Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

4 nejčastější fóbie, kterými trpí ženy

Fóbie - psychická porucha, která jde ruku v ruce s úzkostmi. Definovat ji lze jako chorobný strach vůči lidem, věcem, objektům nebo vůči konkrétním situacím. Mnohdy nejsou vysvětlitelné, mnohdy si je neseme už z dětství nebo z tohoto období života vychází. Pro mnohé jsou však denním chlebem. Trpí jimi také ženy.
nejčastější fóbie
Jaké fóbie jsou nejčastější mezi ženami? (foto: 123RF)

13. 05. 2021

Máte pocit, že trpíte nějakou fóbií? Že vám něco nahání nevysvětlitelný strach? Tato emoce je zcela normální, strach nemusí vždy symbolizovat fóbii. Pokud s pocitem jde ruku v ruce i úzkost či husí kůže, silné bušení srdce, pocení nebo třes a sucho v ústech, pak o fóbii skutečně mluvit můžeme. Jaké nejčastější fóbie trápí ženy?

Na světě existuje více než 500 různých fóbií 

Nejen nevysvětlitelný strach, ale také sucho v ústech, nevolnost, silné bušení srdce, neklid, pocit ohrožení, návaly chladu a horka, mravenčení nebo obava ze smrti či strach ze zešílení. To vše lze definovat jako příznaky fóbií, kterých je mezi námi už přes pět stovek. Možná patříte mezi šťastlivce, které netrápí ani jedna z nich, bohužel pro mnohé je to znepříjemnění každičkého dne.  

Fóbie se totiž mohou vyskytnout v práci, při běžných aktivitách nebo činnostech, i při sportu. Rázem se tak z poměrně spokojeného člověka stane člověk vyděšený.  

Podle posledních statistik trápí fóbie až deset procent populace. Dalo by se říct, že mluvíme o problému, který je poměrně častý. Mezi pacienty najdeme i řadu žen. Zmiňme si fóbie, které trápí především toto něžné pohlaví.  

Nejčastější fóbie žen 

Arachnofobie – strach z pavouků 

Čeho se nejvíce bojí ženy? To lze poměrně snadno určit. Jsou to pavouci. Za svůj život jste jistě viděli nejednu ženu, která se pavouků nejen štítí, ale doslova bojí až k smrti. Při pohledu na ně se naprosto zděsí, křičí, ječí, skáče a utíká před ním. I když je pravdou, že tento drobný živočich se ženy bojí více než ona jeho.  

Strachu z pavouků se také jinak říká arachnofobie. Když člověk uvidí pavouka, začne doslova panikařit. Mnohdy k ohromné panice vedou jenom pavučiny v rohu místnosti, které někdo delší dobu neumetal.  

K TÉMATU  Nejoblíbenější bylinkové tinktury. Jako to jsou?

Paradoxně se tvrdí, že s touto fóbií lze zatočit tak, když se svému strachu postavíte čelem. Čili když si takového pavouka pořídíte domů jako domácího mazlíčka. Podobným způsobem se lze zbavit i strachu z hadů či podobných zvířat.  

nejčastější fóbie arachnofobie
Strach z pavouků není nic neobvyklého. (foto: 123RF)

Achluofobie – strach ze tmy 

Mezi nejčastější fóbie žen lze zařadit také takzvanou achluofobii, což je neopodstatněný (respektive často neopodstatněný) strach ze tmy. Již bylo zmíněno, že mnoho fóbií pochází z našeho dětství. A achluofobie je jednou z nich. V případě tohoto strachu si často ani neuvědomíme, co za ním vlastně stojí. Pravděpodobně mohou být na vině nějaké strašidelné zvuky, stíny nebo hlasy.  

I s touto fóbií je možné zatočit. Nemusíte se však tmě postavit čelem, ale stačí podstoupit hypnózu.  

achluofobie
Nebo vás snad sužuje strach ze tmy? (Foto: 123RF)

Atychifobie – strach ze selhání 

V současné době se právě ženy ženou za kariérními postupy. Není pro ně tak klíčová rodina, ale kariérní růst a úspěch obecně. Při plnění tohoto cíle je často překážkou takzvaná atychifobie čili strach ze selhání, z neúspěchu. Kvůli tomuto strachu mají strach začít s novou činností. Bojí se toho, že neuspějí, že selžou. Právě proto se nepouští do ničeho nového, protože se domnívají, že to nevyjde.  

