Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Citron a jeho pozitivní i negativní účinky na lidské tělo

Citron je již od pradávna používán jako pomocník při mnoha zdravotních potížích. Kyselina citronová v citronu je totiž známá svými imunitními, antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Co vás napadne jak první, když máte například chřipku? Samozřejmě pořádný bylinkový čaj s medem, zázvore, a hlavně citronem! Jaké jsou účinky citronu na lidské tělo?
citron účinky
Citron má pozitivní, ale také negativní dopad na zdraví. (foto: 123RF)

22. 06. 2021

Může zabránit ledvinovým kamenům

Citron se pyšní nejvyšší koncentrací citrátů ze všech citrusových plodů a má pozitivní účinky na zdraví. Citrát se váže na vápník, což může pomoci zabránit tvorbě ledvinových kamenů. Pití vody s citronem (nejlépe ráno nalačno) zvyšuje citrát v moči a celkový objem moči, což je prospěšné pro prevenci ledvinových kamenů.

Podporuje kardiovaskulární zdraví

Vitamin C, kterého je v citronu opravdu velké množství, uvolňuje krevní cévy a pomáhá jim rozšiřovat se. Vitamin C navíc může zlepšit hladinu cholesterolu, ztuhlost tepen a výstelku tepen. Nejenom citrony, ale citrusové plody obecně obsahují flavonoidy, které pomáhají zlepšovat:

  • vysokou hladinu cholesterolu,
  • inzulínovou rezistenci,
  • ztučnění jater,
  • plaky v tepnách,
  • obezitu.

Pomáhá při hubnutí

Při hubnutí je nejdůležitější přijímat hodně vlákniny, jelikož vám navodí pocit sytosti.  A pávě tu citrony mimo jiných zdraví prospěšných látek, citrony obsahují. Samozřejmě, že vám nebude stačit konzumovat pouze citrony a myslet si, že zhubnete. Důležitý je také pravidelný pohyb a zdravý životní styl obecně.

Zařaďte do svého jídelníčku citron a jeho účinky vyzkoušejte na vlastní kůži. Například jako přídavek do zálivky na salát, ráno si dejte vlažnou vodu s citronem, nebo do salátu přidejte například i citronovou kůru.

Posiluje imunitní systém

Díky velkému obsahu antioxidantu v citronu je váš imunitní systém posílen, jelikož antioxidanty chrání tělesné buňky proti volným radikálům. Ty způsobují spoustu chorob, a navíc také i předčasné stárnutí. Fytochemikálie a vitamin C, které jsou v citronu obsaženy, zase pomáhá jako prevence infekcí a virových onemocnění.

Jak můžete citron využít?

Citron můžete přidávat nejenom do jídla, ale také využít jeho jiné formy, jako jsou například:

Citronový éterický olej

Citronový olej obsahuje d-limonen, l-limonen a terpeny, stejně jako aldehyd citral, který je může za výraznou vůni citronu. Citrusový olej používaný v aromaterapii může pomoci zmírnit bolesti například při porodu. Může také snížit nevolnost a zvracení a zlepšit náladu.

K TÉMATU  Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje

Citronová kůra

Kůra citronu obsahuje vápník, vitamin C, draslík a vlákninu. Je také zdrojem antioxidačních flavonoidů a pektinu. Limonen v citronových slupkách a oleji má preventivní vlastnosti proti rakovině a také zmírňuje pálení žáhy.

Citronová semínka

Olej z citronových semen se často používá v kosmetických přípravcích, léčivech a doplňcích. Pomáhá detoxikovat trávicí systém a léčit akné či jako přírodní pomocník na kruhy pod očima.

Nežádoucí účinky citronů

I když jsou citrony tak zdraví prospěšné, jejich nadměrná konzumace vám může způsobit problémy, a to kvůli jejich vysoké kyselosti.

  • Můžete si poničit zubní sklovinu, pokud často jíte citrony nebo pijete citronovou vodu. Je dobré si po této konzumaci vyčistit zuby.
  • Kyselost citronů může také dráždit případné vředy či afty v ústech.
  • Nadměrná konzumace vitaminu C může znamenat také bolesti žaludku.
  • Citronová šťáva podporuje močení, což může vést k dehytrataci.
  • Aminokyselina tyramin nacházející se v citronech může vyvolat migrény.

A v jaké formě dodáváte svému tělo citron vy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sklenice vody s citronem. Opravdový zázrak nebo nesmysl? Sama jako spalovač nefunguje! Co ale dokáže?

Vyzkoušeli jste už yuzu – méně známého příbuzného citrónu?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nedělení atmosféra bude uvolněná a veselá, říká astroložka Naďa Šmídová. Co dalšího přináší její horoskop na dnešní víkendový den?
V každém dlouhodobém vztahu nastanou chvíle, kdy se zdá, že rutina převládá a původní jiskra pomalu vyhasíná. Jak však můžeme toto běžné vykolejení transformovat zpět v plamenný vztah plný lásky, porozumění a vzájemného růstu? Klíčem může být správné myšlení a otevřenost ke změnám. V následujícím textu prozkoumáme, jak mohou různé aspekty našeho přístupu k vztahům a k lásce přispět k jejich obnovení a prohloubení.
Pitbulové jsou od pohledu psi velice statní a mnoho lidí si tak myslí, že jsou agresivní a zlí. A ono je tomu právě naopak. Pokud je tento druh psa vychováván v lásce a dostatečné péči, dokáže se pro své pány a rodinu rozdat. Má dobré psí srdce a je to velký ochránce. Tato fakta dokazuje čin, který na internetu prezentoval Juan José, Mexičan, který se stará od štěněte o pitbula Hadese.
Kdy začít a na co si dát pozor, aby z vašeho dítěte vyrostl člověk, který nemá zbytečnou vadu řeči?
Chorvatsko je nejen pro Čechy velmi oblíbeným místem, kam vyrazit na dovolenou. Ať už hledáte relax u moře, zajímá vás místní kultura a památky, či snad hledáte nějaké dobrodružství, tato země je skvělou volbou. Chorvatsko totiž pro turisty nabízí dokonalé možnosti.
Slavnostní štědrovečerní tabule je stějně oblíbený zvyk, jako stromeček a světýlka. Jak letos připravit vánoční stůl? Inspirujte se nápady, jak letos prostřít váš slavnostní stůl.
Vlasy jsou korunou člověka. Když padají, je to špatné. Když padají ženám, je to hotová katastrofa. Čím je to způsobené a dá se ztrátě vlasů zabránit? Zkusíme vám odpovědět.
Pilates dělá tělo mladším. Jak to? Prodlužuje a zeštíhluje svaly, zpevňuje střed a hlavně zlepšuje držení těla. Pomocí jednoduchých cviků zkrátka umí velké výsledky! Vyzkoušela naše redaktorka Blanka. Co všechno pro vás zjistila?
Rozvod je záležitostí každého druhého manželství. Toto uvádějí statistiky - a bohužel je to pravda. Čím to je? Možná spolu lidé málo komunikují, nejsou ochotni přijímat kompromisy. Ten kompromis by však měl být prvotním zejména v případě, kdy z manželství vzešly děti.
Máte za sebou poměrně náročné týdny a přemýšlíte, jak si spravit náladu? I když zaručeně pomáhá zmrzlina společně s dobrým dezertem, nemusíte se nutně uchylovat k cukru. Stačí se jen správně obléknout!
Každý měsíc je to stejné. Ohlásí se menstruace, která je připravená nám přibližně týden dělat společnost. Ačkoli je menstruace z hlediska přírody naší důležitou součástí, není nám zrovna dvakrát příjemná a to zejména ve chvíli, kdy nám připraví krušné zážitky plné bolesti a nekomfortu. Jak si alespoň trochu takovou část měsíce zpříjemnit a ulevit si od všech nepříjemností.
Je tomu už dvacet let, co byla v Česku uvedená premiéra prvního dílu nejslavnější čarodějnické ságy na světě. Snímek Harry Potter a Kámen mudrců bořil rekordy v návštěvnosti českých kin, a nejinak tomu bylo i při dalších dílech, které tvůrci natočili.

Výběr článků

Bydlet v malém příbytku není nic, za co byste se měli stydět. A stejně tak to není žádná nevýhoda. Naopak - čeká vás méně uklizení. Konkrétně utírání prachu, protože se u vás nebude nacházet velké množství nábytku. Tím se takovým pomyslným oslím můstkem dostáváme k jeho zařizování. Abyste nežili v přecpané, kýčovité domácnosti, vyplatí se myslet na několik základních pravidel. 
Že jste se rozhodly začít chodit na jógu? Protože umí protáhnout tělo, zpevnit, zklidnit. Jenže těch druhů! Která je tedy vhodná pro vás? Zjistili jsme to za vás.
Kdo by neznal a nemiloval levanduli. V průběhu měsíce června se levandule dostává do květu a všechno kolem sebe překrásně provoní. Levanduli máme všichni spojenou zejména s Francií a konkrétně s oblastí Provence. Dnes se ale pěstuje téměř v celé Evropě.

Nepřehlédněte

Tento pracovní týden si dejte pozor zejména na nemoci, které poletují vzduchem, a také na všechny ty, kteří nehrají fér a mažou vám med kolem pusy. Tentokrát je snadno odhalíte! Horoskop krásy a duševního zdraví přináší astroložka Naďa Šmídová.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek