Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

10 způsobů, jak efektivně a přirozeně zvlhčit vzduch v domácnosti

Bydlíte v bytovce nebo v paneláku? Zřejmě i vy máte potíže s velmi suchým vzduchem v místnostech. Jak ho efektivně zvlhčit a co suchý vzduch vlastně způsobuje?
zvlhčit vzduch
Vlhkost v místnosti by se měla pro příjemný pobyt pohybovat okolo 50%.

12. 05. 2022

Možná v tom spatřujete jisté výhody, jako že vás doma netrápí plíseň. Zvlhčit vzduch v místnosti ale má své opodstatnění. Když jste v suché místnosti déle než dvě hodiny, je vám nepříjemně.

Suchý vzduch umí s člověkem zamávat

Trápí vás neustálý pocit žízně. Cítíte se neklidní. Máte kašel, jste unavení. Suchý vzduch není přínosný pro nikoho z nás. Když jsou naše sliznice vysušené, mnohem méně zachycují viry a bakterie, které se ve vzduchu pohybují. Patogeny tak pronikají mnohem dál do dýchacích cest, kde škodí.

Suchý vzduch není přínosný, naopak. Lidé, kteří u sebe pozorují vyšší sklon k infekčním onemocněním a virózám, by si ho měli skutečně ohlídat. To platí i u alergiků a astmatiků (respektive u nich především). Při suchém prostředí se více namáhají také naše oči, kůže a vlasy. 

Se suchým vzduchem se trápíme hlavně během topné sezóny, která nám, paradoxně, dokáže pořádně zatopit. Pokud vzduch aktivně nezvlhčujeme, zaděláváme si na potíže s kůží i dýcháním. 

Jaká je ideální vlhkost? 

Obecně se uvádí, že za optimální vlhkost vzduchu v místnostech je považovaná hranice 50 %. Tato veličina ale není splněná u většiny bytových nebo panelových domů. Lidé tak častěji kašlou a cítí se unavení.

zvlhčovač
Do zvlhčovače můžete přidat i vonné esence a v bytě vám bude o to víc příjemně.

Ani příliš vlhký vzduch samozřejmě není žádoucí. Když se vlhkoměr pravidelně zastavuje na hodnotách okolo 70% a výše, hrozí v místnosti vznik plísně. 

Všeho moc škodí

Existuje několik osvědčených rad, které můžeme vhodně kombinovat. Nic se nesmí přehánět samozřejmě. Náš cíl je 50 %, ne vznik nebezpečných a zdraví ohrožujících plísní. Při zvlhčování vzduchu nezapomeňte hojně větrat. Doporučuje se alespoň třikrát denně po dobu šesti minut. Otevřít do průvanu, aby se vzduch v místnostech vyměnil, a opět okna zavřete. Vyměníte vzduch a odstraníte vlhkost, která je již přebytečná.

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví od 12. do 16. 11. 2018. Neváhejte realizovat svoje odkládané plány!

Ideální zvlhčování místností

Podívejte se na přehled způsobů, jak přirozeně zvlhčit vzduch tak, abyste se v prostorách cítili komfortně.

1. Ultrazvukové zvlhčovače pomáhají svévolně

Nemusíte hnout ani prstem. Stačí si jen zvolit intenzitu, nebo třeba přidat oblíbenou vůni pomocí esenciálního oleje. A je to.

2. Sušíme prádlo v místnosti

Dnešní pračku rozvěste v blízkosti topidla a těšte se na příliv příjemně vlhkého vzduchu. Zabijete dvě mouchy jednou ranou. Pouze nezapomeňte na kvalitní odvětrání všech místností. Pára se nejraději usazuje v chladných místech, kde může tvořit plíseň. 

3. Vařte, vařte a zase vařte

Vařte si jídla na páře, je to zdravé a zachová to vitamíny. Navíc se vám touto metodou podaří zvýšit přirozenou vlhkost ve vašem domově. 

4. Ať žije rychlovarná konvice!

Zvlhčit vzduch v domácnosti můžete i pokaždé, když si vaříte čaj v rychlovarné konvici. Pro jednou nezavírejte poklop a upusťte trochu páry. Potěší to váš suchý příbytek nebo kancelář. 

5. Udělejte si kvalitní bylinný odvar

Všichni víme, že bylinkové čaje se nemají jen tak halabala přelít vodou z konvice. Naopak. Měli bychom je po určitou dobu vařit na sporáku, aby došlo k aktivaci jejich plného potenciálu. To samozřejmě vítáme. Alespoň nám to doma bude vonět. Po heřmánku, mátě nebo třeba po devíti bylinách.

6. Čas praní záclon

Jak často perete záclony? Víte, kolik prachových částic se na nich zachytává? Během topné sezóny se je nebojte vyprat mnohem častěji, než jste zvyklí. Vyprané záclony ještě na chvíli ponořte do lavoru s vodou a škrobem. Nechejte chvíli okapat a hurá s nimi na okno. Svěží vzduch už přichází.

7. Dejte si vanu

Další způsob, jak efektivně a přirozeně zvlhčit vzduch, je koupel. A až se dosyta naplníte radostí, vyjděte z vany ven a vodu nevypouštějte.

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví na středu 12. 9. 2018. Závažná rozhodnutí raději znovu promyslete!
koupel
Dejte si relaxační vanu a poté ji nevypouštějte hned.

8. Myčka se suší sama

Po dokončení mycího programu nechejte myčku otevřenou. Vlhkost vejde do místnosti a nádobí se mezitím dosuší.

9. Květiny, květiny, květiny

Pořiďte si domů rostliny a květiny. A pravidelně je zalévejte. V džungli se vám bude skvěle dýchat!

květiny
Je známo, že květiny v interiéru mají na vzduch v místnosti blahodárné účinky.

A desátý tip? No přece domácí mazlíčci všech druhů. Vyžadují vodu. Ta se bude odpařovat i do vašich místností, což vám pomůže zvlhčit vzduch. Máme rádi zvířata, zvířata…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 pokojovek, které fungují jako efektivní čističky vzduchu

Zdravá vůně domova. Jak na domácí osvěžovač vzduchu, který zlepší náladu i stav vaší kondice

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý z nás má ty nejlepší rady a recepty, jak zvládnout nachlazení. Někdo rovnou běží do lékárny, někdo se uchyluje k tradiční čínské medicíně a někdo sahá po osvědčených dobrých rad našich babiček.
Ne každému se poštěstí mít velký dům se zahradou. Pokud si chcete dopřát tu samou idylku v prostředí vašeho domova, máme pro vás úžasnou inspiraci. Poradíme vám, jak proměnit balkón nebo terasu v dokonalé místo pro váš odpočinek.
Být lepší verzí sebe samých. Snažíme se o to každý den. A když se o to nesnažíme my, chtějí to po nás druzí. V současné době jsou na nás kladené obrovské nároky, během nichž jsme vystavováni nesmírnému tlaku. Co kdybychom vám ale řekli, že každá životní situace se dá zvládnout s nadhledem a lehkostí. Jen potřebujete člověka, který vás pošťouchne tím správným směrem.
Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.
Každá žena ví, že bez doplňků by nebyl outfit dokonalý a úplný. I za doplňky se musí utrácet, a to zejména za náušnice, které jsou často to nejvýraznější na celém outfitu. Ovšem stejně, jako je tomu v případě jiných kousků oblečení, i ve světě náušnic se mění trendy jako na běžícím pásu. Každý rok móda přinese na trh zcela jiné typy náušnic, které mají zpestřovat outfity v dané sezoně. Nabízí se proto otázka, jaké náušnice ovládnou nejbližší měsíce a týdny?
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Lidé ve znamení Lva jsou přirozenými vůdci, kteří se nesou stejně velkolepě jako jejich zvěrokruhový zástupce. V tomto znamení jsou lidé, kteří se narodili mezi 23. červencem až 22. srpnem.
Kde začít? Anální sex rozhodně nepatří mezi okrajové praktiky, ale přesto se mu spousta párů z rozličných důvodů vyhýbá. Obvykle kvůli strachu z neznámého. Přeci jen jde o milování, které je opředeno různými mýty, polopravdami a absolutními nepravdami. V tomto článku se dozvíte důležitá fakta i rady, jak si první milování „do zadku“ užít bez rizika bolesti či „voňavé“ nehody.
Syndrom vyhoření ohrožuje lidskou práci a psychiku již po dlouhou dobu, v posledních letech však postihuje čím dál tím více lidí. Člověk neočekává, že by to potkalo zrovna jeho, tento psychický problém však může postihnout každého z nás. Syndromem vyhoření jsem si prošla, po zdlouhavé snaze se mi podařilo z něj vzpamatovat, a dokonce mě to v životě posunulo dál.
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.
Je tu! První článek, první krůček k cestě za posunem, učením se, přeměnou zaběhlých vzorců. Z upřímné zpovědi jedné odvážné ženy se dozvíte, proč za mnou přišla, kam se chce pomocí koučinku Emočních rovnic posunout i proč si vybrala právě mě. Bude to naše společná jízda - na rok, rok a půl. A vy budete u toho a nahlédnete tak do způsobu mé práce z první řady. Vaše Marcela Hlaváčková.
Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.

Výběr článků

Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Kdo by netoužil po tom žít v domácnosti, která se vzhledově podobá královskému paláci! Pokud jste zastánci kombinace romantiky a možná malého kýče, anglický styl bydlení je pro vás to pravé. A i když nežijete na anglickém venkově, můžete takto zařízený příbytek mít. Stačí se držet několika pravidel.

Nepřehlédněte

Jíte dostatek mrkve, sladkých brambor, paprik, brokolice, vajec a lososa? Pokud je vaše odpověď záporná, žádný div, že vás vaše vlasy dohánějí doslova k šílenství. Čím dalším se na jejich stavu a vzhledu dá chutně „zapracovat“?
Efektivní komunikace je základem každého silného vztahu. Naučte se, jak otevřeně a s respektem vyjadřovat své potřeby a přání, což je klíčem k hlubšímu porozumění a větší harmonii mezi partnery.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek