Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Amarylis – působivá pokojovka, kterou se naučíme pěstovat

Svou domácnost můžete zpestřit různými věcmi. Zatímco někdo sází na bytový textil, jiný si raději pořizuje pokojové rostliny, které dokážou vdechnout interiéru život. Pakliže patříte také mezi pěstitele, kteří touží po jedinečném prvku ve svém domově, naučte se pěstovat amarylis. Působivou pokojovou rostlinu, která je stokrát hezčí než barevný povlak na polštář.  
amarylis
Pěstování rostliny jménem amarylis není žádná věda. (foto: 123RF)

14. 10. 2021

Amarylis má původ v jižní Africe 

Při hledání rostliny v zahradnictví může vaši pozornost upoutat ještě jedna květina, která je jí nadmíru podobná. Je to hvězdník. Zatímco ten má svůj původ v Jižní Americe, kořeny rostliny amarylis sahají až do daleké jižní Afriky. A zatímco první vykvétá především na Vánoce, ta druhá dělá radost po celý rok.  

Vyberte si ten správný 

I když nemluvíme o příliš náročné pokojové rostlině, která by vyžadovala extrémní porci pozornosti, zahynout může velice rychle. Důvodem nemusí být naše nedostatečná starostlivost ani naše naopak nadměrná péče. Na vině může být špatná volba. Stejně jako při koupi jiných pokojových rostlin, i v tomto případě vyberte kvalitní, dobře kvetoucí a vypadající amarylis.  

Většinou je k zakoupení v podobě cibulí, proto se dívejte, jestli náhodou někde nehnije nebo jestli vypadá zdravě. Rozhodně se nedívejte pouze na barvu květů. Těch byste se nedočkali, pakliže byste si domů přinesli rostlinu s viditelnou infekcí nebo plísní.  

Rostlinu co nejdříve přesaďte 

Ať už květinu dostanete nebo si ji zakoupíte v podobě cibule, v každém případě ji co nejdříve přesaďte. Nikdy nevíte, jak starý nebo nekvalitní je substrát, v němž jste si ji přenesli přes práh domu. Proto jí dopřejte pořádnou dávku živin. Nemusíte se ani shánět po speciálních substrátech, bohatě stačí ten určený pokojovým rostlinám.  

Při přesazování sáhněte spíše po menším květináči. Amarylis nemá zrovna v lásce prostorné nádoby. Sázíme pouze spodní část cibule, horní zůstává nad zeminou.  

Jaké stanoviště zvolit? 

Amarylis je rostlina, kterou budete pravděpodobně neustále přemísťovat. Na jaře se dává za okno na okenní parapet, a to proto, aby se probudila a vyrašila, poté hned vyhnala své nádherné květy. Až květina odkvete a přijde léto, je dobré ji dát za okno, dál od přímých slunečních paprsků. Ty jsou v létě velice nebezpečné a mohou ji i přes okno spálit.  

K TÉMATU  Pěstování melounů na balkóně? Ano, jde to i v květináči

Nemusíte se bát ji přemístit na balkon, ovšem i zde se vyvarujte přímým slunečním paprskům. A až přijde podzim, přeneste amarylis na chladné a suché místo. 

Je čas na zazimování 

Abychom pomyslný kalendář uzavřeli, musíme zmínit také zimu. Jelikož amarylis nemá v lásce teploty pohybující se pod bodem mrazu, je zapotřebí rostlinu zazimovat. Od podzimu nám sídlí na suchém a chladném místě, kde se ostatně může uchýlit k zimnímu spánku.  

Během zimy seschnou její listy. Je to přirozený proces, rostlina si z nich bere živiny potřebné k přežití. Až ji zase vytáhnete na jaře na sluníčko, opatrně je odstraňte. Ukážou se pak nové.  

Ještě je třeba konstatovat, že se amarylis nezalévá během zimy. Dokonce se nevyndává z květníku. Zkrátka se nechá tak jako jiné cibuloviny.  

Jak zalévat amarylis? 

Až se opět probudí ze svého zimního spánku, nepřehánějte to se zálivkou. Stejně jako jiné pokojové rostliny, ani amarylis nemá v lásce přelití. Rostlinu zaléváme od jara do podzimu, a to raději méně často, ale větším množstvím vody. Většinou stačí zalévání jednou týdně. 

Přemokřením hrozí nejen zahynutí rostliny, ale také vznik plísní a škůdců. Bohužel i tuto rostlinu podobná havěť nenechá na pokoji. Zejména roztočík nebo cibulovka narcisová napadá krásně kvetoucí živou dekoraci. Často se objevuje také třásněnka skleníková nebo červec. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak na pěstování pokojového ibišku. Chce to teplo a vlhkost

Dracéna – známá kráska do každého moderního interiéru. Jak ji pěstovat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Britská královská rodina v poslední době čelí náporu fotografů a novinářů. Na vině jsou rozpory v rodině vyvolané princem Harrym a jeho americkou manželkou, které nenechávají jednoho člena rodiny v klidu. Tedy výjimkou je královna, která se svou kabelkou nedává znát prakticky žádné emoce, co se týče tohoto tématu.  
Vrstvený sestřih je stylistická stálice, která je pro svou efektnost a praktičnost dosud vyhledávána v kadeřnických studiích. Zároveň ženy a dívky zkoušejí a experimentují, jak i bez složitých sponkování a vrstvení vlasů tohoto sestřihu vlasů dosáhnout i svépomocí.
Déšť, sníh, mráz, vítr venku. Doma studená ložnice, přetopený pokoj. Pleti tak náhlé výkyvy rozhodně neprospívají. Pleti výkyvy počasí neprospívají a právě v zimě je hydratace ještě důležitější, než v letních měsících. Jak to a které krémy použít?
Mel B, Melanie C, Emma Bunton, Geri Halliwell a Victoria Beckham. Psal se rok 1996 a hitparádové příčky ovládl hit Wannabe dívčí britské kapely Spice Girls. Kde je holkám dneska konec?
Dětská obezita celosvětově narůstá a v civilizovaných zemích je hodnocena už jako epidemie. Česko není výjimkou. Podle mezinárodní studie HBSC, sledující jednotnou metodikou školní děti, bylo v roce 2001/2 mezi dívkami ve věku 15 let 6 % obézních a mezi chlapci 13 %. Avšak ve školním roce 2013/2014 studie zjistila již 12 % obézních dívek tohoto věku, a dokonce 23 % obézních chlapců.
Při putování lesy a přírodou narazíte na celou spoustu bylinek a rostlin. Na co však narazíte pouze při podobném putování Afrikou je takzvaný čertův dráp neboli harpagofyt či také ďáblův spár nebo čertovo kopyto. Přesně tak se říká rostlině, která je mnohými označována za zázrak přírody.
Mezi recyklované předměty nepatří jen papír nebo plasty. Z jednou použitých materiálů se dá vyrobit spousta originálních věcí, kterými se můžete chlubit. Takovou osvědčenou klasikou je korek, ze kterého se dělají batohy, kabelky nebo peněženky. Čistě ekologický ale můžete mít i kryt na mobilní telefon.
Kašle a smrká kdekdo. Nachlazení a podzimní virózy se rychle šíří. Navíc opět začínají růst čísla nakažených koronavirem a na dveře klepe pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas pořádně posílit obranyschopnost! Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia, který naboostuje vaši imunitu.
Rozvod, rozchod nebo jen neustálá smůla na chlapy – důvodů, proč jste i ve čtyřiceti letech stále sama může být vícero. Ženy se však nechtějí snu o šťastném životě vzdávat, vždyť jim na světě zbývá ještě mnoho let. A tak se ptají na jedno – jak a kde najít chlapa po 40?
Navštívit jednou za čas kadeřníka? Proč ne, ale radikální zkrácení a nový účes vás doslova promění v jinou osobu. Podívejte se kadeřníkovi přímo pod nůžky.
V dnešní době je těžké se někam vydat na dovolenou, jelikož všude se setkáte s nejrůznějšími restrikcemi z důvodu Covid-19. Proč se tedy zbytečně vystavovat nebezpečí návštěvy zahraničí? Vždyť v koutech naší republiky je tolik krásných míst, kde můžete strávit skvělou dovolenou, a navíc tak podpořit náš cestovní ruch a ekonomiku?
Pohodlně se usaďte a pojďte si projít komiks, který u vás doma způsobí změnu. Je váš protějšek vaším skutečným partnerem?

Výběr článků

Znáte ji určitě všichni a mnozí ji máte i doma. Aloe vera, u nás velice zdomácnělý sukulent, který má mimořádné účinky na lidské zdraví a v medicíně se již dlouho využívá jak vnitřně, tak také k vnějšímu ošetření kůže.
Na své zahrádce i v květináči můžete pěstovat kdejaké koření, bylinu nebo rostlinu. Zatímco někdo se uchyluje cestou levandule pro uklidnění, jiný se rozhodl zasadit si do záhonu či připraveného truhlíku saturejku.

Nepřehlédněte

Konec školního roku a rozdávání vysvědčení je náročnou dobou pro pracovníky linek bezpečí, kteří vyřizují telefonáty od dětí, které se bojí přijít domů. Do jejich hledání se také musí často zapojit i policie. Čas od času přijde i smutek, když se dítě domnívá, že špatným vysvědčením končí jeho životní čas. Nenechte se zaskočit jedním školním výsledkem. Jde přece o dítě, které milujete.
Proč na ruce mít hodinky, které jen ukazují čas? Mohou mít celou řadu další inteligentních funkcí, které nám mohou usnadnit život. Zejména pokud jsme ve spěchu a nemáme čas lovit mobilní telefon z kabelky či kapsy, abychom se podívali, kdo nám zrovna telefonuje. To je ale jen jedna z výhod chytrých hodinek. Podle čeho se dají vybírat chytré hodinky?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek