Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Rýmovník sídlí v každé domácnosti. Jaké jsou jeho účinky na zdraví?

Na okenních parapetech každé druhé domácnosti najdete rostlinu, která má zvláštní aroma. Její lístky jsou malinko chlupaté, menší jsou dužinaté. Řeč je konkrétně o rostlině zvané rýmovník, která se stala oblíbenou hlavně díky svému umu odpudit nepříjemný hmyz, který do interiéru zpravidla v létě přilétá.
rýmovník
Rýmovník je v domácnosti poklad. (foto: 123RF)

17. 06. 2021

Rýmovník však není rostlina odpuzující jen nepříjemný hmyz v podobě komárů nebo drobných mušek. Jedná se o pokojovou rostlinu, která zaujme i svými účinky na zdraví. Lidé si ji pořizují nejen jako odpuzovač, ale také jako léčivku, ke které si stačí jenom přivonět.  

Jak rýmovník pěstovat? 

Rýmovníku se také jinak říká kubánské oregano. Z botanického hlediska se jedná o krátce žijící polokeř. Ovšem každý, kdo rýmovník pěstujte, potvrdí, že je tato rostlina opravdu dlouhodobým společníkem v každém interiéru.  

Nemluvíme o nijak náročné rostlině. Má ráda pobyt na stanovišti teplejším než dvanáct stupňů Celsia, přímé sluneční paprsky jí nesvědčí, zalévá se jenom s mírou. Co jí vadí, tak průvan a přelití (ale s tím má problém každá pokojová rostlina). Nemá v lásce ani mrazivý vzduch při větrání, tak pozor na to hlavně v zimě.  

Rýmovník a účinky na zdraví 

Prevence i léčba rýmy 

Rýmovník – tak se rostlině neříká jen tak. Přední vlastností je léčit rýmu, případně má fungovat jako prevence. Pokud vás brní nos, často kýcháte a cítíte, že rýma je doslova za rohem, uvařte si z rýmovníku čaj. A než se vám dovře konvice, promněte si listy rostliny mezi prsty a přičichněte si. Budete zírat, jak brzy ucítíte úlevu.  

Pokud rýma ve vaší rodině koluje a vy jí chcete předcházet, jako prevenci si listy mezi prsty sem tam promněte. Rostlina uvolní silice, které proti nepříjemnému nachlazení úspěšně bojují.  

Pro zklidnění pokožky 

Jak již bylo zmíněno, rýmovník funguje jako takový odpuzovač nevítaných hostů v podobě hmyzu. Pokud by se však komár dostal do vaší domácnosti a v noci vás bodl, rostlina svou chybu umí napravit. Zklidňuje podrážděnou pokožku, ať už je tím podrážděním komáří bodnutí nebo jiné zranění či ekzém.  

Tato aromatická rostlina je totiž protizánětlivá. Má za úkol snižovat zarudnutí i eliminovat svědění či ono zmiňované podráždění. 

K TÉMATU  Jak si udržet svojí ideální váhu nebo něco málo ještě shodit? Zkuste naše tipy ostřílené redaktorky na zdravý životní styl!

Proti rakovině 

Mnohé výzkumy se shodují v jednom – rostlina sídlící ve stále více domácnostech má být prevencí rakoviny prsu. I když ještě probíhá řada dalších průzkumů a studií, prozatímní zprávy tuto informaci potvrzují. Látky obsažené v rostlině mají minimálně zpomalit progresi rakoviny prsu.  

Zmírnění bolestí artritidy 

Rýmovník v sobě ukrývá mimo jiné také esenciální mastné kyseliny. Ta se používá velice často ve spojitosti s artritidou. Umí totiž zmírnit bolesti, které onemocnění přináší. Látky obsažené v rostlině působí regeneračně. Na svém okenním parapetu by ji tak neměl postrádat žádný sportovec či každý, kdo pravidelně vystavuje pohybový aparát nějaké větší zátěži.  

Za zmiňovanou větší zátěž se považuje i časté sezení nebo sedavé zaměstnání. Jelikož je dnes tak časté, pěstujte rýmovník i vy.  

Další účinky rostliny: 

  • Snižuje stres a potlačuje úzkost 
  • Působí jako diuretikum 

Jak rýmovník užívat 

Rostlinu si nemusíte připravovat jenom ve formě čaje, i když mluvíme o nejčastějším využití rostliny. Bylinku lze zpracovat i jinak – lze z ní připravit med nebo vynikající sirup, kterým si ochutíte vodu z vodovodu.  

Kromě jiného si lze z rýmovníku připravit i mast. Ta se vám bude hodit vždycky, kdy se na ruce či jiné části těla objeví ekzém nebo bodnutí hmyzem či jiné podráždění, o kterém už byla řeč. Zmiňovaný čaj, med nebo sirup využijete při nachlazení nebo ve chvílích, kdy vás budou bolet klouby či vás bude pohlcovat stres. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rýmovník prospívá zdraví. Ulevuje nejen od nepříjemné rýmy

Rýma je nepříjemné virové onemocnění. Jak ji léčily naše (pra)babičky?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Srdcem každého domova je nepochybně kuchyň, kde pod taktovkou žen vznikají úžasná jídla pro celou rodinu. Omamná vůně jídla a zvědavost, co bude dnes k večeři, často přiláká i další členy smečky. Ať chceme nebo ne, právě kuchyň je místem, kde se zcela nejčastěji setkáváme se svou rodinou, ale i přáteli a návštěvou. A právě proto by kuchyň měla být do detailu vyladěným místem, které bude pýchou každé hospodyňky. Jak získat kuchyň snů?
Ach, ti komáři! Letošní rok je na ně obzvlášť bohatý. Koupit si v obchodě repelent je jednoduché, máte široký výběr. A co takhle vyrobit si ho doma? Přírodní repelent vás spolehlivě ochrání nejen před komáry, ale i klíšťaty a dalším hmyzem. Přitom se obejdete bez chemikálií a získáte ochranu i pro citlivou nebo dětskou pokožku.
Pomalá píseň Say Something je celosvětově známá. Duo A Great Big World ji nahrálo spolu Christinou Aguilerou, a její tempo a slova dojímají i ty nejmenší! Malý kluk v autosedačce při jejím poslechu pláče, vypnout ji ale nechce!
Jamu je tradiční indonéský lék z kořenů, bylin, květů, kůry a koření. Vyrábí se již více než 1200 let z čerstvých surovin, jako jsou tamarind, galangal, zázvor a kurkuma. V Indonésii se podává prakticky na každém kroku, například i v masážních salonech či při léčebných sezeních. Nejenom, že Indonésanům chutná, ale je také prospěšný pro lidské zdraví. Jak si jej vyrobit, a s kterými neduhy nám dokáže pomoci?
Každoročně je v České republice diagnostikováno více než 7 200 nových případu onemocnění karcinomem prsu, což odpovídá více než 133 pacientům na 100 tisíc obyvatel. Jedná se o jeden z nejzávažnějších epidemiologických problémů. Jedinou možností boje je včasná diagnostika a úspěšná léčba. Mezi nejagresivnější formy patří zánětlivá rakovina prsu.
Bouchnete si šáňo nebo šampáňo? Ve skutečnosti se rozlišují na sekt, šumivá vína a šampaňské. Co mají tato vína společného? Hlavně bublinky!
Klimakterium neboli menopauza je přirozené období v životě ženy, které může nastat kdykoli mezi 45. až 55. rokem života. Organismus pozvolna přejde z reprodukční fáze do fáze klidové. Tahle fyziologická životní etapa se prostě nedá zastavit ani obejít. A tělo vám může připravit horké chvilky právě ve věku, kdy se cítíte tak skvěle. Dá se ale to zvládnout.
Otáčíte se v posteli a odkládáte mobil. Kam? Přece na noční stolek! Na něj si odložíte hodinky, rozečtenou knížku nebo hrnek s čajem. Stejně tak můžete zhasnout lampičku bez nutnosti vstát, když budete usínat. Inspirujte se nočními stolky v naší galerii.
Když se řekne jóga, můžeme si představit mnoho jejích variant. Může jít o pomalé protažení celého těla, dynamickou power jógu, ale třeba i o jógu hormonální. Právě s její pomocí můžete vyřešit mnoho nepříjemností plynoucích z nevhodné hladiny hormonů v těle.
Vidíte manželství jako metu, do níž vstupujete v princeznovské róbě bránou opentlenou květinami ve stylu "žili šťastně až do smrti“? Nebo jako strašák, který omezuje vaši osobnost? Je manželství a rodina ještě stále základem vztahu dvou lidí? A jaké má tato instituce výhody a nevýhody?
Holčička si zamilovala štěně jménem Oakley, které rodina čerstvě adoptovala. Spokojený pejsek sladce spí, zatímco mu malá pečovatelka zpívá ukolébavku. Co na tom, že je to falešně a občas to trochu tahá za uši, Oakley si zkrátka láskyplné obětí užívá.

Výběr článků

Tak, jako v zimě nechodíte v sandálech, své chce i vaše hlava, aby netrpěla následky podchlazení, či dokonce omrzlinami. Možná vám ale připadá, že když si dáte na hlavu nějakou pokrývku, utrpí váš vzhled natolik, že to raději risknete. Není ale lepší mít uši pěkně v teple?
Život ve světě showbusinessu s sebou nese mnohem více každodenních výzev, než si dokážeme představit. Které slavné páry odolávají pozlátku v podobě shánění nového a mladšího partnera každý rok, a místo toho drží stále při sobě? Zde jsou zahraniční i české páry, které dělají instituci manželství tu nejlepší reklamu.
Bolesti zad mají mnoho podob. Mohou se lišit intenzitou a dobou trvání, a zejména příčinou. Vždy se jedná o problém, který je souborem individuálních, psychosomatických a pracovních stereotypů. Jednou z psychosomatických a častých příčin bolesti je stres.

Nepřehlédněte

Naše děti již odrůstají, a jelikož jsou stále více samostatné, nepotřebují mou péči tak často. Už několik měsíců s manželem vedu diskuzi na téma adopce. On s tím ale nesouhlasí. Stále odmítá pochopit, proč je to pro mne tak důležité.
Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví na další pracovní týden. Čemu se v sychravém počasí vyhnout a co naopak očekávat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek