Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Psychohygiena: Jak se starat o svou duši aneb 5 zásad pro lepší život

Psychohygiena představuje metody k získání duševní rovnováhy, psychické odolnosti a spokojenému životu. Proč bychom měli psychohygieně věnovat stejnou pozornost jako své fyzické kondici?
psychohygiena
Starejte se o své psychické zdraví. (foto: 123RF)

19. 07. 2021

19. 07. 2021

Co je psychohygiena?

Psychohygiena je v podstatě soubor cvičení, které mají za úkol upevňovat, zvyšovat a znovu získávat duševní vyrovnanost člověka. Díky metodám psychohygieny si dokážeme vybudovat odolnost proti stresovým situacím i hektickému způsobu života. Naučíme se snášet vypjaté okamžiky a dokážeme je řešit s větší rozvahou.

Cvičením psychohygieny tak získáme nejen duševní nadhled a odolnost vůči nepříznivým vlivům, ale rovněž se prospěšně odrazí i na našem těle, které nebude trpět předčasným stárnutím.

Jaké faktory ovlivňují naší psychickou kondici?

V dnešní době je náš život protkán různými zátěžovými situacemi. Vlivem toho jsou naše tělo i duše vystaveny neustálému tlaku a stresu, cítíme se unavení a naše psychika strádá. Dlouhodobě nedostatečný nebo nekvalitní odpočinek a neschopnost oproštění se od napětí pak může být spouštěcím mechanismem různých psychických poruch a onemocnění.

Psychická disharmonie však nesouvisí pouze s vážnými psychickými diagnózami. Může se projevit i pocitem nenaplněného života, poruchami spánku, depresemi nebo pocitem méněcennosti. S psychickými problémy se potýká každý třetí člověk, a právě proto bychom o svou psychickou kondici měli dbát přinejmenším se stejným úsilím, jako o své tělo.

Proč je psychohygiena důležitá? 

Mnozí z nás se zabývají péčí o své tělo a fyzičku. Zdravě jíme, dodržujeme pitný režim, dodáváme tělu vitamíny a udržujeme ho fit pravidelným pohybem, avšak na duši často zapomínáme. Stále převažuje dojem, že o psychickou kondici by měli pečovat hlavně lidé s nějakou psychickou poruchou, což ovšem není pravda. Abychom si udrželi duševní vyrovnanost a odolnost, měl by se psychohygienou zabývat každý z nás.

Psychohygiena představuje důležitou prevenci před vznikem jak psychických, tak psychosomatických onemocnění. Díky psychohygienickému cvičení se umíme lépe soustředit při práci, vyrovnat se se stresem i neúspěchem a dokonce nás tato metoda dokáže naučit, jak si dopřát kvalitní odpočinek. S duševní rovnováhou se pak ruku v ruce dostaví i dobrá nálada, pozitivní pohled na život a celková spokojenost, což ovlivňuje nejen naše pracovní úspěchy, ale také náš sociální život. 

K TÉMATU  RunCzech komunita na Viberu poskytuje informace všem běžeckým nadšencům a zábavné samolepky ke sdílení s přáteli

5 zásad, které přivedou do každodenního života pohodu

Spánek

Někomu stačí 4 hodiny kvalitního spánku, aby byl ráno svěží, někomu nestačí ani 10 hodin. Pomineme-li dobu věnovanou spánku, která je individuální, zaměříme se spíše na jeho kvalitu. Časté buzení a neschopnost usnout jsou nejčastější příznaky poruch spánku. Pokud nechcete sahat po lécích, máte více možností, jak kvalitu spánku zlepšit.

Základem je chladnější, zatemněná ložnice a čerstvý vzduch. K dalším činnostem, které podpoří spánek, patří levandulová koupel, večerní procházka, meduňkový čaj nebo vypnutí elektroniky alespoň 2 hodiny před ulehnutím. Vhodné je si osvojit určitou pravidelnost i řád, a ukládat se ke spánku ve stejnou dobu.

Aktivní pohyb

Aby mělo tělo potřebu odpočinku, je nutné mu dopřát i výdej energie. Nemusíte trávit každý den několik hodin cvičením a vyčerpat se do morku kostí, ale pravidelné procházky, domácí cvičení jógy nebo běh na čerstvém vzduchu podpoří jak vaši fyzickou kondici, tak zlepší kvalitu spánku.

Kromě viditelných úspěchů v podobě silného těla přináší pravidelný pohyb obrovské benefity i pro vaši duši. Během něj se v těle uvolňují tzv. hormony štěstí, především dopamin, serotonin, endorfin a enkefalin. Díky nim si připadáme spokojenější, uvolněnější a šťastnější.

Vyvážený jídelníček 

Pitný režim a vyvážená strava jde ruku v ruce jak s fyzickou kondicí, tak s duševním zdravím. Pokud je vaše tělo zásobené dostatkem vláhy a vitamínů, odolává lépe únavě i vyčerpanosti, což působí kladně i na vaši duši. Není žádným tajemstvím, že hladový člověk je často nevrlý a podrážděný. Psychohygiena má za jeden z hlavních pilířů vyvážený jídelníček právě proto, že nás pestrá strava zásobuje energií potřebnou ke zvládnutí všech každodenních výzev. 

Seberealizace

Duševní rozvoj a plnění svých malých osobních cílů pomáhá k duševní pohodě. Nezáleží na tom, zda se chcete naučit hrát na hudební nástroj, osvojit si novou techniku malování nebo zdolat vysoký kopec. Je jedno, zda si vytyčíte malý cíl nebo se pustíte do postupného plnění velké výzvy, seberealizace je stěžejní pro udržení dobré psychické kondice. 

K TÉMATU  Jak se udržet v kondici, i když jste celý den zavřené v kanceláři. Pěstovat dobré zdraví se dá všude

Odpočinek a relax

Někdo si pod odpočinkem představí masáž, jiný zdolávání hory. Relaxace nemusí znamenat, že se natáhnete na gauč k televizi. Odpočinek má mnoho forem a vy si podle svých potřeb a povahy zvolte ten, který vám pomůže vyčistit hlavu od myšlenek a uvolnit tělo od napětí. Zájmy a koníčky nám přinášejí uspokojení.

Probouzejí v nás motivaci k činnostem, ve kterých lze uplatnit svá nadání a schopnosti, a právě proto jsou koníčky skvělou formou relaxace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podivnosti a deformace nás fascinují. Podle psychologů je to normální

Psychosomatika aneb nemoc jako řeč duše

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nadváhou nechce trpět žádná z nás, a proto mnohé ženy usilovně cvičí a snaží se ji udržet na uzdě. Jak je to ale možné, že po čtyřicítce je ten boj s váhou najednou mnohem těžší? Jak to, že ženy, které byly celý život velice hubené, aniž by o to jakkoliv usilovaly, po čtyřicítce začnou najednou nabírat kila? Co se s tělem děje a je možné něco udělat pro to, abyste žili i nadále zdravě, šťastně a netrápili se složitými dietami?
Můžete si nastavit také vyhřívání na chatě nebo chalupě a nikdy se vám tak už nestane, že přijedete do nepříjemné zimy. Zároveň v době nepřítomnosti můžete ušetřit náklady na topení.
Módní trendy jsou charakteristické svou vrtkavostí. Jednu sezónu žhavý model, druhou zase zapomenutý propadák! Oblečení a doplňky mají výsostné postavení v našich životech, především ženy zajímá, co je právě šik! Móda je business, a právě proto se neustále mění.
Přemýšlíte nad tím, kam byste si s partnerem, anebo sama mohla vyrazit na prodloužený víkend? V tom případě pro vás máme pár tipů, které dozajista oceníte. Poznejte ta nejkrásnější evropská města, do kterých se budete velmi ráda vracet, a na která vám (pro začátek) bude stačit jen pár dní volna.
O v pořadí pátém koučinku Nely s Marcelou se dočtete níže.
Každý zaměstnavatel musí svým zaměstnancům nabídnout preventivní prohlídky. A zaměstnanci musí této nabídky využít. Nebo alespoň by měli. Poslední průzkumy ukazují, že lidé na takzvané ,,preventivky” nechodí, jistý podíl na tom má i koronavirová pandemie a apel na to, ať raději zůstáváme doma. Jenže svět se začíná vracet do normálu, což znamená, že se navrací i všechno s tím spojené.
Rozchodem si projde každý z nás, začíná to v dětství s prvními láskami, pokračuje v dospělosti, kdy s námi mohou neskutečně zatřást. Vzpamatování se z rozchodu je poměrně dlouhá cesta, kterou není dobré moc uspěchat. Člověk by si měl projít všemi nepříjemnostmi, aby dospěl k novému začátku. A jak toho docílit?
Letošní podzimní móda je opravdu pestrá a barevná. Vedou úplety, pláštěnky, kožené kabáty, umělé kožešiny, svetry, šaty a sukně, včetně asymetrických.
Zajíždíte prsty do vlasů a cítíte, jak jsou suché? Štve vás to? V létě byste jim měla věnovat mnohem vyšší pozornost, než kdy jindy. Časté koupání, mytí, slunce, mořská sůl ani chlorovaná voda jim totiž moc nesvědčí. Mnohem rychleji se vysušují a lámou. Jak se o ně starat?
Kuchyňský bar je někdy chápán jako náhrada za jídelní stůl v malých bytech. Pravda ale je, že klasické sezení u jídla nic nenahradí. Takže naopak, pokud máte prostor a můžete si kromě stolu dovolit i bar, potěšíte jím každou návštěvu. Navíc je bar dobrý pro optické oddělení kuchyně od obývacího prostoru. Další variantou je potom samostatný bar ve sklepě nebo spodním patře domu, kde můžete vytvořit malou klubovnu.
Holčička si zamilovala štěně jménem Oakley, které rodina čerstvě adoptovala. Spokojený pejsek sladce spí, zatímco mu malá pečovatelka zpívá ukolébavku. Co na tom, že je to falešně a občas to trochu tahá za uši, Oakley si zkrátka láskyplné obětí užívá.
Plánujete svou zahradu krásně osvítit? Chcete na ní strávit následující teplé měsíce? Osvětlení na zahradu zkrátka patří. Je součástí vašich večerů s přáteli i grilovacích večírků. Je to nejen stylový prvek, ale také mluvíme o funkční a praktické části zahrady zabraňující mnoha nepříjemným nehodám jako jsou pády ze schodů, pády do bazénů, jezírek a podobně. Vyberte si osvětlení na zahradu správně a střízlivě.

Výběr článků

Koberec, nebo lino? Tradiční otázka, kterou si pokládá každý při rekonstrukci, nebo stavbě nového bydlení. Podlahy mohou určovat charakter místnosti, pokud jsou tedy zvoleny správně. Jak koberec, tak lino mají své klady a zápory, takže stojí za to udělat nějaký průzkum a porovnat podlahy, abyste našli to nejlepší.
Setkáváme se s ní velmi intimně, ovlivní naši pohodu, vezme nám sílu i náladu, nutí nás se o ni starat a ani na minutu na ni nezapomenout. Obtěžuje muže, ženy i děti a každý ji nazývá jinak – viróza, nachlazení, chřipka. Je mezi nimi rozdíl? A jaký?
Infinity Pool se nachází ve výšce 650 metrů nad zemí na vrcholu hotelu Marina Bay Sands v Singapuru. Bazén je 150 metrů dlouhý a dolů je to celých 57 pater. Výhled přímo z vody je famózní. Koupání tady je skutečně ojedinělým zážitkem a pro některé i pořádný adrenalin!

Nepřehlédněte

Viber uvádí novou funkci nazvanou Polls (ankety), která uživatelům umožní snadno si ve skupinových chatech a komunitách zorganizovat hlasování na jakékoliv téma. Nová funkce rozšíří možnosti komunikace mezi uživateli, protože jim dává možnost vyjádřit svůj názor na jakékoliv téma snadno a rychle. Umožňuje také každému, kdo se zúčastní dané konverzace, sledovat, jaké názory mají ostatní na určité téma, a to přehledně, aniž by se museli probírat tisíci odpovědí a názorů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek