Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Lupy nebo seborea? Rady, jak jednotlivé nemoci od sebe rozeznat

Pokud sledujete televizní pořady, pak jistě znáte reklamní spot, ve kterém se hádá, jestli daný člověk trpí lupy nebo seboreou. V obou případech mluvíme o problémech, které umí člověka potrápit. A v obou případech mluvíme o potíži, která se projevuje svěděním pokožky hlavy. Že vás taky svědění pokožky trápí? Pak je načase zjistit, jestli je vaším problémem právě seborea nebo klasické lupy.
lupy nebo seborea
Jsou to lupy nebo seborea? (foto: 123rf.com)

16. 03. 2021

O seboree: 

Lupy nebo seborea? Seborea je onemocnění, které dokáže být poměrně zákeřné. Podle posledních statistik tímto kožním onemocněním trpí zhruba padesát procent středoevropské populace a možná i vy jste pacientem.  

Pokud mluvíme o seboree, mluvíme o zánětlivém onemocnění, za nímž obvykle stojí kvasinkoví infekce. Bohužel původ onemocnění nelze odhalit zcela, nýbrž jenom částečně. Postiženy však bývají prakticky všechny věkové generace bez rozdílu pohlaví. Bohužel i kojenci jsou rizikovou skupinou.  

Kde se seborea vyskytuje 

Kdyby se seborea rozšířila na dlaních nebo chodidlech, bylo by zjevné, o jaké onemocnění se jedná. Jenže pakliže se dostane nemoc na pokožku hlavy, váháte, jestli se nejedná o klasické lupy.  

Jaké jsou příznaky seborey? 

Seborea neboli také seboroická dermatitida připomíná právě lupy, a to alespoň z počátku. K dalším příznakům patří také zarudlost, opuchlost, někdy kůže zbarvená dožluta. Zpravidla se tato nemoc vyskytuje v zimních měsících, ovšem není to přímo podmínkou. Podle lékařů je však v teplých měsících nemoc spíše na ústupu.  

Jak se léčí seborea? 

K léčbě seboroické dermatitidy přistupujte prakticky stejně jako k lupům. Taky si pořiďte účinný šampon, který s tímto nepříjemným dermatologickým problémem bojuje. Šampony by měly mít mnoho přírodních složek, případně se však poraďte s odborníky, kteří jistě doporučí konkrétní produkty, jež jsou ozkoušené.  

O lupech: 

Co se týče lupů, tvoří se zásadně na hlavě. Mluvíme konkrétně o nadměrném množství odumřelých částí kůže. V porovnání se seboreou se jedná o poměrně nezávažné onemocnění, které je však jen velice nepříjemné. Kousky kůže se totiž odlupují od hlavy, poté odpadávají a ulpí na nejoblíbenější halence či kabátě.

Jelikož jsou lupy taktéž problémem prakticky všech generací bez rozdílu pohlaví, je třeba zjistit o této kožní nemoci více.  

Jaké jsou příznaky lupů? 

Jak již bylo zmíněno, pokud mluvíme o lupech, mluvíme o odumřelých částech kůže, které se odloupávají a odpadávají. Lupy se objevují zásadně na hlavě, ale jenom na některých místech, která mohou svědit. Tak tomu bylo ostatně i v případě seborey.  

K TÉMATU  Jak poznat mentální anorexii? Nepodceňujte tyto příznaky

Za lupy však většinou můžeme sami. Lupy se vyskytují nejčastěji tehdy, kdy používáme nevhodnou vlasovou kosmetiku, kterou navíc nedostatečně oplachujeme. Nebo možná vlasy až příliš často kartáčujeme nebo je často myjeme. Za lupy však může stát i nesprávný jídelníček nebo chybějící vitaminy či suchá pokožka hlavy.  

Jak se lupy léčí? 

Lupy nebo seborea? V případě léčbě je to prakticky jedno. V obou případech se totiž nejdříve zasahuje s pomocí kosmetických produktů, jež jsou určeny přímo na daný problém. Na lupy dnes dokonce neexistuje jen šampon, ale také kondicionér, který má pokožku hlavy uklidňovat a hydratovat.  

Případně je dobré vyzbrojit se také bylinkami. Na lupy nejvíce působí rozmarýn, ze kterého si stačí vyrobit odvar, kterým pak přelijete vlasy. Nebo také se při léčbě využívají homeopatika Po těch však sáhněte až ve chvíli, kdy jsou šupiny kůže velké a kdy společně s šupinami padají také vlasy. Takto závažnou formu lupů většinou doprovází i svědění nebo nesnesitelné pálení. 

Pokud by lupy nemizely, zamiřte ke svému dermatologovi, který předepíše léky určené k léčbě tohoto kožního problému. Nejčastěji se předepisují antimykotika.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co způsobuje lupy a jak proti nim bojovat? Zatočte s běžným problémem

Proč je arganový olej skutečným zázrakem pro vaše vlasy? Zatočí s lupy a urychluje růst

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zařizování ložnice je poněkud obtížné. Přece jen chceme z místnosti vykouzlit oázu klidu, do které se budeme každý den velice rádi vracet. Mnohdy se však stane, že sáhneme po něčem zcela jiném, než co do ložnice patří a rázem je příjemný pocit z ní fuč. Zkrátka a dobře tam neproudí ta energie, která by přispívala ke kvalitnímu spánku. Naštěstí je tu ale stále feng-šuej, podle kterého se můžeme řídit.
V každém životě ženy následuje ihned po probuzení návštěva koupelny. A kromě ranní ústní hygieny zde dochází ještě k jednomu velkému kroku, a sice k líčení. Žena se chce cítit krásná a šminky jí v tom pomáhají. Zatímco s nanášením make-upu si řada žen dobře poradí, problém nastává při líčení očí. V tomto případě se dopouštíme několika chyb.
Záleží nám na tom, jak se cítíme. Chceme vypadat stylově a šik za všech okolností a občas kvůli tomu děláme i věci, které nám ve skutečnosti tak úplně neprospívají. Nevěříte? Pokud nosíte brýle, nejspíš právě teď nastal čas na přehodnocení některých vašich návyků.
Domácnost by bez pokojových rostlin nebyla to pravé ořechové. I proto se většina lidí snaží o to, aby to v jejich domově žilo a hrálo všemi barvami. Nepěstují se však jen stálezelené rostliny, ale také pokojový ibišek, který není ničím náročným.
Už oběhlo dlouhých 10 let od smrti známého a skvělého zpěváka Petra Muka, který nám tu zanechal mnoho úžasných písní jako například Ráchel, Naděje, Tančíš sama, nebo Láska tě spoutá.
Štědrovečerní večeře u nás už není jen kapr a bramborový salát, přestože tato kombinace dominuje. Češi stále více experimentují. Pokud letos chcete také změnu, nechte se inspirovat tradicemi z jiných zemí světa.
Přemýšlíte nad tím, do jakého stylu zařídíte své bydlení? Možností je spousta! Ovšem k těm nejoblíbenějším patří skandinávské bydlení, které je nejen vzdušné, ale také jednoduché a spojené s přírodou, což je dnes velmi důležité.
Chcete se pyšnit originálním zdrojem osvětlení? Instalujte doma designové osvětlení a udělejte z něj dominantu interiéru. Najděte svojí inspiraci v galerii.
Řada lidí se klidně i léta odhodlává k tomu, aby přestali kouřit. Mnohdy následuje několik neúspěšných pokusů, u některých nakonec dojde opravdu k tomu, že se zvládnou této závislosti zbavit. Pokud patříte mezi ty, kteří se chtějí s kouřením rozloučit, můžete si vzít za pomocníka třeba také bylinky. Jaké konkrétně se vám budou hodit?
Madonna, nejslavnější popová ikona od začátku 80. let až do současnosti plní sociální sítě fotografiemi, nad nimiž v poslední době zdravý rozum skutečně žasne. Zpěvačka se zřejmě nehodlá smířit s přirozeným procesem stárnutí a chce si i nadále zachovat svou dokonalou image. Má tohle ale být ještě náš vzor hodný následování?
Po patnácti letech manželství jsem se rozváděla a myslela jsem si, že začnu nový život. Jenže mé dvě děti se nedokázaly s rozpadem rodiny smířit – a mně to nedalo spát. I když jsem vlastně nechtěla, podlehla jsem, a nakonec jsem se k bývalému muži vrátila. Nyní jsou děti šťastné, manžel spokojený, ale já vím, že to není ono. Navíc jsem zjistila něco, co mi situaci ještě více zkomplikovalo.
Úklid šatníku je skvělou příležitostí k vyřazení nenošených a nepadnoucích kousků. Vyhazování oblečení není nikdy snadné, nicméně může to být zvláštně osvobozující zkušenost. Jak ale na to? Více v článku.

Výběr článků

Vinný sklípek vyžaduje podzemní prostor, kde si budete moci naplno vychutnat tu pravou atmosféru posezení s přáteli nad sklenkou vína. Pokud sklepní prostory nemáte, můžete originální způsob uskladnění vína vymyslet i v kuchyni nebo obýváku.
Práce na zahradě je úplně jiná úroveň štěstí a spokojenosti. Pro některé lidi je zahradničení mnohem víc než jen koníček. Není to jen o dřině a potu, zahradničení také pomáhá stabilizovat vaši náladu a zdraví. Příroda a lidé jsou spolu propojeni, je důležité trávit čas v těsném kontaktu s přírodou, protože má velký vliv na naše zdraví. Pokud jste se snažili práci na zahradě vyhýbat, máme pro vás 10 dobrých důvodů, proč byste zde měli trávit co nejvíce času.
Kočky jsou tak roztomilá a super zábavná zvířata. A dnes se zaměříme speciálně na černé kočky! Vyvolávají nám úsměv na tváři a léčí naši špatnou náladu. Stačí se podívat, jak si všechny ty chlupaté kočičky hrají, padají, vycházejí se psy a jinými zvířaty, děsí sebe i vás, dělají legrační zvuky nebo se rozzlobí... Tak vtipné a roztomilé!

Nepřehlédněte

Je naprosto přirozené, že jste před první zkušeností s letadlem vystrašení. Nicméně všechno je ve vaší hlavě, proto je čistě na vás, jak svůj první let zvládnete. Existují způsoby, jak si pomoci, abyste nebyli před prvním letem až tak vyplašení, jak se momentálně cítíte a mohli se těšit na svou zahraniční dovolenou.
Máte z „ďolíčků“ na svých stehnech tak trochu depresi? To chce klid! Zkuste na ně vyzrát s pomocí okurky, kokosového oleje, špenátu nebo kapusty. Tyto přírodní poklady mají hodně slibné kosmetické výsledky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek