Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Akné v těhotenství jako častý problém. Co konkrétně zabírá?

Akné v těhotenství není nic neobvyklého. Je běžné, že se akné na začátku těhotenství trochu zhoršuje a s postupem času se opět zlepšuje. Pravděpodobným viníkem je nadměrná produkce kožního mazu, ke které dochází, když tělo produkuje větší množství estrogenu. Kožní problém odezní, když se vaše hormonální hladiny vrátí k normálu. Ale teď si řekneme, jak na akné ještě během těhotenství vyzrát.
akné v těhotenství
Těhotenství je obdobím velkých tělesných změn.

25. 08. 2022

Jelikož čekáte miminko, musíte být co nejvíce obezřetná v tom, co používáte. Nezapomínejte, že i pleť přijímá různé látky a živiny, které se pak dostanou do krevního oběhu, tedy přímo k miminku. Změna životního stylu je tak nejlepší volbou, jelikož během těhotenství nemůžete brát léky, které většina dermatologů předepisuje.

Čištění pleti je klíčové 

Je důležité zaměřit se na péči o svou pleť. Používejte jemný čisticí prostředek na obličej, který neobsahuje mýdlo. Pleť čistěte dvakrát denně, jednou ráno a jednou večer. Důkladně se umyjte a opláchněte (zejména v místech, kde se vám nejvíce ucpávají póry).

Pozor: Nic se nemá přehánět. V těhotenství máte mimořádně citlivou pokožku a nadměrné čištění pleti zbavuje vaši pokožku přirozené vlhkosti a „mazu”. To způsobuje, že vaše mazové žlázy pracují nadměrně ve snaze doplnit to, a vaše pleť se mastí ještě více. Celá vaše rutina tak může být kontraproduktivní.

Hydratace, hydratace 

Hydratujte. Ačkoli se to může zdát neintuitivní, používání hydratačního krému bez obsahu oleje může ve skutečnosti pomoci minimalizovat podráždění. Někdy je pokožka, která je příliš vysušená drsnými mýdly na akné, náchylnější k tvorbě pupínků. A nezapomínejte pít dostatek vody. Pitím velkého množství vody pomáháte pleti zůstat vlhkou a celkově vypadat co nejlépe.

akné
Akné v těhotenství je běžný jev.

Udržujte věci kolem vás v čistotě

Akné v těhotenství mohou způsobovat běžné předměty kolem vás. Kromě mytí obličeje dvakrát denně si pravidelně myjte také vlasy, zejména pokud jsou mastné. Udržujte v čistotě povlaky na polštáře, ručníky a všechny čepice, které pravidelně nosíte, a zvykněte si utírat také telefon. V nejlepším případě si vymezte ručník, který budete používat pouze na obličej. 

Přípravky bez oleje

Pokud trpíte na akné v těhotenství, volte přípravky, které neobsahují oleje a jsou označené jako nekomedogenní nebo neaknegenní (jsou vyvinuté tak, aby nezpůsobovaly akné). Výjimkou nejsou ani šampony na vlasy, make-up a pleťové krémy (potřebujete co nejvíce zabránit maštění pokožky).

K TÉMATU  Kokosový olej: víte o veškerých možnostech jeho využití?

Nezapomínejte na SPF

Ačkoliv většina krémů obsahující SPF působí mastně, naleznete dnes na trhu také nekomedogenní, a ty jsou přesně pro vás. Krém nanášejte kdykoli se chystáte ven, ideálně s faktorem SPF 30.

Zkuste se nestresovat

Ačkoliv to je velmi těžké, se všemi těmi hormony a změnami nálad, zkuste držet stres na uzdě. Najděte si každý den čas na to, abyste si dala nohy nahoru a odpočinula si. Pokud se cítíte vynervovaná, pupínky vám to nezpůsobí, ale může to zhoršit akné, které už máte.

Dostatek vitamínu A

V těhotenství přece jen přijímáte živiny za dva, jezte proto více vitaminu A. Takový vitamin A pomáhá udržovat zdravou a svěží pleť. Doplnit ho můžete prostřednictvím potravin, jako je mléko, ryby, vejce a mrkev. Ale všeho s mírou.

péče
Pečujte o sebe bezpečnými přípravky.

Zdravá strava 

Strava a akné v těhotenství, ale i obecně, jdou ruku v ruce. Omezení cukru a rafinovaných obilovin může pomoci vyčistit vaši pleť. Nahradit to můžete například více celozrnnými výrobky, ovocem, zeleninou, ořechy anebo rybami. Věřte tomu nebo ne, ale k pleti může být šetrná i hořká čokoláda. Jezte ji střídmě (čím tmavší, tím lepší), protože čokoláda obsahuje kofein, který není moc prospěšný pro miminko. Ale to už je zase jiná kapitola.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se starat o jizvy po akné a mít zase krásnou pleť?

Stres v těhotenství: jak se mu jednoduše vyhnout?

Zdroje článku:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/whose-body/acne.aspx
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kombuchu už snad známe všichni. Je považovaná za zdravý fermentovaný čaj, který pomáhá nejen našim střevům, ale i celkové imunitě. Ještě ale existuje spoustu věcí, co o ní neznáte. Tak například – věděli jste, že kombucha může i uškodit?
V době, kdy se digitální svět neustále vyvíjí, přinášíme inspirativní příběhy žen, které si vyšlapaly cestu k úspěchu ve světě technologií. Přečtěte si o výzvách, které překonaly, a inovacích, které přinesly. Tyto příběhy nejen motivují, ale ukazují, že technologický sektor není jen doménou mužů.
Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.
Pravý deštivý a sychravý podzim se pomalu začíná hlásit o slovo, a tak není divu, že v tomto zrádném počasí více stonáme my i naše děti. S nižšími venkovními teplotami a nedostatkem sluníčka se navíc zvyšuje riziko nachlazení, chřipky a v dnešní době bohužel i dalších virových onemocnění. Právě v tomto období je tedy více, než kdykoliv jindy v roce důležité myslet na posílení imunity, která hraje zásadní roli v naší přirozené obranyschopnosti a odolnosti proti bacilům. Efektivním způsobem, jak můžeme posílit imunitu sobě i svým blízkým, je za pomoci pěti přírodních pomocníků. Jaké to jsou?
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Každá z nás touží po zdravých a dokonalých vlasech. Získat je však mnohem snazší, než se na první pohled může zdát. Stačí jen vsadit na metodu No poo, která se nejen ve světě blogerek stala trendem. V čem spočívá a jak vám pomůže s vitalitou vašich vlasů?
Děti i domácí mazlíčci umí být roztomilí. Tihle prckové sice ještě nosí pleny, ale už mají doslova záchvat smíchu. A může za to pes! Slyšet dětský smích je rozhodně lepší, než křik. Možná se budete smát s nimi!
Jste vtipní? Přemýšlejte o tom. Myslíte si, že máte dobrý smysl pro humor? Humor je něco, co nás všechny spojuje, od zábavných textových zpráv až po hloupé memy. Svět miluje dobrý smích. Jak jsou na tom jednotlivá znamení s humorem?
Police nebo knihovny se dají koupit, ale dost možná toužíte po nějakém originálu, který se tvarem přizpůsobí vaší myšlence. Nebojte se experimentovat a inspirujte se nevšedními poličkami, které jsou vedle své účelnosti samy o sobě stylovým doplňkem interiéru. Za vším tady ale stojí nejdůležitější prvek, kterým je milované dřevo.
Spodní prádlo je nedílnou součástí každodenního života. Kromě toho bývá také důležitým prvkem v tom intimním kontextu. A to zejména z pohledu mužů. Hezké spodní prádlo totiž dokáže muže naladit na tu správnou náladu, umocnit v něm nejrůznější fantazie a představy. Které je ale láká úplně nejvíc a jak na jednotlivé kousky reagují?
Tyhle šperky a módní doplňky nejen, že vypadají skvěle, Budou také naprosto originální, až si je vyrobíte doma. Je to snadné a výsledek je perfektní. Vybere se každý, jsou tu stylové, roztomilé i elegantní kousky.
Pandemie doléhá na nás všechny. Negativní zprávy, úmorné diskuze kolem zákazů a stále se nelepšící situace nikomu neprospívají. Spíše naopak. Těžce doléhají nejen na naše tělo, ale i duši. Ovšem udržet si vitalitu je jedinou cestou, jak my sami můžeme situaci čelit. Proto si pojďme zahrát o doplňky stravy Naturevia Omega 3 a Magnesium 1, které prospějí nejen naší fyzičce, ale i psychice.

Výběr článků

Nutně potřebujete změnu? Chcete vyzkoušet úplně něco nového a láká vás přestěhovat se do zahraničí? Mnozí z nás se toho bojí, pochopitelně. Je to velký životní krok. Ale ne tak nereálný, jak si myslíte.
S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.
Banány patří mezi rychlou svačinku, ale také mezi potraviny, které pozitivně ovlivňují nervový systém a zlepšují náladu. V Japonsku na banány nedají dopustit především ženy, protože díky banánům si udržují štíhlou postavu. Už jste slyšeli o banánové dietě?

Nepřehlédněte

Ženské sexuální touhy v průběhu života kolísají. Může za to začátek nebo konec vztahu. Příčinou mohou být i velké životní změny – těhotenství, menopauza nebo zdravotní komplikace. Nízkou sexuální touhu způsobují i některé druhy léků.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek