Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Chraňte svůj domov pomocí starověkých zvyků a rituálů

Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.
domov
Starodávné zvyky ochrání domov před negacemi. (foto: 123RF)

11. 03. 2022

Ochranné symboly na domech vídáme i dnes, jen si jich možná nevšímáme, nebo si jejich význam pořádně neuvědomujeme. Už kdysi bývalo běžné využívat určité zvyky k ochraně domova, fungoval jako útočiště těch, kteří v něm žili. Chcete svůj domov chránit nejen před zloději, ale i útoky zvenčí, špatnou energií nebo před pomluvami? Využijte k tomu starověké zvyky.

Kruh je symbolem bezpečí

Pověsit si na dveře kruh znamenalo chránit jej před vším zlým a špatným. I dneska si na dveře věšíme věnce, které měníme například podle ročního období. Dříve se na dveřích často objevovaly třeba dekorativní řezby, kování nebo přímo kulatá klepadla.

domov
Kruh na dveřích je symbolem bezpečí. (foto: pexels)

Dvojice lvů chrání domov před negativní energií

Můžete si toho všimnout třeba ve filmech, jejichž součástí jsou různé starodávné budovy. Mít u vchodu dva lvy znamenalo chránit domov před vstupem špatné a negativní energie. Lvi mívali často hrozivé výrazy, což mělo svůj důvod – jejich úkolem bylo odradit každého nepřítele, který by si na váš domov dělal byť jen sebemenší zálusk. Skutečný i z jiného světa.

Čínské feng shui a psi Fu

Obdobou dvojice lvů je ve starodávném čínském učení dvojice psů Fu. Ti mají podobu jakési bytosti mezi psem a lvem a jsou rovněž používaní jako ochranný symbol našich obydlí. Vždy se vyobrazují ve dvojici – jde o samce a samici. Zatímco samec reprezentuje jangovou energii, samice naopak energii jinovou.

domov
V tradičním činském učení feng shui se používá jako ochranný symbol pes Fu. (foto: pexels)

Zvonkohra slouží pro harmonizaci

Ani ne tak ochrana, jako spíše vytvoření harmonie. Přesně to je účelem zvonkohry, nastolit harmonii prostředí. Zvonkohra zároveň dokáže takzvaně rozproudit domovem pozitivní energii. Pouvažujte tedy o tom, že byste si zvonkohru pověsili ke svým vchodovým dveřím. Plné trubice na zvonkohrách slouží k potlačení negativní energie, duté trubice naopak pro harmonizaci energie. Navíc už i jejich jemné cinkání dokáže navodit příjemnou atmosféru.

K TÉMATU  Nápadité knihovny. Kterou si zamilujete? Další praktické tipy pro vás

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyrobte si nejstylovější lapač snů! Je to hračka

Pohádková sídla. Kdo ze světových celebrit má nejdražší domov?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V dnešní době máme mnoho starostí, které přirozeně vedou ke stresu. Nemusíte hned ale sahat po lahvičce s prášky, bojovat se stresem můžete také čistě přírodní metodou. Vše je totiž jenom ve vaší hlavě.
Také přemýšlíte, jak nejlépe a nejkvalitněji využít čas letních prázdnin pro své dítě? Žijeme v době, kdy je na trhu nepřeberné množství nabídek letních táborů, doprovázených kvalitním programem nebo „celotáborovou hrou“. Jak vybrat pro své dítě nejlépe? Na co se při výběru zaměřit?
Umět lyžovat, bruslit. Dnes běžný standard pro mnoho rodin. Ale co když vaše dítě zimní sporty nezajímají? Má k nim odpor? Může se vám podařit ho překonat?
Natáčet zpravodajství naživo umožní zachytit nečekané situace. Chybu udělají samotní komentátoři, ale často se do záběru dostane skutečné překvapení. Výsledek většinou pobaví, zvlášť, když se reportáž povede odvysílat přímo v hlavních zprávách.
Vybíráte mobilní telefon pro dítě? Nejdůležitější je řídit se zdravým rozumem. Dítě v první třídě mít telefon nemusí. Kdy je tedy vhodný čas a co zohlednit při výběru?
Tetování je stále módní záležitostí. Citáty, postavy z komiksů nebo vzory květin mohou být vašemu srdci blízké, zaměstnavatel pro ně ale pochopení mít nemusí. Při hledání nového zaměstnání tak může být tetování na viditelném místě překážkou pro přijetí. Kde bude nejspíš vadit a kde naopak ne?
Pokud jste majitelem čtyřnohého mazlíčka, pak víte, že ve své podstatě je jako dítě. Potřebuje vaši péči, zájem i láskyplnou výchovu, zrovna tak trénink, který ho učí dobrému chování a skvělé disciplíně.
Mít známého na výpomoc s hlídáním přijde vhod. Svěřit vaše malé dítě do jiných rukou můžete za předpokladu, že máte jistotu, že o ně bude dobře postaráno. Příkladem budiž tenhle chlapík, který místo sezení doma vezme holčičku na výlet na kole po skotské vrchovině. Trochu nečekaný adrenalinový výlet.
Deodorant nebo antiperspirant? To je oč tu běží! Zejména v létě, kdy se potíme víc, než v jiných ročních obdobích saháme po pomocnících, jež umí s potem bojovat (minimálně bojovat s jeho zápachem). Těmito pomocníky jsou myšleny zmiňované antiperspiranty a deodoranty, mezi nimiž je velký rozdíl, který si lidé bohužel neuvědomují či neumí ho definovat. Vesměs se však sáhne vždy po deodorantu, který navíc používáme špatně. Jak správně deodorant používat?
Ve světě stále více posedlém zdravím vzkvétá trh s fitness technologiemi. Ať už jste v tělocvičně nebo si v sobotu ráno jen tak běžně zaběhnete po místním parku, každý chce mít na ruce fitness tracker, který zaznamenává jeho data. Nebuďte však na omylu, fitness trackery nejsou vymyšleny jen pro běžce a vášnivé návštěvníky tělocvičny.
Jíst zdravě a prospět svému zdraví - to je hlavní úkol mnohých z nás. Dnes si stále více lidí uvědomuje fakt, že zdraví máme jenom jedno a že ho můžeme podpořit (nebo také zcela zruinovat) tím, co jíme. Pokud do jídelníčku zařadíte pečivo či smažené pokrmy, budete se cítit unavení a zdraví začne skomírat.

Výběr článků

Nový rok se samozřejmě všude na světě slaví poslední den v roce. Ale vzhledem k tomu, že máme jakási časová pásma, slaví se příchod nového roku v různý čas i různými způsoby. Víte kdy a jak?
Také vám někdy připadá, že se všechny každodenní povinnosti nedají skloubit dohromady? Chodíte spát pozdě a ráno brzy vstáváte, a přesto jste každý den ve skluzu? Nejspíš něco děláte špatně.

Nepřehlédněte

Už dlouho toužíte po víkendu ve wellness, ale jak časové, tak finanční důvody vám to neumožňují? Nezoufejte, máme pro vás hned několik rad, jak si udělat wellness víkend doma.
Doba zahradničení, mnoha lidmi tolik oblíbený ruch týkající se zahrádky a všeho okolo. Láká vás představa vlastní zeleniny, ale nemáte dostatek zkušeností? Nevadí! Poradíme vám, jaká kořenová zelenina je vhodná i pro začátečníky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek