Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Urodila se vám meduňka? Tohle jsou způsoby, na co všechno ji využijete

Meduňka – citronem vonící bylina z Evropy se používá jako kulinářská, léčivá i kosmetická bylina. Všeobecně se má za to, že má uklidňující účinky, je ceněná pro svou schopnost snižovat stres a úzkost, podporovat lepší spánek a zmírňovat zažívací potíže a nadýmání. Zdravotní studie prokázaly, že meduňka dokáže zvýšit pocit pohody, štěstí a bdělosti jednotlivců.
meduňka
Meduňka má obdobná využití, jako třeba máta. Navíc má opojnou citronovou vůni.

10. 08. 2022

Když má meduňka ty správné podmínky, opravdu doslova vám poroste před očima. Proto jí neváhejte dát větší květináč, pakliže ji pěstujete v domácích podmínkách. Že se bojíte, co potom s ní? V našem článku se dozvíte, na co všechno se meduňka hodí.

Meduňka lékařská se v léčitelství používá již dlouhou dobu k léčbě nejrůznějších potíží, nejčastěji stresu a úzkosti. Často se vysazuje, aby přilákala včely, a uvolňuje příjemnou citronovou vůni, když si ji rozmělníte mezi prsty. Listy můžete dokonce rozdrtit a potřít si jimi kůži jako odpuzovač komárů.

Využití meduňky

Obecně platí, že s meduňkou zacházíte stejně jako s jakoukoli jinou čerstvou bylinou. Obzvláště dobře se hodí místo máty, protože uvolňuje příjemné a silné voňavé tóny.

kosmetika
Vyrábíte domácí kosmetiku? Určitě do ní nezapomeňte přimíchat i meduňku.

Kuchyně

  • Meduňka je skvělá do salátů. Dodá jim trochu pikantní chuť a zcela je ozvláštní. A to nejenom zeleninové, ale i ty ovocné.
  • Meduňka se také hodí k drůbeži – zkuste přidat nakrájené lístky do kuřecího salátu, rybích pokrmů, a dokonce i do zeleninových jídel, která můžete podávat jako přílohu.
  • Vyzkoušejte také meduňkový čaj – je stejně uklidňující jako heřmánek nebo levandule, ale má příjemnou citrusovou chuť. Jak na něj? Prostě pár lístků zalijte horkou vodou.
  • Stejně jako mátu nebo bazalku můžete lístky meduňky také kandovat a použít jako křupavou ozdobu na zmrzlinu nebo koláče.
zmrzlina
Chuť meduňky k dezertům perfektně ladí.
  • Chcete-li uhasit žízeň, přidejte do vody lístky meduňky. Koneckonců není nic lepšího než ochucená voda.
  • Rovnou si z ní můžete udělat i osvěžující limonádu.
  • Také můžete do husté smetany přidat lístky meduňky a připravit panna cottu nebo crème brûlée. 
  • Nejenom děti milují zmrzlinu! Vyrobte si jednoduchou lahodnou meduňkovou zmrzlinu. Formičky na led napusťte vodou se sirupem a přidejte najemno nasekané kousky meduňky. Budete se olizovat, a navíc bude vaše pochoutka krásně vonět.
K TÉMATU  Řez stromů – užiteční pomocníci, kteří to umí nejlépe
meduňka
Meduňka má rozkošné malé kvítky.

Domov

  • Esenciální olej z meduňky funguje podobně jako celá tato bylinka. Přidejte několik kapek meduňkového esenciálního oleje do difuzéru a věřte, že tato vůně vám dokáže uklidnit nervy. Dům bude přinejmenším krásně vonět a v lepším případě budete i klidněji spát.
  • Protože se meduňka často používá k léčbě nespavosti, vložte sušené lístky do povlaků na polštáře, čímž si usínání usnadníte.
  • Pokud pořádáte venkovní oslavu, na stoly položte vázy s nařezanou meduňkou, což pomáhá odpuzovat komáry, zatímco si ostatní užívají grilování.

Zdraví

  • Meduňka byla zkoumána jako lék na opary a lze ji použít do oleje pro výrobu hojivého balzámu, přičemž je opravdu efektivní.
  • Pokud se cítíte nadmutí, právě meduňka vám může od tohoto neduhu pomoci. Zkuste pít meduňkový čaj nebo ji použít do koupele.
čaj
Zalijte pár lístků meduňky horkou vodou a uvidíte, jak se vám bude krásně spát.
  • Meduňka pomáhá zmírnit plynatost a pálení žáhy, takže je další uklidňující bylinou společně s mátou, zázvorem a dalšími. Šálek meduňkového čaje také dokáže zklidnit bolesti hlavy.
  • Je známo, že meduňka odpuzuje komáry. Chcete-li si připravit meduňkový repelent, stačí si potřít odhalená místa kůže rozdrcenými lístky meduňky.

Jak vidíte, meduňka má mnoho využití. Teď už se vám nikdy nestane, že nebudete vědět, co s ní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Životodárná H2O: Jak si v létě udržet správnou hladinku hydratace?

Jak doma využít levanduli? Proti molům i do kosmetiky

Zdroje článku:
www.practicalselfreliance.com, www.masterclass.com
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S příchodem vánočního období se nevyhnutelně mění nejen atmosféra domova, ale i pracovní prostředí. Jak zvládnout Vánoce v práci bez ztráty pohody a efektivity? Dnešní článek se věnuje právě této otázce a přináší pět praktických rad, jak skloubit vánoční radost s pracovními povinnostmi. Ať už jste zaměstnanec nebo vedoucí týmu, naše tipy vám pomohou vytvořit vánoční atmosféru v práci, která zlepší náladu a přispěje k dobrému týmovému duchu.
Vánoce jsou rodinné svátky, ale když jste sama - bez partnera, manžela, dětí, mohou to být svátky hodně stresující. Důležité je však začít se na to dívat z jiného úhlu. Být single na Vánoce je nakonec vlastně fajn.
Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!
Dříve pro nás bylo psaní rukou stejnou samozřejmostí jako dýchání. V posledních letech se ovšem k psaní rukou dostaneme poprvé a naposledy na základní a střední škole. Pak plynule přecházíme k počítačům a tabletům. Že v tom nevidíte žádný problém? Bohužel jich ale pár nezanedbatelných vyvstává.
Zdá se vám, že se váš život nevyvíjí tím správným směrem? Zarazili jste se v určitém bodě, odkud se vám nedaří pohnout ani o píď? Řešení je celá řada. Je na vás, které si nakonec zvolíte. Já zkusila koučink a dodnes nelituji!
Vytřete návštěvě zrak, až ji usadíte na originální zahradní posezení. Venkovní nábytek z palet má tu výhodu, že si ho můžete poskládat podle sebe jako lego. Palety mají přirozeně svůj daný tvar, ten je ale možné půlit nebo jinak upravovat. Rohová sedačka se stolkem na kolečkách vypadá skvěle. Stačí vše natřít barvou podle vaší chuti a opatřit matrací a polštářky.
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
TikTok, sociální síť, která zažívá velký boom. Možná jste tady noví, nebo chcete najít nějaké další, zajímavé účty.
Zdá se, že se zloději poslední dobou spokojí s čím dál tím menší kořistí a způsobí větší škodu na dveřích a vybavení. Jak jim zabránit ve vloupání?
Málokdo z nás by tomuto oblíbenému a nadanému americkému herci odhadoval jeho skutečný věk, a to 60 let. Tento fakt jistě potvrdíte, pokud jste v nedávné době zhlédli film Top Gun: Maverick. Zdá se, jako by to nemohlo být už neuvěřitelných 36 let. Ale je! A Tom Cruise vypadá pořád skvěle. Jak to dělá?
I když školy a školky fungují, tak většina dětí v nich moc času netráví. Stačí jim totiž pár dnů v kolektivu a onemocní. Chřipku střídá nachlazení či angína. Během měsíců, kdy byly doma a nosily roušky, se oslabila jejich přirozená obranyschopnost a nyní jim stačí málo. Tohle byste měli udělat, abyste jejich imunitu opět nastartovali a vaše ratolesti trávily více času v lavici než v posteli.

Výběr článků

Elenu trápí to, co mnoho dalších žen, ačkoliv o tom veřejně nemluví. „Můj manžel se mi nedávno svěřil s tím, že by chtěl ještě další vztah. Jsme manželé přes dva roky, cítím se ve vztahu šťastná. Jenže mu očividně nestačím. Chtěl by ještě jinou ženu, chodit s ní na rande a dokonce souložit. A já si mám prý taky někoho najít. Jenže já nic takového nechci, co mám dělat?“ Její muž mluví o tzv. polyamorii a v mužských fantaziích se nejedná o nic ojedinělého.
Dnes budou mít energie všichni na rozdávání. Pokud si chcete s někým něco vyřešit, do toho! Péči věnujte svým nohám a dejte pozor při výběru parfému!
Velké oslavy, večírky, jednohubky, chlebíčky, šampaňské a často rachejtle a ohňostroje k Silvestru patří a těžko bychom si bez nich dokázali příchod nového roku představit. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaký je původ těchto oslav?

Nepřehlédněte

Udržitelná móda již není jen trendem, ale nezbytností. Naučte se, jak skloubit lásku k módním trendům s odpovědným přístupem k životnímu prostředí, a to vše s elegancí a stylem.
Odolný přírodní materiál, který provází člověka odjakživa. Kůže v interiéru znamená pro mnohé sedačku nebo křeslo, ale její využití je velice rozmanité. Kromě jejího praktického využití je totiž perfektním materiálem pro nejrůznější dekorace i originální nábytek. Pokud milujete retro nebo vintage styl, nějaký ten kousek kůže si určitě najde cestu i k vám domů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek