Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Křup, křup… Co se nám tím naše klouby snaží říct?

Občas se to stane každému. Protáhneme se ze strnulé pozice a v tu ránu uslyšíme křupnutí. Nevábný zvuk, po kterém zpravidla pocítíme příliv úlevy. Co když ale takový zvuk slyšíme o něco častěji, několikrát za den, a stává se z něj železná pravidelnost? Je to problém, nebo můžete být v klidu? Pojďme tomu přijít na kloub.
klouby
Křupání kloubů může, ale nemusí, být problém.

25. 04. 2022

25. 04. 2022

Mezitím co moderní doba neustále spěje kupředu, a v podstatě neustále přibývají zcela nové vychytávky usnadňující nám život, my pomalu lenivíme. Už jsme si zvykli na vestavné trouby v úrovni hrudníku, díky nimž se nemusíme ohýbat dolů. Také jsme přišli na chuť robotickým vysavačům, které to nejhorší poklidí za nás, aniž bychom si užili spanilou jízdu s klasickým vysavačem. Také oproti našim předkům netrávíme většinu času v pohybu, od rána do večera na poli.

Více sedíme u počítačů a mobilů, méně se hýbeme. A spolu s tím trpí nejen naše tělo, ale i klouby, pro které je každý pohyb nesmírně důležitý. S každým pohybem se totiž naše klouby laicky řečeno promazávají a zůstávají vitální.

Bohužel špatné každodenní návyky jim moc zdraví nepřidávají, proto přibývá počet lidí s nejrůznějšími blokádami v oblasti páteře a obratlů. Jednotlivé klouby zkrátka o něco víc tuhnou a taky… bolí, někdy docela dost. A pak přichází ono úlevné, po zvukové stránce příšerné, křupnutí. Co s tím?

Proč naše klouby křupou? 

Jednoduše proto, aby se opětovně mohly vrátit do své přirozené pozice. Dost často vlivem sedavého, nezdravého způsobu života, nebo nárazově špatnému pohybu (třeba rychlému úklonu pro spadlou věc) se stane, že dojde k blokádě. Kloub se v tu chvíli nachází i o pár milimetrů mimo své obvyklé místo.

Aby naše tělo předešlo dalšímu zranění, vznikne blokáda tvořená svalovými spasmy, která je velmi bolestivá. Po nějaké době se svalová křeč uvolní a v tu chvíli, když si protáhneme záda, uslyšíme křupnutí a přijde pocit úlevy. Kloub je v tu chvíli tam, kde má být. A zatímco někdy bývá křupnutí občasné, není výjimkou, že někomu klouby křupou praktický každý den i bez zjevné příčiny. A to může mít širokou škálu důvodů.

K TÉMATU  Kvasinková infekce postihuje hned několik míst na těle. Co dělat a co jíst, když se kvasinky přemnoží?

Vytvořený podtlak

Nedílnou součástí každého kloubu je synoviální tekutina, což je tenká vrstva, která odděluje chrupavky od sebe. Pokud roztahujeme kloub, v kloubním pouzdru se vytváří podtlak, který nasává oxid uhličitý a kyslík z membrány kolem kloubní dutiny do tekutiny v dutině. Plyny se tam následně spojí do větších bublin, které praskají (odtud tedy zvuk prasknutí, který vychází z oblasti kloubu, avšak nejde o prasknutí kloubu nebo chrupavky, ale samotné bubliny). Jakmile se plyn uvolní, může se stejný děj znovu opakovat.

Hypermobilita

Za častým praskáním však může stát i hypermobilita, což je v podstatě stav, kdy jsou klouby mnohem pohyblivější a pružnější, než u běžného člověka. Hypermobilní jedinci jsou zkrátka jako hadí ženy.

Dokážou všelijak, krkolomně a zcela bezbolestně, ohýbat klouby a stavět je tak do nepřirozených poloh a pozic. A právě v tom tkví problém. Klouby těla mají od přírody svou pozici a do určité míry stanovenou maximální hybnost. Protože ji ale hypermobilní jedinci nevědomky přemáhají, má tělo co dělat, aby klouby navrátilo zpět do původní harmonie, což se právě projevuje častým praskáním vycházejícím z chrupavky.

Předcházet tomu lze jedině pravidelným statickým cvičením, díky němuž se kolem kloubů vytvoří dostatek silných svalů a vazů tak, aby nedošlo k nepřirozeně velkému rozsahu hybnosti.

Onemocnění pohybového aparátu

Na vině však pochopitelně může být také onemocnění pohybového charakteru, které není výjimečné ani u mladších ročníků. Klidně může jít o počínající artrózu a další nepěkné nemoci, které však snadno a zavčasu odhalí jedině specialista.

Je křupání kloubů nebezpečné?

Pokud za častým křupáním kloubů stojí nemoc, pak výhledově bohužel ano. V takové chvíli je pak nejlepší držet se rad specialisty, který vám s největší pravděpodobností doporučí léčbu pro výživu a stabilizaci chrupavky a kloubů jako takových. Díky tomu tak budete moci předcházet zhoršení a rozvoji dalších potíží.

K TÉMATU  Dovolená na Maledivách: Co vše potřebujete vědět, než se vypravíte do ráje

Pokud však jde o fenomén spojený se synoviální tekutinou, pak se jedná víceméně o neškodnou věc. A co se hypermobility týče, samotné křupání úplným problémem není, avšak hypermobilita může sama o sobě přinášet další a další nepříjemné potíže, přičemž časem může zprvu neškodné křupání kloubu dospět ke spuštění pohybového onemocnění.

Co pro to můžu udělat já? 

Spoustu věcí. Vůbec nejlépe uděláte, pokud využijete každou příležitost k pohybu, čímž pomůžete kloubům a chrupavkám s jejich hybností i výživou. Nedílnou součástí vašeho životního stylu by měl být pravidelný, ovšem k vašemu zdravotnímu stavu adekvátní, pohyb – ideálně zaměřený na zlepšení pružnosti, ale také na vybudování kvalitní svalové hmoty, pevných šlach a vazů.

Pestrý by měl být také jídelníček, protože pro správné fungování těla je dostatek všech nezbytných látek naprosto nepostradatelný.

kolagen
Pravidelný pohyb, ale i pestrá strava. Některé potraviny jsou přirozeně bohaté na kolagen.

Další cestou je doplnění látek, které tělo potřebuje pro výživu a podporu zdraví kloubů a kostí. Určitě nezapomeňte na vápník, vitamín D3, stejně tak zvažte, jestli nezačnete zobat kolagenové kapsle nebo tabletky s kyselinou hyaluronovou, které pomáhají nejen ke zdravým kloubům, ale také ke krásné pleti, vlasům i nehtům.

Právě obě složky jsou pro tělo nezbytně důležité, ovšem v pozdějším věku si je tělo neumí vyrobit samo, čímž dochází i ke ztrátě elastinu. Tekutá či tabletková forma je proto skvělou formou, jak si takové důležité látky pěkně vrátit do těla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak vám pohyb změní život a jak konkrétně se hýbat?

Smrkový výhonek je lékem na řadu problémů pohybového aparátu. Místo lékárny se vydejte do lesa

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?
Moderní doba si žádá neustálý vývoj v péči o pleť a každá moderní žena pravidelně sleduje nejnovější trendy v oblasti kosmetiky. Je ultrazvuková špachtle vážně takový zázrak, který představuje revoluci v péči o pleť, nebo se z ní stane jen lapač prachu na dně nočního stolku?
Po delší odmlce se nám opět otevírají hrady a zámky. Pokud tedy nemáte program na následující víkend, vyberte si z našeho seznamu ty nejatraktivnější památky, jež se vám vryly do paměti třeba díky nestárnoucím pohádkám, které se pravidelně vysílají v televizi během vánočních svátků.
Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
Kůže je krásná na pohled, na omak, a dokonce i nádherně voní. Problém je v tom, že kvůli ní umírají zvířata. Už brzy ale může být kůže všude kolem nás, a to ve svých alternativních a ekologických podobách. Znáte je všechny?
Mama Shelter přináší do Prahy oblíbenou koncepci food sharingu, nebo-li dělení se o různá jídla,  podle svého hesla, že sdílení je péče a podělit se znamená milovat!
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Navštívit jednou za čas kadeřníka? Proč ne, ale radikální zkrácení a nový účes vás doslova promění v jinou osobu. Podívejte se kadeřníkovi přímo pod nůžky.
Spodní prádlo - většina z nás ho bere jako samozřejmost. A není to špatně. Jen je nutné si alespoň někdy uvědomit, že i taková maličkost ukrývající se pod oblečením se nám výraznou měrou podílí na zdravotní kondici. Například špatně zvolená podprsenka způsobuje bolesti zad a zvyšuje riziko vzniku zánětů a bulek. A kalhotky? Pokud jsou malé, nevhodného střihu nebo z nepříjemného materiálu, vede to ke vzniku vaginálních mykóz.
Štědrovečerní večeře u nás už není jen kapr a bramborový salát, přestože tato kombinace dominuje. Češi stále více experimentují. Pokud letos chcete také změnu, nechte se inspirovat tradicemi z jiných zemí světa.
Většina z nás si své vlasy barví, protože není spokojená se svou přírodní barvou, která je často spojená s mnoha stereotypy. Například o blondýnách se traduje, že jsou hloupé, zrzky temperamentní a brunetky atraktivní. Mnoho mužů si tak udělá první dojem o ženě na základě její barvy vlasů. Tu určuje látka zvaná melanin, která je produkována u kořene vlasových cibulek.
Jak vypadá vaše každodenní rutina v péči o pleť? Možná začínáte a končíte odličováním, ale vaše pokožka vyžaduje mnohem víc. Zařaďte proto do své pravidelné rutiny také face baňky, s jejichž pomocí můžete rozproudit krev ve vaší pokožce.

Výběr článků

Milujete pohyb při hudbě? Dobře děláte! Nedávno bylo vědecky prokázáno, že právě dynamická hudba má na celkový výsledek cvičení velmi pozitivní vliv. Při domácím cvičení, ve fitku i v bazénu je proto skvělé se zaposlouchat do hudby. Co se s vaším organismem bude dít?
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.

Nepřehlédněte

Přichází období, kdy vystavujeme mnohé, v zimě skryté, části těla světu na odiv. Pokud jste zvyklé se holit, pak vám jistě přijde vhod jeden domácí recept na krémové mýdlo na depilaci. Zamilujete si ho. Výborně se roztírá a dobře pění. Navíc působí antibakteriálně a protizánětlivě. Jdeme na to?
Módní trendy obuvi na podzim a zimu 2019 přinášejí řadu stylů. Od jednoduchých, přes potištěné, barevné, vzorované, šněrovací, až po boty ve vojenském stylu. V zimě pak jasně vedou kožešiny. Pro chladné období si vyberte alespoň dva nové modely. Jeden do práce a do města, druhý pro vycházky do přírody a pro výlety na hory. Jaké zimní boty zvolit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek