Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Koberec nebo lino? Jak se rozhodnout, co je nejlepší volba?

Koberec, nebo lino? Tradiční otázka, kterou si pokládá každý při rekonstrukci, nebo stavbě nového bydlení. Podlahy mohou určovat charakter místnosti, pokud jsou tedy zvoleny správně. Jak koberec, tak lino mají své klady a zápory, takže stojí za to udělat nějaký průzkum a porovnat podlahy, abyste našli to nejlepší.
koberec nebo lino
Je lepší lino nebo koberec? (foto: 123RF)

27. 05. 2021

Trvanlivost

Koberec

Koberec nebo lino? Tak například z pohledu trvanlivosti je koberec odolný, pokud se o něj staráte správně, ale snadno se zašpiní. Pokud instalujete koberec v místech, kde dochází k velké aktivitě (schody, dětský pokoj nebo chodba), rozhodněte se pro koberec vhodný na vysokou zátěž. Trvanlivost značky můžete zjistit také podle jejího štítku, který je vybaven systémem hodnocení hvězdičkami.

Lino

Kvalitní vinylová podlaha, která je správně nainstalována, může vydržet více než 20 let a vyžaduje jen minimální údržbu. Levný vinyl se ale snáze trhá a při dlouhodobém vystavení silnému slunečnímu světlu má tendenci blednout. Luxusní vinylové značky na druhé straně odolávají skvrnám a vodě a lépe se vyrovnávají s chůzí. Tradiční lino se ale obtížně opravuje.

Údržba

Koberec

Jak udržovat koberec? Je dobré jej často vysávat (i když dobře skrývá nečistoty), aby se zabránilo hromadění škodlivých částic. Jeho životnost můžete prodloužit, pokud každé znečištění okamžitě uklidíte. Možná budete také muset pravidelně koberec čistit parním čističem, zvláště pokud po něm pobíhají děti nebo domácí mazlíčci.

Lino

Pokud vás tlačí čas a myšlenka na čištění vás opravdu nenadchla, lino je pravděpodobně pro vás lepší volbou. Je jednodušší na čištění než koberec a je zcela voděodolné – ideální volba pro vaši kuchyň a koupelnu! Na spodní straně se snadno objeví škrábance a drážky, a v případě poškození je třeba vyměnit celou podlahu. Výjimkou jsou vinylová prkna. Ta nejsou přilepená, takže pokud dojde k poškození jednoho prkna, nemusíte odstraňovat celou platformu.

Pohodlí

Koberec

Pokud se (hlavně v zimě) projdete po místnosti, kde je položen plyšový koberec, okamžitě se budete cítit pohodlně. Koberec je oblíbenou volbou do ložnic, protože je měkký, teplý a příjemný na dotek nohou. Většina lidí si neuvědomuje, že funguje také jako tlumič hluku, který je ideální pro domácnosti s dětmi.

K TÉMATU  Cockpit zajistí, že se vždy budete vracet do krásně vyhřátého domova! Jak to?

Nevýhodou je, že koberec nemusí být vhodný, pokud máte astma, protože alergeny ve vláknech mohou způsobit dýchací potíže. Chemikálie používané při výrobě koberců mohou u některých lidí vyvolat citlivost.

Lino

Ačkoli koberec nelze porazit v pohodlí, stále roste popularita luxusních vinylových podlah. Flexibilní a neporézní vinyl je neuvěřitelně všestranný, protože přijímá texturu jakéhokoli materiálu, který pod ním je. Instalace vinylu na pěnovou nebo korkovou podlahovou desku poskytuje měkké našlapování, které dobře funguje v ložnicích a dětských pokojíčcích. Bonusem je, že lino není v zimě chladné na dotek. Můžete si také zakoupit lino s polstrovanou podložkou, pokud chcete ještě více zvýšit pohodlí.

Styl

Koberec

Koberec může vytvořit příjemnou atmosféru pro váš domov nebo kancelář. Existuje řada barev, vzorů a textur, ze kterých si můžete vybrat, takže můžete snadno přizpůsobit vzhled. Je tedy jenom na vás, jestli zvolíte koberec s vysokým chlupem nebo třeba zátěžový koberec (ten se nejvíce hodí do komerčních prostor a do kanceláří). Barvy, vzory a šířka jsou také pouze na vašich preferencích a potřebě.

Lino

Vinylové podlahy se také dodávají ve většině barev a vzorů, takže při vytváření ideálního vzhledu máte na výběr. Pigmentace je přidána k vytvoření barvy, která je stálá. Krása luxusního lina spočívá v tom, že dokáže replikovat přirozený vzhled dražších materiálů, jako je kámen, dřevo, mramor a dlaždice. Díky vyvíjející se technologii je nyní těžké poznat rozdíl mezi materiály. Na lino můžete také snadno položit jiné podlahové výrobky položením dlaždic, bambusu, koberců nebo tvrdého dřeva. A to je opravdová výhoda.

Tak co říkáte – koberec, nebo lino?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Fototapeta růže v několika variacích jako skvělý dárek

Jak zútulnit interiér? Pomoct můžou koberce i povlaky na polštáře

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mílovou rychlostí se k nám blíží léto – a to znamená hlavně prázdniny pro naše děti. Pokud si lámete hlavu, čím je v tomto období zabavit, věřte, že voda je to nejlepší, co můžete vymyslet. Děti přece milují rochnění se na koupališti! Tak si udělejte příjemný výlet a vydejte se na celý den do jednoho z našich nejoblíbenějších aquaparků. Které to jsou?
Není krém jako krém. Existuje rozdíl mezi tím, jaké krémy používáte na suchou, citlivou nebo mastnou pleť. Každá pokožka potřebuje něco jiného. Platí to i pro krémy určené pro denní a noční péči. Každý z nich plní úplně jiné úkoly. Jaký?
Že je to nemožné? Není, vážně ne. Běhat můžete i ráda bez toho, aniž byste cítila sebemenší odpor k teniskám, běžeckému úboru nebo k rannímu vstávání a potu. Nic z toho totiž běh obsahovat nemusí. Jen možná máte o běhání zkreslené představy.
O nemocech se většinou nevtipkuje, ovšem výjimkou je nemoc zvaná Alzheimer, o které se mluví v mnoha starších i novějších vtipech. Dalo by se říct, že lidé o Alzheimerově nemoci vtipkují do chvíle, dokud se s chorobou nesetkají tváří v tvář. To pak jdou žerty stranou, jelikož se pochopí, že se jedná o závažnou nemoc a že to opravdu není legrace.
Milujete pohyb při hudbě? Dobře děláte! Nedávno bylo vědecky prokázáno, že právě dynamická hudba má na celkový výsledek cvičení velmi pozitivní vliv. Při domácím cvičení, ve fitku i v bazénu je proto skvělé se zaposlouchat do hudby. Co se s vaším organismem bude dít?
Ach, ti komáři! Letošní rok je na ně obzvlášť bohatý. Koupit si v obchodě repelent je jednoduché, máte široký výběr. A co takhle vyrobit si ho doma? Přírodní repelent vás spolehlivě ochrání nejen před komáry, ale i klíšťaty a dalším hmyzem. Přitom se obejdete bez chemikálií a získáte ochranu i pro citlivou nebo dětskou pokožku.
Nespavost je problém, který trápí mnoho z nás. Bohužel nad tímto problémem máme tendenci jen mávnout rukou. To přejde - říkáme si. Jenže takzvaná insomnie může mít negativní dopad nejen na fyzickou stránku člověka, ale především na jeho psychiku, zejména pokud mluvíme o dlouhodobém problému.
Produkty s nakousnutým jablíčkem patří dlouhodobě k hitům. To ostatně prokazuje i fakt, že společnost Apple stojí na bedně v žebříčku nejhodnotnějších společností světa. A pravděpodobně se ještě nějaký ten pátek mezi první trojkou udrží. Přináší totiž neustále nové a nové produkty, které jsou s obrovským zájmem a nadšením kupovány. Vezměme si takové Apple Watch – to je produkt budoucnosti, nemyslíte? Jen hrstka lidí však ví o všech věcech, které hodinky umí a ovládají.
Začala jste na jaře trénink v přírodě a chcete pokračovat? Běháte nebo chodíte? Dá se to zvládnout i na podzim. Podzim sice přináší nižší teploty, mlhu a občasný déšť. Na takové počasí se však můžete připravit a má dokonce i své výhody. Jak sportovat na podzim a využít potenciálu počasi?
Statistiky uvádějí, že novoroční předsevzetí si dá až 72 % lidí. Z toho pouhá čtvrtina vydrží déle, než tři měsíce. Podle psychologů je lepší dávat sám sobě úkoly kdykoli jindy, než na Nový rok. Hromadná novoroční euforie z toho, že máme "to zlé" za sebou a "to dobré" před námi, svádí k tomu, že na sebe naložíte víc, než unesete.
Před časem jsme se s partnerem rozhodli, že po svatbě a pořízení bytu bychom rádi měli miminko. To jsem ale netušila, jaké utrpení mě bude čekat.
Důvodem, proč máte svou zahrádku, je to, abyste mohli jíst zdravě. Proto je třeba vyhnout se chemii i v souvislosti s hnojením.

Výběr článků

Ne každému se poštěstí mít velký dům se zahradou. Pokud si chcete dopřát tu samou idylku v prostředí vašeho domova, máme pro vás úžasnou inspiraci. Poradíme vám, jak proměnit balkón nebo terasu v dokonalé místo pro váš odpočinek.
Talentované hudební projekty dostanou možnost vystoupit po boku světových hvězd jakými jsou Liam Gallagher, Kraftwerk nebo Morcheeba.
Jak vybrat brýle tak, aby vám vyhovovaly po všech stránkách? Zaměřte se na funkci, velikost ale i tvar obroučků a celkový design. Právě brýle totiž tvoří výrazný prvek obličeje a mohou vám v celkové image velmi pomoci, vyberete-li si je k obrazu svému. Pojďme si povědět víc.

Nepřehlédněte

S výskytem a rychlým šířením koronaviru po celém světě jsme byli bohužel dohnáni k různým opatřením, aby se nákaze zabránilo. Jedním z nich je karanténa.
Připadáte si zmatení z toho, co vlastně jíst? V dnešní době jsme přehlcení velkým množstvím informací o stravě! Někdo radí jeden výživový směr a druhý zas radí jiný výživový směr. Takže jak se má pak člověk v tom vyznat, že? V dnešním článku vás seznámím s největšími výživovými chybami. Poté už se nebudete muset starat o to, jaký výživový směr je nejlepší. Stačí totiž přestat dělat následující chyby a máte vyhráno! 

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek