Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Proč příliš péče pokojovkám škodí aneb jak zahubit rostliny láskou

Koupili jste si nové pokojovky a zaléváte je jako diví, aby vám rostly jako z vody? Pak si dejte pozor na to, abyste je nepřelili. Zatímco rostlina se zanedbanou zálivkou se dá ještě zachránit, po přelití dochází k uhnívání kořenů a tím i k úhynu samotné rostliny. Je spousta důvodů, proč přehnaná péče pokojovkám škodí.
pokojovkám škodí
Víme, že své kytičky milujete, ale milujte je s mírou.

13. 10. 2022

Suchý povrch substrátu ne vždy značí, že rostlina potřebuje vodu

Příliš vody pokojovkám škodí, to už tedy víme. Jenže jak poznáte, že je rostlina přelitá? Někdy to není vůbec jednoduché. Ke všemu, když máte rostlinu umístěnou ve vysokém květináči a na půdu, do níž je zasazená, nevidíte. Pak se snadno může stát, že rostlina chřadne, listy žloutnou, a vy nevíte, co s tím. Dokonce se může stát, že na svrchní část půdy sáhnete a ta je vyschlá. Přece není možné, aby byla přelitá. Možné to ale skutečně je.

Než každou rostlinu zalijete, nestačí jen osahat vrchní část půdy. Správně byste měli strčit prst alespoň jeden až jeden a půl centimetru do substrátu. Je-li půda proschlá i v této části, pak rostlina potřebuje zalít, pokud je vlhká, pak zalévat nepotřebuje.

Ještě nemusí být nic ztraceno

Rostlina chřadne tím, že kořeny napadla hniloba. A toho už se většinou nezbavíte ani přesazením rostliny. Přesto můžete zkusit ji zachránit.

Nejprve vylijte z květináče přebytečnou vodu a pak rostlinu umístěte na teplejší místo a také tam, kde je dostatek slunečního světla a kde můžete zajistit dostatečné proudění vzduchu. Tak se voda ze substrátu odpaří poměrně rychle. Zároveň ale neumisťujte rostlinky do průvanu ani na radiátor.

Drenážní vrstva je základ každého úspěšného pěstování

Jakmile vám začnou žloutnout listy, je nutné rostlinu přesadit.

  1. Vyndejte ji z květináče a z kořenů odstraňte promáčenou zeminu.
  2. Nechte rostlinu přes noc v teple oschnout, aby kořeny nezačaly uhnívat. Pokud ale rostlinu ze substrátu vyndáte a kořeny již plesniví, nejlepší bude si pořídit rostlinu novou.
  3. Druhý den rostlinu umístěte do nového, propustného substrátu a na dno dejte drenážní vrstvu, ideálně keramzit. Květináč ovšem musí mít i dostatečný odtok vody. Jestliže nemáte jiný květináč než ten, v kterém byla rostlina původně, pak ho musíte pořádně vymýt a nechat proschnout.

Co rostlina, to jiný způsob zalévání

Bojíte se, že rostlinu znovu přelijete? Pak k zalévání použijte spíše rozprašovač. Každá rostlina ale potřebuje jiný typ zálivky. Sukulenty si například libují spíše v suchu než ve vlhku. Naopak jiné rostliny by měly mít substrát spíše vlhký než suchý. Nejlepší je kupovat si rostliny od malých pěstitelů, kteří vám zároveň poradí, jak je správně zalévat, kdy je přesazovat nebo jak je množit.

K TÉMATU  Vyhazujete lógr po vypití kávy? Existují minimálně 4 způsoby, jak ho využít v domácnosti
zálivka
U zalévání platí spíš pravidlo, že méně je více.

Co dělat, když jedete na dovolenou?

Prodloužený víkend pokojovky přežijí bez jakýchkoliv problémů. Ale co když jedete na dovolenou na jeden či dva týdny? Samozřejmě můžete poprosit sousedku, aby vám chodila květiny zalévat, ale pak se může klidně stát, že je přelije, aby jim jakože dopřála, a až se vrátíte domů, zachráníte sotva jednu. Raději se proto spoléhejte jenom sami na sebe.

Před odjezdem na dovolenou je nejlepší nechat rostliny takzvaně vyhladovět. Čím více živin v substrátu rostliny mají, tím rychleji rostou. Vy ale před odjezdem na dovolenou potřebujete docílit přesného opaku. Ve vašem vlastním zájmu je, aby rostliny během vaší dovolené rostly co nejpomaleji. Tak jim bude stačit i méně zálivky. Rostliny ani nehnojte. Pokud přihnojení potřebují, pak s tím raději počkejte až po návratu.

Rostlinky dejte do koupelny nebo do ložnice

V den odjezdu rostliny zalijte o něco více, než je obvykle zaléváte. Ale ne zase tolik, aby jim hrozilo uhnití. Odjíždíte-li jen na týden, pak jim jinou péči věnovat nemusíte.

interiér
Chcete mít domov plný květin? Pak si dávejte pozor na to, co pokojovkám škodí.

V případě, že odjíždíte na čtrnáct dní, pak doma zatemněte, tedy zatáhněte žaluzie nebo závěsy, případně rostliny umístěte tak, aby na ně nedopadalo přímé sluneční světlo. Dále byste je měli umístit do chládku, a ne tam, kde může být v letních měsících třeba i třicet stupňů. A myslete i na dostatečnou vlhkost. Nejideálnější místností pro přechodné bydliště květin je například koupelna bez okna. Pokojovky klidně umístěte do vany, do níž napustíte trochu vody. Případně můžete rostlinu zasazenou v obalu s odtokem zabalit do vlhkých hadrů. Také můžete květiny přechovávat v místnosti, jež je orientována na sever nebo východ.

Pořiďte si samozavlažovací truhlík

U již vzrostlých rostlin můžete substrát pokrýt lehce navlhčeným novinovým papírem. Případně si můžete pořídit takzvané samozavlažovací truhlíky, které mají zásobník s vodou. Odtud si ji rostliny přitahují pomocí svých kořenů. Voda se k nim dostane prostřednictvím zavlažovacích knotů nebo vzlínajícími dutinami.  Na českém trhu je seženete za pár set korun, ale mohou vám prokázat skutečně velkou službu.

K TÉMATU  Příprava na přezimování: Které rostlinky zvládnou chladnější teploty?

Existují samozavlažovací květináče kulaté i hranaté, vysoké i nízké, květináče do interiérů i exteriérů. Některé mají i pojízdná kolečka pro snadnější manipulaci. Do zásobníku doléváte vodu jednou za tři dny, záleží na jeho objemu.

Život vám usnadní i chytré aplikace do mobilního telefonu

Přemýšlíte nad tím, jak zlepšit svým rostlinám život a zároveň si chcete zjednodušit péči o rostliny? V tom případě si do svého chytrého mobilního telefonu nainstalujte aplikaci, která vám pomůže v tom, aby se u vás rostlinkám dařilo co nejlépe. Skvělou aplikací je například Planta, která vám poradí se vším, co se pokojových rostlin týká. Samozřejmě v angličtině. Zároveň vás upozorní na to, kdy rostliny zalévat, mlžit, hnojit nebo přesazovat. A také si do aplikace můžete zaznamenávat, jak vaše rostlinka roste. Je však dostupná pouze pro systémy iOS.

sukuletn
Třeba takové sukulenty vyžadují zálivku jen minimálně.

Za vyzkoušení stojí i aplikace PictureThis, která je zdarma. Pomůže vám například odhalit, jestli je daná rostlina, kterou doma máte, nebo kterou si chcete pořídit, bezpečná pro děti nebo vaše domácí mazlíčky. Také identifikuje nemocnou rostlinu a zároveň vám poradí, jak dát rostlinu rychle do pořádku. PictureThis je aplikace, která má více než 30 milionů uživatelů. Je dostupná na zařízení iOS a Android. I v tomto případě vás aplikace provede veškerou péčí o rostlinku. Upozorní vás, když je třeba rostlinu zalít, kdy je nutné ji pohnojit a kdy třeba přesadit. Můžete se spojit i s dalšími uživateli a vyměňovat si své postřehy a získávat nové tipy pro pěstování pokojovek. Je možné přidávat fotky a procházet i další profily milovníků pokojovek.

Populární českou aplikací je Neleň pro zeleň, kterou ocení jak pěstitelé pokojovek, tak i zahrádkáři. Pomáhá vám rozpoznávat různé rostliny, poradí vám, jak je pěstovat, množit a rovněž poskytuje mnoho dalších užitečných informací.

Nebojte se pěstovat vlastní pokojovky. Zvládne to úplně každý, vždy si ale musíte o rostlinkách zjistit, jakou péči potřebují. Bezhlavé zalévání ještě nikdy žádné pokojovce neprospělo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Přírodní hnojiva: Víte, čím vším můžete nakrmit pokojovky?

6 nenáročných pokojovek, které zvládnou péči i těch nejhorších pěstitelů

Zdroje článku:
www.living.cz, www.tchiboblog.cz, www.dumazahrada.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Prosinec je vhodná doba na nějakou tu pohádku. Na jaký film se vypravit s dětmi do kina? Aktuálně je na výběr hned několik variant, pro co se rozhodnout. Animovaní kutilové Pat a Mat pobaví i dospělé, pohádka z našich krajů Čertí brko se pyšní lákavým obsazením, a francouzská rodinná komedie Vánoce a spol. představí Santu až po kolena v bryndě.
Muži po ní šíleli, ona ale vždycky působila, jako by ji to vůbec nezajímalo. Její okolí ji považovalo za přerostlé dítě, které touží jen po samé zábavě a žádných povinnostech. Ve skutečnosti byla Marilyn Monroe anděl s ďáblem v těle. V tom nejlepším smyslu slova.
Umíte si představit vánoční svátky bez pohádek? Nemusíte být nutně dítě, abyste vyžadovali oblíbené příběhy na Štědrý den a všechny následující svátky. Užijte si volné sváteční dny a nezapomeňte na pohádky, které vám přinesou klid a krásnou atmosféru do vašeho domova.
Nemusíte jezdit každý rok k moři. V dnešní době ve znamení inflace a šíleného zdražování můžete využít možnosti navštívit tuzemské vodní plochy. Pokud přece jen chcete do zahraničí, proč nenavštívit naše kolegy na Slovensku? To je známé svou přírodou a také vodními plochami, kde zažijete skvělou relaxaci. Kam byste se měli vydat?
Designový sprchový kout na míru bude jedinečný. Koupelna může vypadat přesně podle vašich představ! Prohlédněte si netradiční sprchové kouty, a třeba se necháte inspirovat a dostanete nápad na vaše vlastní provedení.
Ploché břicho je snem nejen žen, ale také spousty mužů. Čím dál více mužů bojuje s přebytečným tukem v oblasti pasu - a dokonce je jich mnohem více než žen. K zeštíhlení břicha je ale potřeba dosáhnout správné kombinace stravy a fyzické aktivity. Aerobní trénink doplněný silovými cviky vám umožní efektivně zhubnout a zdůraznit svaly.
Je skvělé, když si se svým novým partnerem rozumíte téměř ve všem. Ovšem, už jste se setkala s jeho přáteli? Obáváte se prvního setkání? A co když to napoprvé moc nevyšlo? Nezoufejte, připravili jsme pro vás několik rad, které vás navedou k tomu, abyste se s jeho přáteli více sblížila.
Tinktury se v oblasti léčitelství používají už stovky let. Zájem o ně však v souvislosti s nástupem moderní léčby trochu ochladl. Dnes je tomu opět jinak. Naopak se znovu vracíme k přírodě, které mnohdy věříme víc než chemii, do níž vlastně nevidíme. Léčivé tinktury se proto čím dál hlasitěji hlásí o slovo a jedině dobře. Rozhodně mají co nabídnout.
A je tady zase víkend a s ním třetí adventní neděle. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vám napoví, co očekávat.
Deodorant nebo antiperspirant? To je oč tu běží! Zejména v létě, kdy se potíme víc, než v jiných ročních obdobích saháme po pomocnících, jež umí s potem bojovat (minimálně bojovat s jeho zápachem). Těmito pomocníky jsou myšleny zmiňované antiperspiranty a deodoranty, mezi nimiž je velký rozdíl, který si lidé bohužel neuvědomují či neumí ho definovat. Vesměs se však sáhne vždy po deodorantu, který navíc používáme špatně. Jak správně deodorant používat?
Rádi byste si letos konečně dopřáli pořádnou dovolenou a uvažujete, zda pro vás bude lepší hotel nebo kemp? Podívali jsme se na zoubek ubytování v Chorvatsku a přinášíme vám několik zajímavých tipů, které vám pomohou naplánovat si dovolenou přesně podle vašeho gusta.

Výběr článků

Bez bezmezné důvěry žádný vztah fungovat nebude. Alespoň ne dlouhodobě. Jak to ale udělat tak, abyste si s partnerem takové silné pouto vypěstovala?
Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!
Každý rok se světu představí nové trendy, kterými se můžeme řídit při vybírání nového šatníku nebo zařizování svého bydlení. Zaměřme se nyní na trendy ze světa bydlení, které se budou krapet lišit od těch z roku 2020. Hlavní roli budou hrát přírodní materiály.

Nepřehlédněte

Banán je ovoce, které všichni milujeme a často ho jíme téměř denně. Asi každého z nás někdy napadlo, zda by se jeho slupka nedala využít nějakým způsobem v domácnosti. Světe div se, dala! Máme pro vás několik rad a tipů, jak slupku využít před tím, než ji s konečnou platností vyhodíte do odpadkového koše. Můžete si být jisti, že po přečtení tohoto článku už banánové slupky nikdy jen tak nevyhodíte.
Jde na vás nachlazení a potřebujete se ho rychle zbavit? Přepadla vás velká rýma, pociťujete bolest hlavy a cítíte se slabí? V dnešním článku vám prozradím, jak z toho vyváznout co nejrychleji! Zároveň vám povím, jak tomu předejít. Takže pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli informace, které vám budou přínosné.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek