Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Nela v koučinku: Dubnový koučink pro hodný holky a kde mi končí hranice

Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.
hranice
Proč každej není jako já? Proč musím někomu vysvětlovat, že mi nemá chodit na pozemek, když nejsem doma? Proč?

03. 06. 2022

Kde má Nela hranice

Mám vnitřního kritika, hlasitýho, škodolibýho, někdy snad až zlýho… je to takový můj malý vnitřní Gremlin. S Marcelou pracujeme na tom, aby se nekrmil po půlnoci a byl to parťák, a takový milý, chundelatý mončičák. Při posledním koučinku na mě ale teda dělal kiš kiš na plný pecky. Jo a prý mlžím (čemuž jsem musela dát za pravdu), tak věcně k věci.

Proč, proč, proč?

Celý týden jsem mrčela, proč jsou lidi různí.

  1. Proč jim není jasný, že chodit mi na pozemek, když nejsem doma, není ok.
  2. Proč mi ve frontě funěj za krk.
  3. Proč, když už se s vypětím všech sil naučím říct NE, mi musí dál nabízet službu, kterou nechci.
  4. Proč, když se konečně odvážím říct si za prodej XY (dostaďte si od staré skříně, přes kolo po starožitnost cokoli) rozumnou částku (ale jen si o peníze říct, je prostě nadlidský úkon), zrovna mě kupující špatně slyší a já musím částku opakovat a to fakt nahlas? Proč, proč, proč?
  5. Proč to ostatní nemaj aspoň podobně jako já?
  6. Proč se musím stále něco učit a nastavovat si hranice? Proč se mi stále vrací tytéž situace v bledě modrým, který na mě řvou: „Tak už ale sakra řekni, že ti něco vadí!” No proč?

To abys konečně pochopila…

Abych se už konečně naučila ty dovednosti, které mi život zlepší. Je to můj život, můj boj, můj posun. Když to vidím napsané, vnímám to celé už jinak. Ale souhrn podobných situací a únava a pevně zaryté vzorce chování, že ale přece moje potřeby jsou až na druhém (třetím, čtvrtém… ) místě, že hodný holky ale vycházejí vstříc a podobný laskominky, mě nejdřív dovedly k tomu, že to vezmu metodou “na Houdiniho”. Prostě zdrhnu, pořídím si opuštěný ostrov a bude.

K TÉMATU  Internetová doba současnosti. Jak mění propojenost se světem náš mozek. Co všechno nám i tělu prokazatelně chybí

Lehce si máchajíc nožky v bahýnku sebelítosti to líčím Marcele a té jen prsty po klávesnici ťukají, jak skoro nestíhá vypisovat moje Emoční rovnice. Pak nastává “proč fáze”. Je to část koučinku, pro mě je náročná, a je to vnitřní boj chtíče změnit život. Rozumu, který si spoustu věcí nechce přiznat a bacha, i hodný holky maj svý hranice a ego, a to jednomu taky vždycky není dobrý rádce.

Kouč Emočních rovnic vám čte ty “poklady”, co z vás vypadaly… a ptá se, proč to tak je? Proč si myslíš, že musíš vycházet ostatním vstříc? A já se kroutím, dělám určitě grimasy a odpovídám, dokud to jde. Někdy narazíme na blok v hlavě a ten dál nepustí. Prostě to nejde. Tak se vrhneme na další Emoční rovnici, další zajetý vzorec a loupeme ty nánosy generací zas o kus dál.

Práce na doma se pomalu stupňuje, jak se člověk učí s Emočními rovnicemi pracovat. Počty rovnic, které jsou už otočené správným směrem se zvyšují, vizualizací přibývá. Na to se těším. Pak to bude fičák.

Můj pokrok

Jste tabulkoví? Excel je váš BF? Můj upřímně ani ne. Jsem spíš na pocity. Ale zas máte recht, že je to přehledný a měřitelný a výstižný, proto jsem si pro sebe i pro vás dala za úkol vyhodnocovat koučink. Takže konkrétně. Kde vidím posun? Co jsem se naučila?

hranice
Proč si myslím, že musím každému vycházet vstříc?
  • Řekla jsem NE, řekla jsem ho v klidu, několikrát po sobě a nepřišel obvyklý pocit špatného svědomí, že takováhle drzost se přece nedělá. Ale netvrdím, že to bylo úplně snadný.
  • Řekla jsem si pevně (a bohužel fakt donucená i hodně nahlas) o pro mě rozumnou sumu za prodej věci (dřív bych ji věnovala zdarma, protože a protoč, přece nebudu po někom chtít peníze).
  • Chodím dřív spát (tělo mi samo vypíná po půlnoci, ale v dobrém), dřív pro mě pracovat do jedné nebo dvou do rána byl standard, a pak si ráno vstávejte kolem sedmé a frčte na sto procent, měsíce v kuse.
  • Udělala jsem první kroky v delegování práce a setkalo se to s přízní.
  • Přišlo mi to jako klišé, ale fakt se na sebe ráno dívám do zrcadla, usmívám se a říkám si: „Dneska by to šlo,” a je mi v tom prostě líp, zvyšuje to sebevědomí.
K TÉMATU  Marcela (42): Přeji si adoptovat dítě, ale manžel a děti s tím nesouhlasí

Ještě bych dodala, že jsem na poslední koučink dorazila rozložená jak dětská svačina zapomenutá přes víkend v baťohu. Kvituju, že to Marcela vzala jako fakt a sezení tomu přizpůsobila. Ne, že by mě šetřila, svou práci odvedla dobře. Ale tak, že jsem cítila, že ví, kdy netlačit na pilu. Má můj obdiv, říká totiž lidem věci, který o sobě nechtěj vědět. Dokáže posouvat hranice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nela v koučinku: Čtyřka je číslo, které odráží stabilitu a sílu. Co si odnáším ze čtvrtého sezení?

Nela v koučinku: Třetice všeho dobrého

Zdroje článku:
https://www.marcelahlavackova.cz/post/dubnový-koučink-pro-hodný-holky
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kdo by neznal milou Rachel ze seriálu Přátelé? Jennifer Aniston tato role jednoznačně proslavila. Od té doby ale natočila spoustu filmů, kde jsme mohli obdivovat její herecký talent a nestárnoucí krásu. Na hollywoodském výsluní tak zůstává nadále, a nevypadá to, že by se chystala odejít. Ale i ona má občas dny jako „pouhý smrtelník“. Co jste o ní určitě nevěděli?
V dnešní době mnoho z nás hledá způsoby, jak se zbavit stresu a o své tělo se řádně starat během rušného života. Často kvůli tomu pátráme na sociálních sítích po osobách, které by nás inspirovaly a my nechali jimi (ne)vědomě ovlivnit náš životní styl. Chceme vědět, jak zdravě žít, nechat se vést nebo poznat nepoznané.
Nechcete mít na svém břiše navždy důkaz toho, že jste se stala matkou? Zvolte účinnou prevenci v podobě každodenního mazání mandlovým či slunečnicovým olejem. A proč byste měla do jídelníčku zahrnout otruby a lněná semínka?
Pokojové květiny mají v zimě jiné nároky, podle toho, zda potřebují přezimovat v chladnější místnosti, nebo zda mohou přežít zimu v běžném bytě s teplotou nad 20 °C. Netvarovat, nestříhat! Co ještě nedělat? Kdy a jak hnojit? Jestliže se chcete s pokojovkami těšit i v mrazivých měsících, vytvořte jim vhodné podmínky.
Letošní listopadová novinka z produkce TV Nova, tou je osmidílný seriál s názvem O mě se neboj z dílny režiséra Bisera Arichteva a z pera Jana Coufala a dalších. Seriál se nese v duchu komediálně-romantickém. Získal si vás?
V chladných dnech jsme zahalení od hlavy až k patě. A právě o tu patu jde. O obě. Aby nebyly stejně jako uzavřené boty v kanceláři nebo třeba v kině cítit. Je to trapas.
Taky se někdy cítíte ve svém vztahu jako ve vězení? A kdo vlastně řekl, že je nutné žít ve svazku jednoho muže a jedné ženy?
Každý z nás občas zalže – ať už se jedná o milosrdnou lež, anebo prostě jenom proto, aby vypadal dobře a udělal dojem na ostatní. Ale, jak se říká, lež má krátké nohy! O tom ví něco i lidé, co se s námi podělili o své příběhy a zažili trapas při provalení se jejich výmyslů.
Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou v posledních letech takřka zaklínadlem, bez nichž se zdravý životní styl neobejde. Blahodárně působí na naše zdraví, ale jsou opravdu lepší, než ovoce a zelenina v přirozeném stavu?
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.
Psychohygiena představuje metody k získání duševní rovnováhy, psychické odolnosti a spokojenému životu. Proč bychom měli psychohygieně věnovat stejnou pozornost jako své fyzické kondici?

Výběr článků

Hledáte-li kvalitní nepromokavé boty, které využijete zejména v nepříznivých dešťových podmínkách, zkuste se poohlédnout po stylových dámských holínkách. Na trhu jsou vysoké i nízké typy holínek, které nejsou pouze funkčním doplňkem, ale také vysoce módním prvkem našeho outfitu. Na následujících řádcích se tak dočtete, co všechno by bylo dobré vzít v potaz, než si nové dámské holínky zakoupíte.
Každému se jistě stalo, že se při vaření popálil. Stačí delší pobyt nad unikající párou nebo opomenutí nasazení chňapek a může být neštěstí na světě. Od nehezkých následků vás mohou ochránit lístky aloe vera, které uvnitř ukrývají příjemnou léčivou a zároveň chladivou dužinu. Pěstujete ji na svém okenním parapetu? 
Zdá se, že se zloději poslední dobou spokojí s čím dál tím menší kořistí a způsobí větší škodu na dveřích a vybavení. Jak jim zabránit ve vloupání?

Nepřehlédněte

Jak zabalit vánoční dárek? Použít vánoční papír, nebo si ho nechat zabalit od profesionálů? Nebude pak obal dražší než vlastní dárek? Doma vyrobený obal může povýšit vánoční dárek o třídu výš. Navíc to bude jedinečný originál. Tak se do toho pusťte.
Děti dnes vyrůstají mezi chytrými telefony a tablety, a jejich zájem o ně musíte mít pod kontrolou. Vaše ratolesti vás vidí chytrou elektroniku používat, a není třeba se snažit jim zájem o ni odpírat. Nemyslíme tím, aby vaše dítě místo stavebnice nebo panenky žmoulalo telefon, ale existují hry, které se snaží zábavnou formou něčemu přiučit. Jaké aplikace budou užitečné pro ty nejmenší?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek