Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Mytí oken snadno a rychle: Vyzrajte na neoblíbenou činnost s jednoduchými tipy

Nestihli jste si před Velikonocemi umýt okna? Ano, počasí nepřálo, bylo moc práce s pečením beránků a malováním vajíček. Máte tedy jedinečnou příležitost se do toho pustit právě teď.
mytí oken
Připravte si zbraně a jdeme na to! Nebojte, s našimi tipy je mytí oken hračka.

11. 05. 2022

Právě jaro, anebo pak podzim, jsou ta nejlepší období na mytí oken. Trošku se vám zježily chlupy na rukou? Nebojte, není to žádná hrůza. Máme pro vás postup, jak okna snadno a rychle umýt.

Příprava je základ

Pokud si vše krásně připravíte, mytí oken vám půjde od ruky. Není nic horšího, než ze židle neustále poskakovat nahoru a dolů. To se pak z mytí oken může snadno stát noční můra. My jsme ale chytré hospodyňky, a tak si vše co budeme potřebovat připravíme dopředu.

Hned na úvod je ještě potřeba si říct, že okna nesmíte mýt za jasného dne. Tedy můžete, ale zblázníte se z toho. Ideální počasí je, když je venku pod mrakem. Přímé slunce totiž na skle vytváří zbytečné šmouhy.

Co je třeba si tedy připravit?

  • kyblík s teplou vodou, do které si přidáme pár kapek jaru
  • houbičku na nádobí
  • 3 x bavlněný hadřík (nebo starou utěrku)
  • leštidlo
  • pokud máte k dispozici, připravte si také vysavač na mytí oken, či stěrku

Než se dáte do práce, nezapomeňte z parapetů odstranit všechny dekorace a květiny, u mytí oken by vám leda tak překážely. Rovněž vám práci zjednoduší, když sundáte závěsy a záclony, které během úklidu dáte rovnou vyprat. Už si představujete ty silné jarní paprsky a čerstvý vzduch, co k vám bude skrze nablýskaná okna proudit? Jdeme na to!

Jdeme na věc

Máme vše připravené, a tak se můžeme dát do práce. Pokud jsou okna opravdu zaneřáděná, raději si nasaďte rukavice. Ruce nebudete mít tak rozmáčené a nebudete se štítit ani případných mrtvolek hmyzu. Pokud umýváte okna například na chalupě, kde jste dlouho nebyli, začněte smetáčkem a lopatkou. Okna očistěte od největších nečistot, omeťte pavučiny, a poté sáhněte po kyblíku s vodou a jarem.

K TÉMATU  Perfektní romantický večer doma aneb Valentýn jak z filmu

Jar vše dokonale odmastí

Na prvotní umytí použijte vodu s jarem a houbičku na nádobí. Nejprve omyjte rámy. Pokud je po umytí rámů voda velmi zašpiněná, vyměňte ji. Poté se pusťte do samotného okenního skla. Vše pořádně namydlete. Nebojte se na houbičku trochu přitlačit. Jen tak z okna dostanete i ty nejzaschlejší nečistoty. Mýdlovou vodu následně odstraňte vysavačem na okna, nebo hadříkem či stěrkou.

Čistá špína

Největší nečistoty teď máme z oken odstraněné. Nyní stačí dalším hadříkem osušit rámy okna a jako poslední nás čeká leštění. Leštěnkou nešetřete! Díky alkoholu v ní obsaženém se na oknech nebude tak moc usazovat prach a nečistoty.

Krouživými pohyby vyleštěte plochu okna bavlněným hadříkem. Pokud již na okně nevidíte žádnou šmouhu, máte hotovo. Tak zase za rok (v lepším případě za půl roku).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Přírodní úklidové prostředky: uklízejte domácnost bez chemie

Úklid jako cesta k duševní pohodě. Zlepší vám náladu, soustředění i soužití s partnerem

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tuhé mýdlo zná každý. Z našich domácností jej vytlačilo mýdlo tekuté, takže klasická tuhá mýdla jsme si zvykli dávat tak maximálně do skříně pod oblečení, aby nám ho hezky provonělo. Jenže v poslední době se k nám zase vrací, a nejen mýdlo tuhé ale na trhu se objevily i tuhé šampony na vlasy.
Pití vody se šťávou z citronu, pomeranče nebo limety je zdravé a v rámci hubnoucích režimů a zdravého živoního stylu se těší velké oblibě. Nástrojů na vymačkání šťávy z plodů je k dostání nepřeberné množství, ale co takhle nějaký pěkný kousek? Designové odšťavňovače nejen, že odvedou svojí práci, ale ve vaší kuchyni se budou vyjímat! Na citrusové plody jsou nejvhodnější odstředivé ošťavňovače, ale můžete použít i ty klasické ruční. Které si vybrat?
Mít home office a dělat doma má svoje nesporné výhody. Potom přijde vhod pracovna. Nejdříve musíte zvážit, jestli do ní budete zvát hosty nebo klienty, jestli děláte spíše přes den nebo večer, nebo jestli v ní budete trávit většinu času. Bude to ryze pracovní prostor nebo také místo pro relax. Pracovna uzpůsobená pro ženský element bude ale vypadat jinak, než pánská pracovna. Tady je trocha inspirace a nápadů na tu druhou z nich.
Dnešní doba je zrychlená, spoustu lidí je pod tlakem a pod vlivem stresu. Patříte mezi ty, kteří zažívají stres v každodenním životě? Přáli byste si to jednou provždy vyřešit? A jde to vůbec? V tomto článku si povíme, odkud se stres vlastně bere a taky uvidíte, že je možné s ním jednou provždy skoncovat!
Tyhle zapletené účesy ocení spíše mladší generace. Všechny jsou hotové během minut, takže je můžete mít na hlavě hned, než ráno vyrazíte na autobus.
Hot jóga není bikram jóga. Mezi těmito jógovými praktikami je několik rozdílů, mnohé ale naopak mají společné. Proč hot či bikram jógu zkusit? Důvodů máte mnoho.
Domácnost bez pokojových rostlin je neútulná a nepříjemná. Většinou ji obývají jedinci, kteří s pěstováním pokojovek nemají žádné zkušenosti. Nabízí se však otázka, proč se do pěstování přece jenom nepustit? Nedostatek znalostí nemusí být překážkou! Existují totiž takové rostliny, které jsou extrémně nenáročné.  
Úložné prostory patří mezi základní prvky každé domácnosti. Skříně, police, komody, noční stolky, tam všude schováváme naše potřebné i nepotřebné věci. Prohlédněte si chytrá řešení, ať už pro drobné předměty nebo objemnější vybavení.
Ratanový květináč ještě nikdy nevypadal lépe. Stačí k tomu venkovní lucerna, větve borovice, vánoční světýlka a pár ozdobiček. Všechno sestavte a naaranžujte podle svého vkusu, a pak už stačí jen rozsvítit. Do lucerny je ideální elektrická svíčka. Výsledek je fenomenální, obzvlášť večer! Přestože je tato dekorace primárně určená na ven, nikdo vám nebrání postavit ji do rohu obývacího pokoje. Pohled na ni vás bude hřát i tam.
Menstruace je nedílnou součástí života každé ženy. Zatímco některým z nás nepůsobí výraznější potíže, jiné ji doslova protrpí. Ať už jsou však projevy menstruace poměrně rozdílné, jedno mají všechny ženy společné - neustále hledají cesty jak tyto dny přečkat co nejkomfortněji.
Koronavirus nezmizel. Spíše naopak, čísla nakažených opět rostou. Ve velkém se šíří rýma a přibývá nachlazených. K tomu všemu klepe na dveře pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas posílit svou obranyschopnost. Během letošního podzimu bude čelit pořádnému náporu. Chcete-li zůstat fit, pak nezapomínejte na vitaminy a minerály. Pomoc najdete také v přírodě.
Fascinují vás příběhy lidí s všemožnými podivnými chorobami či tělesnými deformacemi? Připadáte si kvůli tomu jako lidské hyeny? Nezoufejte si, podle amerických psychologů to je naprosto normální.

Výběr článků

Letní počasí láká ven nejen lidi, ale také velké množství různých zástupců hmyzí říše. Ať narazíte na komára, včelu, vosu, klíště, muchničku, mravence nebo třeba ováda, ne vždy taková blízká setkání třetího druhu dopadnou dobře. Podívejte se, jak si po bolestivém seznámení správně „olízat rány“.
Aby vaše pleť vypadala zdravě, svěže a odpočatě, nemusíte vydávat horentní sumy za drahé pleťové krémy. I díky běžně dostupným surovinám bude vaše pleť zářivě krásná. Domácí pleťové masky na suchou pleť dodají pleti tolik potřebnou hydrataci a pro jejich přípravu stačí zajít jen do lednice.
Léto je v plném proudu a snad každého z nás čeká aspoň jeden výlet. Buď do přírody, někam za hranice nebo jen k babičce na chalupu. Tak či tak, existují tři módní kousky, bez kterých se nikdo neobejde. Tyto věci se hodí pro každou situaci - spaní pod širákem, letní přeháňka v rozpáleném velkoměstě nebo zkrátka jen stylový doplněk na rande s cizinem. Pojď si přečíst následující řádky a objevit, o jaké kousky se jedná.

Nepřehlédněte

Máte špatný den v práci? Nedaří se vám nebo si vás někdo pěkně podal? Nejste jediní, protože tuhle zkušenost má každý. Když se daří, tak se daří. Podívejte se, jak to může vypadat, když něco skutečně nevyjde.
Tihle dva lidé se rozhodli vyzkoušet cvičení jógy v páru. I s návodem to ale není nic jednoduchého, jak si oba dva vyzkoušeli na vlastní kůži. Udržet krkolomné pozice je bez tréninku velký oříšek, i pokud patříte mezi pohybově nadané.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek