Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Pomelo doplní vitaminy i zažene kocovinu. Zařaďte ho do svého jídelníčku

K dostání nejsou jenom pomeranče nebo grapefruity, ale také pomela, která se nejvíce prodávají právě na sklonku roku. V této době jsou také nejlevnější, i proto možná sídlí na stole nejednoho člověka.
pomelo
Jak pomelo prospívá zdraví? (Foto: 123RF)

11. 05. 2021

Pro většinu lidí je však pomelo jenom dalším druhem citrusů. Sloupnou ho z kůže a poté olupují slupku před vložením do úst. Ale věděli jste, že pomelo umí doplnit potřebné vitaminy a také zahání kocovinu? 

Pomelo se pyšní řadou příznivých účinků 

Pro správné trávení 

To, že doplňuje potřebné vitaminy, jste možná tušili. Přece jenom mluvíme o ovoci a prakticky každé ovoce doplňuje tělu prospěšné živiny. Co jste však možná nevěděli, je, že podporuje správné trávení a zlepšuje trávení obecně. A to se především během vánočních svátků, jež jsou pro náš žaludek a střeva hotovým utrpením, víc, než hodí.  

Kromě toho mluvíme o skvělém podporovateli našeho metabolismu. S pomocí pomela dochází k odstraňování škodlivých látek z těla, také si poradí s přebytečnou solí.  

Pro pevnou imunitu 

Nejen v současné době panujícího koronaviru se musíme snažit o to, aby se z našeho imunitního systému stalo pevné rytířské brnění, které nepustí jediný vir či bakterii. A pomelo v tomto případě bude skvělým bojovníkem do řady. Obsahuje totiž obrovské množství vitaminu C (pouhých 100 gramů pomela obsahuje doporučené denní množství vitaminu C!).  

Možná i díky svému vysokému obsahu vitaminu C je pomelo něčím, co chcete jíst při kocovině. Skvěle se proti nepříjemné bolesti hlavy a žaludku podobajícímu se vodě osvědčilo.  

Pro štíhlou linii 

Pokud se zrovna nacházíte v hubnoucím módu, jistě vás potěší, že pomelo v sobě neobsahuje prakticky žádné tuky (ani sodík). Je složeno převážně z vitaminů skupiny A a C, poté obsahuje tělu prospěšné minerály, jako je mangan, draslík a železo. Co však neobsahuje, jsou zmiňované tuky. Honbu za štíhlou linií tak nijak neztíží či nepřekazí.  

Jak vybrat pomelo v obchodě 

Milujete pomelo, ale poslední dobou se vám nedaří z obchodu přinést takové, které by nebylo kyselé nebo hořké? Při výběru pomela klaďte důraz na jednu věc, a sice na to, aby mělo vždycky žlutou barvu. Když bude místy oranžové, to je také v pořádku. Pomelo zelené barvy neberte, tento plod není dostatečně zralý. 

K TÉMATU  Brokolice a zdraví: Víte, co vše našemu tělu dodá tato zelenina?

Na omak by mělo být pomelo lehce měkké. Doporučujeme si k pomelu také přivonět – cítit byste měli citrusovou vůni. Pokud cítíte hořkost, je plod spíše přezrálý než dobře zralý.  

Loupe se slupka i bílá blanka 

Pokud jste si domů přinesli pomelo žluté barvy, které voní příjemně citrusově, je načase se pustit do loupání plodu. Zásadně se loupe jak vrchní slupka, tak i bílá blanka, která dužinu obaluje. Bílá blanka je totiž extrémně hořká a celkový požitek z exotického plodu by nenávratně zkazila.  

Pár zajímavostí závěrem 

  • Věděli jste, že tlustá slupka pomela tvoří až třicet procent hmotnosti plodu? Nelekněte se, když po odstranění slupky bude plod poměrně malý.  
  • Věděli jste, že pomelo je velice silným antioxidantem? Pomůže pročistit tělo a vyhnat toxiny ven.  
  • Věděli jste, že pomelo pomáhá v boji proti vysokému cholesterolu, který je v současné době velice častým problémem? Kromě jiného také reguluje vysoký krevní tlak a zlepšuje zdraví kardiovaskulárního systému.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Je bio ovoce skutečně lepší? Odborníci radí, podle čeho si vybrat! Co je krásné na pohled, nemusí být zdravé!

Pečená jablka plněná sušeným ovocem. Skvělá sladká příloha, ale poslouží i jako dezert!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Váš přítel má z předchozího vztahu dítě a vy se obáváte, zda novou situaci všichni obstojně zvládnete? Máme pro vás několik tipů, se kterými se na celou situaci můžete podívat z té lepší stránky. Co dodržet, aby to fungovalo?
Jednou z možností, jak se podívat na své hubnutí, je právě podle odlišností jednotlivých krevních skupin. Někomu z vás možná právě tato metoda bude dávat smysl a dokáže s její pomocí shodit pár nadbytečných kil.
Vyrazit na túru či pořádně šlápnout do pedálů chce během léta nejeden z nás. Jenže mnohdy plány zůstanou jen v hlavě, protože po prvním dni a zvýšené pohybové aktivitě se dostaví bolesti svalů, nepříjemné křeče a únava. Přitom všechny tyto potíže mají často společného původce. Tím je nedostatek hořčíku. Jde-li o dlouhodobý problém, mohou být následky mnohem závažnější.
Kolagen je jedna z nejdůležitějších bílkovin ve vašem těle. Je hlavní složkou pojivových tkání, které tvoří několik částí těla, včetně šlach, vazů, kůže a svalů. Kolagen má mnoho důležitých funkcí, včetně zajištění struktury pokožky a posílení kostí.
Není nevěra jako nevěra? Už to tak vypadá. Zatímco někdo se kvůli takovému pochybení bičuje celé měsíce, jiný si v pocitu, že své polovičce nasadil parohy výkladní skříně, doslova libuje. Holt každý to má jinak!
Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
O tom, že smartphony a sociální média posunuly fotografii na novou úroveň, není pochyb. Dnes už můžete mít krásné fotky, aniž byste znali všechny fígle profesionálního fotografa. Přesto, že se vám podaří zachynit pěknou fotku, originalitu ji jednoduše dodáte s pomocí filtru. Jak se s nimi pracuje?
Svět českého filmu přišel 8. listopadu 2022 ve věku jedenaosmdesát let o jednu z nejuznávanějších režisérek a scenáristek u nás, Marii Poledňákovou. Jaká byla? Co ovlivnilo její tvorbu? A jaké filmy patří mezi ty nejoblíbenější? Zavzpomínejte s námi.
Datum 26.8. 2022 se vryje do paměti spoustě z nás. Ten den totiž náš svět navždy opustila oblíbená zpěvačka, herečka, moderátorka i textařka Hana Zagorová. Pojďme na ni společně zavzpomínat a připomenout si její kariéru i osobní život. Ne vždy byl totiž její život procházkou růžovým sadem, ale přesto jsme na její tváři vždy mohli spatřit úsměv.
Péče o sebe je v dnešní době pro mnoho lidí synonymem nákupních horeček, drahých lázeňských procedur, brunchů či kosmetiky. Stalo se to jakýmsi symbolem pro kosmetický a fitness průmysl. Mnoho lidí ale zapomíná investovat také do zcela jiné formy péče o sebe. A to do péče o své duševní a emocionální zdraví o které je rovněž třeba se starat. V tomto článku si řekneme, jak na to.
Je to tady! Společnost Warner Media oznámila, že hrdinové oblíbeného sitcomu z devadesátek se již v květnu objeví na stanici HBO Max. Co o comebacku legendárních Přátel víme, jak se k němu samotní aktéři vyjádřili, a jak se k tomu postavili tvůrci? Nový projekt je na spadnutí!

Výběr článků

Člověk si to neuvědomuje, ale prakticky na každém místě číhají lidé, kteří ho chtějí okrást, respektive obrat o peníze. Což se nyní, v době panující koronavirové krize, neslyší možná rádo. Abyste se vyhnuli tomu, že za služby nebo jiné zaplatíte více, než byste měli, dávejte si pozor hlavně na několik profesí.
V dnešní době mnoho lidí pracuje z domu, a proto se chtějí ve své domácnosti dobře. Jaké kroky podniknout, abychom se cítily dobře a zároveň nám nevyschl náš finanční polštář? Pojďme se podívat na pár tipů, pomocí nichž můžeme zútulnit naši domácnost.
Zahalte se do tepla a vydejte se s námi na lednové dobrodružství plné venkovních aktivit vhodných pro všechny věkové kategorie! Bez ohledu na věk si můžete užít odpoledne při sáňkování, procházky v zasněženém lese či stavbu sněhuláka. Připravte se na lednovou zábavu a objevte radost z aktivit pod širým nebem.

Nepřehlédněte

Výraz plovoucí podlaha je tu s námi zhruba už od 90. let minulého století, od té doby se začaly objevovat ve více a více domácnostech. Jejich slávě však ještě zdaleka neodzvonilo. Majitelé bytů a domů jsou si vědomi jejich výhod, a proto výběr typu podlahy padne často zrovna na ně.
Ačkoli se může zdát, že si svobodu plnými doušky užívají spíše muži, pravda je úplně někde jinde. Protože si doma nemají s kým povídat, existence bez partnerky je pro ně těžkým oříškem i náročnou zkouškou. Jako vážně?!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek