Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Proč začít doplňovat kolagen, když se z těla začne ztrácet?

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.
proč doplňovat kolagen
Kolagen je nutné doplňovat v okamžiku, kdy se z těla začne vytrácet. (foto: 123rf.com)

12. 03. 2021

Proč doplňovat kolagen? Právě kolagen má vliv na pružnost a elasticitu naší pokožky. Nemyslete si však, že je součástí jenom naší pleti a pokožky – není to tak. Je obsažen prakticky ve všech částech našeho těla. Ukrývá se ve svalech, také v kloubech a v neposlední řadě také v zubech.

Jelikož stojí za fungováním životně důležitých procesů v lidském těle, je důležité ho doplnit, a to s pomocí doplňků stravy nebo s pomocí potravin, které kolagen obsahují.  

I když asi chápete, že kolagen je takovým strojem času a s jeho dostatkem můžete vypadat i o patnáct let mladší, přesto se ptáte, jak konkrétně nám přísun kolagenu prospívá. Například pokud je vám čerstvě třicet, vrásek se kolem očí mnoho nevyskytuje. Proto se ptáte, proč byste právě vy měli kolagen konzumovat buď ve formě doplňků, nebo ve formě potravin.  

Pro kvalitní spánek 

Již bylo zmíněno, že kolagen je klíčovou součástí našeho těla, která se podílí na bezproblémovém fungování různých procesů v těle. Nachází se v kloubech, svalech i zubech, mimo to však zkvalitňuje spánek.  

Spánek je pro člověka nadmíru důležitý. Nejen, že se během něj regenerují veškeré orgány a třídí se myšlenky a poznatky získané během dne, ale také to ovlivňuje naši soustředěnost, schopnost komunikovat a podobně. Zejména v pozdějším věku máme problémy se spánkem a dostatek kolagenu v těle to může vyřešit.  

kvalitní spánek
Kolagen zkvalitní náš spánek. (foto: 123rf.com)

Pro zdravé klouby, šlachy i chrupavky 

S přibývajícím věkem přichází také nesnesitelná bolest kloubů, šlach i chrupavek. Důvodem toho je těžké zaměstnání nebo jenom celková životní vyčerpanost. Opět lze i tomuto problému předejít pravidelným doplňováním kolagenu. Kolagen uleví jak těžce pracujícím, tak sportovcům, kteří taktéž namáhají klouby víc, než je zdrávo.  

Mimochodem, věděli jste, že z kolagenu se skládá až třicet procent bílkovin v lidském těle? Nedivte se proto tomu, že jeho postupné vytrácení se má tak šílený dopad na lidský organismus a jeho fungování.  

K TÉMATU  Hit posledních let: Handmade kosmetika. Má však své výhody i nevýhody

Proč doplňovat kolagen? Pro lepší trávení 

Máte pocit, že se s trávicím ústrojím něco děje? Necítíte se delší dobu dobře, bolí vás žaludek a myslíte si, že potraviny, které jste snědli, nebyly zrovna dobře stráveny? Problémy s trávením přichází také s postupem věku. Leckterá potravina trávicí trakt podráždí. Znovu však apelujeme na doplňování kolagenu, protože i tomuto problému může předcházet.  

Kolagen je obsažen i ve střevech. Umí zklidnit trávicí trakt, konkrétně pomáhá s opravou sliznic v trávicím traktu. Díky němu se jednotlivé pokrmy během dne lépe stravují a bolesti žaludku se nedostavují. 

Pro mladistvou pokožku 

Chcete si i v padesáti připadat jako ve třiceti? Chcete se tak nejen cítit, ale také tak vypadat? Jak již bylo zmíněno, kolagen stojí za pružností a elasticitou pokožky. S přibývajícím věkem se začíná z těla vytrácet (ztrácí se přibližně jedno procent ročně – u kuřáků je ztráta daleko vyšší a viditelnější). Proto kolagen začněte doplňovat.  

Díky pravidelné konzumaci kolagenu dojde k opětovanému navrácení mladistvé pokožky. Vrátí se elasticita i pružnost a najednou tak k i v padesáti budete vypadat jako ve dvaceti nebo třiceti. Kolagen umí snížit výskyt vrásek a také napíná pokožku v oblastí stehen. Zbavuje tak i celulitidy, která je nevítaným hostem v životě nejedné ženy. 

Další účinky kolagenu a proč ho doplňovat do těla: 

  • Zrychluje hojení po úrazech 
  • Umí léčit ekzémy i lupénku 
  • Léčí problémy s křečovými žilami 
  • Stimuluje růst svalů a obecně je šetří 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejlepší pleťové masky pro suchou pleť. Hydratujte ji

Kruhy pod očima: Problém, se kterým jde bojovat. Jak?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Udržitelná móda již není jen trendem, ale nezbytností. Naučte se, jak skloubit lásku k módním trendům s odpovědným přístupem k životnímu prostředí, a to vše s elegancí a stylem.
Spa Hotel Děvín uprostřed Slavkovského lesa nabízí široký výběr služeb včetně lázeňské léčby pod jednou střechou.
Blíží se váš svatební den? Ten je třeba chystat už od chvíle, kdy řeknete při zásnubách své “ano”. Ta nejkrásnější místa na svatbu jsou totiž brzy rezervována. Teprve po rezervaci termínu a místa přichází čas na tvorbu svatebních oznámení. Kdy je poslat a na co si dát pozor?
Přemýšlíte o zajímavém prvku do ložnice nebo obývacího pokoje? Stoličky a taburety nejen, že dobře vypadají, ale jsou také naprosto univerzální. Slouží jak k samotnému sezení, tak i jako opěrka pro vaše unavené nohy při posezení v sedačce nebo křesle u televize. Využití najdou také v předsíni jako sedátko při obouvání. Stoličky i taburety lze dnes koupit téměř v jakékoli designové podobě.
Jíte dostatek mrkve, sladkých brambor, paprik, brokolice, vajec a lososa? Pokud je vaše odpověď záporná, žádný div, že vás vaše vlasy dohánějí doslova k šílenství. Čím dalším se na jejich stavu a vzhledu dá chutně „zapracovat“?
Neexistuje žádný univerzální návod, jak si zařídit moderní obývací pokoj. Každý člověk je totiž jiný a každý z nás má odlišný vkus. Důležité proto je, abyste si obývací pokoj vybavili tak, aby se vám v něm příjemně žilo, působil harmonicky a měli jste tam vše, co potřebujete k relaxu a času společně strávenému s rodinou.
Christian Dior, ikona módního světa. Zakladatel francouzské značky Dior, jejíž historie sahá do 40. let 20. století. Zákazníkům z celého světa nabízí jedny z nejkrásnějších oděvů, ať už jde o běžné modely nebo haute couture, šaty vysoké krejčoviny. Jaký příběh stojí za vznikem této značky?
Turistické středisko Jasná je velmi známé, stejně jako mnoho dalších míst v jeho okolí. Dovolená v Nízkých Tatrách na Slovensku ale může být plná jedinečných zážitků z míst, která každý nezná. Poradíme vám, kam vyrazit, abyste nebyli obklopeni obrovskými davy turistů. Díky tomu si užijete dovolenou mnohem více.
Jak zútulnit interiér? Nemusíte sázet na předražené bytové doplňky nebo na podobné prvky do domácnosti, které zanedlouho omrzí. Stačí vsadit na pokojové rostliny, které budou tím nejlepším co si domů přinesete. Zejména, pokud se bude jednat o dracénu - působivou pokojovou rostlinu, která nevyžaduje příliš mnoho péče.
Pánevní dno má vliv nejen na potenciální potíže s inkontinencí, ale je velmi důležité i z hlediska celého těla, psychiky, sexuality a celkové kondice.
To, co mnozí dávno tušili, se 1. října 2019 stalo realitou. V 80 letech zemřela pěvecká legenda a české národní bohatství Karel Gott. V anketách Zlatý slavík a Český slavík získal celkem 42 ocenění, nicméně ne všechno se mu v životě povedlo. Proč byl terčem pomluv i vtipů?
Moderní doba si žádá neustálý vývoj v péči o pleť a každá moderní žena pravidelně sleduje nejnovější trendy v oblasti kosmetiky. Je ultrazvuková špachtle vážně takový zázrak, který představuje revoluci v péči o pleť, nebo se z ní stane jen lapač prachu na dně nočního stolku?

Výběr článků

Všichni moc dobře víme, že vlivem času se naše tělo mění. Nejdříve to spatříme na pokožce, která začne postupně a docela viditelně ochabovat, ztrácet svou pevnost a sílu. To samé se však děje se svaly v celém našem těle, přičemž výjimkou nejsou ani svaly pánevního dna včetně vagíny, které je třeba posilovat nejen pro lepší pocit z intimních prožitků, ale i z důvodu prevence v rámci inkontinence a dalších obtíží. A právě o tréninku věrné kamarádky bude tento článek. Na co se během cvičení zaměřit?
Každý romantický film je zpravidla doplněný svou hudbou, která nejenže podtrhne celou atmosféru, ale hlavně ve všech sentimentálních duších zanechá nepopsatelný pocit, ze kterého v příjemném slova smyslu naskakuje husí kůže. Vzbudí v nás rozmanité emoce a vtáhne nás do děje hlavních hrdinů. A zatímco některá hudba kolem nás propluje bez většího pocitu vzrušení, určité love songy jsou prostě legendy všech legend, při jejichž poslechu i po letech tajeme jak zmrzliny na slunci. Které patří mezi ty top?
Kmenové buňky jsou v kosmetickém oboru často skloňovaným pojmem posledních let. Jedná se pouze o přeceňované složky kosmetiky nebo jsou kmenové buňky skutečně zázračnou ingrediencí, která nám pomůže ke krásnější pokožce?

Nepřehlédněte

Ryan Reynolds a Blake Lively jsou v současnosti jedním z nejoblíbenějších párů v Hollywoodu. Je úžasné pozorovat, jak se spolu smějí, pošťuchují se na sociálních sítích a navzájem se pracovně podporují. Ačkoliv letos oslavili teprve deset let od svatby, které stvrdili očekáváním čtvrtého dítěte, věříme, že téhle dvojici to vydrží klidně i dalších padesát let.
V dřívějších dobách bylo soužití generace s generací naprostou samozřejmostí. Dnes se do toho už mnoha lidem nechce. Příčiny jsou jasné – vznikají třecí plochy, o které nikdo nestojí. Když je však dokážete zvládnout, můžete si naplno vychutnávat pozitiva: například mít možnost hlídání a péče o dům, děti, zvířata a květiny, i když jste pryč.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek