Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

5 osvědčených cviků na bolest krční páteře

Známe to asi všichni, kdo máme nějaké problémy se zády nebo denně sedíme za obrazovou počítače. Za krkem to šeredně bolí a pomalu bolest postupuje až do hlavy, až se člověk jen těší, že si lehne a pořádně prospí. Krční páteř může být velice ošemetná, pokud nevíme, jak správně se k ní chovat. Pokud však už zabolí, je zde 5 cviků, které můžete pravidelně cvičit a ty vám zaručeně uleví!
cviky na bolest krční páteře
Trápí vás neutuchající bolesti krční páteře? (Foto: 123RF)

19. 10. 2021

Proč nás krční páteř bolí

Nejčastějšími příčinami bolesti krční páteře jsou špatné držení těla, nezdravá poloha spánku, a také právě sezení u počítače, kde je tělo v nepřirozené pozici. Co s tím ale dělat? Nejen cviky platí na bolest krční páteře. Myslete především na sebe a snažte se bolesti v oblasti krku předcházet. Kupte si zdravotní židli, sezení kombinujte s pohybem, po práci si zajděte na zahrádku nebo ven, ať se vaše poloha mění co nejvíce.

Pomůže také dobrý polštář a správná matrace, přitom nejlepší polohou pro spánek je poloha na zádech. Vyhledávejte hodně přirozeného pohybu a také pijte hodně tekutin!

Pravidelné cvičení vede ke zdraví

Existují ale i cviky, které dokáží s bolestí krční páteře (pokud už jednou nastane, a že někdy nastane!) pěkně zatočit. Obměny těchto cviků znáte možná ještě ze základní školy, to ale nemění nic na tom, že jsou účinné a od bolesti pomohou. Měli byste je však cvičit s železnou pravidelností, abyste dosáhli prevence od bolesti za krkem a na dlouhá léta od ní měli pokoj.

Cvičte tak každý den po dobu několika týdnů. Vyčleňte si na cvičení třeba 15 minut, klidně někdy dopoledne v pauze mezi prací. Toto cvičení tak může sloužit jako příjemný relax v práci.

Cvik 1: Otáčení hlavy

Pohodlně se posaďte na židli a opřete se celou plochou zad o opěrku židle. Uvolněte krk a ramena. Nakloňte hlavu dozadu tak, aby brada směřovala zhůru. Po chvíli se vraťte do výchozí polohy a opakujte 5krát. Poté pomalu hlavu předkloňte a snažte se ji přitlačit k hrudníku. Nezvedejte ramena ani se nehrbte. Opakujte také 5krát.

Otočte hlavu doleva a pohlédněte na své levé rameno. Vraťte se do výchozí polohy a otočte hlavu doprava stejným způsobem. Proveďte 5 opakování v každém směru.

K TÉMATU  Chyby při dietě. Jak si správně upravit hubnutí nejen v letních měsících

Cvik 2: Otáčení rukama

Postavte se s nohama na šířku ramen, natáhněte rovné paže do stran, sevřete ruce v pěst a palce zvedněte vzhůru, jako byste chtěli někomu ukázat gesto „správně!“.

Otočte hlavu doleva, zvedněte levý palec nahoru a sklopte pravý palec dolů. Dívejte se na palec levé ruky a udržte tuto pozici po několik sekund, ucítíte přitom, jak se vám svaly v oblasti krku a ramen příjemně protahují. Totéž opakujte na druhé straně zase 5x.

Cvik 3: Protahování v lopatkách

Položte lokty a ruce na stůl. Nakloňte se dopředu s mírně ohnutým krkem a zády. Přitlačte bradu blíže k hrudi a zároveň si napněte páteř. Ucítíte svalové napětí mezi lopatkami a v dolní části krku. Držte tuto pozici po dobu 1-2 sekund. Vraťte se do výchozí polohy, trochu si odpočiňte a proveďte cvičení ještě 4krát.

Cvik 4: Zvedání hlavy od země

Lehněte si na záda na tvrdý povrch (například podložku na jógu). Zvedněte hlavu o centimetr z podlahy a nechte ramena na podlaze. Držte několik sekund a pak pomalu hlavu znovu položte na podložku. Opakujte pětkrát. Úkolem je postupně prodlužovat dobu, po kterou hlavu držíte ve výšce.

Cvik 5: Zpevnění těla v rovině

Pátý cvik můžete fakticky provádět kdykoliv během dne. Hodně totiž krční páteři pomájá, pokud je v rovině a nehrbí se. Hlava není nepřirozeně předkloněná, ale je v rovině s celým tělem. Proto se zkuste soustředit, zpevněte své tělo a hlavu udržujte ve správné pozici bez nepřirozeného předklonu. Uvidíte, že brzy se budete cítit o mnoho lépe!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bolí vás záda? Vyzkoušejte jednoduché cviky na záda, které uleví

Vyzkoušejte cviky, které vám zajistí krásná prsa

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy podporujících správné fungování imunity. Znáte to, viry na nás číhají na každém rohu a do toho se denně potýkáme s až příliš mnoho stresovými situacemi. Proč tedy nepodpořit svoje jediné zdraví? Jste přípraveni?
V současné době často slýcháme, jak některé ženy zasílají peníze lidem, které ani neviděli. Jednoduše proto, že chtějí najít nějakou spřízněnou duši. Seznamování není jednoduché a má svá pravidla. Štěstí většinou nečeká na každém kroku.
Pořád šetříte a nic neušetříte? Nebo snad nemáte z čeho šetřit, ačkoliv nevyděláváte úplně málo? V tom případě vám chybí finanční gramotnost. Že ani nevíte, co to je? V tom případě vám prozradíme, že je to to, co vás ve škole bohužel nenaučili.
Jste-li uživatelem sociálních sítí, jako jsou Facebook, TikTok či Instagram, jméno Khaby Lame je vám pravděpodobně povědomé. Nebo možná není, ale jakmile zahlédnete jeho fotografii, okamžitě se vám vybaví vtipná videa, jež pravidelně sdílí. A pokud ho ani takto nepoznáváte, postačí si jich pár pustit a zajisté se zařadíte mezi jeho sledující. Jeho originální nápady hýbou virtuálním světem. Bez jediného slova si získal miliony fanoušků a odběratelů, a tím se mu obrátil život vzhůru nohama.
Období Vánoc je časem klidu a pohody, to však neplatí pro oslavy na Silvestra. Vedle zábavy, velkého množství alkoholu a hudby vás nejspíš neminou ani petardy, ohňostroje a rachejtle. Ale tato zábavní pyrotechnika s sebou nese mnohá nebezpečí úrazu, kterým je dobré se vyvarovat. Připravte se na komplikace a buďte nachystaní zasáhnout ve chvíli, kdy dojde k úrazu.
To, že je nutné dodržovat pitný režim, to je každému známý fakt. Že čistá voda je nejprospěšnější tekutinou, to je taktéž zcela každému jasné. Jenže pití pouhé čiré vody, to člověku může zevšednět a začne vymýšlet způsoby, jakými si hydrataci ozvláštnit.
Léto je nejkrásnější období v roce. A přináší s sebou také zážitky, na které se nezapomíná. Jaké jsou výhody letního flirtu, a proč by jej měl alespoň jednou za život zkusit každý z nás? Letní románek je prostě nezapomenutelný!
Také milujete pěvecké soutěže? A rády si poslechnete nějaký ten starý hit v podání neznámého umělce? Tady je výběr nejtěžších písní, které zazněly v The Voice. Husí kůži zažijete u každé písně.
Hubnutí s sebou nese řadu mýtů. Lidé, kteří se cvičením a zdravým životním stylem zabývají, je posléze snaží mýtit. Stále se totiž mezi námi nachází jedinci, kteří jim urputně věří. Pojďme si zmínit ty nejčastější mýty o hubnutí, které nám spíše stěžují cestu za vysněnou figurou.
Šťastné a veselé Vánoce vám přeje i kýchající slon, který ozdobil stromeček svíčkami. Co se mu přihodilo ukáže krátký animovaný film, který zaručeně pobaví!

Výběr článků

Druhů čaje existuje skutečně nepřeberné množství. Čaj, to je životní styl, rituál, který se opakuje dnes a denně. Někdy jím zaháníme žízeň, jindy ho pijeme na chuť. Ovocný nebo bylinný čaj známe dozajista všichni, ale už méně jsou nám známé jejich účinky nebo podrobnější dělení. Pojďme se proto na čaje podívat společně.
Každému z nás příroda nadělila něco jiného, a to nejen z hlediska charakteru, chování, ale i po stránce postavy. A zatímco někdo je hubený a stěží přibere pár gramů navíc, jiný má sklony k obezitě a kila mu naskakují snad i tehdy, když polyká vzduch. Odlišní jsme ale také stavbou těla – ano, klasické třídění na jablka, hrušky. Jaký jste ale ve skutečnosti somatotyp a co na něj nejlépe zabírá?
Můj život byl vždycky v podstatě šťastný a já jsem za to bylo velmi vděčná. Poznala jsem muže, o kterém jsem si myslela, že je to ten pravý. Náš vztah fungoval perfektně a já byla ráda, že mám po svém boku životního partnera. To jsem však ještě netušila, co je můj muž opravdu zač.

Nepřehlédněte

Období, kterým nyní procházíme, je složité. A asi bychom se shodly na tom, že pro všechny. Staří lidé jsou samotní, mladí lidé musí řešit péči o děti a jejich výuku. Hodně domácností se potýká s nedostatkem peněz. Někteří se potýkají se špatným zdravotním stavem. Věřte ale, že bude líp, a je potřeba si udržet, alespoň někdy, dobrou náladu. Tak si dejme nějaké super české komedie!
Vibrátory, nevibrační penisy, afrodiziaka, lubrikační gely, masážní oleje. Mnoho žen si stále myslí, že nic takového nepotřebuje, pokud žije v dobrém partnerském vztahu. Ale položme si otázku, zda po každodenním spěchu a stresu máme často chuť na sex. Možná jsou to právě tyto erotické pomůcky, které mohou zlepšit kvalitu společně prožitých intimních okamžiků.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek