Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak se starat o jizvy po akné a mít zase krásnou pleť?

V každém věku se ženám nebo mužům může na obličeji objevit akné. Mnozí to pak snášejí s velkou nelibostí a o to hůř jim je, pokud po akné na pokožce zůstanou jizvy, které jsou důsledkem jeho nesprávné nebo předčasné léčby.
jizvy po akné
Jak bojovat s jizvami po akné? (Foto: 123RF)

12. 11. 2021

Někteří jizvy po akné považují za sympatické, jiní se jich chtějí za každou cenu zbavit. K odstranění jizev vede mnoho cest a často je nutné vyzkoušet několik z nich, dokud nedojdete úspěchu. Mnozí mluví přímo o komplexní terapii. Jak to tedy s jizvami po akné je doopravdy a můžete se jich zbavit i vy?

Jak se jizvy objevují?

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje asi 80 % lidí ve věku od 11 do 30 let. Jizvy po akné jsou bohužel poměrně častým jevem, který znepokojuje ženy s mastnou a problémovou pletí. Objevují se nejčastěji kvůli tomu, že je léčba akné provedená nevhodně a péče o pokožku nebyla v období výskytu akné pečlivá.

Výsledkem je, že se reliéf obličeje stává nerovnoměrným, s malými důlky. Nikdy si však nevyčítejte, že byste se o pokožku snad nestarali správně. Akné je velice komplexní záležitost a je dost možné, že jste dělali vše, co jste mohli, avšak akné se nezhojilo správně.

Metod záchrany je hned několik

Pokud se podíváme na to, kolik cest vede k odstranění jizev po akné, napadne nás jako první, že se určitě jedná o hodně palčivý problém. Akné trápí obrovskou část populace, a tak mnoho farmaceutických firem řeší, jak lidem od jizev pomoci. Problémem je, že ne každá metoda slaví u každého úspěch. K léčbě jizev po akné se obvykle používá několik metod:

  • Krémy a masti – odlupují vrchní vrstvu pokožky a brání růstu buněk pojivové tkáně.
  • Mezoterapie (jehličkování) – koktejly vitamínů, aminokyselin a kyseliny hyaluronové vyplňují volné prostory v pokožce a vytvářejí rovnoměrný vzhled.
  • Chemický peeling – dermatolog aplikuje na kůži chemický roztok, jehož výsledkem je tvorba regenerované pokožky.
  • Dermabraze – tento postup se provádí mechanickým škrábáním povrchové vrstvy pokožky.
  • Laserová terapie – obsahuje několik metod, přičemž všechny jsou považované za nejúčinnější pro léčbu jizev po akné.
K TÉMATU  Fakta o kyselině hyaluronové. Shrnuli jsme vše potřebné

Jak postupovat?

V prvé řadě se poraďte se svým dermatologem, který vám poradí ze všech nejlépe. Nehrňte se do první léčby jizev, na kterou narazíte. Je nutné dobře stanovit, která z metod bude nejvhodnější pro vás a váš typ pleti.

Rovněž je důležité mít realistická očekávání, čeho lze dosáhnout pomocí kosmetických ošetření. I když terapie může určitě zlepšit vzhled vašich jizev, nemůže vás jich úplně zbavit. Může se také stát, že vám váš lékař doporučí více než jeden typ léčby, v závislosti na vašich potřebách.

Je možné odstranit akné doma?

Odborníci jsou ve svém názoru jednotní: zbavit se akné doma je nemožné. Ale riziko poškození kůže v důsledku takového amatérského výkonu je velmi vysoké. Pokud se vám hned nechce k lékaři, zkuste kontaktovat svou kosmetičku, která vaši pleť vyčistí a dá i několik rad, jak se o ni správně starat.

Někteří kosmetologové s klienty s jizvami po akné mají bohaté zkušenost a dovedou vám zdatně poradit. Zeptejte se ve svém okolí, jistě vám někdo poradí, jelikož podobné problémy řeší nemalé procento lidí.

Pokud se vám akné teprve objevilo

Pamatujte na jedno: vždy je mnohem snazší vzniku jizev zabránit, než je odstranit. Tudíž, pokud momentálně akné trpíte, neváhejte a navštivte oborníka, který vás seznámí se situací a poradí vám, jak nejlépe jednat, abyste vzniku jizev předešli. Taková návštěva se rozhodně vyplatí, pokud nechcete řešit problém, který může poté následovat.

Přejeme vám hodně zdaru!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak hydratovat pokožku? Možností je vícero

Tvář bez nedokonalostí? Tou správnou volbou je obličejová jóga

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když se začal venku šířit nový typ koronaviru, došlo k nařízené karanténě a v platnost vešla celá řada nouzových opatření. Lidé se uchýlili do svých domovů, odkud řada z nich začala pracovat. Ti, kteří z domu pracovat nemohli, se začali dívat na Netflix.
Rádi byste si letos konečně dopřáli pořádnou dovolenou a uvažujete, zda pro vás bude lepší hotel nebo kemp? Podívali jsme se na zoubek ubytování v Chorvatsku a přinášíme vám několik zajímavých tipů, které vám pomohou naplánovat si dovolenou přesně podle vašeho gusta.
Když jsem někdy před třiceti lety dostala od tety z Německa plavky s našitou sukýnkou, byla jsem naštvaná a styděla se v nich jít s kamarády k vodě. A vida, přešlo pár desítek let a je to hit sezóny. Retro je prostě tady. Jaká bude plážová móda pro rok 2019?
Všechny si v posteli chceme užít a navíc žádná z nás netouží po penisu, který se v pánských trenkách hledá lupou. Čeho je ale moc, toho je příliš. S jeho velkou výbavou se připravte na několik omezení. Příliš velký penis je zkrátka kontraproduktivní. A jak to všechno leze do peněz?
Praha, 9. prosince 2021: Přírody si vážíme a je pro nás důležitá, nicméně náš vztah s ní vnímáme jako příliš povrchní. I to zjistil průzkum společnosti VELUX realizovaný v osmi evropských zemích včetně České republiky. Jsme přesvědčeni, že pobyt v přírodě pomáhá našemu fyzickému i psychickému zdraví, nicméně jen zřídka pozorujeme např. ptáky, stromy nebo mraky. Někteří lidé stráví až třetinu svého života před obrazovkou. Jak se tedy v dnešní době technologií přiblížit světu venku?
Pokud zrovna nepracujete někde v hotelu, odkud si můžete domů nosit vyřazená prostěradla z kvalitní tkaniny, asi v jednom kuse dokupujete utěrky a hadry. Ty se totiž běžným používáním rychle opotřebovávají, stejně jako vaší péčí o ně.
Hledáte-li kvalitní nepromokavé boty, které využijete zejména v nepříznivých dešťových podmínkách, zkuste se poohlédnout po stylových dámských holínkách. Na trhu jsou vysoké i nízké typy holínek, které nejsou pouze funkčním doplňkem, ale také vysoce módním prvkem našeho outfitu. Na následujících řádcích se tak dočtete, co všechno by bylo dobré vzít v potaz, než si nové dámské holínky zakoupíte.
Citron je již od pradávna používán jako pomocník při mnoha zdravotních potížích. Kyselina citronová v citronu je totiž známá svými imunitními, antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Co vás napadne jak první, když máte například chřipku? Samozřejmě pořádný bylinkový čaj s medem, zázvore, a hlavně citronem! Jaké jsou účinky citronu na lidské tělo?
Chlupaté mazlíčky si pořizujeme, aby nám dělali radost. Pro tahle malá roztomilá koťátka je všechno kolem hra. Podívejte se, jak se seznamují s okolním světem.
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu
Mnoho lidí si esenciální oleje spojuje s navozením příjemné atmosféry - stačí pár kapek do aromalampy, zapálit svíčku a domovem se rázem line omamná vůně. Napadlo by vás ale využít esenciální oleje i pro hubnutí? A funguje to vůbec?
Ano, řeč bude tentokrát o mužském přechodu. O tom, co se děje v tuto dobu u žen se mluví hodně, ale téma mužské andropauzy je stále tak trochu opomíjenou záležitostí. I muži však mohou toto období vnímat jako velmi náročné a přináší jim celou řadu nepříjemností. Co se v jejich těle děje, a jak se s těmito změnami co nejlépe vyrovnat?

Výběr článků

Brambory si umíme představit jako přílohu prakticky k čemukoli. Dáváme si je vařené ve slupce i bez, milujeme je v podobě bramborové kaše, někdy dostaneme chuť na brambory pečené v troubě.
Chlapík se promění v ženu poté, co si u výdeje zavazadel na letišti otevře svůj kufr. Zřejmě má opravdu na spěch, protože na nic nečeká a začne se svlékat přímo v hale. Ostatní lidé kolem nevěřícně koukají! Tohle se může stát jen v Las Vegas.
V chladných dnech jsme zahalení od hlavy až k patě. A právě o tu patu jde. O obě. Aby nebyly stejně jako uzavřené boty v kanceláři nebo třeba v kině cítit. Je to trapas.

Nepřehlédněte

Lidé žijící v bytech často nevyužívají prostor svého balkonu na maximum, a to zejména díky nedostatečnému soukromí. Máme pro vás pár skvělých tipů, jak ho snadno na balkoně či lodžii zajistit a vytvořit si tak oázu klidu a pohody.
Barva bot o vás hodně prozradí a v případě lodiček to platí dvojnásob. Vyberte si barvu podle svého vkusu a osobnosti a doplňte svůj outfit chytře a vkusně. Lodičky jsou klasické dámské boty, kterými nikdy žádný model nepokazíte. Můžete je brát na slavnostní příležitosti k róbám, ale využijete je i v casual módě. Ženy v byznysu je také ocení ke kostýmkům nebo do práce na jednání. Lodičky jsou kouzelně ženské, proto se vyplatí mít jich víc párů. Jaké barvy by neměly chybět ve vašm obetníku objevíte v tomto článku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek