Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Střevní potíže při cestování: Jak se jim vyhnout obloukem?

Střevní potíže na cestách představují jeden z největších strašáků a též jeden z nejčastějších zdravotních problémů provázených cestování a dovolenou. Základem je prostá prevence a uvědomění si nástrah před vycestováním. Chceme-li co nejvíce snížit riziko zdravotních problémů, je nutné na to myslet již určitou dobou před cestou a celou dovolenou.
střevní potíže
Střevní potíže vás mohou zaskočit kdekoliv. Nejen v exotických destinacích.

26. 07. 2022

Cestovatelský průjem

Střevní potíže vás mohou postihnout prakticky ve všech destinacích, nicméně u některých se to dá spíše předpokládat. Oblasti tropů a subtropů, kam patří Afrika, Střední východ, jihovýchodní Asie a jižní Amerika, se řadí mezi oblasti, kde musíte být obzvláště ostražití a dbát na prevenci.

Změna prostředí, kde se nachází nové bakterie, má vliv především na lidskou střevní mikroflóru – a to v negativním slova smyslu. Nejedná se jen o bakterie, ale i viry, parazity a toxiny. Střevní potíže se zpravidla dostavují během prvního týdne dovolené, v začátcích změny prostředí.

Hygienické standardy

V těchto zemích se pravděpodobně setkáte s nižšími hygienickými standardy, než na které jste zvyklí, a proto se může stát, že vás zde tato nepříjemnost velmi brzy postihne. V těchto destinacích obzvláště dbejte na hygienu, myjte si často a řádně ruce, vodu pijte pouze balenou. Nikdy nepijte z veřejně dostupných kohoutků, kde mohou být bakterie, co vaši mikroflóru naruší.

jídlo
Maso při cestování konzumujte jen tepelně upravené a dávejte si pozor, kde jíte.

Ovoce a zeleninu si nikdy neberte v oloupaném stavu. Nemáte jistotu, zda bylo jídlo předtím umyté a kde. Vždy si zeleninu a ovoce ve svém původním stavu očistěte sami, ať máte jistotu, že proces proběhl tak, jak měl. Maso konzumujte zásadně tepelně upravované. A současně volte ta místa, kde nebudete mít o úpravě pokrmů pochybnosti.

Nevhodná strava

Zkonzumujete-li stravu, na kterou vaše tělo není zvyklé, nebo jídlo, co není řádně upravené anebo sníte-li větší množství, střevní potíže se mohou v krátké době vyskytnout a přetrvávat.

ovoce
Exotické ovoce je velkým lákadlem zahraničních destinací. Dopřejte si ho, ale sami si ho připravte.

Na dovolených se setkáváte s různými typy kuchyní a pokrmů, vaše tělo na ně nemusí dobře reagovat. Může se jednat o místní maso či ryby, které nejsou správně zpracované při vysokých teplotách nebo taktéž mohly být skladované delší dobu, než měly být. Chlazené nápoje mají mnohdy také za vinu střevní příhody, když je v nich zrovna led z kontaminované vody. Vybírejte je před konzumací s rozumem.

K TÉMATU  Nemáte čas na zdravé jídlo? Řešením je krabičková dieta!

První pomoc

Střevní potíže mohou být doprovázené celkovou nevolností, únavou, slabostí, bolestí břicha a mnohdy i zvýšenou teplotou nebo přímo horečkou. V takových případech je nutný klidový režim na lůžku a odpočinek. Klíčovým bodem je udržení svého organismu v zavodněném stavu – hydratovat. Toho nejlépe docílíte pomocí vody (balené), rehydratačních roztoků nebo čajů. Ztrátu vody při střevních potížích je nutné dorovnat.

Dalším krokem je zcela nevyhnutelná změna jídelníčku, a to na dobu dle přetrvávajících obtíží. Při výskytu těchto problémů dokážou střeva uklidnit pouze suchary, bílé rohlíky (avšak ne čerstvé) či kukuřičné křupky. Po nějaké době můžete postupně začít přidávat potraviny, jako jsou rýže, mrkev, banány a jablka. Zcela se vyhněte mastným a smaženým jídlům.

Pozor na infekci

Ne všechny případy odezní během několika hodin či dnů. Například v případě konzumace znečištěné vody se vám do těla může dostat infekce, nejčastěji bakterie tzv. Salmonella. Ta proniká do buňky a způsobí zánět. Rozmnožuje se v tenkém střevě, kde je velice odolná.

S tím si tělo může samo poradit – a vás tak bude doprovázet pouze lehký průběh, ale často si lidský organismus sám pomoci nedokáže, a my tak můžeme dojít až do smrtelného nebezpečí, kdy je nutné akutně vyhledat lékařskou pomoc.

salmonella
Salmonella je velmi agresivní bakterie, tělo se s ní ne vždy dokáže vypořádat samo.

Lékárničku s sebou

Při balení na dovolenou si s sebou jistě své základní potřeby vezete – opalovací krém, náplasti, dezinfekční prostředky, krém na možné spálení, léky na alergie a podobně. K těmto věcem rovnou vždy automaticky přibalte léky na střevní potíže, jako černé uhlí, endiaron či smectu.

Lepší variantou je přivézt je zase zpátky, než se ocitnout někde v odlehlé oblasti s obtížemi a nemít nic po ruce. V takovém stavu nechcete běhat po cizí zemi a hledat lékárnu.

K TÉMATU  Jak správně dýchat? Naučte se to, změní se vám život

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejpodivnější masáže, které můžete při cestování zažít

Lékárnička na dovolenou. Lepší být připraven, než překvapen

Zdroje článku:
www.vitacost.cz, www.badgut.org
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

I ženy umí zdolat obrovské překážky a nejvyšší hory světa. Jednou takovou je horolezkyně Klára Kolouchová, která stanula na vrcholu Mount Everestu a čerstvě i obávané K2. Její výstup i životní příběh poutavě přiblíží právě vznikající dokument, který připravuje režisérka Jana Počtová.
Pohyb v těhotenství nepřispívá pouze k udržování optimální hmotnosti maminky. Mnohem důležitějším faktem je to, že jde o významný faktor pro udržení celkové tělesné kondice, dále podporuje srdeční funkci, zachovává pružnost cév a navíc je důležitý pro zachování správného držení těla.
Chceme-li být i v letošní letní sezóně trendy, bude to chtít i stylové boty. Ty by však neměly být pouze vysoce módní, ale také pohodlné. Na následujících řádcích se dozvíte, podle čeho letní boty vybírat, aby byl váš outfit dokonalost sama. Čtěte a inspirujte se s námi!
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Dům, do kterého je vidět téměř ze všech stran. Skleněný dům se poprvé objevil v roce 1949. Slavnou stavbu navrhl americký architekt Philip Johnson, získala jméno Glass House a stojí na Ponus Ridge Road v Connecticutu. Její vzhled inspiruje dodnes stavby po celém světě. Myšlenka otevřeného domu s prostým tvarem nabízí skutečně raritní bydlení, a jeho hlavním rysem je jednoduchost a minimalismus. A samozřejmě také dokonalý výhled do zahrady kolem, ale i mnohem dál. Prosklený dům si můžete nechat postavit i vy.
Věcí, které máme doma a jsou potenciálně životu nebezpečné, je bezpočet. Od různých chemikálií v koupelně až po ostré rohy nábytku. A jakmile si pořídíte malé dítě ukáže se, že vlastně celý váš dům je jedno velké nebezpečí.
Máte někoho, s kým jste se nedávno pohádaly? Pak je čas se usmířit! Dnes vám to půjde skvěle! Dopřejte také trochu zdraví svým játrům a bacha na rande, pokud si představujete, že bude něco víc. Co ještě pro dnešek radí astroložka Naďa Šmídová?
Shannen Doherty, ikonická Brenda z Beverly Hills 90210, neúnavně čelí svému boji s rakovinou prsu ve čtvrtém stadiu. S neotřesitelnou odvahou a láskou v srdci sdílí své myšlenky a plány na to, jak ulehčit budoucí ztrátu pro svou rodinu, zejména pro svou milovanou maminku.
Reality show je jedním z nejpopulárnějších žánrů doposud. Od sledování všech šokujících, nesestříhaných okamžiků, až po osudy u vašich oblíbených darebáků – sledování dalšího dílu každý týdne je návykové. Jaké reality show nejraději sledují v zahraničí?
Avokádo se řadí mezi superpotraviny – a to rozhodně právem, je totiž plné zdraví prospěšných benefitů. Stalo se základem mnoha profesionálních kuchyní, jelikož je prakticky univerzální ingrediencí při vaření a je součástí vyvážené stravy. Jaké jsou jeho zdravotní výhody a jak si připravit tu nejlepší avokádovou pomazánku?
Bradavky patří mezi nejcitlivější části ženského těla. Většinou jsou bodem, který při správné stimulaci dokáže u ženy vyvolat vzrušení, ovšem někdy mohou dost bolet. Co může být příčinou bolesti bradavek?
Zámecké zahrady a parky jsou vynikajícím nápadem na výlet s rodinou nebo romantickou procházku ve dvou. V Čechách máme nemalé množství zámků, které se mohou pyšnit krásně udržovanými parky. Rozkvetlé zahrady jsou tak po prohlídce zámku dalším místem, kam zamíříte. Někde si budete připadat jako v pohádce. Stačí si vybrat, kam vyrazit.

Výběr článků

Fóbie - psychická porucha, která jde ruku v ruce s úzkostmi. Definovat ji lze jako chorobný strach vůči lidem, věcem, objektům nebo vůči konkrétním situacím. Mnohdy nejsou vysvětlitelné, mnohdy si je neseme už z dětství nebo z tohoto období života vychází. Pro mnohé jsou však denním chlebem. Trpí jimi také ženy.
Máte za sebou složité vztahové patálie s muži? V tom případě se někdy může stát, že na ně na nějakou dobu doslova zanevřete. Zkrátka a dobře už si nepřejete žádné další potíže, a tak se mužskému pokolení snažíte co nejvíce vyhýbat. Někdy se tak může stát, že z nedostatku fyzické lásky zatoužíte po ženě. Není na tom nic špatného a zkušenosti se stejným pohlavím uvádí v anonymních průzkumech celé řady žen i mužů.
Postavte dětem pokojíček podle jejich přání. Prodávají se sice připravené sestavy pro děti, ale nic vám nebrání popustit uzdu fantazii a vytvořit bláznivý a originální dětský pokoj. Jen s přibývajícím věkem budou nutné další úpravy, ale zatím jim můžete stvořit vlastní svět.

Nepřehlédněte

Strečink je jednoznačně nezbytnou součástí jakéhokoli tréninku či cvičení. Pomáhá zvyšovat flexibilitu a rozšiřovat možnosti pohybu těla. Správně byste měli strečink provádět jak před, tak i po cvičení. Před tréninkem je třeba tělo trochu prohřát a připravit na zátěž, aby nedošlo ke svalovým křečím. Po cvičení musíte zase svaly trochu zklidnit. A právě to dokáže správný strečink.
Asi pro vás není žádnou novinkou, že s přibývající propojeností všeho a všech se ztrácí schopnost se skutečně odpojit. Mozek je zaplaven doslova nevysychajícím proudem informací, které zároveň nedokáže zpracovat. Co se vlastně děje a co můžete dělat pro svůj spokojený život?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek