Bílá japonská ředkev neboli daikon
Bílá kořenová zelenina, která příjemně křupe, pochází z Asie. Zatímco v asijských nebo třeba japonských receptech je běžnou součástí, u nás už tak hojně používaná není. A je to velká škoda, protože jídlu může dodat zajímavou chuť, nemluvě o tom, že přináší i benefity pro naše zdraví.
Jak chutná?
Bílá japonská ředkev vám může chuťově připomínat červenou ředkvičku, je ale mnohem méně výrazná a ne tolik štiplavá, ba spíše naopak. Bílá ředkev je totiž lehce nasládlá a pokrmům dodává zajímavou texturu.
Použití v kuchyni i v kosmetice
Pro někoho méně známá zelenina se pěstuje po celém světě. Využíváme ji nejen v kuchyni, ale také v kosmetice, kde nachází uplatnění olej získávaný ze semen. Mnoha zemědělcům slouží daikon jako krycí plodina, která zlepší kvalitu a zdraví půdy, a následně tak zvýší její výnos.
Bílá japonská ředkev roste pomaleji, dorůstá ale mnohem většího vzrůstu nežli všem známé malé červené ředkvičky. Vysévá se v polovině léta a za chladnějšího počasí na jeho konci se sklízí.
Jak prospívá zdraví?
Bílá japonská ředkev obsahuje jen velmi málo kalorií, proto je vhodna do redukčního jídelníčku. Zároveň je ale nutno vyzdvihnout, že pokud jde o obsah živin, budete mile překvapeni, co všechno v ní najdete. Tato opomíjená zelenina v sobě ukrývá vysoký obsah draslíku, nemalé množství vitamínu C a také kyselinu listovou. Obsahuje také vápník, hořčík, měď nebo fosfor.
Mějte proto na paměti, že může podpořit celkové zdraví, prospívá imunitnímu systému a díky obsahu již zmiňované kyseliny listové, která se podílí na produkci červených krvinek a také buněčném růstu, je bílá japonská ředkev vhodná pro těhotné ženy. To už je poměrně dost důvodů, proč ji zařadit do svého stálého jídelníčku.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Brokolice a zdraví: Víte, co vše našemu tělu dodá tato zelenina?