Proti tomuto strachu je možné bojovat, a to hlavně myšlenkami. Je zapotřebí změnit svůj přístup a změnit své myšlení, jen tak lze zatočit s fóbií, která nám ztěžuje život.  

strach ze selhání
Strach ze selhání je dnes na denním pořádku. (Foto: 123RF)

Klaustrofobie – strach z malých prostorů 

Čtvrtou nejčastější fóbií, která se vyskytuje u žen, je klaustrofobie. Tu pravděpodobně nemusíme dlouze představovat, je poměrně známá. Jedná se o strach z malých prostor. Samozřejmě to není ryze ženská záležitost, i pánové se malých a stísněných prostor obávají, ale je to jedna z nejčastějších fóbií žen.  

A jak se projevuje? Člověka zachvátí panika. Má potřebu se co nejdříve dostat z místnosti pryč. Tento pocit se může projevit také v zaseknutém výtahu nebo v zamčené koupelně.  

klaustrofobie
Je vám strach z malých prostor blízký? (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Historie erotických pomůcek: Čím si naši předkové dělali „dobře”?

Agorafobie je strach, který vás uvězní doma. Jak se projevuje a na koho se obrátit?

Samota má na zdraví člověka špatný vliv. Jaké nemoce vám podle vědců hrozí? A co vám přinese spokojený vztah?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Není nic lepšího, než vlastnoručně vypěstovaná zelenina. Bez všech možných chemických hnojiv, pesticidů, insekticidů a bůhvíjaké další chemie. Ale v našich klimatických podmínkách není takové pěstování nic jednoduchého. Zejména v případě, že se stejně jako letos zima poněkud protáhne a i v nížinách sněží ještě v dubnu. Proto pro vás máme tipy a triky, které oceníte při pěstování rajčat.
Léto je v plném proudu a častuje nás nevyzpytatelným počasím. Vyzrajte na něj s limonádami plnými ovoce. Horké dny si žádají osvěžení a během těch deštivých zase potřebujete vitaminy, abyste předešli nachlazením. Přinášíme proto tipy na limonády z exotického ovoce, které zahrnují jak osvědčené klasiky, tak netradiční kombinace. Nejenomže vám budou chutnat, ale zároveň vás – alespoň pomyslně – přenesou tropického ráje.
I v dnešní době, kdy se výrobci elektroniky předhánějí, co všechno jejich nové chytré hodinky neumějí, existuje velké množství lidí, kteří nejvíce ocení jednoduché a elegantní ručičkové hodinky. Navíc jen jednoduché hodinky se hodí třeba k obleku nebo do divadla, takže by neměly chybět žádnému muži.
Mí rodiče jsou spolu už přes dvacet let. Vždycky jsem si myslela, že je nikdy nic nerozdělí, ale pak jsem přišla na to, že není všechno tak růžové. Nechtěla jsem se nikdy do jejich věcí plést, ale když jsme zjistila, co táta mámě provádí, rozhodla jsem se říci pravdu o tom, co vím. Táta mě ale zastavil a uplácí mě. Cítím se hrozně, ale na druhou stranu se mi to líbí.
Vždycky, když jsem si četla ty příběhy o tom, jak někdo po letech spokojeného manželství přiznal, že je na stejné pohlaví, nechápala jsem to. Říkala jsem si, jak strašně těžké to musí pro toho druhého být. Nikdy jsem nechtěla, abych něco podobného zažila. Vlastně jsem si nic takového ani nepřipouštěla, prostě jsem si říkala, že mně se nic podobného stát prostě nemůže.
Sexuální potěšení je součástí péče o vlastní zdraví, které bývá často přehlíženo. Stimulátory klitorisu jsou proto navrženy s jediným cílem, a to poskytnout tělu potěšení a intenzivní prožitky. Tyto často malé a diskrétní pomůcky se specializují na cílenou stimulaci a masáž klitorisu, což je důležitá oblast pro sexuální potěšení žen. Díky nim mohou i ty, které mají problémy dosáhnout orgasmu, nalézt svou cestu k vzrušujícím zážitkům snáze než kdy dříve.
Skočíte si občas se svým partnerem na jedno točené, nebo si spolu u televize vychutnáte archiv z vinných sklípků? Pak si můžete gratulovat, protože vaše soužití asi jen tak něco nenaruší. Tedy alespoň tohle se teď povídá ve vědeckých kruzích.
Sluneční alergií trpí každý pátý člověk. Její projevy se mohou u každého z nás lišit, avšak alergie na sluníčko vždy představuje komplikaci, která nám může zkazit dovolenou i celé letní období. Víte, jak se proti ní chránit?
Žena za volantem rovná se auto bez řidiče? Většina žen se s touhle hláškou alespoň jednou za život setkala a téměř jistě zazněla z úst nějakého muže. Vážně jsme my ženy tak špatné řidičky, jak o nás nespočet vtipů tvrdí? Nebo je to stejný mýtus jako míra hlouposti u blondýnek či policistů? 
Nezáleží na tom, jestli plánujete velkou hostinu na Vánoce, narozeniny, výročí nebo pravidelně vaříte domácí jídla. Každý kuchař i kuchařka potřebují v kuchyni trochu pomoci. Některé spotřebiče nebo nádobí vám může ušetřit čas i práci. Podívejme se na pár předmětů, které by neměly chybět ve vaší kuchyni, jestli máte rádi domácí pokrmy.
Proč společnost vnímá feminismus tak negativně? Má boj za rovnoprávnost žen v dnešní době ještě místo? Teď, když mají ženy volební právo, zdá se být mnohým lidem hlas feministek nadbytečný.
To je tvrdý oříšek, protože LEGO® sad je velice mnoho a liší se od sebe různými vlastnostmi: velikostí kostek, tematikou, barvou, tvarem a dodatečnými funkcemi. Každá stavebnice je jinak přizpůsobena určité věkové skupině. Čím se řídit při výběru kostek? Jak se správně rozhodnout? Napovíme v této publikaci.

Výběr článků

Podzim je ideálním časem vyrazit na výlet. Příroda se zbarvuje do oranžových, žlutých a červených tónů, památkám pomalu končí sezóna a proto téměř nikde se nemusíte mačkat s ostatními turisty. Naplánujte si výlet po severní Moravě.
Léto se rychle blíží a s ním i koupání a další radovánky. Jenže ty každoročně pro mnoho žen skončí nepříjemnými potížemi. Pálení či řezání při močení bývají jejich typickými prvními příznaky. Pokud se u vás projeví, na nic nečekejte a okamžitě jednejte. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle a následnými recidivami v podobě opakovaných problémů močových cest. Máte-li k těmto letním potížím sklony, myslete na prevenci!
Nezáleží na tom, jestli je vám třicet nebo padesát. Bolesti zad a s tím přidružené obtíže se mohou týkat kohokoli, vždy v jiné podobě či intenzitě. Ať už za to může genetika, špatné zlozvyky, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl či dokonce úraz, v každém případně je to něco, co dokáže ukrást kvalitu života. A rada nad zlato – když bolí záda, začněte cvičit. Jenže jaké cvičení vybrat, aniž bychom si ublížili a opravdu si pomohli? Jednoznačně SM systém od doktora Richarda Smíška, který s vadami páteře dokáže doslova zázraky.

Nepřehlédněte

Každý jsme tím místem prošli. Někdo bez ztráty kytičky dal své zkoušky na poprvé, jiný se trápil a ani po několika pokusech mu řidičák nedali. Pojďte se podívat na přehled zábavných kousků z autoškoly. Třeba i vaše auto při té vzpomínce zaskáče radostí - co vy a autoškola?
Od prvního ledna začínám hubnout. Cvičit. Učit se anglicky. Chodit na jógu. Přestanu kouřit... Ano, to je to magické datum, které mnohé z nás neuvěřitelně přitahuje. Nutí nás k tomu, abychom si dávali závazky, o kterých víme, že je stejně nikdy nedodržíme. Zkuste to letos jinak.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek