Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Montessori pedagogika: jaké jsou její principy?

Různé alternativní směry výuky jsou v dnešní době stále populárnější. Možná si řeknete, že při pohledu na stav klasického státního školství není divu. Jedním z těchto směrů je Montessori pedagogika, někdy můžeme slyšet mluvit také o Montessoriovské škole. Víte, jak vypadá vzdělávání v takovýchto školách a školkách? Pojďme se podívat na základní principy.
Montessori pedagogika
Jaké jsou principy Montessori pedagogiky? (zdroj foto: www.123rf.com)

22. 01. 2021

Strastiplná cesta zakladatelky 

Autorkou směru je Maria Montessori, která se narodila v roce 1870 v Itálii. V té době měly ženy ve společnosti zcela odlišné postavení, než je tomu dnes. Maria i přes nevůli svého otce (a mnoha dalších lidí na univerzitě) vystudovala medicínu. Montessori pedagogika pak byla její další krok.

Byla to pro ni velmi vyčerpávající cesta, protože pro ženy bylo běžné, aby se učily domácím pracím a jednou se staly především manželkami mužů. Stát se lékařkou bylo v té době pro ženu chápáno jako velmi nedůstojné. Maria Montessori tedy byla jednou z prvních lékařek v Itálii.

Věnovala se pak psychiatrii, pracovala na psychiatrické klinice v Římě. Zapojila se do výuky dětí s poruchami vývoje a poznávala výsledky své práce s nimi. Postupně se zaměřila pouze na pedagogickou činnost, organizovala tréninkové kurzy své metody, založila modelové Montessori školy.

Respekt a svobodná volba

Při vzdělávání je dítě chápáno jako jedinečná bytost. Učitel není tím, kdo řídí celý systém vzdělávání, ale spíše pomáhá dítěti, aby se svobodně rozhodlo, kdy se bude čemu věnovat.  Velký důraz se zde klade na spontánní činnost dítěte.

Je třeba mu dát určité hranice, ale zároveň mu ponechat možnost svobodné volby. Jako heslo bývá zmiňováno: „Pomoz mi, abych to dokázal sám“. Při učení se využívá tzv. senzitivních období, kdy je dítě citlivé na určité vjemy a snadněji se tedy danou věc naučí.

Propojenost poznatků

Veškeré informace nezískává dítě izolovaně, ale učí se je zároveň v souvislostech s dalšími jevy. Poznatky nejsou jen teoretické, ale je důležité propojit je s jejich uplatněním v reálném životě. Využívá se mnoho pomůcek, při výuce dítě pouze neposlouchá učitele, ale samo objevuje a zapojuje do činnosti veškeré své smysly. Hodně se propojuje činnost fyzická s duševní.

K TÉMATU  4 tipy pro váš klidnější spánek, pokud partner chrápe

Jasný řád

Přestože se na první pohled může zdát, že Montessori pedagogika je tak trochu chaotická metoda, která nechává veškerou aktivitu v rukách dítěte, není tomu tak. Pro výuku je připravené prostředí, které dítěti nabízí možnosti toho, čemu se může věnovat.

Prostředí je upravené tak, aby dítě rozvíjelo adekvátně jeho věku. Dítě se samo rozhoduje, na co momentálně zaměří svou pozornost. Při činnosti však dodržuje jasně nastavená pravidla.

Odlišné vnímání chyb

Při Montessori vzdělávání není dítě hodnoceno známkami. Obvykle je průběžně slovně popisován jeho pokrok. Chyba je chápána jako přirozená součást učení, která člověka dovede k řešení.

Učitel není tím, kdo by dítě hodnotil, nebo ho jakkoliv „škatulkoval“. Ve školách je kladen důraz také na vztahy v kolektivu dětí. Ty se vzdělávají ve věkově různorodých skupinkách. Během probíraných témat se učí vzájemné spolupráci a respektu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mobilní aplikace pro děti, které podpoří jejich vývoj a obohatí je

11 rad, jak si vybrat nejlepší mateřskou školku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vyrazit na túru či pořádně šlápnout do pedálů chce během léta nejeden z nás. Jenže mnohdy plány zůstanou jen v hlavě, protože po prvním dni a zvýšené pohybové aktivitě se dostaví bolesti svalů, nepříjemné křeče a únava. Přitom všechny tyto potíže mají často společného původce. Tím je nedostatek hořčíku. Jde-li o dlouhodobý problém, mohou být následky mnohem závažnější.
Diamanty jsou věčné, ale někdy zkrátka přijde čas pro něco barevného, svěžího, šťavnatého. A přesně to splňuje olivín neboli peridot. Často hrál v minulosti druhé housle. Však měl také v kategorii zelených drahokamů velkou konkurenci, a to především v podobě smaragdu. S tím byl také běžně zaměňován. Dokonce se proslýchá, že zelené kameny v Kleopatřině slavné sbírce nebyly smaragdy, ale právě olivíny. Nyní se zdá, že se vše obrací, olivín vystoupil ze stínu a začíná být ceněný pro své jedinečné kvality.
Český jazyk a jeho gramatika není vaší silnou stránkou? Žádný učený z nebe nespadl, pomůžeme vám naučit se alespoň psát správně velká a malá písmena u všeho, co souvisí s Vánocemi. Pak můžete bez obav začít rozesílat vánoční přání.
Každé znamení zvěrokruhu má své vlastní silné stránky. Ty jsou klíčové pro určení toho, co ženy bude na mužích přitahovat, tedy jaká znamení si budou volit jaké muže. Pokud jste žena nebo muž, vyberte si své znamení a podívejte se na jeho povahové rysy. Následně se dozvíte, jaké typy mužů budou danou ženu přitahovat.
Holčička si hraje na doktora, a jejím zvláštní pacientem je skutečně odevzdaný a trpělivý bulteriér. Je takhle klidný i u opravdového veterináře? Opravdu roztomilý páreček, který vás pobaví.
Dětem, které tráví nejméně sedm hodin denně u obrazovek chytrých zařízení, se mění struktura mozku. Ale již při dvou hodinách denně na počítači nebo mobilu se u dětí projevuje snížená inteligence, hůře čtou a nedokážou kvalitně komunikovat s okolím.
Rodiče ve snaze dopřát svým dětem to nejlepší kupují často hraček víc, než je potřeba. Na trhu existuje spousta hraček a děti chtějí často všechny, které v obchodě vidí. Podle čeho vybrat hračky, které děti zaujmou a vydrží si s nimi hrát dlouhé hodiny?
Po dokončení školy jsem se chtěla osamostatnit a odejít z domu, protože jsem toužila po nezávislosti. Vždycky jsem si přála bydlet sama a společně s mojí kamarádkou jsme si tohle plánovaly asi od třetí třídy na základní škole. Náš sen se splnil, ale idylka netrvala věčně. Kdybych to tušila, nikdy bych do toho nešla.
Večer plný hvězd a filmové magie, tak lze popsat 81. udílení Zlatých glóbů. Nolanův životopisný snímek "Oppenheimer" zazářil s pěti oceněními, včetně nejlepšího dramatu a režie. Oproti tomu fenomén "Barbie" se stal středem pozornosti v nové kategorii spojující uměleckou kvalitu s komerčním úspěchem. Jaký byl průběh večera, kdo zaznamenal vítězství a jak reforma ovlivnila samotnou podstatu těchto prestižních filmových ocenění? To vše a mnohem víc v našem stručném přehledu ze Zlatých glóbů 2023.
Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.

Výběr článků

Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Podle žebříčku Forbes vydělalo celkově 100 nejlépe placených hvězd světa v minulém roce celých 6,1 miliardy dolarů. Z toho deset nejlépe placených hereček na světě v minulém roce vydělalo dohromady 254 milionů dolarů. Jde o závratné částky, které zaujmou mnohé milovníky filmového průmyslu. Pojďme se blíže podívat na to, jaké herečky v minulém roce vydělaly nejvíce.

Nepřehlédněte

Minišaty jsou naprostou klasikou, díky níž může žena vypadat ležérně, šik, ale i sexy. Pravdou ale je, že minišaty mají také špatnou pověst, jelikož mohou být při nevhodném nošení odhalující a žena pak působí lacině. Je tedy zapotřebí nosit tyto krásné šaty opatrně a zaměřovat se na detaily, jako je postava, líčení a doplňky.
Podzim je ideálním obdobím pro posílení imunity, a můžete toho dosáhnout tím, že zařadíte do své stravy superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek