Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Bílá japonská ředkev: Na našem jídelníčku často chybí, a to je velká škoda

Svým tvarem trochu připomíná mrkev. Jindy zase mívá kulatý tvar a na pohled tak připomíná přerostlou ředkvičku. O čem je řeč? O zelenině, kterou mnoho lidí (ne)vědomě přehlíží a do jídelníčku ji zařazuje jen zřídka. Znáte bílou ředkev?
bílá japonská ředkev
Bílá japonská ředkev je mnohem větší, než ředkvičky, které běžně známe. (foto: 123RF)

31. 03. 2022

Bílá japonská ředkev neboli daikon

Bílá kořenová zelenina, která příjemně křupe, pochází z Asie. Zatímco v asijských nebo třeba japonských receptech je běžnou součástí, u nás už tak hojně používaná není. A je to velká škoda, protože jídlu může dodat zajímavou chuť, nemluvě o tom, že přináší i benefity pro naše zdraví.

Jak chutná?

Bílá japonská ředkev vám může chuťově připomínat červenou ředkvičku, je ale mnohem méně výrazná a ne tolik štiplavá, ba spíše naopak. Bílá ředkev je totiž lehce nasládlá a pokrmům dodává zajímavou texturu.

Použití v kuchyni i v kosmetice

Pro někoho méně známá zelenina se pěstuje po celém světě. Využíváme ji nejen v kuchyni, ale také v kosmetice, kde nachází uplatnění olej získávaný ze semen. Mnoha zemědělcům slouží daikon jako krycí plodina, která zlepší kvalitu a zdraví půdy, a následně tak zvýší její výnos.

bílá japonská ředkev
Daikon skvěle ladí například s jarní cibulkou. (foto: 123RF)

Bílá japonská ředkev roste pomaleji, dorůstá ale mnohem většího vzrůstu nežli všem známé malé červené ředkvičky. Vysévá se v polovině léta a za chladnějšího počasí na jeho konci se sklízí.

Jak prospívá zdraví?

Bílá japonská ředkev obsahuje jen velmi málo kalorií, proto je vhodna do redukčního jídelníčku. Zároveň je ale nutno vyzdvihnout, že pokud jde o obsah živin, budete mile překvapeni, co všechno v ní najdete. Tato opomíjená zelenina v sobě ukrývá vysoký obsah draslíku, nemalé množství vitamínu C a také kyselinu listovou. Obsahuje také vápník, hořčík, měď nebo fosfor.

Mějte proto na paměti, že může podpořit celkové zdraví, prospívá imunitnímu systému a díky obsahu již zmiňované kyseliny listové, která se podílí na produkci červených krvinek a také buněčném růstu, je bílá japonská ředkev vhodná pro těhotné ženy. To už je poměrně dost důvodů, proč ji zařadit do svého stálého jídelníčku.

K TÉMATU  Hry pro děti do auta, aby vám cesta utíkala

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Brokolice a zdraví: Víte, co vše našemu tělu dodá tato zelenina?

Jarní detoxikace organismu: Jak na orgánovou očistu?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bydlet v malém příbytku není nic, za co byste se měli stydět. A stejně tak to není žádná nevýhoda. Naopak - čeká vás méně uklizení. Konkrétně utírání prachu, protože se u vás nebude nacházet velké množství nábytku. Tím se takovým pomyslným oslím můstkem dostáváme k jeho zařizování. Abyste nežili v přecpané, kýčovité domácnosti, vyplatí se myslet na několik základních pravidel. 
Slovo antikoncepce zahrnuje všechny metody, které mají ochránit před neplánovaným těhotenstvím. Existuje přitom mnoho druhů, které nejsou stejně spolehlivé. Které to jsou a proč?
Blížila se sedmá hodina večerní a my už jsme netrpělivě čekali před televizními obrazovkami, až se ozve známá melodie a objeví se mužík s papírovou čepičkou. Večerníček je fenoménem, který si pamatujeme do dneška, zvláště některé oblíbené pohádky, které nám každý večer před spaním přinášel. Zavzpomínejte si na pohádkovou nadílku s námi.
Vypadat dobře chce většina z nás. Jak to ale udělat, abyste se svým tělem byla vážně spokojená a cítila se vyrovnaně? Máme pro vás několik rad, které se vám vyplatí zkusit.
Být na dítě sama není bůhví jaký med, to nám jistě potvrdí každá žena, která si tím prošla. Ať už se jedná a sociální, finanční nebo časovou nesvobodu. Jak si s tím vším poradit?
Pořád šetříte a nic neušetříte? Nebo snad nemáte z čeho šetřit, ačkoliv nevyděláváte úplně málo? V tom případě vám chybí finanční gramotnost. Že ani nevíte, co to je? V tom případě vám prozradíme, že je to to, co vás ve škole bohužel nenaučili.
Snídaně dělá den – to je staré známé pořekadlo, které platí od dob dávno minulých až po moderní současnost. Právě snídaně by nám měla dát potřebné živiny a energii potřebnou pro následující den. Její součástí by tak měly být hlavně suroviny, které obsahují důležité bílkoviny, vlákninu a další nepostradatelné látky. I proto jsou její součástí ovesné vločky - tedy měly by být její součástí.
Většina klientů center zabývajících se laserovou epilací jsou přirozeně ženy. K návštěvě takového centra je vedou především obecně přijímané standardy ve společnosti – každá z nás chce mít hladkou, upravenou kůži na nohou i pažích. Genetické vlastnosti jsou velmi odlišné, ale jedno máme společné: každá chceme vypadat skvěle. A právě zde přichází na řadu laserová epilace.
S výskytem a rychlým šířením koronaviru po celém světě jsme byli bohužel dohnáni k různým opatřením, aby se nákaze zabránilo. Jedním z nich je karanténa.
Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
Nevolnost, průjmy, zácpy, nadýmání, nafouklé břicho. Připadá vám to povědomé? Taky vás sužují tyto zdravotní problémy? Mám pro vás dobrou zprávu! Z těchto potíží vede cesta ven! Stačí do vašeho života zařadit těchto 5 tipů a vaše trávení vám poděkuje. Věřím, že nejen vaše trávení, ale i vaše psychika, jelikož špatné trávení nás díky nepříjemných problémům může dostávat do stresu.
O houbách se dlouho tradovalo, že nemají výrazné účinky na lidský organismus. Pokud se ale zaměříme na ty správné, můžeme do těla dostat velké množství zdraví prospěšných látek. A to navíc při malém množství přijatých kalorií, houby jsou totiž z velké části tvořeny jen vodou.

Výběr článků

Jak už název “ugly shoes” napovídá, tyto boty nejsou na první pohled žádnými krasavci. Přesto si je módní svět zamiloval a už několik sezón vévodí žebříčkům největších trendů. V čem tkví jejich kouzlo a proč si je vůbec lidé pořizují, když jsou vlastně ošklivé?
Nadváhou nechce trpět žádná z nás, a proto mnohé ženy usilovně cvičí a snaží se ji udržet na uzdě. Jak je to ale možné, že po čtyřicítce je ten boj s váhou najednou mnohem těžší? Jak to, že ženy, které byly celý život velice hubené, aniž by o to jakkoliv usilovaly, po čtyřicítce začnou najednou nabírat kila? Co se s tělem děje a je možné něco udělat pro to, abyste žili i nadále zdravě, šťastně a netrápili se složitými dietami?
Život ve volné přírodě pěkně zblízka. Ptáci se střídají přímo před vámi tak, jak je venku nikdy neuvidíte. Pro něco na zub si přijdou i zvědavé veverky. Stačí chytře umístit kameru a můžete si natočit podobný dokument o životě zvířat na vaší zahradě. Možná vás překvapí, kolik se jich tam vystřídá.

Nepřehlédněte

Na oslavu svých 65. narozenin, které Peter Nagy, legendární slovenský zpěvák a frontman kapely Indigo, slavil 9. dubna, chystá ve velkém stylu koncert v pražské Lucerně. Tato výjimečná událost přinese na jednom pódiu jeho největší hity, jako jsou "Kristínka iba spí", "Láska je tu s vami", a další, které si získaly srdce posluchačů napříč generacemi.
Každý druhý zažil během některé své dovolené zažívací potíže. V této souvislosti se častěji mluví o cestovatelském průjmu, ovšem i druhý extrém dokáže dovolenou pokazit. Zácpa umí vystavit stopku všem radostem. Čekáte a ono nic. Jste stále více nafouklí, bolí vás břicho a může se dostavit i malátnost. Pokud k ní máte sklony, tak svému zažívání pomozte.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek