Neděle , 05. 05. 2024

Květoslav

Druhy rýže: Víte, kdy je vhodné použít jasmínovou a kdy raději basmati?

Rýže je velmi populární přílohou, a pokud ji dobře připravíte, jistě si na ní pochutnáte. Zdaleka však není jen jedna jediná rýže, ale máte na výběr hned několik druhů. Znáte je a víte, kdy jakou rýži použít?
druhy rýže
Znáte všechny druhy rýže? (Foto: 123RF)

20. 08. 2021

Rýže je třetí nejčastěji pěstovanou surovinou na světě. Jistě by vás napadlo, že jejím původním domovem je Asie, odkud se postupně rozšířila i na další kontinenty. Dnes se už nevyužívá jen jako příloha, druhy rýže mají řadu využijí, na trhu můžete najít třeba také rýžovou mouku, pivo nebo víno.

Jednotlivé druhy rýže můžete od sebe odlišit na první pohled. A pokud si nevšimnete rozdílu podle jejich vzhledu, navede vás jejich chuť. Jsou totiž opravdu jiné a je dobré, když víte, kdy po které sáhnout.

Rýže basmati

Pěstuje se především v Indii a Pákistánu. Po sklizni se nechává více než rok uskladněná v suchu a temnu. Na rozdíl od dalších druhů má nižší glykemický index, tělo z ní tedy dovede lépe získat a využít obsaženou glukózu. Její zrna jsou delší, po uvaření je sypká, nadchne vás svou vůní. Její chuť vám může připomínat oříšky. Zvolte ji k pokrmům, u nichž nepodáváte omáčku. Hodí se k masu, je vynikající v jídlech indické kuchyně.

rýže basmati
Basmati patří k tomu nejlepšímu na trhu. (foto: 123RF)

Jasmínová rýže

Mezi typické druhy rýže patří ta jasmínová. Tato rýže je původem z Thajska. Využijete ji při přípravě pokrmů čínské kuchyně. Rýže je lepivá, má specifickou chuť i mírně květinovou vůni. Na rozdíl od předchozího druhu je tato ideální přílohou k omáčkám. Pokud ji chcete použít k masu, hodí se ke kuřecímu, krůtímu nebo králičímu. Můžete z ní připravit i sladká jídla.   

jasmínová rýže
Jasmínová svou chutí vyniká. (foto: 123RF)

Červená rýže

Hned na první pohled vás zaujme svou barvou – její zrna mají totiž tmavohnědou barvu. I po uvaření vám zůstanou tvrdší. Často se podává v kombinaci s jasmínovou rýží. Využijete ji jako přílohu v podstatě k jakémukoliv jídlu. Je výborná s omáčkou, ale hodí se i k rybám nebo mořským plodům.

druhy rýže červená
Červená rýže vás zaujme vzhledem i chutí. (foto: 123RF)

Arborio

Jedná se o krátkozrnnou rýži pěstovanou v Itálii. Označuje se též jako kulatozrnná rýže. Má vyšší podíl škrobu, a proto je po uvaření lepivá, působí až kašovitým dojmem. Využijete ji především při přípravě rizota nebo mléčné rýže. Docílíte s ní totiž snadno polotekuté struktury. Velmi podobná je svou konzistencí i možným využitím rýže carnaroli.

arborio
Arborio je italská alternativa rýže. (foto: 123RF)

Černá rýže

Černá rýže patří mezi druhy rýže, která je původem z Číny, kde byl dřív určen jen jako pokrm pro tamní vládce. Dnes nachází pestré využití po celém světě. Někde se z černé rýže v kombinaci s kokosovým mlékem vyrábí dezerty, můžete ji však využít i ve slaných jídlech jako přílohu. Hodí se ji použít promíchanou spolu s dalšími druhy rýže, na pohled tak výsledný pokrm vypadá velmi efektně. Počítejte však při její přípravě s tím, že je nutné ji mít předem namočenou.

druhy rýže černá
Už jste vyzkoušeli černou rýži? (Foto: 123RF)

Tak po které rýži sáhnete nejdřív? Co si uvaříte?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Klasický červený boršč. Recept na dokonalou podzimní pochoutku, která zahřeje

Potraviny, které vás bezpečně zahřejí i v těch nejchladnějších dnech

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pocity štěstí a spokojenosti v životě jsou nesmírně důležité. Jak jich ale docílit a dlouhodobě si je udržet? Možná máte pocit, že je to obrovská alchymie, se kterou si nevíte rady. Nejspíše si myslíte, že ve hře je celá řada faktorů a mnoho z nich dokážete ovlivnit jenom z části – například vztahy v rodině, v práci… Ve skutečnosti toho ale máte v rukou hodně. Velkou pomoc vám nabízí hormon dopamin a jeho hladinu ve svém těle můžete ovlivnit více, než sami tušíte. Jak na to?
Komunikace je základ dobrého vztahu, ale existují některé výroky, které mají zbytečně negativní dopad. Tady jsou ty, které chlapovi raději neříkejte. Možná vám přijdou v pořádku, ale jejich použití může mít trochu jiný efekt, než očekáváte.
Poslední víkend roku 2018! Sobotu si dopřejte spíše oddechovou a zbytečně se nedohadujte s ostatními, ať si na závěr roku nepokazíte náladu. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vás připraví na to, co by vás mohlo překvapit.
V každém věku se ženám nebo mužům může na obličeji objevit akné. Mnozí to pak snášejí s velkou nelibostí a o to hůř jim je, pokud po akné na pokožce zůstanou jizvy, které jsou důsledkem jeho nesprávné nebo předčasné léčby.
Takzvané koitální sblížení představuje zajímavou techniku, která může ještě vylepšit vaše sexuální zážitky. Setkat se lze také s názvem koitální vyrovnávání, tento termín je označován také zkratkou CAT z anglického coital alignment technique.
I sourozenci spolu mohou vycházet již od narození. Není to nic složitého
V dnešním světě se dá najít spousta způsobů, jak pracovat sám se sebou, a jedním takovým lifestylovým trendem je i biohacking, který je takovou filosofií budoucnosti a mluví se o něm jako o způsobu, jak využít v průběhu života svůj tělesný potenciál a užít si spoustu let v dobré duševní i fyzické kondici.
S příchodem chladných dní naše pleť potřebuje výživu. K tomu vám dopomohou domácí pleťové masky, které si vyrobíte z ingrediencí, co máte běžně v kuchyni.
Postavte dětem pokojíček podle jejich přání. Prodávají se sice připravené sestavy pro děti, ale nic vám nebrání popustit uzdu fantazii a vytvořit bláznivý a originální dětský pokoj. Jen s přibývajícím věkem budou nutné další úpravy, ale zatím jim můžete stvořit vlastní svět.
Fotografie šťastných rodin, honosných oslav a dokonale zabalených dárků, které začínají plnit sociální sítě, mají velký vliv na psychiku člověka. Ta prochází v období Vánoc zatěžkávací zkouškou. Většina z nás chce mít všechno dokonalé, mít neustále uklizeno, napečeno co nejdříve, ozdobený vánoční stromek jako z časopisu, ale... ne vždy je vše podle plánu. Zkuste se během Vánoc věnovat také sobě, vyzkoušejte různá meditační cvičení, která vaší psychice výrazně uleví a nenakládejte si toho na sebe tolik.
Čeká vás v příštím roce stěhování do nového nebo jen plánujete rozsáhlou rekonstrukci vašeho stávajícího bydlení? V takovém případě by vás mohlo zajímat, jaké budou interiérové trendy pro rok 2023. Pojďte se alespoň na některé z nich s námi podívat.
Už se vám někdy do uší dostala voda? Měli jste škytavku nebo vás nesnesitelně bolela hlava? Určitě ano. Naše babičky si s těmito věcmi vždy dokázaly hravě poradit. Naučme se to jako ony!

Výběr článků

Pokud si neprojdete speciálními genetickými testy, pravděpodobně ji nikdy neodhalíte. Přitom patří mezi nejnebezpečnější choroby na světě. Způsobuje trombózu a v těch nejkrajnějších případech také plicní embolii.
Nevědomost, nešťastná náhoda, strach i slabost pro druhého – to všechno hraje roli, když se necháme kýmkoli jakkoli zneužít. Často na to přijdeme, až když už je pozdě. Většinou si s sebou následně životem neseme psychické břemeno, kterého se jen těžko zbavujeme.
Anorexia nervosa tzv. anorexie je zahalená velkým množstvím stigmat, a třeba právě vás zajímá pravda. Jak nepříjemné je žít v těle anorektika, na kterého se okolí dívá skrz prsty? Uvažování člověka s mentální poruchou není jednoduché, a to včetně člověka trpícího anorexií.

Nepřehlédněte

S online kurzy se v posledních měsících doslova roztrhl pytel. Když nebylo možné setkávat se offline, podnikatelé se nalodili na online vlnu a rozjeli to právě ve světě internetu. A tak vznikly nejen kurzy týkající se výuky cizích jazyků, ale i efektivní způsoby, jak zlepšit své schopnosti nebo se naučit něčemu úplné novému, a to třeba FB reklamě nebo působení na sociálních sítích. Pokud i vy přemýšlíte nad koupí nějakého konkrétního online kurzu, seznamte se s několika věcmi, které se vyplatí vědět a znát.
Jeskynní bazén, to je hlavní lákadlo resortu Grotto Spa v Tigh-Na-Mara. Nachází se v Bristské Kolumbii v Kanadě a nabízí luxusní procedury i ubytování. Kdo by odolal?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek