Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Vliv líbání na lidské zdraví. Účinky pocítíte i uvidíte

Že je příjemné líbání s člověkem, kterého milujete, není třeba víc rozebírat. Víte ale, že se jedná také o zdraví velmi prospěšnou činnost? Líbání je dokonce předmětem mnoha lékařských studií a vědci se intenzivně zajímají o jeho přínos.
vliv líbání na zdraví
Jak líbání ovlivňuje zdraví? (foto: 123RF)

10. 05. 2021

Někdy se hovoří i o takových výsledcích studií, jako že muži, kteří jsou před odchodem do práce svou partnerkou vášnivě políbeni, mají pak v práci lepší výsledky než ti, s nimiž se žena před odchodem neloučí. A to zní doslova zázračně, nemyslíte? Jaký vliv má líbání na zdraví?

Hodí vás do pohody

Pravdou je, že při líbání se v těle vyplavují hormon oxytocin, dále endorfiny a dopamin. Všechny se dají označit jako hormony štěstí. A jistě se vám vybaví ten úžasný pocit, když vás prvně políbí někdo, kdo se vám už dlouho líbí. Vaše tělo je jako pod vlivem drog, rázem se na svět usmíváte, vše vidíte optimisticky. Tohle právě mají na svědomí uvedené hormony.

Zajistí zdraví zubů

Líbání podporuje tvorbu slin. Ty obsahují fosfor a vápník, které chrání zubní sklovinu. Zároveň se snižuje riziko usazování nebezpečných bakterií v ústech a máte pak větší šanci vyhnout se vzniku zubního kazu. Líbání působí preventivně také proti paradontóze.

zdraví zubu
Věděli jste, že líbání zajišťuje zdraví zubů? (foto: 123RF)

Vynikající při hubnutí

Ano, aktivním líbáním vaše tělo opravdu spálí až desítky kalorií. Čím častěji se této činnosti oddáváte, tím víc to tedy podpoří vaše hubnutí. Navíc je prokázáno, že líbání zahání chuť k jídlu. Je tedy ideálním pomocníkem při dietě.

vliv na zdraví hubnutí
Podpoří hubnutí. (FOTO: 123RF)

Ocení ho srdce i plíce

Jaký vliv má líbání na zdraví? V průběhu líbání se vám výrazně zrychlí tep. Je tak podpořena činnost vašeho srdce. Tímto účinkem můžeme líbání přirovnat k mírnému sportovnímu výkonu. Zrychlí se zároveň dech – líbání tak prospívá i vašim plícím. Do těla je přiváděno větší množství kyslíku, dýchací soustava se stává odolnější proti nemocem.

Lépe se ubráníte nemocem

S partnerem si během líbání vyměníte značný počet různých mikroorganismů, proti kterým je následně vaše tělo nucené vytvářet protilátky. Tím se výrazně zvyšuje vaše obranyschopnost. Pokud už řešíte nějaké zdravotní potíže, líbání vám může usnadnit jejich překonání a dokonce se při něm snižuje vnímání bolesti.

proti nemocem
Ochrání před nemocemi. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Celá zrnková káva vs. mletá káva: Co je pro vás to pravé?

Letní flirt zůstane v srdci navždy. Jaké jsou výhody letního románku?

První rande je za vámi. Pokud čekáte, až zavolá, raději zavolejte sama

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kolotoč v práci, cestou domů nákup a možná i vyzvednout děti ze školky. Musíte tohle zvládnout sama? Kdo pomůže vám? Jak rozdělit práci v rodině, abyste si ulevila a zároveň se ostatní aktivně přičinili? S drobnými pracemi mohou pomáhat už i děti od tří let. A dokonce je to dobře, když pomohou.
Do roka a do dne, Lomikare, Lomikare... Ne ne, nejde o žádné zlo, natožpak historického charakteru. Jen ten časový úsek sedí pro přátelské a oboustranné ukončení spolupráce.
Podzim s sebou nese pochmurnou náladu. Zejména tedy ten letošní. Chybí mu trocha sluníčka a pozitivní nálady. Nemůžeme se divit tomu, že většina lidí opravdu upadá do podzimních smutných nálad a nemá chuť dělat nic, co je baví. Nestravte však v tomto stavu veškeré své volné dny v tomto ročním období. Vyzrajte na takzvanou podzimní depresi s bylinkami, které podzimní deprese hravě zahání.  
Myslíte si, že podle prvotního pohledu na tvář člověka můžete usuzovat na jeho charakter? Podle fyziognomie tomu tak opravdu je. Roli hraje vzhled očí, nosu, úst, čela, ale i jejich vzájemné rozložení v obličeji. Pojďme si říct aspoň některé indicie, které vám mohou poskytnout důležité informace o druhém člověku. Je ale samozřejmě jen na vás, jak velkou váhu tomu budete přikládat...
Podzimní kolekce zaplavily obchodní domy a jistě vás to svádí nějaký nový kousek do svého šatníku ulovit. Bohužel je toho tolik, že člověk neví, co přetrvá déle než pár týdnů. Nevadí, s naší pomocí se ve všem zorientujete. Tohle jsou kousky, které se s největší pravděpodobností budou nosit i další roky.
K Vánocům neodmyslitelně patří štědrovečerní tabule. Stůl je středobodem, na který patří adventní věnec, dekorace i cukroví. Prostřený ale může vypadat i úplně jinak, než jak máte ve zvyku. Možností je nekonečno. Inspirujte se s jeho výzdobou!
Závislost na internetu, sociálních sítích nebo počítačových hrách se projevuje u dětí stále častěji. Podle odborníků je má příznaky opravdové závislosti každé desáté dítě. To je nemalé riziko, že se to může stát i ve vaší rodině. Tyto závislosti jsou – vzhledem k rozšíření internetu a jeho komunikačních sítí – podstatně větším rizikem, než návykové látky či alkohol.
Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.
Tato 25letá hvězda v podstatě předělala celý svůj styl hudby, módy, děl, ale stále je to stejná Miley Cyrus, kterou jsme znali a milovali od jejích dnů Hannah Montany. Přestože je Miley sama o sobě slavná již více než deset let, existuje spousta faktů, které někteří z vás možná neví.
Přivydělat si z pohodlí domova nikdy nebylo jednodušší než teď. Pokud prahnete po tom, přispívat do rodinného rozpočtu něco navíc, nemusíte nutně chodit z jednoho zaměstnání do druhého, ale můžete se u oblíbeného televizního pořadu pustit do ručních prací. Možností je víc než dost.
Marie byla od mala o něco plašší než ostatní děti. Viděla věci, které ji znepokojovaly. Až v dospělém věku si vše dokázala rozklíčovat za asistence duchovně naladěných lidí. A dnes? Po překonání dlouhé nemoci pomáhá Marie lidem ve svém okolí.

Výběr článků

Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?
Svět českého filmu přišel 8. listopadu 2022 ve věku jedenaosmdesát let o jednu z nejuznávanějších režisérek a scenáristek u nás, Marii Poledňákovou. Jaká byla? Co ovlivnilo její tvorbu? A jaké filmy patří mezi ty nejoblíbenější? Zavzpomínejte s námi.
Trápí vás akné? Dělají se vám pupínky, různé vyrážky a vás už to přestává bavit? Možná jste zkoušeli plno mastiček, plno čistících přípravků, ale i tak se vám potíže s pletí stále vrací! Jak vyřešit akné jednou provždy? Dá se to vůbec? Rovnou vám řeknu, že ano! A nyní vám prozradím, jak na to.

Nepřehlédněte

Drogerie jsou plné různých šamponů, kondicionérů, zábalů a masek, které mají ženám pomoci ke kráse. Většina z nich ale nakonec stejně zjistí, že nejlépe zabírá síla přírody.
Jak už název “ugly shoes” napovídá, tyto boty nejsou na první pohled žádnými krasavci. Přesto si je módní svět zamiloval a už několik sezón vévodí žebříčkům největších trendů. V čem tkví jejich kouzlo a proč si je vůbec lidé pořizují, když jsou vlastně ošklivé?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek