Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Vliv domácích mazlíčků na zdraví: Můžou zdraví prospět?

Jakmile se začnete s přáteli bavit o tom, jestli doma chovat nějaké zvíře, můžete se dozvědět mnohé. Někteří nesnesou byť jen představu chlupů na koberci, kočky v posteli nebo pravidelného ranního venčení. Někdo si zase naopak neumí představit život bez zvířecího člena rodiny. Pokud byste ale chtěli argumentovat vlivem na vlastní zdraví, závěry výzkumů jsou jednoznačné – domácí mazlíček vašemu zdraví jedině prospěje!
vliv domácích mazlíčků na zdraví
Jak nás ovlivňují domácí mazlíčkové? (zdroj foto: www.123rf.com)

04. 02. 2021

Nižší riziko nemocí

Vliv domácích mazlíčků na zdraví je zřejmý, i když to tak možná nevypadá. Mezi lepším zdravotním stavem a chovem domácích mazlíčků opravdu existuje prokázaná spojitost. U lidí, kteří mají doma nějaké zvíře, je nižší riziko srdečního infarktu i menší pravděpodobnost vzniku astmatu.

Jestliže máte doma zároveň malé dítě, bude u něj výhledově menší riziko pozdějších alergií a díky kontaktu se zvířetem se u něj lépe rozvine emoční inteligence.

Milovníci pejsků, koček, morčat nebo třeba zakrslých králíčků by vám navíc jistě potvrdili, že se u nich kontaktem se zvířetem zvyšuje psychická odolnost. Je velký rozdíl přijít odpoledne z práce do prázdného bytu nebo domů, kde vás nadšeně vítá chlupatý mazlíček. I taková zvířátka, jako jsou rybičky, vám mohou prospět – podle aktuálních studií umí uklidnit pocuchané nervy i hyperaktivní děti.

Důvod, proč vyrazit ven

Ať je venku jakékoliv počasí, pejskaři prostě bez výmluv vyráží se svým čtyřnohým kamarádem na procházku. Psovi nevysvětlíte, že zrovna prší, nikam se vám nechce nebo vás bolí hlava. Zvlášť u lidí vyššího věku, kteří začínají mít pohybové potíže, je takový pravidelný pohyb velmi znát. Jestli vás nalákalo dělat agility, pohybu si dopřejete ještě víc.

U seniorů lze pozorovat také dlouhodobější zachování určitého režimu dne, zvýšení péče o sebe sama a větší činorodost. Velmi důležitý je pocit, že vás někdo potřebuje a máte při sobě neustále svého čtyřnohého kamaráda.

Snazší seznamování se s dalšími lidmi

Při pravidelných procházkách se navíc mnohem snadněji seznámíte s lidmi, kteří žijí ve vašem okolí. Čas od času prohodíte pár slov s jiným majitelem psa ze sousedství, předáte si vzájemné zkušenosti a možná se z náhodného setkání nakonec stane pravidelný společný rituál. Takové nezávazné popovídání vás jistě příjemně naladí a odrazí se na vaší psychické pohodě.

K TÉMATU  Fenomén bílkoviny: Proč po nich není hlad a pomáhají zhubnout víc než cokoli? Jako bonus dva recepty pro vás!

Parťák i „terapeut“

Už bylo řečeno, že vás domov se stane s příchodem domácího mazlíčka mnohem příjemnějším místem. Zároveň ale zvířátka slouží i k tomu, aby vám naslouchali, nechali se od vás hladit, mazlili se s vámi. Pokud vás něco trápí, zvíře dokáže nepříjemné myšlenky alespoň trochu odbourat.

Ne nadarmo můžete slyšet o canisterapii nebo felinoterapii, tedy léčebném působení psů a koček. Kdyby vám ale k terapii nestačil mazlíček, který s vámi žije v bytě, můžete vyzkoušet třeba hipoterapii a nechat se uzdravit ve společnosti koně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dovolená s domácími mazlíčky nebo bez nich. Zbytečně je nestresujte

Laskavé psí srdce vyrazilo dech všem, co se o této lásce dozvěděli

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pandemie doléhá na nás všechny. Negativní zprávy, úmorné diskuze kolem zákazů a stále se nelepšící situace nikomu neprospívají. Spíše naopak. Těžce doléhají nejen na naše tělo, ale i duši. Ovšem udržet si vitalitu je jedinou cestou, jak my sami můžeme situaci čelit. Proto si pojďme zahrát o doplňky stravy Naturevia Omega 3 a Magnesium 1, které prospějí nejen naší fyzičce, ale i psychice.
Ráda si dopřáváte relaxační koupel, kdy máte čas jenom sama pro sebe a nikdo vás neruší? Napustíte si vanu plnou horké vody, přidáte pěnu, ponoříte se do spousty bublin a zavřete oči. Tento prožitek si ale můžete ještě zpříjemnit. Navíc se krásně prohřejete a i v pošmourném počasí neztratíte dobrou náladu.
Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.
Toužíte po zahradě? Nebaví vás prázdný a špinavý balkon? Poradíme vám, jak z vašeho balkonu nebo lodžie vykouzlit vlastní soukromou oázu klidu.
Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
Koření je nedílnou součástí každé kuchyně - dává výjimečnou chuť jednotlivým pokrmům a dotahuje jeho tóny k dokonalosti. A kromě toho, že dokáže patřičně potěšit naše chuťové buňky, je přínosem i z hlediska zdraví. Samozřejmě v závislosti na použitých bylinkách. Proč ale koření kupovat, když si mnohem kvalitnější můžete vyrobit snadno v pohodlí doma?
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
Co takhle navštívit podmořský svět a vidět zblízka delfíny, tuleně nebo běluhu? Zasmějte se a podívejte se na překvapené děti, které zaskočí reakce mořských tvorů v akváriu!
Ženšen mnohým z nás něco říká, ale přesně definovat, k čemu vlastně slouží, je pro obyčejného laika nadmíru těžké. Přitom ženšen představuje důležitou bylinu, jejíž vlastnosti zná každý zkušený lékárník.
Pokud milujete koupání, a zároveň patříte mezi teplomilce, pak s největší pravděpodobností v období podzimu a zimy trpíte. Příjemné teploty jsou pryč, nemluvě o ledových vodách, do kterých skočí leda stoupenci Wim Hofa. Dobrou zprávou ale je, že příjemné koupání ani s příchodem sychravých dnů zdaleka nemusí končit. Stačí jen vědět, kam zajít – na termální místa, kde se klidně ohřejete i mimo horkou letní sezónu. Takže kam vyrazit?
Zajíždíte prsty do vlasů a cítíte, jak jsou suché? Štve vás to? V létě byste jim měla věnovat mnohem vyšší pozornost, než kdy jindy. Časté koupání, mytí, slunce, mořská sůl ani chlorovaná voda jim totiž moc nesvědčí. Mnohem rychleji se vysušují a lámou. Jak se o ně starat?
Existuje dnes ještě někdo, kdo by neměl doma žádnou sexuální hračku? Na trhu můžeme najít nespočet možností, jak sebe samu potěšit. Už jste slyšela o womanizeru? Pokud ne, udělejte si chvilku a pojďte se s tímto malým zázrakem seznámit.

Výběr článků

Zima není váš kamarád? Nejraději byste se proto na Vánoce sebrali a odjeli do teplých krajů a Štědrý den si užívali s koktejlem v ruce, v bikinách a na pláži s výhledem u moře? Není nic jednoduššího než si koupit letenku a odpočítávat dny. Které destinace jsou na zimní dovolenou v tropech jako stvořené?
Byla jsem vychovávaná v tom, že člověk může mít jen to, na co si sám vydělá. Držím se toho a nikdy jsem si nechtěla život zjednodušovat. Mám jen to, co si sama koupím za vlastní vydělané peníze, a když chci něco víc, než na co mi nestačí plat, jdu na brigádu.
Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!

Nepřehlédněte

Vlasy jsou korunou člověka. Když padají, je to špatné. Když padají ženám, je to hotová katastrofa. Čím je to způsobené a dá se ztrátě vlasů zabránit? Zkusíme vám odpovědět.
Chia jsou drobná černá semínka šalvěje hispánské. Ta je původem z Mexika a Guatemaly a tato semínka byla základním jídlem starověkých Aztéků a Mayů. „Chia“ je ve skutečnosti starověké mayské slovo pro sílu. Chia semínka jsou malá, plochá a oválná s lesklou a hladkou strukturou, jejichž barva je většinou černá.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek