Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Nutně potřebujete oživit svůj šatník? Šperky s olivínem jsou v kurzu!

Diamanty jsou věčné, ale někdy zkrátka přijde čas pro něco barevného, svěžího, šťavnatého. A přesně to splňuje olivín neboli peridot. Často hrál v minulosti druhé housle. Však měl také v kategorii zelených drahokamů velkou konkurenci, a to především v podobě smaragdu. S tím byl také běžně zaměňován. Dokonce se proslýchá, že zelené kameny v Kleopatřině slavné sbírce nebyly smaragdy, ale právě olivíny. Nyní se zdá, že se vše obrací, olivín vystoupil ze stínu a začíná být ceněný pro své jedinečné kvality.
prsten
Prsten s diamantem Olivín nadchne svojí elegancí a nápaditostí

Zelený drahokam, který vás nabije pozitivní energií

Jemná žluto-zelená až tmavá zeleno-hnědá, to je typická barevná škála olivínu. Ve šperkařství se nejčastěji uplatňují kameny s intenzivní zelenou barvou a jemným zlatavým nádechem. Je to kámen zvěrokruhu pro ty, kteří jsou narození v srpnu. Pozitivně ale působí i na znamení Střelce, Panny, Býka, Ryb, Lva a Raka. Daruje se tradičně k 16. výročí svatby. Specialitou olivínu je schopnost zachovat svou barevnou intenzitu, i když ho zrovna nenastavujete slunci nebo umělému světlu. Proto si také od Římanů vysloužil přízvisko „večerní smaragd“. Jeho přednosti ale nejsou jen čistě estetické. Olivín povzbuzuje kreativitu a přináší energii do našeho života. Staří Egypťané jej považovali za kámen úzce spojený se Sluncem. Z tohoto propojení pak vycházela víra, že olivín dokáže zmírnit úzkosti, prospívat vztahům a regenerovat. A to je rozhodně něco, co dnes všichni potřebujeme.

olivín drahokam šperk
naušnice olivín

Pronikavou zeleň charakteristickou pro olivín můžeme vysvětlit nejen legendami, ale i pomocí chemie. Ve složení tohoto minerálu najdeme kromě hořčíku také železo, které je odpovědné za jeho zabarvení. Na olivínech je fascinující, že ačkoli si nás získávají svou svěží krásou, mohou být staré až 4 biliony let. Říká se, že jsou vulkanického původu. Tabulkovité krystaly jsou většinou vrostlé v trhlinách vyvřelých hornin. Jedny z nejlepších kusů pocházejí ze dna Rudého moře. Na pevnině se objevují peridoty vždy tam, kde došlo ke zvrásnění zemské kůry nebo v místech se sopečnou aktivitou, ke kterým patří České středohoří. Olivíny z této oblasti byly dokonce až do počátku 20. století jejich hlavním nalezištěm.

olivín šperk minerál
drahokamy Olivín

Kombinujte olivín s dalšími drahokamy a barvami

Klenotníci olivín v současnosti velice rádi zařazují do svých kolekcí, a světové celebrity na něj často sází, když potřebují vyladit svůj outfit na ty nejvýznamnější události. To vše svědčí o tom, že je tento zelený kámen na vrcholu popularity. Buďte si jistí, že šperk s olivínem nikdy nebude nudný nebo nevýrazný. Sluší mu to v moderním minimalistickém designu, ale stejně dobře vypadá i v romantickém nebo klasickém stylu. Příkladem je třeba prsten s olivínem v zasazení typu halo, obklopený kolem dokola drobnými diamanty. Ten by směle obstál i jako netradiční zásnubní prsten vhodný pro ženy, které mají slabost pro barevné drahokamy. Co se týče barvy zlata, tradiční volbou je žluté. Podpoří hřejivé odstíny olivínu a harmonicky se s ním sladí. Bílé zlato naopak příjemně kontrastuje, a růžové zlato působí s olivínem lehce extravagantně a nevšedně.

K TÉMATU  Jana, hlas módní inspirace: Rozhovor o Krystyně Pyszkové, Miss World

Pokud je váš šatník plný neutrálních, případně zemitých odstínů, stane se šperk s olivínem vítaným zpestřením. Zapovězené nejsou ani kombinace s dalšími výraznějšími barvami. Zajímavý efekt vznikne třeba s tmavě fialovou nebo námořnickou modrou. Skvělý způsob, jak si se šperky pohrát, je mixovat různě barevné drahokamy. K olivínu se bude hodit fialový ametyst, žlutý citrín, nebo třeba modrý topaz. Nebojte se vykročit z davu s originálním olivínovým náhrdelníkem.

olivín drahokam řetízek
náhrdelník se zeleným olivínem

Pokud jste připravené podlehnout kouzlu olivínu, nakoukněte do nabídky ateliéru KLENOTA. Mistři zlatnického řemesla v samotném srdci Prahy zpracovávají olivín do nadčasových šperků, které nikdy nevyjdou z módy. Ke šperku získáte certifikát pravosti a samozřejmostí je i doživotní čištění zdarma.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V životě se můžeme setkat s celou spoustou onemocnění. Zatímco nad některými jenom mávneme rukou, jiné nás mohou výrazně poznamenat do konce života. A zatímco některé nám jsou moc dobře známé, nad jinými visí jeden obrovský otazník. Přesně takovou nemocí je i Bechtěrevova nemoc či také Bechtěrevova choroba.
Být v současné době v karanténě, to není nic příjemného. Všichni to ostatně velmi dobře víme, jelikož nouzový stav už trvá přes měsíc a ještě nějaký ten čas trvat bude.
Práškový vitamínový boom, který jsme zažívali ještě před pěti nebo deseti lety, už pominul. Každý, kdo jí zdravě a vyváženě, ví, že vitamíny v prášcích jsou naprostá zbytečnost. Tedy až na výjimky.
Vztahy s tchyní jsou kapitolou partnerského života samy o sobě. I když v mnoha případech jde o vztahy skvělé, v jiných to může značně skřípat. Zatímco někdy dělá tchyně naschvály, jindy si žena nenastaví jisté hranice, které se poté neustále překračují.
Být matkou je jedinečnou cestou plnou radosti, ale i výzev. V našem článku "Podpora a komunita pro matky" se zaměříme na sílu spojení a sdílení mezi matkami. Prozkoumáme různé způsoby, jak mohou matky najít podporu ve svém okolí, a jaký přínos může mít aktivní zapojení do komunitních sítí. Přineseme příběhy, tipy a zkušenosti, které mohou pomoci vytvořit síť solidarity mezi matkami v různých životních situacích. Přijměte naši pozvánku do světa, kde sdílení zkušeností posiluje a vytváří pevné pouto mezi matkami, a kde vzniká bezpečné a podporující prostředí pro všechny, kdo mají to nejcennější – své děti.
Chcete mít bronzovou pleť, ale smažení se na slunci není nic pro vás? Pak zkuste samoopalování! Samoopalovací přípravky dodají pokožce opálený vzhled bez pobytu na slunci.
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.
Křečové žíly trápí obrovskou část populace a každý chceme mít o nich co nejdříve pokoj. Jak s nimi ale zatočit, když se někdy může zdá, že nám prostě nechtějí dát pokoj? Léčit je musíte nejen zavedenými lidovými prostředky, ale je třeba k tomu dodržovat i další pravidla. Tělo je složitý organismus a vše je provázáno. Proto zároveň s léčbou dodržujte správný pohyb, jídlo i odpočinek. Jak na to vám poradíme v článku.
Slouží k oddělení záhonu, trávníku, chodníčků, ale i jiných ploch. Zahradní obruby a obrubníky mají rozličné tvary i materiály. Betonové se používají nejčastěji, ať už jako klasický obrubník nebo oblíbená palisáda. Obruby ale mohou být i dřevěné, případně plastové imitace jak dřeva, tak kamene. Který vyhovuje vaší zahradě?
Pro podklady na tento článek nemusíme sahat hluboko do kapsy, vždyť přece katastrofické filmy se často natáčejí právě na základě skutečných událostí. Ke každé události se pak přirozeně přidá malé nebo velké množství fikce a divák se může těšit na fascinující a zároveň strašidelný koktejl. Hollywoodští filmaři jsou na takové trháky přímo odborníci, a proto se nechte strhnout ojedinělými snímky, které by za žádnou cenu neměly ujít vaší pozornosti!
Dřevo je dokonalý materiál, který přidává rovnováhu, útulnost a eleganci prakticky do každého interiéru, a to jak v moderním, tak klasickém stylu. Po staletí se používá jako základní stavební materiál nábytku, přestože bývá teď často nahrazováno imitacemi. Vraťte se ke kořenům a sáhněte po kusu dřeva v jeho ryzí podobě. Využít část kmene stromu jako konferenční stolek je velice netradiční nápad, výsledek je ale jedinečný.
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.

Výběr článků

Obvykle to bývají muži, kteří se snaží ženu zaujmout tak trochu mimo rámec nepsaných pravidel nebo dokonce mimo zákon. Stále častěji se ale objevují i ženy, kterým o klasické seznamování a hledání lásky vůbec nejde.
Není nic lepšího, než vlastnoručně vypěstovaná zelenina. Bez všech možných chemických hnojiv, pesticidů, insekticidů a bůhvíjaké další chemie. Ale v našich klimatických podmínkách není takové pěstování nic jednoduchého. Zejména v případě, že se stejně jako letos zima poněkud protáhne a i v nížinách sněží ještě v dubnu. Proto pro vás máme tipy a triky, které oceníte při pěstování rajčat.

Nepřehlédněte

Některé ženy bohužel mají tu smůlu, že se jim nedaří otěhotnět. Naštěstí existuje možnost umělého oplodnění, díky kterému žena porodí své vytoužené dítě. Pokud přemýšlíte nad dárcovstvím vajíček, ale váháte kvůli tomu, že nevíte, co vás čeká, přečtěte si následující článek, který vám odpoví na spoustu otázek.
Módní trendy začínajícího roku nejsou zase tak velkým překvapením, jaké jsme někteří očekávali. Takže to nebudeme zdržovat a jdeme rovnou na věc.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek