Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Zelená káva: Vše, co jste o ní chtěli vědět

Zelená káva je oblíbený produkt, jehož přívrženci jsou především z řad milovníků zdravého životního stylu. Kávová zrna jsou u zelené kávy nepražená, a tak na rozdíl od obvyklé černé kávy nemají tak bohatou vůni a barvu.
zelená káva
Zelená káva prospívá. (foto: 123RF)

02. 08. 2021

Taková zelená zrnka pak vařením vytvoří hnědý nápoj s mírně kyselou chutí. Na danou chuť si člověk musí zvyknout, avšak přínosy jsou zřejmé. Pokud jste zelenou kávu ještě neochutnali, dejte jí alespoň šanci, uvidíte, že výsledek bude stát za to!

Její prospěšnost není radno zneužívat

Zelená káva je velice populární díky její přidané hodnotě ve formě zdraví prospěšných látek. Zelená zrna obsahují více živin než tradiční černá zrna, což je způsobeno skutečností, že výrobek není vystaven tepelnému ošetření, jeho užitečné vlastnosti jsou tudíž zachovány.

Ve výsledku káva obsahuje také mnohem méně kofeinu, avšak to nemá vést k tomu, že jej budete nadměrně užívat, zvláště, pokud u vás mohou vznikat určité kontraindikace, příkladem mohou být následující:

  • osteoporóza,
  • těhotenství,
  • vysoký krevní tlak,
  • období kojení,
  • syndrom dráždivého tračníku,
  • zelený zákal,
  • poruchy srážení krve,
  • žaludeční vředy nebo gastritida.

Složení a vlastnosti

Surová zelená zrna obsahují obrovské množství olejů, a dále také sacharidů a bílkovin, jež tvoří asi 60 % celkové hmotnosti. Dále ale obsahuje i významné složky jako jsou pektin a vláknina, vitamíny skupin E, C, různé třísloviny, prospěšné aminokyseliny atd.

Produkt má nízký glykemický index (40) a obsah kalorií na 100 g je 220 kcal, to znamená, že jeden šálek nápoje obsahuje pouze 2 kcal. Jak již bylo řečeno, zelená káva má rovněž nižší obsah kofeinu než tradiční černá káva.

Zelená je in

Zelená káva oplývá antioxidačními vlastnostmi a pomáhá chránit tělo před škodlivými účinky volných radikálů. Navíc snižuje i riziko vzniku krevních sraženin a zlepšuje složení krve. Její popularita vzkvétá ale práv díky tomu, že zelená káva je vhodná pro hubnutí, a to díky kyselině chlorogenové, která zpomaluje hromadění tuku v těle.

K TÉMATU  Mrkev a zrak, 3 litry vody denně a další omyly a mýty, kterým stále věříme. Pojďme si v tom udělat jednou provždy jasno!

V čem tělu pomáhá?

Při pravidelném užívání nápoje se zlepšuje činnost trávicího traktu, přičemž se zároveň posilují i krevní cévy. Zelená káva má navíc protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Nápoje a oleje z nezpracovaných bobulí se mohou využít i k odstranění vrásek, péči o matnou a dehydratovanou pokožku a posílení vlasů. K vyzdvihovaným přednostem patří i:

  • snížení hladiny cukru v krvi,
  • prevence předčasného stárnutí,
  • pomoc při rychlém hojení ran,
  • zrychlení metabolismu,
  • podporuje správné fungování srdce,
  • pomáhá bojovat proti stresu,
  • celkové zlepšení trávení.

Nic se nemá přehánět

Avšak pozor! Zelenou kávu je nutno konzumovat s mírou. Znáte to, nic se nemá přehánět. Doporučená dávka kofeinu, který neuškodí, ale naopak pomůže zlepšit fungování životně důležitých orgánů, je 300 mg. Nejlepší je, pokud si kávu sami namelete a celý proces přípravy provedete doma. Instantní káva neobsahuje stejné množství prospěšných složek, které jsou přítomny v nezpracovaných zrnkách.

Jak na přípravu

Aby měl nápoj výraznou chuť a intenzivní vůni éterických olejů, je dobré zrna namlít těsně před přípravou. Nejlepší způsob, jak to udělat, je použít ruční mlýnek, protože elektrický mlýnek na kávu nebude schopen velmi dobře rozdrtit tvrdé zelené bobule.

Ruční proces je navíc pomalejší, tudíž zrna nemají čas na zahřátí a zachovávají všechny své cenné vlastnosti. Hrubě namletou kávu vhoďte do french pressu a zalijte vodou o 90 stupních Celsia, pokud bude vřící, ztratí zrna svou typickou chuť.

Přečtěte si dávkování

Konzumujte zelenou kávu mezi jídly a nepřekračujte 2 šálky denně. Užívejte si její aroma a nalaďte se přitom na vlnu zdravého životního stylu. Lidé, kteří chtějí zhubnout, si mohou vařit kávu ochucenou skořicí nebo čekankou. Černý pepř dodává nápoji nádhernou vůni a kardamom zase sladkou chuť. Pokud budete chtít, můžete pít zelenou kávu i s cukrem a mlékem.

K TÉMATU  Televize může posloužit jako učebnice. O filmech je ale třeba podle odborníků s dětmi mluvit

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Quinoa: Jaké jsou její účinky a proč by měla být součástí vašeho jídelníčku

Kombucha: co to je? A už jste ji zkoušeli pít?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Viber uvádí novou funkci nazvanou Polls (ankety), která uživatelům umožní snadno si ve skupinových chatech a komunitách zorganizovat hlasování na jakékoliv téma. Nová funkce rozšíří možnosti komunikace mezi uživateli, protože jim dává možnost vyjádřit svůj názor na jakékoliv téma snadno a rychle. Umožňuje také každému, kdo se zúčastní dané konverzace, sledovat, jaké názory mají ostatní na určité téma, a to přehledně, aniž by se museli probírat tisíci odpovědí a názorů.
Minulý týden jsme si zasoutěžili o dvoje krásná sluchátka. Dnes už známe vítězky naší soutěže. Kdo měl štěstí a krásná sluchátka Trust Norma do nás dostane?
V roce 1998 spatřila světlo světa argentinská telenovela „Divoký anděl“, která přinesla světovou popularitu zejména představitelce hlavní role, Natalii Oreiro.
Existuje několik možností, jak se vyspat i tehdy, pokud váš partner hlasitě chrápe. Jednou z možností je jít spát do jiné místnosti. Pak existují samozřejmě i vtipná doporučení, jako je přilepit partnerovi pomocí lepicí pásky na záda míček. Ví se, že chrápání je nejintenzívnější, když dotyčná osoba spí na zádech. Míček přilepený na pyžamo (na záda) zabrání, aby se člověk na záda překulil.
V Čechách je systém pro matky s dětmi nastaven víc než příznivě. I přesto se mnoho matek rozhodne začít pracovat dříve, než jejich děti dosáhnou 3 let, tzv. školkového věku. Není to nic neobvyklého a dá se to velice dobře zvládat, jen se na to musíte připravit.
Připojit se k rodině vašeho manžela může znamenat orientaci v obtížných vztazích, zejména s jeho matkou. Je to prostě vaše tchyně. Ať už chcete mít pozitivní vztah od samého začátku, nebo se momentálně potýkáte s problémy, je možné si svou tchýni „převychovat“.
Pokud se chcete cítit pohodlně, zařaďte do vašeho šatníku i kvalitní spodní prádlo. Na následujících řádcích se zaměříme na dámské kalhotky. Jestliže netušíte, podle jakých parametrů spodní díl prádla vybrat, nezoufejte! My vám to totiž níže rádi prozradíme. Proto čtěte a pojďte se inspirovat společně s námi.
Znáte ten okamžik, kdy přecházíte do nového roku a cítíte, že v příběhu vašeho vztahu se otevírá nová kapitola? V našem článku o vztahových cílech pro nový rok se pustíme do tohoto neznámého, plného možností. Společně s vámi budeme kreslit příběh plný rozvoje, propojení a nových zážitků. Jak plánovat a posouvat váš vztah o level výše? To vám prozradíme skrze inspirativní příběhy a psychologické nástroje, které vám pomohou budovat pevný a vzájemně obohacující vztah.
Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Jsou aspekty, které pleti ubližují celoročně, nehledě na aktuální roční období. Řadí se mezi ně stres, nedostatek spánku, nevhodná strava bez patřičných živin, nedostatek pitného režimu, nedostatek pohybu a fyzických aktivit, kouření anebo používání nevhodné kosmetiky. Předně na podzim lidé zažívají nejvyšší psychickou zátěž, deprese a splín. To všechno se dokáže podepsat na fyzickém zdraví, včetně vzhledu.
V každé domácnosti se vyskytuje alespoň jedna studená chodba, kterou musíte minimálně jednou či dvakrát denně projít. Ať už je to tím, že bydlíte v domě nebo si potrpíte na dlaždičky a další studené povrchy, chladné místnosti se mohou stát minulostí. Stačí si pořídit praktické koberce a užívat si pohodlí při každém kroku.

Výběr článků

Přichází období, kdy vystavujeme mnohé, v zimě skryté, části těla světu na odiv. Pokud jste zvyklé se holit, pak vám jistě přijde vhod jeden domácí recept na krémové mýdlo na depilaci. Zamilujete si ho. Výborně se roztírá a dobře pění. Navíc působí antibakteriálně a protizánětlivě. Jdeme na to?
Jednoduchý čistý design, kombinace dřeva a betonu. To je Ion Adventure Hotel na Islandu, který má vlastní termální lázně s výhledem do okolní přírody. V noci pak můžete přímo z bazénu pozorovat na obloze polární záři nebo se koukat ven proskleným výhledem z restaurace v prvním patře. Nádhera!
Handmade kosmetika v sobě skrývá mnoho benefitů. Víte, jaké výhody má domácí vlastnoručně vyrobená kosmetika a proč je u žen v posledních letech stále oblíbenější?

Nepřehlédněte

Sváteční období je v plném proudu, a s ním přichází potřeba najít rovnováhu mezi odpočinkem a aktivitami. Dnešní pondělní článek na Dámské Lize se věnuje této výzvě, přináší nápady a tipy, jak aktivně odpočívat mezi svátky. Bez ohledu na to, zda preferujete venkovní dobrodružství, relaxaci v pohodlí domova, nebo nové zážitky s rodinou a přáteli, čekají vás inspirace, jak plně využít krásné chvíle mezi vánočními svátky.
My Little Pony - tato ikonická značka malých, barevných poníků se stala symbolem radosti a přátelství po celém světě. Bez ohledu na váš věk, My Little Pony vám okamžitě získá srdce svou roztomilostí a pozitivní energií. Ponořte se do světa barev, přátelství a dobrodružství My Little Pony a objevte nový způsob, jak obohatit svůj životní styl.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek