, bolestivě nataženými svaly a vyčerpaní únavou.
Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.

Nepřehlédněte

Zima není váš kamarád? Nejraději byste se proto na Vánoce sebrali a odjeli do teplých krajů a Štědrý den si užívali s koktejlem v ruce, v bikinách a na pláži s výhledem u moře? Není nic jednoduššího než si koupit letenku a odpočítávat dny. Které destinace jsou na zimní dovolenou v tropech jako stvořené?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek