Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Co je únavový syndrom a jak s ním bojovat?

Únava je přirozenou reakcí našeho těla na přepracovanost nebo stres. Pokud se ani po dobrém spánku necítíte odpočatí, jste neustále napjatí a necítíte se takříkajíc „v pohodě“, můžete trpět syndromem chronické únavy. Je rozšířený mezi obyvateli velkých měst, kteří jsou vystaveni častému stresu a přepracovanosti. Vědci nazývají chronickou únavu nemocí 21. století. Nestihla právě vás?
únavový syndrom
Co je to únavový syndrom a je možné s ním bojovat? (foto: 123RF)

04. 11. 2021

Kdo jím trpí?

Podle statistik je únavový syndrom problémem více než 2 % lidí. Tito lidé mají často další onemocnění nervového systému: neurózy, záchvaty paniky atd. Podle statistik je tento syndrom až čtyřikrát častější u žen, přičemž průměrný věk pacientů je 25–45 let. Dospívající a děti onemocní méně často, existují však případy, kdy jím trpěly i děti ve věku 5 let a mladší.

Jak poznám, že jím trpím?

Hlavním příznakem, který se může stát vodítkem k tomu, že chronickou únavou trpíte, je neustálá potřeba spánku. V posteli můžete strávit celých 8 hodin, ale ráno, když se probudíte, se budete cítit unavení. Pacienti, u nichž je podezření na chronickou únavu, si také stěžují na:

  • trvalé bolesti hlavy;
  • roztržitá pozornost;
  • bolest kloubů;
  • bolest svalů;
  • nedostatek koordinace;
  • problémy s pamětí;
  • depresivní nálada;
  • zvýšená podrážděnost,
  • zvýšená ospalost nebo naopak nespavost.

Co stojí za stavem neustálé únavy?

Nejčastěji se jedná hned o kombinaci několika faktorů, které vedou k chronické únavě. Statistiky ukazují, že chronická únava se u lidí objevuje především po období zvýšeného výkonu, a tak není divu, že jím trpí mnoho pracovitých lidí.

Důvody jeho vzniku mohou být:

  • neustálé nervové napětí a chronický stres;
  • příliš krátký nebo příliš dlouhý spánek;
  • sedavý životní styl bez fyzické aktivity;
  • hormonální nerovnováha;
  • dlouhodobý příjem určité skupiny léků;
  • problémy v zažívacím traktu a nekvalitní strava;
  • virová onemocnění.

Věnujte svému tělu pozornost!

Určitě byste měli navštívit svého lékaře, který vám pomůže vyloučit jiné nemoci, které byste mohli za únavový syndrom zaměnit.  Rozhodně se nejedná o něco, s čím by bylo radno si zahrávat. Dlouhodobá únava může vést k rozšíření závažných chorob v těle. Stres a únava totiž není něco s čím by se člověk potýkal odpradávna. Až nyní ve 20. a 21. století zažíváme nebývalý boom, je těžké jít s dobou a vše stíhat. Naše tělesné schránky nejsou na takové vypjetí sil připraveny, a tak se přirozeně brání a volají o pomoc. Takovým voláním je právě chronická únava, kdy tělo křičí: Zastav a odpočiň si člověče! 

K TÉMATU  Čarujeme s celerem: nečekané dobroty z obyčejné bulvy. Na zimu jako stvořené

Co s tím tedy dělat?

Je potřeba daný problém léčit, a nikoliv ho přehlížet, protože každý člověk má právo na kvalitní a pohodlný život. Rozhodně to neznamená, že byste se měli rozloučit se svým zaměstnáním. Jen je třeba svůj život přeorganizovat. V prvé řadě byste měli:

  • Promluvit si s lékařem, lépe však s terapeutem nebo psychologem.
  • Vzít si dovolenou – nejméně dva týdny a po tu dobu nic neplánovat, ani návštěvy. Vaše tělo musí vědět, že teď má dva týdny na odpočinek a může klidně jen ležet v posteli.
  • Přeorganizovat svůj čas tak, abyste se drželi jednoho zlatého pravidla: vyjmenujte si všechny věci, které chcete během dne stihnout, ale pak si naplánujte jen 50 % z nich – váš mozek musí vědět, že mu zbyde I čas na relaxaci a odpočinek.

Může se to zdát drastické a určitě si říkáte, že takový luxus si nemůžete dovolit. Věřte, že to si říká každý, kdo únavovým syndrome trpí. Problém je, že únava a vyčerpání těla může vest k vážným chorobám. Pak už stojí za to zamyslet se a své tempo rozvolnit. Takže pamatujte, pokud se rozhodnete svůj život změnit, první si dejte pořádnou dovolenou a načerpejte síly. Až potom začněte plánovat, jak to uděláte.

Dlouhodobá prevence, aby se nemoc nevrátila

Nejlepší prevencí chronické únavy je zrevidovat svůj denní režim. Je důležité začít dostatečně spát. Zkuste si dopřát celých 8 hodin spánku, nejlépe i více. Každý den se procházejte na čerstvém vzduchu. Prospěšná je také mírná fyzická aktivita. Může to být lehký běh, plavání, tanec nebo jóga. Dopřejte si kvalitní stravu.

Nedržte žádné přísné diety, které vedou k vyčerpání těla. Diverzifikujte svůj jídelníček a snažte se ho obohatit o hovězí a drůbeží maso, zeleninu, luštěniny a žloutky.

K TÉMATU  Každý za sebe? Muž za ženu, žena za muže. Kdo, za koho a kdy platí? Jak si poradit v nejrůznějších situacích?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se zbavit únavy a co je její příčinou?

Energetické nápoje dětem do rukou nepatří. Přesto je z velké části konzumují

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Snad každý rodič od svého milovaného dítěte očekává pouze to dobré, doufá, že se vydá správnou životní cestou a bude šťastné. Takhle to ale samozřejmě v životě bohužel nechodí a někdy se holt i to nejhodnější dítě může dostat na scestí. To se stalo mé dceři Markétě, já se s tím však do teď nemohu vyrovnat. Odvedl nám ji drogový dealer.
Kuchyň, či přesněji její jídelní část, je ideálním prostorem pro každodenní setkávání celé rodiny. Proto je důležité, aby tento prostor působil příjemně. Zároveň byste se však měli zaměřit také na jeho praktičnost, aby každý z členů měl dostatek prostoru, případně byl stůl vhodný pro konání různých oslav a posezení s přáteli. U stolu by také neměly chybět kvalitní židle, díky kterým budete mít pohodlí.
Někdo nedá na ostrá jídla dopustit a dopřává si je téměř denně, jiný nesní jídlo jen o trochu víc okořeněné. Pokud to však nebudete s konzumací pálivých pochoutek vyloženě přehánět, vaše zdraví vám za ně poděkuje. Zkoušeli jste si někdy dát ostré jídlo třeba k obědu v průběhu parného léta? Nejprve vás sice pořádně prohřeje, ale následně způsobí žádané ochlazení.
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
V obchodním světě, kde konkurence prudce roste, je neustálý rozvoj obchodních dovedností klíčový pro dosažení úspěchu. V našem článku "Rozvoj obchodních dovedností! Proč je důležité na sobě pracovat?" prozkoumáme, jaké konkrétní dovednosti jsou v dnešním podnikatelském prostředí nejžádanější. Přineseme vám náhled na to, proč je neustálý osobní a profesní růst klíčový a jak může vývoj vašich dovedností ovlivnit váš kariérní postup. Připravte se na inspiraci a tipy, jak efektivně investovat do svého vlastního profesního rozvoje a stát se konkurenceschopným hráčem na trhu.
Přemýšlíte o zajímavém prvku do ložnice nebo obývacího pokoje? Stoličky a taburety nejen, že dobře vypadají, ale jsou také naprosto univerzální. Slouží jak k samotnému sezení, tak i jako opěrka pro vaše unavené nohy při posezení v sedačce nebo křesle u televize. Využití najdou také v předsíni jako sedátko při obouvání. Stoličky i taburety lze dnes koupit téměř v jakékoli designové podobě.
Na trhu jsou k dostání doslova stovky různých odstínů rtěnek, kosmetické firmy nás neustále bombardují novými produkty, takže vybrat si z nich a najít tu správnou, to je teprve oříšek. Jak najít svoji ideální rtěnku?
Jiří Korn, ve svých 74 letech, obdržel čestné uznání na Cenách Anděl 2023, kde byl slavnostně uveden do síně slávy. Tento zpěvák a tanečník je známý svým jedinečným hlasem a působivými pohyby na scéně, stejně jako svým výrazným a někdy excentrickým smyslem pro módu, který se vyvíjel a transformoval během celé jeho kariéry.
Chtěla jsem vždycky dělat všechno správně, ale nedařilo se mi. Někdy jsem měla pocit, že jsem jeden velký omyl, že můj život je jeden velký omyl, a dnes si to myslí i moje rodina. Nevím, jestli jsem skutečně tak špatná, špatná máma, špatná manželka i dcera, ale rodina se mnou už nějaký čas vůbec nekomunikuje, a to mě trápí. Nejhorší ve svém životě snad už mám za sebou, ale i tak propadám beznaději.
Sice jsou tenisky nejoblíbenější obuví, ovšem v zimě, kdy teploty padají pod bod mrazu, by nám v nich umrzla noha. Proto si pořizujeme boty zimní, které nás dokážou před nízkými hodnotami na teploměru ochránit. Velmi oblíbené jsou semišové zimní boty, které i skvěle vypadají. Tedy pokud jsou čisté a umíte o ně pečovat! V opačném případě žádnou parádu neudělají.
Módní trendy se mění jako na běžícím pásu, což statně potvrzují i všichni módní stylisté. Ti v současné době radí jedno – nebojte se kožených modelů, ty s námi ještě nějaký ten pátek zůstanou. A ostatně mají pravdu - kůže opravdu dominuje letošnímu podzimu a bylo by mylné se domnívat, že zanedlouho odejde z módy. Zatím to vypadá, že s námi zůstane až do podzimu nadcházejícího. 
Po dlouhé a poměrně chladné zimě nám do schránek doputuje každoroční vyúčtování za energie. A mnozí se naprosto zhrozí, jelikož nejen, že musí doplácet, ale doplatek je doslova do nebe volající. V této chvíli nemohou dělat nic jiného než se zavřenými oči šek odeslat, a poté přemýšlet, jak snížit energetickou náročnost rodinného domu. Ono to ostatně není nic těžkého, tipy na několik úsporných opatření vám přinášíme.

Výběr článků

Christian Dior, ikona módního světa. Zakladatel francouzské značky Dior, jejíž historie sahá do 40. let 20. století. Zákazníkům z celého světa nabízí jedny z nejkrásnějších oděvů, ať už jde o běžné modely nebo haute couture, šaty vysoké krejčoviny. Jaký příběh stojí za vznikem této značky?
V každém životě ženy následuje ihned po probuzení návštěva koupelny. A kromě ranní ústní hygieny zde dochází ještě k jednomu velkému kroku, a sice k líčení. Žena se chce cítit krásná a šminky jí v tom pomáhají. Zatímco s nanášením make-upu si řada žen dobře poradí, problém nastává při líčení očí. V tomto případě se dopouštíme několika chyb.
Různé alternativní směry výuky jsou v dnešní době stále populárnější. Možná si řeknete, že při pohledu na stav klasického státního školství není divu. Jedním z těchto směrů je Montessori pedagogika, někdy můžeme slyšet mluvit také o Montessoriovské škole. Víte, jak vypadá vzdělávání v takovýchto školách a školkách? Pojďme se podívat na základní principy.

Nepřehlédněte

Média jsou plná zpráv o koronaviru. Přitom v naší zemi není toto nebezpečí tak akutní jako docela obyčejná chřipka, které letos podlehlo už 23 osob. Proočkovanost na chřipku je u nás pouze 5 % a průměrně na ni zemře v Česku 1500 osob ročně. Proočkovanost se ale snižuje i u ostatních nemocí. Tento stav má na svědomí mnoho nesmyslných mýtů a fám o očkování. Jak je to doopravdy?
Přemýšlíte nad tím, do jakého stylu zařídíte své bydlení? Možností je spousta! Ovšem k těm nejoblíbenějším patří skandinávské bydlení, které je nejen vzdušné, ale také jednoduché a spojené s přírodou, což je dnes velmi důležité.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek