Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Naučte se správně pečovat o mateřská znaménka

Ženy i muži často mateřská znaménka podceňují, ale to se nevyplácí. Nikdy nemůžete vědět, jestli v sobě náhodou neskrývají strašáka v podobě rakoviny. Proto si nechávejte znaménka nejenom pravidelně kontrolovat, ale také se o ně správně starejte.
mateřská znaménka
Mateřská znaménka bychom si měli nechat pravidelně vyšetřit.

30. 09. 2022

Víte, proč se nám vůbec mateřská znaménka a pihy dělají? Může za to takzvaný gen MRCI, který udává, kolik kdo bude mít pih. Zatímco někdo jich má na těle jenom pár, jiní jsou pihami a mateřskými znaménky posetí. Pihy a mateřská znaménka se nejčastěji vytvářejí v dětství a dospívání. S přibývajícím věkem však mohou mizet nebo vyblednout.

Sluneční záření

Slunce je skutečně velkým nepřítelem pih a mateřských znamének. Pokaždé, než vyjdete na slunce, byste si místa s pihami měli natřít silnější vrstvou opalovacího krému s SPF 50.

pihy
Nepřítelem pih a znamének je slunce.

Bylinné esence

Ale i když zrovna slunce nesvítí, měli byste si větší pihy a mateřská znaménka každý den potírat přírodními esenciálními oleji z léčivých bylin, jako je například dobromysl, řebříček nebo měsíček. Občas vám ale také dobře poslouží kvalitní panenský olivový olej.

Pravidelná kontrola

Každý rok, nejlépe před začátkem léta, anebo naopak po konci léta, je čas na pravidelnou kontrolu u dermatologa. Ten vám všechna znaménka prohlédne a případně se některá vyříznou a pošlou na histologii. Ačkoliv si možná říkáte, že je něco takového zbytečné a stačí chodit na kontrolu jednou za pár let, opak je pravdou. Pihy se nám tvoří neustále a v létě nejčastěji a v toto období také nejčastěji vystavujete slunci svá mateřská znaménka. Rakovina kůže se může v těle rozbujet velmi rychle, i proto se doporučují kontroly každý rok.

Průběh vyšetření

Jak takové vyšetření vůbec probíhá? Ze všeho nejdříve vás lékař vyzpovídá. Budete ho muset seznámit se svou rodinnou anamnézou, tedy zdali se ve vaší rodině vyskytovaly kožní nádory a podobné problémy. Budete muset přiznat i to, jak často trávíte čas na slunci nebo jak často a jaké ochranné prostředky proti škodlivému UV záření používáte. Pak už lékař stanoví váš fototyp a učiní klinické vyšetření kožního povrchu. Případně také může následovat vyšetření takzvaným dermatoskopem, který odborníkovi usnadní prozkoumání znaménka.

K TÉMATU  Naučte se používat ekologické čisticí prostředky. Jsou levnější a neškodí vašemu zdraví
znaménka
O svá mateřská znaménka byste měli pravidelně pečovat.

Pokud se u vás nebezpečné mateřské znaménko najde, pak si ho musíte nechat chirurgicky odstranit a histologicky vyšetřit. Odebrané vzorky, kterým se říká névy, se posílají na patologii. Pak už jen čekáte na výsledek.

Podezřelá znaménka a pihy

Víte, jak poznáte obyčejná mateřská znaménka a pihy od nebezpečného melanomu? Ne? Pak si ukážeme hned několik znaků, které byste rozhodně neměli podceňovat.

  1. Nebezpečné znaménko bývá asymetrické a má nepravidelný tvar i okraje.
  2. Někdy také mívá více barev, nejčastěji tmavších odstínů. Velikost znaménka se mění, mění se i jeho barva a nezřídka se stává, že krvácí.

Málokdo z nás bohužel ví, že nebezpečné je i opalování v soláriích. Pokud tedy do solária chodíte a máte na sobě větší pihy nebo mateřská znaménka, měli byste si je přelepit například náplastí. Nejlepší ale samozřejmě je se opalování zcela vyhnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Na jaké nepříjemné změny v těhotenství se musíte připravit?

Zdravé opalování? Takové neexistuje. Jak se chránit před slunečními paprsky?

Zdroje článku:
blog.medicomclinic.cz, www.mojezdravi.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.
Střevní potíže na cestách představují jeden z největších strašáků a též jeden z nejčastějších zdravotních problémů provázených cestování a dovolenou. Základem je prostá prevence a uvědomění si nástrah před vycestováním. Chceme-li co nejvíce snížit riziko zdravotních problémů, je nutné na to myslet již určitou dobou před cestou a celou dovolenou.
Rozvod je záležitostí každého druhého manželství. Toto uvádějí statistiky - a bohužel je to pravda. Čím to je? Možná spolu lidé málo komunikují, nejsou ochotni přijímat kompromisy. Ten kompromis by však měl být prvotním zejména v případě, kdy z manželství vzešly děti.
Navštívit jednou za čas kadeřníka? Proč ne, ale radikální zkrácení a nový účes vás doslova promění v jinou osobu. Podívejte se kadeřníkovi přímo pod nůžky.
Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Každý si svůj svatební den představuje jinak. Někdo sní o pohádkových šatech s dlouhou vlečkou a pompézní výzdobou, jiný zase o skromné party ve stodole, která ale dnes už také může stát desítky korun. Ať už si každý svůj velký den představuje jakkoli, je pravdou, že i ta sebemenší svatba stojí nějaké peníze. Pokud chcete ušetřit a využít své prostředky třeba na svatební cestu, určitě vyzkoušejte některý z našich tipů.
Liběna Rochová, přední česká módní návrhářka, zakladatelka Studia LR, ale také vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Svoji tvorbu představila celému světu. V Paříži, Lyonu, Vídni, Düsseldorfu, New Yorku, Los Angeles, Bombaji, Dillí a v mnoha dalších destinacích. Jak se k módní tvorbě dostala a jaké překážky musela překonat?
Pakliže jste na sociálních sítích jako doma a zároveň se pravidelně udržujete v kondici, jméno Pamela Reif vám pravděpodobně není cizí. Tato vždy pozitivně naladěná německá fitnessačka a influencerka v podobě svých příspěvků a cvičebních videí dopomohla ke shození kil a vypracované postavě nejedné ženě.
Stříbrný náhrdelník je více než jen krásný. V tomto blogu najdete všechny výhody nošení stříbrného náhrdelníku. Hledáte nový náhrdelník, který byste přidaly do své šperkové kolekce, a zvažujete stříbro? Děláte skvělou volbu. Náhrdelníky ze stříbra jsou krásné, odolné a nestojí jmění. Jsou také hypoalergenní a snadno se udržují na rozdíl od mnoha jiných drahých kovů. Stříbrné náhrdelníky jsou univerzální a dostupné v široké škále stylů. Takže ať už hledáte něco elegantního, nebo dáváte přednost roztomilému a hravému vzhledu, určitě najdete ten pravý stříbrný náhrdelník pro vás. Chcete více podrobností o všech výhodách tohoto úžasného kovu?
Víc peněz by se určitě hodilo. Ceny rostou, to je nezpochybnitelné. Ale vaše mzda je už pár let pořád stejná. Ne každý má to štěstí, že má takového zaměstnavatele, který svým zaměstnancům pravidelně nebo aspoň nepravidelně mzdu či odměny zvyšuje. Jak si tedy slušně říct o lepší peníze, abyste před šéfem nebo šéfkou neztratili tvář?
V roce 1998 spatřila světlo světa argentinská telenovela „Divoký anděl“, která přinesla světovou popularitu zejména představitelce hlavní role, Natalii Oreiro.
Zrovna teď je ten správný čas začít chodit do sauny. Proč? Sauna totiž umí zlepšit imunitu, a zabránit tak častému onemocnění. V neposlední řadě vám také dovede vylepšit psychiku!

Výběr článků

Tolik krásných věcí může člověk vyrobit úplně sám. Kreativní DIY nápady vám napoví, jak je to snadné. Zaručeně najdete něco, co budete chtít i u vás doma! Perfektní nástěnné hodiny, jaké nemá nikdo jiný, dřevěný dekor přímo na zdi, pohodlné zahradní posezení z palet a další vychytávky. Co se vám líbí nejvíc?
I ženy umí zdolat obrovské překážky a nejvyšší hory světa. Jednou takovou je horolezkyně Klára Kolouchová, která stanula na vrcholu Mount Everestu a čerstvě i obávané K2. Její výstup i životní příběh poutavě přiblíží právě vznikající dokument, který připravuje režisérka Jana Počtová.
Rozhodli jste se sobě nebo svým blízkým udělat radost a koupit jim chytré hodinky? Dalo by se říct, že chytré hodinky jsou výkřikem módy a že je to trend, který je budoucností. I proto je každý chce mít. Zvyšující poptávka vede ke zvyšující se nabídce a rázem není tak snadné vybrat si jedny, které nám budou dělat společnost. Pojďme si tedy prozradit, jak vybrat chytré hodinky, které budou tím nejlepším parťákem v každodenním životě.

Nepřehlédněte

Život ve volné přírodě pěkně zblízka. Ptáci se střídají přímo před vámi tak, jak je venku nikdy neuvidíte. Pro něco na zub si přijdou i zvědavé veverky. Stačí chytře umístit kameru a můžete si natočit podobný dokument o životě zvířat na vaší zahradě. Možná vás překvapí, kolik se jich tam vystřídá.
Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek