Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Jak lze vytápět rodinný dům? Výhody a nevýhody jednotlivých řešení

Topná sezona je tady, což znamená, že většina lidí přemýšlí nad tím, jestli nezainvestuje do nějakého úspornějšího zařízení. Přece jenom výdaje na energie kvůli konci roku sahají do nemilých výšin a většina lidí hledá možnosti, jak trochu ušetřit. Investice do úspornějšího vytápění je rozhodně jedna z cest stejně jako změna dodavatele elektřiny či plynu. Druhým zmíněným se však nezabývejme a raději si prozraďme, jak vytápět rodinný dům. 
jak vytápět dům
Rodinný dům je možné vytápět mnoha způsoby. (foto: 123RF)

29. 11. 2021

Možností, jak vytápět rodinný dům, je totiž celá spousta. Ať už renovujete či rekonstruujete příbytek nebo jste se pustili do výstavby vlastního domu, zvažujete jednotlivá řešení a přemýšlíte, co je pro vás tou nejlepší cestou. Je to plyn, elektřina nebo tepelné čerpadlo? Každé jedno zmíněné má své výhody i nevýhody. 

Plyn jako levná záležitost 

Nejdříve se podívejme na plyn, který je v českých domácnostech poměrně oblíbený. Důvod je prostý – mluvíme o levném a pohodlném řešení. I když ceny i tohoto zdroje rostou, stále se nejedná o nic markantního, co by změnilo naše tvrzení.  

Plynové kotle se navíc pyšní vysokou účinností rovnající se více jak stem procentům. Ovšem i v tomto případě se můžete spálit, proto při výběru domácího spotřebiče buďte především přítomní. Kvalitní výrobek pochází pouze z rukou osvědčeného výrobce. Má nerezové komponenty, které mluví o jeho dlouhé životnosti. 

Výhody plynu 

+ levná záležitost 
+ snadná obsluha 
+ úspora díky nabízeným dotacím 

Nevýhody plynu 

– nutné každoroční revize 
– musí se upravit komín 
– riziko úniku plynu 

jak vytápět dům plyn
Jednou z možností je plyn. (foto: 123RF)

Elektřina jako ekologičtější řešení 

V porovnání s plynem je však topení elektřinou z ekologického hlediska lepší volbou. Své místo nachází zdroje tohoto vytápění především v nízkoenergetických domech, kde je každé jedno procento navíc spotřebované energie hotovým tabu.  

Vytápění elektřinou se ale naopak nehodí do starších příbytků, kde nestačí teplotu opravit jenom mírně, ale opravdu markantně. Stejně tak nenachází využití v domech bez zateplení, kde by se lidé při jejím využívání takřka nedoplatili.  

Výhody elektřiny 

+ nízké pořizování náklady 
+ snadná obsluha 
+ ekologičtější řešení 

Nevýhody elektřiny  

– vyšší provozní náklady 
– nevhodné do starých domů 
– nutnost zvýšit velikost hlavního jističe 

elektřina
Další možností je elektřina. (foto: 123RF)

Tepelná čerpadla jako hit dnešní doby 

Ano, vytápění elektřinou a plynem jsou starými známými klasikami, ale hitem poslední doby jsou tepelná čerpadla. Mluvíme totiž o nejekologičtějším řešení ze všech zmíněných, které navíc slibuje nemalou úsporu. I když mluvíme o dražší záležitosti, vztahuje se na ni dotační program Nová zelená úsporám, díky němuž je možné získat až padesát procent pořizovacích nákladů zpět.  

K TÉMATU  Jak vlhkost vzduchu ovlivňuje naše dýchání? Co dělat, abyste ušetřily zdraví svoje i své rodiny?

V souvislosti s tímto se nabízí otázka, jak vysoká je návratnost. Když už se člověk rozhodne investovat do tohoto zařízení, logicky ho to zajímá. Odborníci se shodují na tom, že návratnost se rovná několika létům. Náklady na vytápění totiž klesnou prakticky o polovinu, někdy dokonce i o dvě třetiny (pokud například fungují s elektrickými přímotopy). 

Při zvažování tepelných čerpadel řada lidí také naráží na hlučnost. Dotazují se, zdali nejsou tepelná čerpadla příliš hlasitá. Ve skutečnosti však tolik hlasitá nejsou, dokonce moderní provedení sotva postřehnete. Čili ani tato stránka věci není stinnou.  

Výhody tepelného čerpadla 

+ levný provoz 
+ ekologický zdroj vytápění 
+ malé nároky na prostor 

Nevýhody tepelného čerpadla 

– vysoká cena 
– nižší efektivita při velkých mrazech 
– levnější alternativy jsou hlučnější
 

tepelné čerpadlo
Největším hitem je však tepelné čerpadlo, které je zároveň úsporným opatřením. (foto: 123Rf)

Vytápět dům lze také tuhými palivy. Mluvíme o nejtradičnějším způsobu vytápění, se kterým se ale už tak často nesetkáte, jelikož je náročný na obsluhu i celkovou údržbu. Na druhou stranu je dobře účinné, ale zase musíte tuhá paliva někde skladovat. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů, jak letos ušetřit za topení. Snižte svůj účet až o polovinu!

Jak v domácnosti šetřit vodou? Aneb ušetřete peníze i přírodu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mikrovlnná trouba je skvělý pomocník v každé domácnosti, ale i v kuchyňkách v zaměstnání. Novější modely dokonce odbourávají tradiční neduhy mikrovlnek, které při ohřívání polévky ohřály jen talíř nebo misku a část pokrmu, zatímco ve středu zůstala úplně studená část. A s trochou cviku v nich ohřejete i knedlíky nebo maso tak, aby jídlo chutnalo jako čerstvě uvaření. Přesto existují potraviny, které do mikrovlnky prostě nepatří. Po ohřátí mohou být dokonce zdraví škodlivé.
Na stromech žloutne listí, venku se střídá déšť, vítr a mlha, je čas na změnu šatníku. Po letních měsících zase vytáhnout podzimní kabáty a bundy. Před ochlazením se musíme chránit (ledaže byste byli velcí otužilci). Potřebujete kabát nový? Tohle vše by měl splňovat.
Události minulých týdnů nás nenechaly chladnými a rozhodli jsme se, že se vydáme dále za poznáním sebe sama. Karanténu jsme zvládli každý po svém, stejně tak jsme si v sobě všichni museli zpracovat strach o sebe i své nejbližší. Nyní je čas se se vším vypořádat. Každý po svém. My zkusili pobyt ve tmě aneb týdenní terapii, kdy se o sobě dozvíte mnohem více, než byste čekali.
Občas si stěžujeme na přebytečná kila, ale spousta z nás není ochotná s tím něco udělat. Pokud jste spokojená, je to v pořádku. Pokud si ale myslíte, že je to nemožné, inspirujte se těmito proměnami!
Zatímco vysoký krevní tlak se dá hodnotit jako život ohrožující, nízký tlak je spíš skrytý, tichý problém. Ovšem i tak by se lidé, kteří mají nízký tlak, měli mít na pozoru. Jak poznat, že nízký tlak máte, jaké jsou jeho příčiny a jak se můžete léčit?
Herec Leonardo DiCaprio byl vždy znám svými sympatiemi ke krásným modelkám. Ovšem čím je starší, tím jsou jeho úlovky mladší. Cokoliv je nad hranici 25 let, do toho se nežene a nebo to pustí k vodě. Jak to tedy se slavným proutníkem ve skutečnosti je?
Vztah s otcem vašeho dítěte skončil a vy víte, že má novou známost. Jak své dítě připravit na setkání s cizí paní? Co musíte dodržet, pokud si nepřejete, aby dítko prožívalo traumata? A jak se odměnit za dobře odvedenou práci? Projděte si základní pravidla potřebná pro toto nelehké životní období.
Je sobota dopoledne, venku prší, zrušil se vám program a vy nevíte, co s volným dnem. Přesně pro takové situace jsme pro vás sepsali tento článek. Najdete v něm pár tipů na to, jak strávit den smysluplně a bez výčitek.
I v dnešní době, kdy se výrobci elektroniky předhánějí, co všechno jejich nové chytré hodinky neumějí, existuje velké množství lidí, kteří nejvíce ocení jednoduché a elegantní ručičkové hodinky. Navíc jen jednoduché hodinky se hodí třeba k obleku nebo do divadla, takže by neměly chybět žádnému muži.
Vstupte do světa femtech, inovativního průmyslu, který kombinuje technologie a ženské zdraví. Zjistěte, jak tyto technologie překonávají tabu a otevírají nové možnosti pro ženy všude.
Dřímají vám pod polštářem dlouho střádané úspory? Možná vás denně provází strach z toho, že na dveře vaší domácnosti zaklepe neovladatelná inflace a všechny vám je sebere. Jelikož tento finanční jev začíná vystrkovat své růžky, je zapotřebí se zamyslet nad investováním. Pokud nemáte naspořeny miliony, je pro vás tou nejlepší cestou zlato – tedy investiční zlato.

Výběr článků

Příchod miminka představuje krásný okamžik v životě každé maminky. I přes to ale moc dobře víme, že právě založení rodiny mnohdy může zacloumat s rodinným rozpočtem. Příjem maminky se v tu chvíli smrskne na rodičovský příspěvek. Když k tomu přičteme kolik toho miminko potřebuje nebo jak se vše kolem zdražuje, často si říkáme, že by se hodila nějaká koruna navíc. Řešením může být přivýdělek na rodičovské, na který se nyní trochu detailněji podíváme.
Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
Věcí, které máme doma a jsou potenciálně životu nebezpečné, je bezpočet. Od různých chemikálií v koupelně až po ostré rohy nábytku. A jakmile si pořídíte malé dítě ukáže se, že vlastně celý váš dům je jedno velké nebezpečí.

Nepřehlédněte

Zimní móda má svá specifika. Když venku sněží a teploty jsou na bodu mrazu, je třeba se podle toho oblékat. Vzít si péřovku, na nohy plátěnky a na hlavu nic, vypadá stejně, jako když si v létě obujete k plavkám sněhule. Zkuste experimentovat. Určitě najdete, co vám bude nejen slušet, ale hlavně vás zahřeje.
Současná komplikovaná doba COVIDU-19 přinesla s sebou mnohé změny, se kterými se musíme ve svých životech poprat. Jednou z těchto změn je i karanténa. Obzvláště náročná je v případě rodin s dětmi. Přinášíme vám několik tipů, jak děti během karantény zabavit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek