Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Poradíme Vám, jak vybrat prostěradlo pro lepší kvalitu spánku

Možná, že vás nikdy nenapadlo, jaký vliv na váš spánek může mít právě výběr prostěradla. Kromě toho, že jeho barva dokáže ovlivnit atmosféru v místnosti, jeho materiál zase může mít na svědomí to, jakým způsobem se vám bude spát a čerpat síly na následující den. Na co všechno je při výběru prostěradla třeba brát zřetel a jak může prostěradlo ovlivnit vaše spaní? Přečtěte si, z jakých možností můžete prostěradlo vybírat a co od jakého materiálu očekávat.
prostěradlo
Jak na kvaliní spánek? (foto: 123RF)

Na kvalitním ložním prádle záleží

Zatímco obvykle ladíme ložní prádlo s barvou dekorací nebo stěn, v první řadě bychom měli hledat co nejkvalitnější materiály, ze kterých je právě povlečení nebo prostěradlo vyráběno. Zatímco v létě zrovna neoceníte hřejivé prostěradlo, rádi ho ze skříně vyndáte s přicházejícími chladnými večery. Naopak v létě zvolíte raději lehké prostěradlo, na kterém se nebudete přehřívat. Pokud pro vás mělo doteď ložní prádlo pouze estetický význam, přesvědčte se sami, že jeho funkce je mnohem důležitější.

prostěradlo

Prostěradlo jako základ pohodlného spaní

Možná, že nejeden z nás zažil nepříjemný pocit prostěradla zmačkaného pod zády. Přesně to se totiž děje, pokud špatně zvolíme rozměr kupovaného prostěradla. Alfou a omegou pohodlného spaní je tedy správně zvolená velikost prostěradla – i co se výšky matrace týká. Kromě toho je třeba ale dbát i na vhodnost materiálu, ze kterého jsou prostěradla na postel vyrobena. Vybírat můžete z napínacích bavlněných prostěradel, jersey prostěradel nebo froté prostěradel. Oblíbenými jsou i prostěradla z mikrovlákna nebo prostěradla s elastanem. Podle rozměru vaší matrace pak snadno vyberete i rozměr prostěradla na postel – obvykle se jedná o rozměry 60×120 cm, 90×200 cm nebo 140×200 cm.  

prostěradlo

Jersey, nebo žerzej?

Jersey prostěradla možná znáte pod názvem žerzejová prostěradla. Právě tento materiál je oblíbený v nejedné ložnici, a to zejména pro jeho odolnost a snadnou údržbu. Díky své jemnosti a hebkosti jsou prostěradla vhodná i pro lidi s citlivou pokožkou nebo pro alergiky. Jersey prostěradla jsou prodyšná a lehká, a tak se nemusíte bát, že byste se v nich nadměrně potili i v těch nejteplejších měsících. Jednou z mnoha výhod, které prostěradla jersey nabízejí, je třeba fakt, že nemusí být žehlena. Vyprané prostěradlo tak stačí natáhnout na matraci a můžete si užívat oblíbenou vůni čerstvě vypraného prádla ve vaší ložnici. Kvalitní žerzejová prostěradla ze 100% bavlny seženete v mnoha různých barvách, které mohou oživit vaši ložnici, ale i ve velikostech, které budou vyhovovat právě i vašim potřebám. Nestane se tak, že by prostěradlo neesteticky vyčnívalo do stran nebo by naopak nešlo pro jeho malý rozměr natáhnout. 

K TÉMATU  Černá nebo zlatá? Nebojte se kuchyňských barevných baterií!
prostěradlo

Ložní povlečení – ozdobí, zahřeje i ochladí

Je to obvykle právě povlečení, co dává ložnici atmosféru, styl a barvy. Kromě toho, aby se vám povlečení líbilo, by mělo ale nabídnout i něco navíc. Třeba jistotu, že se příliš nezmačká. Nabídnout by ale ložní povlečení mělo i absolutní pocit pohodlí. Zatímco saténové povlečení vám právě nemačkavost zaručí, bavlněné povlečení zase nabídne komfort a zahřátí v jakémkoliv ročním období. Pokud vybíráte ložní povlečení nebo prostěradlo, je vhodné řešit i praktickou stránku věci – praní. Vybírejte proto kvalitní povlečení s vyšší gramáží, aby bylo možné jej prát v pračce na vyšší stupně, a prádlo tak zbavit bakterií a alergenů. Ani zde není vhodné podceňovat rozměry, které jsou klíčové pro to, aby ložní povlečení skvěle sedělo a vy se dobře vyspali.

postel
Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Amber Rachdi bydlí v americkém městě Troutdale a většina jejího mladí se točila kolem enormní obezity, vážila totiž neskutečných 300 kilogramů. Tato mladá žena po jistý čas vůbec neřešila, množství a skladbu svého jídelníčku, proto se prakticky vyjedla až do extrémních rozměrů. Zdravotní stav jí ale donutil zhubnout. Jak se jí to podařilo? Pojďte se podívat.
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
První červnový koučink s Nelou. Jak si během prodlouženého intervalu mezi sezeními s Marcelou vedla a co jí přinesl tento skoro letní?
Celým jménem Jenna Marie Ortega se narodila 27. září 2002 v Kalifornii. Mladé herečce je teprve dvacet let, ale ve světě šoubyznysu se pohybuje už od dětství. Přesto, že již deset let se věnuje herectví, až s natočením televizního seriálu Wednesday, který se stal obrovským hitem, se z ní stala hvězda první kategorie. Za roli získala dokonce nominaci na Zlatý glóbus. Tajemnou Wednesday se ale málem vůbec nestala. Dokázali byste si v této roli ale představit někoho jiného?
Kdo by neznal roztomilá dvojčata Annie James a Hallie Parker z filmu Past na rodiče, kde si Lindsay Lohan zahrála dvojroli po boku Dennise Quaida a Natashy Richardson. A právě tento film se stal jejím odrazovým můstkem, který jí navždy změnil život.
Perly jsou klasické, nadčasové a vždy podtrhnou eleganci jejich nositele. Věděli jste ale, že perla je jediný drahokam, který vzniká uvnitř živého organismu? Než byly v roce 1893 vytvořené kultivované perly, ta klasická byla vzácnější a dražší než samotné diamanty. Jak tedy správně nosit tento elegantní šperk, který je právě z perel tvořený?
Téměř každý z nás se v rámci rodinných nákupů spoléhá na igelitové sáčky, které nám tak nějak ulehčují pravidelné návštěvy supermarketů. Zatímco nám v jistém ohledu pomáhají, naší přírodě jejich přítomnost zrovna dvakrát nesvědčí. A přitom to jde dost dobře i bez nich. Seznamte se s trendem, který dává sbohem igelitovým sáčkům a dopřává zelenou nákupům takzvaně bez obalu.
Správné nakládání s léčivy je důležitá, a přesto tak často opomíjená, součást bezpečné léčby. Patří do toho totiž i zacházení s nepoužitými nebo expirovanými léky. Průzkumy sice ukazují, že se stále více lidí učí odnášet nepoužité a prošlé léky zpátky do lékáren, nicméně to nijak nesnižuje to obrovské množství, které se každoročně vyhodí. Celkový objem se liší stát od státu, kraj od kraje, i město od města. Můžeme ale říct, že průměr evropských zemí bývá mezi 10 a 100 tunami na milion obyvatel ročně. V Česku jsou to každoročně léky za zhruba 4 miliardy korun. Největším problémem ale stále zůstává fakt, že většina léčiv stále ještě končí v odpadech.
Bali - nádherný, romantický a přírodou protkaný ostrov, který přímo vybízí k prožití okamžiku, který se na vždy zapíše do vaší paměti jako váš den D. Plánujete zde svatbu? Proč ne, je to ostatně v poslední době poměrně trendy záležitost. Předem byste rozhodně měly vědět, na co se připravit. Svatební specialistka a místní balijský průvodce pro vás připravili souhrnné informace přímo z místa činu.
Stříbrný náhrdelník je více než jen krásný. V tomto blogu najdete všechny výhody nošení stříbrného náhrdelníku. Hledáte nový náhrdelník, který byste přidaly do své šperkové kolekce, a zvažujete stříbro? Děláte skvělou volbu. Náhrdelníky ze stříbra jsou krásné, odolné a nestojí jmění. Jsou také hypoalergenní a snadno se udržují na rozdíl od mnoha jiných drahých kovů. Stříbrné náhrdelníky jsou univerzální a dostupné v široké škále stylů. Takže ať už hledáte něco elegantního, nebo dáváte přednost roztomilému a hravému vzhledu, určitě najdete ten pravý stříbrný náhrdelník pro vás. Chcete více podrobností o všech výhodách tohoto úžasného kovu?
Vybouchl vám na poslední chvíli parťák na dovolenou a vám nezbývá nic jiného, než se vydat na sólo trip? Nebo takovou cestu už několik týdnů plánujete, ale máte z toho respekt? Sólo cestování se může zdát náročné, nicméně pokud se dobře připravíte, jistě vás čeká zcela nezapomenutelný zážitek. Jak zvládnout první sólo cestu?

Výběr článků

V současné době často slýcháme, jak některé ženy zasílají peníze lidem, které ani neviděli. Jednoduše proto, že chtějí najít nějakou spřízněnou duši. Seznamování není jednoduché a má svá pravidla. Štěstí většinou nečeká na každém kroku.
Kdo by neznal milou Rachel ze seriálu Přátelé? Jennifer Aniston tato role jednoznačně proslavila. Od té doby ale natočila spoustu filmů, kde jsme mohli obdivovat její herecký talent a nestárnoucí krásu. Na hollywoodském výsluní tak zůstává nadále, a nevypadá to, že by se chystala odejít. Ale i ona má občas dny jako „pouhý smrtelník“. Co jste o ní určitě nevěděli?
Bláznivé barvy a zářivé odstíny pro extra dlouhé vlasy! Na tyhle variace musí mít člověk odvahu. Je to zároveň návod, jak se stát na ulici nepřehlédnutelná. Kadeřníci tu ale odvádějí skvělou práci a výsledek je perfektní.

Nepřehlédněte

Co si pro nás dnes hvězdy připravily? Zásadní je, že co dnes vyslovíte, stane se skutečností! Nevěříte? I přání mají energii. A každá energie se počítá. Dávejte si proto pozor, co říkáte a co při tom cítíte. Kromě toho šetřete své nohy. Co ještě dalšího?
I když je pouze otázkou, jestli se v létě dostaneme k vodě, na koupaliště nebo na dovolenou, neznamená to, že bychom měli přestat pracovat na své postavě. Štíhlá figura nám dodává sebevědomí, což je v dnešní době velmi důležité. Pokud vás však nebaví klasický běh, stojí za zvážení pilates.  

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek