Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Proč začít s bikram nebo hot jógou? Seznam benefitů je dlouhý

Hot jóga není bikram jóga. Mezi těmito jógovými praktikami je několik rozdílů, mnohé ale naopak mají společné. Proč hot či bikram jógu zkusit? Důvodů máte mnoho.
bikram
Hot nebo bikram jóga? Každá má něco do sebe.

08. 06. 2022

Hlavní rozdíly

Bikram jóga

Bikram jóga je forma hatha jógy, která pracuje s konkrétními vybranými pozicemi v kombinaci se správným dechovým cvičením. Jejím zakladatelem je Američan původem z Indie Bikram Choudhury. Bikram jóga se praktikuje v místnosti vytopené na 40 až 42 stupňů Celsia a její součástí je přesně dvacet šest pozic hatha jógy, které se nikdy nemění.

Hot jóga

Naopak hot jóga vychází z vinyasa jógy, která čítá několik smysluplně propojených póz. Hot jóga se praktikuje v místnosti s teplotou od 37 do 42 stupňů Celsia.

Jak u bikram jógy, tak i u hot jógy se ale vždycky pořádně zapotíte, a to nejen díky náročnějším pozicím, ale i vysoké teplotě. Výhodou tohoto stylu jógy je, že při ní skutečně hubnete.

jóga
Na hodinu můžete sama, nebo z toho udělejte pravidelný zážitek s kamarádkami.

Rozdíl mezi nimi ovšem spočívá i v délce lekce. Zatímco bikram jóga trvá přesně devadesát minut, hot jogu praktikujete pouze šedesát minut. U bikram jógy se také klade velký důraz na disciplínu. Plníte, co vám řekne lektor, neodmlouváte ani neskuhráte. Hot jóga v tomto ohledu bývá o něco mírnější, a když zkrátka už nemůžete, odpočinete si. Každá hodina hot jógy také může být jiná a jednotlivé ásany (pozice), se mohou měnit. Hot jóga je pokaždé stejná.

V místnosti určené pro bikram jógu také často bývají přítomna zrcadla, u hot jógy už takovou samozřejmostí nejsou, neboť někteří lektoři hot jógy tvrdí, že jsou zrcadla rušivá. Záleží však na úhlu pohledu, neboť mnohým ženám i mužům zrcadla pomáhají dostat se lépe do pozic, které ještě příliš neovládají.

Hýčkejte své zdraví

Proč byste se ale u hot nebo bikram jógy měla potit? K čemu je dobré trávit hodinu nebo hodinu a půl v přetopené místnosti a snažit se dostat do nemožných pozic v potu tváře? Jednoduše proto, že vám taková jóga zlepší náladu a ještě uděláte něco pro své zdraví.

K TÉMATU  Jak strava ovlivňuje naši náladu? A ovlivňuje ji vůbec?

Co všechno hot a bikram jóga dokážou?

Zbavíte se vysokého tlaku

Bikram nebo hot jóga pomáhá řešit problémy s vysokým tlakem. Když se hýbete a spotřebováváte energii, samovolně dochází ke snížení procenta tělesného tuku, dále se také vaše tělo zbavuje soli a nadměrných tekutin. To vše pomáhá při léčbě hypertenze.

Na nízký tlak

Někdo má ale naopak problémy s nízkým tlakem. Motá se vám po ránu často hlava? Dejte si hrnek vaší oblíbené kávy nebo sklenici vody s hořčíkem a vyrazte na hot či bikram jógu. Už po pár lekcích sama poznáte, že se vám hlava tak často nemotá. Ovšem za předpokladu, že doplňujete tekutiny pomocí nealkoholických nápojů.

Přirozené hubnutí

Skutečně hubnete. Zatímco při klasické józe toho příliš nezhubnete (spíše posilujete a získáváte svalovou hmotu), při józe ve vyhřáté místnosti skutečně pozorujete výrazný úbytek kil už po několika lekcích.

Rozhýbejte klouby

Máte zkrácené svaly a často vás bolí klouby? Pak je pro vás hot jóga nebo bikram jóga jako stvořená. Vyšší teplota v místnosti vaše svalstvo a klouby uvolní, přirozeně prokrví a jógové ásany vám pak jdou skoro samy, aniž by vás něco bolelo.

Účinný lék na migrénu

Rovněž jsou tyto formy jógy vhodné pro ty ženy, které často bolí hlava nebo trpí na migrény. Migrény často způsobují skřípnuté nervy v krční oblasti, případně v ramenech nebo zádových svalech a poctivě prováděnými jógovými pozicemi můžete všechny tyto problémy odstranit už po pár pravidelných lekcích.

Zatočte s cukrovkou

To ale rozhodně není vše, co jógou ve vyhřáté místnosti můžete dokázat. Pokud trpíte cukrovkou, můžete se zbavit i jí. Jóga společně s vyváženou stravou bohatou na bílkoviny snižují hladinu cukru v krvi.

K TÉMATU  Je vám zima? Co přidat do podzimního jídelníčku a na co nezapomínat? Tyhle potraviny vás bezpečně zahřejí!

Vyzrajte na astma

Hluboká dechová cvičení, která při józe provádíte, zvyšují kapacitu a zároveň i elasticitu plic. Proto pomáhá také při léčbě astmatu. Dechovým cvičením se rovněž uvolníte po psychické stránce. A bude se vám to hodit i v běžném pracovním či soukromém životě, kdy řešíte mnoho stresových situací. Vždy si v těchto chvílích vzpomeňte na dechové cvičení, a než začnete panikařit, pořádně si zadýchejte.

dech
Dechová cvičení klidní mysl a zlepšují cirkulaci krve.

Vyléčí křečové žíly

Bikram i hot jóga příznivě působí i na náš krevní oběh. Při protahování stlačujeme tepny, žlázy a orgány, ke kterým se po uvolnění polohy dostane okysličená krev. Tělo se tak pročistí, zbaví škodlivých toxinů a získá tolik potřebnou energii. A protože bikram jóga detoxikuje samotné tepny, zbavuje naše tělo i arteriosklerózy a křečových žil.

Spíte hlubokým spánkem

Trpíte nespavostí? Jestli existuje nějaký zaručený recept na nespavost, pak je to právě bikram a hot jóga. Zklidňují nervovou soustavu a správně prováděními pozicemi prokrvují spánkové centrum v mozku. Každý den před spaním nezapomeňte aspoň tři minuty věnovat dechovému cvičení. Uvidíte, že pak budete spát jako miminko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nespavost je nebezpečná. Tipy, jak usnout hravě a bez počítání oveček

Nahá jóga: Trend pro odvážné, nebo cesta ke zdravé sebejistotě?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jednou z možností, jak pozitivně ovlivnit vzhled našeho obličeje, je obličejová jóga. Jedná se o krátké cvičení, které umí oddálit projevy stárnutí a pozitivně naladit tělo i mysl. V čem spočívá?
Začátek školního roku bývá pro děti náročný. Především přeladit se z prázdninového módu do toho studijního vyžaduje mnoho úsilí. Nenáročným způsobem, jak se děti můžou začít učit, aniž by si to uvědomovaly, jsou naučné filmy a seriály. Jen posadit děti před obrazovku ale nestačí. Důležité je s nimi o pořadech mluvit. Jak na to?
Přemýšlíte nad tím, co za rostlinku si vypěstujete? Nechcete nic extrémně náročného, na druhou stranu požadujete, aby byla přínosná a ku prospěchu? Za zvážení stojí pepřovník, což je rostlina, která vám bude plodit vlastní pepř! A jelikož je pepř součástí prakticky jakéhokoli jídla, určitě stojí právě tato rostlina za vyzkoušení. Otázkou ale zůstává, jak na pěstování pepřovníku? Pojďme si záhadu společně rozlousknout!
Pocení je zcela běžný jev. A zatímco během zimy mu nevěnujeme prakticky žádnou pozornost, v létě o ni doslova žádá. Zejména v parných horkých dnech nám jeho pach umí znepříjemnit nejeden výlet nebo cestování vlakem či městskou hromadnou dopravou. Věděli jste ale, že pocením vylučujeme veledůležité minerály z těla? 
Lidé žijící v bytech často nevyužívají prostor svého balkonu na maximum, a to zejména díky nedostatečnému soukromí. Máme pro vás pár skvělých tipů, jak ho snadno na balkoně či lodžii zajistit a vytvořit si tak oázu klidu a pohody.
Potřebujete trochu rozveselit? Leze na vás jarní deprese, nebo naopak podzimní splín? V tom případě není nic lepšího, než zasednout k televizi a pustit si něco třeskutě vtipného. Které komediální filmy a seriály jsou pro tento účel jako stvořené?
Blíží se významný den vaší ženy, případně jsou za rohem Vánoce a vy ještě nemáte žádný dárek? Nepanikařte, stále vše můžete zachránit. Zapomeňte ale na kreativitu, raději vsaďte na jistotu.
Téměř každý z nás se v rámci rodinných nákupů spoléhá na igelitové sáčky, které nám tak nějak ulehčují pravidelné návštěvy supermarketů. Zatímco nám v jistém ohledu pomáhají, naší přírodě jejich přítomnost zrovna dvakrát nesvědčí. A přitom to jde dost dobře i bez nich. Seznamte se s trendem, který dává sbohem igelitovým sáčkům a dopřává zelenou nákupům takzvaně bez obalu.
Řada lidí interiér svého domu v průběhu života změní, zrekonstruuje, aby byl hezčí a modernější. O každém to ale neplatí.
Taky jste si někdy připadali jako v noční můře? Nic vám nevychází, cítíte se pod psa a máte chuť všechno vzdát! Proč tomu tak vlastně je? Proč se vám nedaří a ostatním ano? Jde to vůbec změnit? Mohou vám věci konečně začít vycházet? Já říkám ANO! Pojďme se na to společně podívat...
Pozorujete okolo sebe generaci teenegarů a říkáte si, co je to vlastně teď za módu? Pojďte se s ní seznámit a uvidíte, že vám hned přiroste k srdci. Urban fashion se totiž jednoduše zapracuje do každého stylu!

Výběr článků

Krásný, rovný úsměv bez bolesti a téměř na počkání slibuje inovativní systém neviditelných rovnátek Invisalign. Rovnátka jsou totiž navržena tak, aby odhalila úsměv, po kterém toužíte. Díky snímatelným rovnátkům tak opravdu během pár měsíců změníte svůj život.
Sprchování nebo koupání jsou každodenní činnosti. Většinou se k nim schyluje po ránu, ale jindy také večer po náročném dni v zápřahu. Mnoho lidí však k této fázi hygieny přistupuje ekonomicky a spíše se nekoupou, než koupou. Čím víc se budu sprchovat či koupat, tím větší poplatky se na dům budou vztahovat, říkají si. Jelikož ale mluvíme o nezbytnosti, prozraďme si, co je z tohoto pohledu lepší čili ekonomičtější.  
Kočky se řídí jednoduchým heslem. Pokud se do toho vejdu, můžu si tam zdřímnout. Spící kočky někdy zaujímají polohy, které přímo vybízí natáhnout se s nimi a odpočívat podle jejich vzoru. Milují krabice, ale klidně se napasují i do umyvadla. Některé kočky si pak hoví na zádech tak, že vypadají jako mrtvé. To když jsou naprosto spokojené!

Nepřehlédněte

I když si v době neutichající rýmy myslíme, že se nám nemůže nic horšího stát, existuje celá spousta daleko vážnějších onemocnění, které nám dokážou život obrátit doslova naruby. Jednou z nich je rakovina – nemoc, která je obrovským náporem na psychiku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek