Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Workoholismus: Co to je a jak závislost na práci poznat?

Máte pocit, že vy nebo někdo ve vašem okolí tráví v práci mnohem víc času, než je zdravé? Je pro vás práce na prvním místě a to jediné, o čem dokážete mluvit, jsou pracovní záležitosti? Možná vás dostihl workoholismus, který dnes není nic výjimečného. V době, kdy lidé chtějí především uspět, něco dokázat a být bohatými se workoholismu poměrně daří. Lidé kladou profesní život na první příčku žebříčku priorit, rodinné záležitosti se odsouvají na neurčito. Jen málokdo si ale uvědomuje, že trpět workoholismem je špatně.
workoholismus
Jak poznat workoholismus? (zdroj foto: 123rf.com)

26. 11. 2020

Co je to workoholismus? 

Dnes je workoholismus označován za seriózní chorobu, nad kterou rozhodně nesmíme mávnout rukou. Jedná se o jednu z velice častých závislostí, kterou si lidé vědomě přivodí. Workoholismus se regulérně přidal do gangu k drogové a alkoholové závislosti.  

Jelikož se jedná o závislost, i v tomto případě platí, že léčba problému není jednoduchá ani krátká. V první řadě člověk musí chtít a musí být odhodlán se závislosti na práci zbavit.  

Aby byla léčba workoholismu efektivní a poměrně rychlá, je zapotřebí podchytit problém už v zárodku. Opět je to tedy stejné jako v případě jiných závislostí. Člověk si musí všímat varovných alarmů či signálů, které upozorňují na to, že je něco v nepořádku.  

Jaké jsou příznaky workoholismu? 

K prvním příznakům patří fakt, že v práci začínáte trávit čím dál více času. Už netrávíte v zaměstnání osm nebo dvanáct hodin, ale najednou se čas strávený v zaměstnání dostává na čtrnáct i šestnáct hodin denně. Práci si nosíte i domů, protože toho chcete stihnout co nejvíce. Mnohdy si myslíte, že danou práci stihnout musíte, i když tomu tak není.  

Odkládání dovolené – i to je další z příznaků workoholismu. Když vyměňujete odpočinek a čas strávený s rodinou za práci, je to opět alarmující signál přicházejícího workoholismu. Lidé odpírající si dovolenou i odpočinek se stávají jakýmsi chodícím mechanismem a nic pro ně neexistuje – vyjma zaměstnání, do kterého chodí brzy ráno a vrací se pozdě večer.  

Ztráta veškerého osobního života a odcizení se rodině či lásce. To je opět další příznak workoholismu. Jak již bylo nastíněno, člověk závislý na práci má práci na prvním místě. Práce je pro něj nejdůležitější a je na samotném vrcholu žebříčku životních priorit.

Člověk ztrácí kontakt se svou rodinou, přítelkyní nebo přítelem, přetrhávají se kamarádské vztahy. Workoholik si nachází čas jenom na práci, na osobní život či oblíbené koníčky naopak není dostatek času.  

K TÉMATU  Věková diskriminace v práci je jev, který lze obtížně prokázat! Je třeba zatím jen doufat!

S příchodem workoholismu přijde i jakási ztráta svobody. Myšleno je to tak, že jdete do práce, i když jste nemocní. Neustále máte u sebe notebook nebo mobil, abyste mohli kontrolovat pracovní záležitosti. Když jdete na kávu, opět s sebou máte všechny komunikační prostředky, abyste mohli e-maily či jiné pracovní záležitosti vyřizovat i v kavárně.  

Jak workoholismu předcházet? 

Workoholismus je naštěstí problém, kterému lze předcházet. Pokud se obáváte toho, že i z vás by se mohl jednoho dne stát workoholik, osvojte si několik věcí. Když je budete dodržovat, workoholik se z vás nestane.  

  • Neustále budujte mezilidské vztahy (čili věnujte alespoň zlomek svého času rodině a přátelům) 
  • Dopřejte si chvilky odpočinku (alespoň si jednou za čas pusťte oblíbený film nebo seriál, při kterém “vypnete”) 
  • Jezděte pravidelně na dovolenou (odborníci se shodují, že by si měl člověk dopřát ročně alespoň jednu čtrnáctidenní dovolenou) 
  • Zařaďte do svého života off-line režim (alespoň na hodinu dne vypněte mobilní telefon) 
  • Hledejte rovnováhu (mezi profesním a osobním životem) 
  • Věnujte se svým koníčkům (když si budete nacházet čas na své koníčky, nestanete se workoholikem) 
  • Jednou za čas provádějte takzvanou “životní inventuru” (zastavte se a zjistěte, jaké jsou vaše zvyky a jestli jsou v pořádku)  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Práce v den, kdy je státní svátek. Na co všechno máte nárok

Vaše práce vás nebaví? Nebojte se začít jinde znova v jakémkoli věku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kristýna (33) nepatří mezi lidi, kteří dávají na odiv své bolesti. Když onemocněla a její stav jí nedovolil se hýbat, prožívala těžké chvíle.
Nákup vánočních dárků se často mění v noční můru, každý z členů rodiny totiž obvykle všechno má, nic nepotřebuje a zejména starší lidé zkrátka nic nechtějí a je velmi těžké se jim zavděčit. Také každý rok řešíte tohle dilema? Nevíte, čím potěšit a obdarovat své nejbližší a docházejí vám nápady? Podle čeho vlastně dárky vybírat a opravdu se trefit? Nikdo nechce dát dárek, který nepotěší. Jděte na to letos chytře.
Amarant zní tak trochu mysticky a připomíná nějaké zaklínadlo. Jedná se však o potravinu, kterou můžete použít jako přílohu nebo si z něj udělat kaši. Vyzkoušejte ho a třeba si právě u vás v rodině najde v jídelníčku své stálé místo.
Jelikož robotický vysavač efektivně uklidí, dokonce ušetří elektrickou energii, vyplatí se do něj investovat. Jenže na trhu se setkáte rovnou s několika druhy robotických vysavačů. Podle čeho robotického pomocníka vybírat?
Vstupte do nového roku s odhodláním a efektivitou i ve své pracovní sféře! Náš nový článek vám přináší osvědčené strategie, jak efektivně zahájit nový pracovní rok. Od nastavení jasných cílů po organizaci pracovního prostoru, objevte klíčové kroky, které vám pomohou dosáhnout úspěchu a vytvořit produktivní pracovní prostředí. Připravte se na nové výzvy s naším návodem a začněte rok v práci plni energie a inspirace.
Nedávná událost, velká bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki, ukázala, že je mezi cestovateli stále mnoho těch, kteří nejsou připraveni na mimořádné situace. Cestovní pojištění je nutností, protože vás běžně může potkat na dovolené úraz, havárie či porucha automobilu, zemětřesení, setkání s divokým zvířetem, či dokonce teroristická akce. Jak se zachovat, abyste z události vyšla pokud možno nepoškozená?
Na období vánočních svátků se těší téměř celý svět. Na tu chvíli, kdy konečně utichne veškerý hektický život a všichni se oddávají společnému stolování a klidu při sledování pohádek. Ne všude jsou ale tak pohodové vánoční zvyky jako u nás, nebo přinejmenším tak normální zvyky. Podívejte se na ty nejpodivnější vánoční tradice, které rádi přenecháte ostatním zemím.
Mít dostatek kvalitního spánku je nesmírně důležité. Díky tomu se vaše tělo cítí lépe a mozek správně funguje. Mnoho z nás má ale s usínáním problém. A nejenom s usínáním, ale i s udržením kvalitního spánku po celou noc. Pokud spíme špatně, negativně to ovlivňuje možnost učení, snižuje kapacitu paměti, máme špatnou náladu a naše emoce jsou negativní. Co tedy pomáhá k lepšímu spánku?
Modelace prsou představuje chirurgický zákrok, jehož účelem je změnit tvar prsou. Nejčastěji jde o zvednutí prsou, jejich zpevnění, a případně lze operaci kombinovat s vložením implantátů pro zvětšení prsou. Jde o zákrok, který může ženám pomoci nabýt zpět ztracené sebevědomí.
Cambridge dieta se skládá ze šesti kroků. Zaručuje rychlé hubnutí a těší se velké popularitě. Navíc vám po celou dobu bude k dispozici speciální nutriční poradce. Zní to až neuvěřitelně dobře? Pojďme se na tuto zázračnou dietu podívat zblízka!

Výběr článků

Jsou krásní, slavní a bohatí a díky jejich neúnavné píli ve svém oboru mají tolik peněz, že si mohou dovolit koupit doslova cokoli. Jednou z velmi oblíbených investic jsou luxusní rezidence na těch nejprestižnějších adresách.
Mnoho lidí nad brokolicí ohrnuje nos, ale zkuste jí dát šanci a třeba vyzkoušejte různé možnosti její přípravy. Pokud vám v nějaké podobě zachutná, vaše zdraví to jistě ocení. Přináší nám totiž celou řadu blahodárných látek.
Při putování lesy a přírodou narazíte na celou spoustu bylinek a rostlin. Na co však narazíte pouze při podobném putování Afrikou je takzvaný čertův dráp neboli harpagofyt či také ďáblův spár nebo čertovo kopyto. Přesně tak se říká rostlině, která je mnohými označována za zázrak přírody.

Nepřehlédněte

Negativní zprávy nás zahlcují. Napětí stoupá a klid nejspíše ještě dlouho nikdo z nás nepozná. Není se čemu divit. Sotva jsme zvládli jednu krizi, přišla další, daleko horší a jen kousek od našich hranic. Obavy o budoucnost nyní trápí hodně lidí. Pokud nemůžete z aktuálního dění spát a pracují vám nervy, soutěžte s námi o balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia, které vám pomohou náročné období zvládnout.
Šaty a móda, to je nám ženám vlastní. Šaty, obzvláště ty svatební, jsou jistým odrazem nás samotných, proto se i při výběru často neubráníme emocím. Při výběru hraje roli mnoho faktorů. V den D chceme být všechny okouzlující. Jak tedy postupovat a co se vlastně letos nosí doma i v zahraničí?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek