Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Znáte amarant? Měli byste, dá se z něj udělat i popcorn

Amarant zní tak trochu mysticky a připomíná nějaké zaklínadlo. Jedná se však o potravinu, kterou můžete použít jako přílohu nebo si z něj udělat kaši. Vyzkoušejte ho a třeba si právě u vás v rodině najde v jídelníčku své stálé místo.
amarant
Amarant je všestranná potravina. Hodí se zejména při hubnutí nebo celiakii. (foto: 123RF)

11. 02. 2022

Název amarant se užívá pro semínka laskavce. Z mnoha jeho druhů jsou tři jedlé a v kuchyni nejsou žádnou novinkou posledních let. Byla využívána již po tisíciletí, velmi oblíbená byla u Aztéků a Mayů. Často se o nich hovoří jako o superpotravině nebo také brainfood, tedy ideální výživě pro činnost našeho mozku.

Když si k jídlu připravíte amarant, do svého těla dostanete celou řadu důležitých bílkovin, vitamínů, obsahuje dostatek vlákniny, železo i zinek. Amarant je přirozeně bezlepkový. Často o něm bývá hovořeno jako o obilovině, kterou může připomínat svým využitím. Botanicky se však o nic podobného obilí nejedná.

Podpoří hubnutí a ochrání před nemocemi

Amarant se hodí konzumovat v době, kdy chcete zhubnout. Díky dostatku vlákniny totiž podpoří vaše trávení. Zároveň preventivně působí proti rakovině tlustého střeva, vysoké hladině cholesterolu, různým onemocněním srdce a cév. Hodí se pro lidi s diabetem. Výborný je v období, kdy potřebujete své tělo zotavit po nemoci nebo podpořit celkovou imunitu.

Příloha ale i “popcorn“

Počítejte s tím, že amarant má tuhou slupku a i po uvaření zůstává mírně křupavý. Jestli chcete mít amarant jako přílohu, zalijte ho dostatkem vody a po uvaření ji sceďte. Pokud máte chuť na kaši, dejte třikrát víc vody než amarantu. Při vaření dojde k zahuštění a z vody se vytvoří gelovitá hmota. Obvykle ho stačí povařit zhruba dvacet minut. Kaši můžete dochutit ořechy, strouhaným kokosem nebo jakýmkoliv ovocem. Někdo dá možná přednost medu a trošce skořice.

Amarant je rovněž skvělý do polévky nebo zeleninového salátu. Některé členy rodiny třeba nejvíc nalákáte na to, že z amarantu se dá připravit jakási obdoba popcornu. Semínka dejte do vyhřátého hrnce s trochou kokosového oleje, začnou pukat podobně jako kukuřice. V obchodě dnes můžete zakoupit i mouku vzniklou rozemletím amarantu. Lidé trpící celiakií ji využijí především k přípravě pečiva a zcela s ní nahradí klasickou pšeničnou mouku.

K TÉMATU  Zdravá hubnoucí polévka, která zpestří vaši dietu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

Stravování podle ročních období: Proč je přínosem pro tělo?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Obecně platí, že lidé tapety buď milují, nebo nesnáší. Tapety jsou skvělým řešením nejen z hlediska designu, ale také izolují teplo, hluk a zabraňují vzniku plísní. V devadesátých letech byly tyto textilie v módě a v každé stylové domácnosti se objevovaly stěny se zajímavými prvky. Po delší době se opět vrací do našich moderních bytů. S tím však vyvstává otázka, jaké jsou nyní trendy?
Sérioví vrazi jsou psychicky narušení lidé, kterým ostatní neřeknou jinak než lidské zrůdy. Jejich hlavním povahovým rysem bývá nulová lítost nad lidskými osudy, ačkoliv někteří z nich mohou navenek působit jako velmi spořádaní občané.
Vstávejte s úsměvem! I na dnešní sváteční den pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová horoskop, který poradí, čeho se dnes raději vyvarovat.
Začalo to jednou ve sprše. Asi po páté jsem si kontrolovala prsa. Měla bych to samozřejmě dělat častěji, když vím, že prababička měla ve svých 82 letech diagnostikovaný nádor, ale není čas. A taky jsem kojila, takže jsem ve skupině žen, které jsou proti rakovině prstu více chráněné. Tak to aspoň píšou na internetu. Bohužel jsem si ten den nahmatala bulku v prsu. Co teď? Mám to řešit? Nebo ne?
Život je krásný tím, že nikdy dopředu nevíme, co nám přichystá. I ta nejlépe promyšlená a naplánovaná akce, jako je svatba, se dovede proměnit v naprostý trapas.
Letní povlečení by mělo být prodyšné a savé. Zimní naopak teplé, měkké a hřejivé. Jaké materiály byste si měli vybrat, abyste se královsky vyspali po celý rok?
S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.
Kouzelné zahradní cestičky jsou skvělým nápadem, jak proměnit vaší zahradu ve fantastickou zónu pro relax a odpočinek. Prohlédněte si kreativní nápady na konstrukce chodníčků, které vytváří příjemně útulnou atmosféru.
Celosvětově uznávaný kanadský kytarista, skladatel a producent Jesse Cook, jež ve své tvorbě dokonale kombinuje prvky jazzu a flamenca, se na začátku nového roku poprvé představí českému publiku. Vystoupí za doprovodu svého bandu ve čtvrtek 20. února v pražském Lucerna Music Baru. V roli předskokana se objeví slovenské uskupení Blue Zodiac. Vstupenky jsou k zakoupení v síti GoOut.
Už nevíte, co pít, abyste si pitný režim co nejvíce zpříjemnily? Pak vám doporučujeme vložit do odšťavňovače několik jablek a připravit si nápoj, co vám prospěje ve všech směrech. Proč s jeho výrobou neotálet?
Bojíte se, že se můžete stát alkoholičkou, když si dáte každý večer jednu nebo dvě sklenky vína? Někteří odborníci to tvrdí. Jiní zase oponují, že sklenka vína denně, jedno pivo nebo panák tvrdého alkoholu prospívá lidskému organismu.
Život ve světě showbusinessu s sebou nese mnohem více každodenních výzev, než si dokážeme představit. Které slavné páry odolávají pozlátku v podobě shánění nového a mladšího partnera každý rok, a místo toho drží stále při sobě? Zde jsou zahraniční i české páry, které dělají instituci manželství tu nejlepší reklamu.

Výběr článků

Krásné a zdravé pokojové rostliny ozdobí jakýkoliv interiér. Jsou jakýmsi živým elementem, který by nikde neměl chybět. Víte však, jak se o pokojové rostliny starat, aby vypadaly stále perfektně a dělaly vám dlouhá léta radost?
Jakým ženám jsou muži nevěrní? Možná jste přesvědčená, že vám se nic takového stát nemůže. Nebo si dokonce myslíte, že za nevěrou stojí nedostatek intimností, studené večeře či nevyžehlené košile. Jste si tím ale jistá?
Ptáte se, kde využít kameny v zahradě, aby vše fungovalo? Váš pozemek je místem, kde se snoubí krása přírody s kreativitou. Horniny a minerály přidávají estetickou hodnotu, ale také mohou ovlivnit její funkčnost a zdraví. Poradíme vám s výběrem.

Nepřehlédněte

Zábava a práce v jednom? Sen, který se stává skutečností díky event managementu. Budujte kariéru v tomto oboru. Ukažte svůj manažerský talent a kreativitu organizováním firemních akcí. Toužíte po profesním růstu a dokonalé firemní kultuře?
Jistě to znáte – někdy máte prostě chuť pustit si nějakou bláznivou komedii a veškeré starosti vyhodit na chvíli z hlavy. Pokud chcete strávit pohodový večer a zasmát se, přinášíme vám tipy na filmy, které by u vás mohly uspět. Některé z nich vás budou jen bavit, jiné vám mohou připadat trochu hořké, některé ve vás přece jen zasejí semínko vážnějších myšlenek, které vás budou provázet ještě pár následujících dní.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek