Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Menstruační houba: Pomocník nebo hrozba?

Menstruace je nedílnou součástí života každé ženy. Zatímco některým z nás nepůsobí výraznější potíže, jiné ji doslova protrpí. Ať už jsou však projevy menstruace poměrně rozdílné, jedno mají všechny ženy společné - neustále hledají cesty jak tyto dny přečkat co nejkomfortněji.
menstruace
Čemu během menstruace fandíte vy? (foto: 123rf.com)

27. 12. 2021

27. 12. 2021

Možná právě proto se jednoho dne objevila menstruační houba, kterou obklopují různé názory. Je tedy skvělou cestou pro pohodovou a snadnější menstruaci nebo je to věc, které je zapotřebí se bát? Právě na to se nyní podíváme.

Vývoj menstruačních pomocníků

Zatímco naše předchůdkyně se během menstruačního krvácení musely spolehnout na textil nebo nepříliš hygienické pomůcky, dnešní svět nabízí řadu rozmanitých možností, jak si měsíčky co nejvíce ulehčit. Nejprve tu byly vložky, které se časem upravily do natolik skvělé podoby, že už nejsou pod oblečením téměř vidět. Navíc poskytují komfort i během silného krvácení a to nejen přes den, ale i v noci.

Následovaly tampóny, jedněmi milované, druhými nenáviděné, avšak nedá se jim upřít, že díky nim byl i ten sport o něco příjemnější. Zároveň přinesly oproti vložkám jednu úžasnou věc. Dalo se v nich pohodlně skočit i do bazénu. Jak šel čas, objevily se menstruační kalíšky, které nejenomže se staly pohodlnou alternativou, ale jdou ruku v ruce se současným trendem zero waste. Jsou zkrátka navržené pro opakované použití a netvoří se po nich tolik odpadu, jako třeba právě po vložkách či tampónech.

A zejména bezodpadový trend se také stal inspirací pro menstruační kalhotky nebo naše hlavní téma – menstruační houby, přičemž obě možnosti jsou jak jinak než pro opakované použití. Co je o menstruačních houbách dobré vědět?

Menstruační houba má původ v přírodě

Menstruační houby jsou svou podobou velmi podobné klasickým houbám na mytí celého těla. Jejich původ je čistě přírodní – nalézají se totiž na dně teplých a čistých oceánů a moří. Pokud je houba suchá, je velmi tvrdá, avšak po kontaktu s vodou je velmi měkká a jemná jako hedvábí. Obecně je také spojená s vysokou mírou absorbce, což je jeden z důvodu, proč se posléze stala hygienickou pomůckou.

K TÉMATU  Fit i z pohodlí domova

Jak se menstruační houba zavádí?

Zavádění menstruační houby je velmi podobné tomu, jako když si zavádíte klasický tampón. Jde především o to najít co nejpohodlnější polohu a dostatečně se uvolnit. Díky velké poddajnosti se s menstruační houbou pracuje velmi dobře, navíc pokud je větší, než vám vyhovuje, není problém ji upravit do ideální velikosti. 

Používání menstruační houby má svá pravidla

Stejně jako v případě tampónu je nutné, abyste houbu pravidelně měnila, a to ideálně po 4-6 hodinách. Velmi záleží také na intenzitě krvácení, přičemž pro tento případ existují i různé velikosti hub. I tak ale dbejte na pravidelnou výměnu. Následně jen houbu umyjete pod tekoucí vodou a potom obratem zavedete. Menstruační houbu je pak údajně možné použít také během sexu v rámci menstruace, i zde je poté zapotřebí houbu důkladně očistit. Menstruační houbu pak není možné použít v případě, kdy máte vaginální infekci. 

Může krev přes menstruační houbu protéct?

Menstruační houba opravdu hodně saje, a protože je vyráběna v několika velikostech, je málo pravděpodobné, že by došlo k úniku krve. Pro každý případ je ale vhodnější jistit se třeba slipovkou nebo menstruačními kalhotkami.

Dezinfekce na prvním místě

Protože je houba určená pro opakované použití a navíc není možné ji klasicky vyvářet, je zcela nutné ji dezinfikovat v octovém roztoku, tea tree nebo v solné koupeli. Po umytí nechte houbu na čistém a suchém místě, tedy nikoli ve vlhku, kde by mohla nasát nejrůznější bakterie.

Je menstruační houba nebezpečná?

Ačkoli je možné dočíst se řadu benefitů, jedno je jisté. Menstruační houba způsobuje u žen určité obavy. Aby ne. Velkou roli v tom totiž hraje nemožnost vyvářky, také dále neovlivníme, kolik bakterií houba pochytá během svého sušení. Oproti tampónu pak není zabalená do hygienického balení, hrozba potenciální infekce při nedůkladné péči je tedy poměrně vysoká. Jistý poprask si menstruační houba vysloužila také z důvodu, že ačkoli se jedná o přírodní produkt z čistých moří, nejedná se o produkt, který je stoprocentně čistý. I v ní se totiž mohou objevit nepatrné mikroorganismy, které citlivějším osobám následně způsobí problémy.

K TÉMATU  Ekologické rodičovství: Průvodce udržitelným životním stylem pro celou rodinu

Tip: Víte, že existují přímo tampóny na noc? Doporučujeme přečíst článek od webu Chytryspanek.cz, kde se dozvíte všechny potřebné informace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak si zpříjemnit období menstruace? Zvládněte dny s úsměvem na rtech

Kalíšek nebo menstruační kalhotky?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tajemný společník tam kdesi z vesmíru, který nám svítí noc co noc – to je Měsíc. Jeho fáze nás zahalují do symboliky a mystiky, ovlivňují naše nálady a energii. Každá fáze Měsíce nese svůj význam a zanechává stopu na našem nitru. Věnujte jim pozornost, prozkoumejte jejich význam a objevte, jak mohou ovlivnit vás a váš život. Vstupte do fascinujícího světa měsíčního cyklu a prožijte jeho magii na vlastní kůži.
Kdo by nechtěl být lepší, výkonnější, šťastnější? Existují různé metody, které učí, jak na to. Jednou je to pozitivní myšlení, jež by mělo být tou správnou cestou. Jindy zase mindfulness meditace, co vám pomůže se soustředit na přítomný okamžik a zbaví vás nahromaděného stresu. Za vyzkoušení stojí také služby osobního kouče. Už jste se někdy setkali s termínem neurokoučink? Víte, co se pod ním schovává?
V tomhle pařáku svlékáte všechno, co vám váš ostych dovolí. A ráda byste šla i dál, ale ještě pořád máte na těle kila navíc, která vás štvou. Jak se jich zbavit? Vždyť se tak snažíte! Zkuste číst dál, možná zjistíte, kde děláte chybu.
Trendem posledních měsíců je pracovat z domova. Ano, plno věcí dokážeme zařídit i online – ono taky, co jiného nám nyní zbývá. Odpadá nutnost chvátat ráno do práce, dodržet přesnou dobu na oběd i mít připravené adekvátní oblečení do kanceláře. Zároveň zmizel každodenní stres, jak co nejrychleji dostat děti do školy, odpoledne je vyzvednout a dopravit na kroužky. Mohlo by se to zdát vlastně o mnoho snadnější, ale naše zdraví to nemusí vždy příliš ocenit. Jaké následky na něm může náš pohodový home office napáchat?
Skřípe vám to tak nahlas, že to musí být slyšet i u sousedů? Možná je to tím, že místo společně tráveného času koukáte raději do mobilu. Svůj podíl viny na tom může nést i to, že chod domácnosti stojí výhradně na vás!
Mohou být regálové, výklopné nebo jako lavice, na kterou se posadíte u nazouvání. Botníky ale vypadají dobře i z palet nebo přepravek. Můžete mít tak doma svůj vlastní originální kousek nábytku. Který si vyberete?
Móda je tématem, které zajímá především ženy. Samozřejmě že existují i pánové, jež se vyznají v módních trendech, a dokonce je baví je sledovat. Ale spíše je to doménou žen, které na toto téma jsou schopné vést se svými kamarádkami dlouhé dialogy. Největším problémem bývá si vytvořit vlastní šatník. S ním se potýká spousta žen. Tápou a zkoušejí a hledají rady a inspiraci. Řešením by mohl být kapslový šatník. Co je jeho podstatou?
Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokáží znepříjemnit. Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech nebo obrovské ulamující se rampouchy. Co nám pomůže se chránit?
Zdravé lesklé vlasy plné síly a vitality jsou ozdobou každé ženy. Dosáhnout tohoto stavu ale nemusí být vždy snadné. Jednou z nejčastějších chyb je, že svým vlasům věnují ženy péče až příliš. Neustálé mytí, česání, kulmování, fénování či žehlení vlasy zatěžuje a poškozuje. Pravidelná péče je samozřejmě důležitá, je však třeba přistupovat k ní z té správné strany. Jak tedy o vlasy správně pečovat?
Lékaři vám často promlouvají do duše, abyste se lépe starali o srdce a mozek. Na jeden orgán ale často zapomínají. Přitom jde o ten největší v těle, který je zároveň nejdůležitější pro naši obranyschopnost. Sídlí v něm až 80 % buněk imunitního systému. Jedná se o střeva a je důležité je mít v dobré kondici. Jedině tak budete připraveni na případný střet s koronavirem.
Každá zdravá žena zažívá jednou za měsíc své dny a během periody potřebuje co nejvíce komfortu a pohodlí. V dnešní době existuje mnoho moderních menstruačních pomůcek, které mají ženám dodat právě tolik důležitý komfort. Mezi ně patří vedle tamponů a vložek také mnohem ekologičtější menstruační kalhotky. Pro koho jsou vhodné a jaké výhody tyto speciální kalhotky přináší?

Výběr článků

Na Vánoce máme každý své oblíbené zvyky a dekorace. Existuje nepřeberné množství možností, jak vyzdobit vánoční interiér. Který nápad se vám líbí nejvíc?
Designové trendy v kuchyni upřednostňují praktičnost. Kuchyňské baterie i dřezy jsou jednoduché a čisté, a objevuje se matná barva, třeba přímo černá.
Vánoční čas je magickým obdobím plným tepla, radosti a pohody. A jedním z nejlepších způsobů, jak vytvořit tu správnou vánoční atmosféru, je osvětlit svíčky. Voňavé svíčky dokáží proměnit váš domov na místo, kde se budete cítit jako v pohádce. Ale jak vybrat ty pravé voňavé svíčky, které vás nejenom potěší svou vůní, ale také dodají prostoru tu správnou atmosféru? Dnes se podíváme na užitečné tipy a rady, které vám pomohou vybrat ty správné voňavé svíčky pro váš domov.

Nepřehlédněte

Reality show je jedním z nejpopulárnějších žánrů doposud. Od sledování všech šokujících, nesestříhaných okamžiků, až po osudy u vašich oblíbených darebáků – sledování dalšího dílu každý týdne je návykové. Jaké reality show nejraději sledují v zahraničí?
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek