Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Podzimní deprese: 5 tipů, jak jí předejít a vyzrát na ni

Podzim je tradiční období v roce, kdy bilancujeme. Dny se zkracují, počasí zhoršuje, nálada prostě není. Odtud je už jen krůček k nepříjemným pocitům a sešupu nálady směrem strmě dolů. Když se to stane jednou, je to v pořádku. Podzimní deprese by se ale neměly opakovat často.
podzimní deprese
Jak bojovat s podzimní depresí? (Foto: 123RF)

09. 10. 2020

Trvale špatná a depresivní nálada však vede k mnoha komplikacím v našem životě, včetně těch zdravotních. Poradíme vám, jak depresím předcházet.

Není nutno být sluníčkář, každý má právo na podzimní deprese

Všichni okolo vás srší spokojeností, ale vám se v životě příliš nedaří? Připusťte si, že existují lidé, co ani na pokraji bankrotu nepřiznají, že je něco v nepořádku. Vaše chování je proto normální a nemá žádný smysl se obviňovat za to, že nejste chodící slunce.

K podzimu mírné zádumčivé nastavení patří a trochu si zabilancovat a postesknout si, že jste letos nevydělali milion, není špatné. Když si ale jeden den někde v kavárně u hudby z třicátých let postesknete, další den už se k tomu nevracejte a vraťte se do přítomnosti. Začněte se soustředit na to, co změnit můžete.

Stokrát spadnout

K podzimní náladě patří velmi intenzivní sebeničení a sebe bičování. Co všechno jste udělali špatně, co všechno se vám nezdařilo, co všechno by mohlo být jinak. Zkuste se na věci podívat jinak. Řekněte si, že to vše, co se vám stalo, vás dokonale posilnilo. Už jste se naučili spoustu věcí a nyní jste se rozhodli, že jdete dál.

Už se za to nebudete vinit, a vykašlete se i na to, abyste ze svého stavu obviňovali ostatní. Místo toho udělejte tlustou čáru za vším, co bylo. Nyní jedete dál. Vstáváte a na předchozí pády nehledíte. Otevřete okno ve své duši směrem ke slunci.

Dobrá nálada do žil

Venku je nehezky a vám se nechce vůbec nic? Dopřejte si relax, i když třeba jen pár minut. Horká vana s relaxační hudbou. Dobrá knížka a teplý nápoj. Nebo třeba veselá videa oblíbených komiků na internetu. Napumpujte do sebe tolik dobré nálady, kolik se do vás jen vejde. Mějte z dnešního dne dobrý pocit. Podzimní deprese nebudou mít šanci.

K TÉMATU  Vyzkoušeli jste už yuzu – méně známého příbuzného citrónu?

Hýbnout kostrou

Podzimní splín mnohem častěji dopadá na osoby, co nemají aktivní koníčky. Jestli vás přímo neláká se jít zapsat do nějakého nového zájmového sdružení a raději byste počkali, až se celá situace kolem čínského viru zklidní, můžete si naordinovat svůj vlastní nový koníček. Dnešní doba chytrých aplikací tomu přímo přeje.

Nainstalovat si do telefonu appku, co bude sledovat váš pohyb a počet kroků, je super zábava. Uvidíte přehled, co jste ušli, a budete mít možnost se stále zdokonalovat. Pohyb a motivace k němu vás udrží nad vodou i ve dnech, kdy se o vás bude pokoušet nepříjemná nálada. Vyžeňte ji z hlavy pohybem!

Nebuďte na to sami aneb podzimní deprese nemá šanci

Člověk je tvor společenský. I když někdo potřebuje společnost lidí více, jiný zase méně, být často sám nemá smysl. Vezměte na kávu kamarádku nebo někoho z rodiny, zavolejte lidem, se kterými jste se nějakou dobu neviděli. I na obyčejnou procházku si můžete najít spřízněnou duši.

Třeba si na internetu vyhledejte skupinky s podobnými zájmy a potkejte se s novými lidmi v okolí vašeho bydliště. Internetové klábosení je sice fajn, ale mnohem lepší je se vidět osobně. Mezilidský kontakt vám pomůže překonat chladné měsíce. Pobavit se s někým o tom, co vás baví, je prostě k nezaplacení.

Překonat období podzimních měsíců vám pomůže také vaše oblíbená hudba. Zádumčivé písně si nechejte na slunečné dny – a během mlhavých rán si dopřejte třeba pořádnou porci upbeatové krásy, co vás rozhýbe a naleje vám do žil dobrou náladu.

Čeští písničkáři vás zase svými humornými texty hodí do pohody a nadhledu. Nedovolte, aby depka u vás doma vítězila. Dejte jí na frak!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Děti a neštovice: Jak o pupínky pečovat a na co si dát pozor?

Pochmurný podzim vás dostává do deprese? Máme tipy, které vás z ní spolehlivě vytáhnou!

Deset minut jógy denně vám změní život

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud toužíte po romantice, nečekejte, až váš přítel naplánuje něco zvláštního, převezměte otěže a zajistěte si večer svých snů sami. Možná budete chtít naplánovat rande s ohledem na svůj vkus, ale pokud pro něj chcete připravit něco zvláštního, měla byste své plány přizpůsobit jeho zájmům. Zde je několik užitečných rad pro plánování romantického rande pro vás a vašeho přítele.
Na období vánočních svátků se těší téměř celý svět. Na tu chvíli, kdy konečně utichne veškerý hektický život a všichni se oddávají společnému stolování a klidu při sledování pohádek. Ne všude jsou ale tak pohodové vánoční zvyky jako u nás, nebo přinejmenším tak normální zvyky. Podívejte se na ty nejpodivnější vánoční tradice, které rádi přenecháte ostatním zemím.
Mezi poruchy příjmu potravy rozhodně nepatří jenom bulimie nebo anorexie. O nemoci zvané orthorexia nervosa jste možná ještě neslyšeli. Jde o skutečnou posedlost zdravým stravováním. Co všechno s sebou tato nemoc přináší?
Také si spolu vaši domácí mazlíčci dobře rozumí? Podívejte se, jak si kočky a psi hrají s ptačími kamarády všeho druhu, jako jsou papoušci, kuřátka, slepice nebo kachny. Zvířátka umí být opravdu rozpustilá!
V dnešní době mnoho lidí pracuje z domu, a proto se chtějí ve své domácnosti dobře. Jaké kroky podniknout, abychom se cítily dobře a zároveň nám nevyschl náš finanční polštář? Pojďme se podívat na pár tipů, pomocí nichž můžeme zútulnit naši domácnost.
Vlastníte chytrý telefon? V tom případě byste v něm měla mít nainstalované i chytré aplikace. Které že to jsou? Samozřejmě jde o aplikace, které ocení každá moderní žena.
Vodu používáme všichni každý den. Aniž i to uvědomujeme, spotřebujeme jí obrovské množství – o čemž mnohdy ani nevíme. Zjistíme to, až nám přijde roční vyúčtování a začnou se nám nad ním protáčet panenky. Nicméně existují způsoby, jak vodou v domácnosti šetřit, aniž by nás to nějak omezilo, A hned bude pohled na každoroční vyúčtování veselejší. Jak v domácnosti šetřit vodou?
Nespavost (insomnie) není v současné době nic výjimečného. Podle statistik poruchami spánku trpí až 40% populace. Příčin může být mnoho, od vedlejších účinků léků až po stres.
Zatímco vysoký krevní tlak se dá hodnotit jako život ohrožující, nízký tlak je spíš skrytý, tichý problém. Ovšem i tak by se lidé, kteří mají nízký tlak, měli mít na pozoru. Jak poznat, že nízký tlak máte, jaké jsou jeho příčiny a jak se můžete léčit?
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na další pracovní týden. Myslete na své zdraví a zbytečně se nestresujte, nepomůže to ničemu. Na co si dát pozor a co můžete očekávat?
Vyzdobit interiér nejrůznějšími dekoracemi s vánoční tematikou je jedna věc, ale druhá je mít v domě trochu života. I když se o to postarají většinou děti, můžou mít na živosti v domě podíl i pokojové rostliny. Během kouzelných svátků na konci roku však sázejte na takové, které vánoční atmosféru v příbytku umocní.

Výběr článků

Knížky pro děti jsou nejen zábavným zdrojem pro trávení volného času, ale také přínosným nástrojem pro rozvoj dětského myšlení a fantazie. Proto jsme pro vás připravili seznam nejlepších knih, které nejenže děti baví, ale také jim pomáhají rozvíjet se.
Nic netrvá věčně, ani šťastný vztah bez hádek a nedorozumění. Jestliže už máte nějaké ty společné roky za sebou a přijde vám, že váš vztah uvadá, neházejte flintu do žita, ale chopte se kormidla a manželství zachraňte. Nevíte jak? Poradíme vám.

Nepřehlédněte

Český jazyk a jeho gramatika není vaší silnou stránkou? Žádný učený z nebe nespadl, pomůžeme vám naučit se alespoň psát správně velká a malá písmena u všeho, co souvisí s Vánocemi. Pak můžete bez obav začít rozesílat vánoční přání.
Když si moje kamarádka a pak také sestra našly partnery na seznamce, začala jsem věřit tomu, že to skutečně funguje. Do té doby jsem se toho strašně bála. Psát si s někým na internetu, nevědět, zda je to skutečně on a potom si s ním vyjít. To mi přišlo děsně riskantní. No ale, když to jim dvěma vyšlo, proč by to nemohlo vyjít taky mně?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek