Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Nemusíte nutně do salonu. Přinášíme tipy na domácí masáž

Dnešní hektický způsob života si často vybírá svou daň prostřednictvím bolesti zad, krční páteře, šíje a nepříjemného tlaku v ramenou. Dobrá masáž je v tomto případě více než žádoucí. Nemusíte však nutně do masážního salonu, dobrou masáž se můžete naučit i sami. Poradíme vám hned několik triků, díky nimž se stanete mistrem domácích masáží.
domácí masáž
Masáž v pohodlí domova si můžete dopřát navzájem.

28. 09. 2022

Dobře provedená masáž má pro tělo hned několik benefitů. Ne vždy je ale čas chodit pravidelně do salonu a pak také mohou být problémem finance. Když se ale naučíte, jak správně provádět domácí masáž, máte otázku peněz i času vyřešenou.

Proč je masáž pro tělo přínosná?

Je obecně známo, že dobrá masáž skvěle uvolní a zregeneruje tělo po kdejaké činnosti.

  • Správně provedená masáž vás zbaví únavy, probudí vaše smysly a zklidní mysl.
  • Masáže jsou známé tím, že podporují funkci krevního a lymfatického oběhu, čímž dochází k posílení imunity.
  • Nemůžete usnout? Dopřejte si masáž, která vás zbaví nespavosti, bolesti hlavy i zad.
  • Masáž působí i jako prevence pro případné úrazy při sportu.
  • Není žádným tajemstvím, že masáž zrychluje metabolismus, čímž napomáhá tělu při spalování tuků.

Poloha při masáži

Základem dobře provedené masáže je, aby byla páteř v rovině. Masérský stůl rozhodně nepotřebujete, stačí se položit na postel nebo na podlahu a ruce mít podél těla, pod hlavou nebo vedle hlavy. Masírovaný nesmí být v křeči, musí být naprosto uvolněný. Nohy by měl mít narovnané a hlavu tu a tam ze strany na stranu přetočit.

Nezapomeňte pod něj dát nějaké staré prostěradlo nebo velkou osušku. Masážní olej je sice příjemný, ale rozhodně ho nechcete mít všude.

Bez prohřátí to nepůjde

Než začnete samotnou domácí masáž praktikovat, je velmi důležité tělo prohřát. K tomu vám pomůže nahřátý ručník, který přiložte na záda. Dbejte také na správnou teplotu, pokud bude totiž masírovanému zima, jeho svaly ztuhnou – a místo uvolnění můžete masáží nadělat pořádnou paseku. Také vaše dlaně by měly být teplé, to samé platí i pro masážní olej.

olej
Nemáte masážní olej? Postačí olivový nebo slunečnicový.

Domácí masáž zad

  1. Masážní olej rozetřete dlaněmi po stranách páteře.
  2. Pravou polovinu zad zakryjte ručníkem a masírujte levou část.
  3. Začínejte od spodní části a pokračujte krouživými tahy směrem nahoru – využívejte k tomu malíkové hrany ruky, následně všech pět prstů.
  4. Není potřeba, abyste na záda moc tlačili, tahy by měly být pomalé a táhlé.
  5. Přejděte na pravou polovinu zad a tu levou namasírovanou opět zakryjte ručníkem. Masáž zakončete lehkým třením zad dlaněmi rukou.
K TÉMATU  Pět tipů, jak udržet děti ve školce či škole

Co nedělat! Pamatujte, že nikdy nepřejíždějte po páteři a dalších kostech na zádech, a v žádném případě nezajíždějte do podpaží. Každý sval má svá vlákna, masírujte tedy podél nich, ne přes ně.

Domácí masáž šíje

Ač by se nabízelo, že u masáže šíje může masírovaný sedět, je to omyl. U masáže by měl člověk vždy ležet.

  1. Naneste olej na krk a rozetřete na trapézové svaly až k lopatkám.
  2. Při této masáži používáme palec a ukazováček, takzvané „vidlice“. Tahy by měly být jemné, začněte u lopatek podél páteře a pokračujte nahoru k ramenům.
  3. Na trapézových svalech můžete zlehka přitlačit – ovšem po domluvě s masírovaným. V tomto případě zapojujte hlavně palec, kterým dělejte malé kroužky – podél páteře, přes trapézové svaly a zpět.
  4. Následně palce vystřídejte hranami dlaní. Masáž byste měli ukončit jemným hlazením.

Na co si dát při domácí masáži pozor?

Velmi důležitá je při provádění domácí masáže komunikace. Vyptávejte se masírovaného, zda je mu masáž příjemná nebo naopak, zda ho bolí. Dávejte si také pozor na intenzitu tlaku při masáži, která nemusí být někdy příjemná. Masáž by rozhodně neměla bolet, měla by být příjemná. Masážím se také vyhněte, pokud masírovaný utrpěl nějaký úraz nebo ho například začala záda bolet akutně. Tady by měl přijít skutečný odborník, který zná anatomii těla.

anatomie
Pokud si nevíte rady, raději přenechejte masáž odborníkovi, který se vyzná v anatomii.

Pár tipů nakonec:

  • Aby byla masáž co nejpříjemnější, můžete pustit nějakou relaxační hudbu – pozor však na hlasitost, která může narušit celý proces masáže.
  • Příjemnou atmosféru také navodíte nějakou vonnou silicí, levandulová přispěje k podpoře spánku, eukalyptová zase protáhne dýchací cesty.
  • Nemáte po ruce masážní olej? Vůbec nevadí, v kuchyni jistě najdete obyčejný slunečnicový nebo olivový.
K TÉMATU  S příchodem jara si naše tělo žádá refresh a novou energii. Dobijte se pomocí bylinek!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejpodivnější masáže, které můžete při cestování zažít

Dopřejte partnerovi nezapomenutelnou masáž. Jak na ni?

Zdroje článku:
www.osmosis.com, www.oprahdaily.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Domácí zvířata jsou pro radost. Kočky občas tropí všechny ty věci, na které jsme zvyklí. Snaží se nacpat do každé tašky, loví svůj stín nebo odraz v zrcadle, a jsou zvědavé a chtějí všechno zkoumat. Zaručeně vás pobaví!
Flirtování je bezesporu jedna z nejžhavějších a zároveň nejzábavnějších věcí, které si můžeme ve vztazích do sytosti užívat. Rozhodně neplatí, že flirt patří jen do seznamovací fáze vztahu, rozhodně lze flirtovat i v dlouhodobém vztahu. Pokud se chystáte na rande, bude se vám flirtování hodit. Poradíme vám, jak se v tom stát mistryní!
Jestli pracujete denně s počítačem, zřejmě je vám jasné, o čem je řeč. Při dlouhodobé neměnné pozici ruky se pak často objevuje její bolest. Ruka vás může pálit, mravenčit nebo v ní ztrácíte citlivost. To vše lze shrnout pod označení syndrom karpálního tunelu.
Nejste si jistá, zda vás partner pouze nevodí za nos? Jak poznat, že jde o lháře jako mrakodrap? Díky našim vyšetřovacím způsobům se dozvíte, zda jde o lháře, nebo jen o vaši domněnku.
Znáte rýmovník? Pravděpodobně ano. Jedná se o bylinku, kterou velmi často pěstujeme na svých okenních parapetech. Pěstitelé mnohdy nevědí, co si s ní počít, protože roste tak rychle, že nestíháme ani mrknout okem. Rýmovník však využijete. Dá se z něj připravit med, sirup nebo také mastička. A jelikož se jedná o zdraví prospěšnou bylinku, je načase pustit se do výroby jednotlivých produktů.
Strom ginkgo biloba je svými účinky proslulý již po staletí. Využíval se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně. V Asii, odkud pochází, je v některých místech dokonce uctívaný.
Už jste slyšeli o naturopatii? Že ne? V tom případě poslouchejte dobře. Možná na alternativní medicínu nevěříte, ale pokud ano, naturopatie vás bude bavit. Existuje už od roku 1936 a je oblíbená hlavně mezi příznivci lidového léčitelství.
Trh s nemovitostmi zažívá nevídané období. I když se původně mluvilo o tom, že Češi nemají našetřeno a že jim chybí takzvaný hotovostní polštář, ukázalo se, že peněz je – a mnoho. Skupují se totiž i takové nemovitosti, které svou cenou volají do nebes. A zájem zatím neutichá.
Říká se, že ženy jsou v uvažování složité, zatímco muži zůstávají srozumitelní a jednoduší. Co se ale vztahů týká, tak muži a ženy následují trochu rozdílné cesty. To, co muži hledají ve vztahu není to, co by ženy motivovalo, aby do takového vztahu šly. Rozdělují je jejich touhy, mentalita, vášně či úroveň vyjadřování. My vám nyní řekneme, co muži doopravdy očekávají od vztahů se ženami a po čem jejich srdce touží.
Minulý týden jsme si zasoutěžili o dvoje krásná sluchátka. Dnes už známe vítězky naší soutěže. Kdo měl štěstí a krásná sluchátka Trust Norma do nás dostane?
Kamení v obývacím pokoji nevyjde nejlevněji, ale svojí práci v interiéru udělá i dekorativní obložení stěn. Sádrokartonové desky dokonale kopírují nejrůznější povrchy, ale kromě upraveného dřeva se dá využít i dřevo z palet. A výsledek vypadá výborně! Na výběr jsou nejrůznější vzhledy a materiály.
Milování s partnerem už tak trochu není, co bývalo? Vezměte otěže do svých rukou a navraťte do vztahu ztracenou vášeň. Jak? Přece s pomocí špenátu, jablek a ovesných vloček! To jsou ty správné prostředky, které mohou oživit vaše libido.

Výběr článků

Pokud se chcete letos blýsknout, bude to chtít do vašeho šatníku zakomponovat alespoň jeden pár stylových tenisek. Že nevíte, jaké kousky budou letos in? Nezoufejte a pojďte se na vybrané modely módních sneakersů podívat s námi. Inspirace na vás čeká!
Máte pocit, že jste vždy třetí kolo, pokud jde o vašeho partnera a jeho telefon? Představte si toto: jste nadšená z rande se svým partnerem – bude to první noc v tomto týdnu, kdy budete trávit čas společně. Ale když se dostanete do restaurace, nepustí telefon z ruky.
Ať už jste milovníci módy, nebo jde toto trochu mimo vás, stojí za to si připomenout pár kousků, ze kterých postavíte skvělé outfity.

Nepřehlédněte

Někdy se to stává a máte pocit, že vás pošle partner brzy k šípku. Položila jste si však otázku, co všechno ho k tomu vede? I my ženy jsme mnohdy nevyzpytatelné. Milé dámy, představte si, že ani muž s vámi nechce někdy mluvit, protože má svou náladičku a mnohokrát je naštvaný či přepracovaný. Když na něj tlačíte, tak celou situaci leda zhoršíte. Bude-li se to opakovat pokaždé, vás nakonec opustí.
Máte ve své domácí lékárničce aspirin? Otázkou je, zda tušíte, co všechno dokáže. Kromě toho, že čistí i ty nejodolnější skvrny na oblečení a zesvětluje tmavé podpaží, také spolehlivě léčí akné. I s černými tečkami si ale hravě poradí!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek