Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Balkón snů: Jak si vytvořit oázu klidu i v paneláku?

Ne každému se poštěstí mít velký dům se zahradou. Pokud si chcete dopřát tu samou idylku v prostředí vašeho domova, máme pro vás úžasnou inspiraci. Poradíme vám, jak proměnit balkón nebo terasu v dokonalé místo pro váš odpočinek.

11. 09. 2020

11. 09. 2020

I z balkonu v panelákovém bytě lze vykouzlit krásnou zahrádku a příjemné prostředí. Každý z nás má ale jiné představy o dokonalém místě pro odpočinek. Někdo s láskou pěstuje květiny nebo zeleninu, jiný si s oblibou dopřává relax při kávě či četbě oblíbené knihy. Někteří zase nejraději tráví svůj volný čas u grilu plného dobrot. Zařízení balkónu se proto vždy odvíjí od vašich představ. Pokud máte jasno v tom, k jakým příležitostem chcete svou lodžii využívat, můžete začít realizovat svůj balkón snů. Ještě před tím se ale seznamte s několika inspirativními body, které je třeba mít na paměti dříve, než se dáte do práce. Které to jsou?

Krok po kroku za vysněným balkónem

  1. Ještě před tím, než se pustíte do tvoření a nakupování vhodných doplňků, je nutné zhodnotit stav vašeho balkónu. Ne všechny budovy podporují stejné zatížení hmotnosti, což je zapotřebí brát v úvahu zejména při výběru nábytku. Raději proto volte lehké vybavení, které vzápětí doladíte designovými doplňky.
  2. Popřemýšlejte také nad tím, k jakým účelům budete balkón využívat v průběhu celého roku. Váš balkón nebo terasa by měly být praktické a hezké na pohled, a to dokonce také v zimních měsících, kdy v jejich prostorách netrávíte tolik času. Pokud se útulného balkónu nechcete vzdát ani během zimy, řešením je prosklení, díky kterému získáte zimní zahrádku vhodnou k celoročnímu užívání.
  3. Zvažte, ve kterou denní dobu budete trávit nejvíce času na svém balkóně. Pracujete převážně během dne? Pokud ano, přizpůsobte svou terasu nebo balkón k večerní relaxaci. Osvětlení je nedílnou součástí každého prostoru, proto při jeho výběru pátrejte po takových kouscích, které vám pobyt na balkóně pokaždé zpříjemní.
  4. Bez pečlivého plánu se rozhodně neobejdete. Obzvláště pak v okamžiku, kdy jste majiteli malého balkónu, kde je rozhodující každý centimetr.  Ujistěte se, že vámi zvolený nábytek odpovídá velikosti celého prostoru. Veškeré vybavení a doplňky by měly být dobře skladovatelné a poskytnout vám dostatečný úložný prostor.
  5. Pokud chcete, aby váš balkón či terasa působily prostorněji, vsaďte při rozestavování nábytku na techniku “vrstvení” (popředí, střední prostor, pozadí), abyste vytvořili iluzi větší velikosti a vzdušnějšího dojmu.
  6. Pro svůj balkón vybírejte ideálně celoroční rostliny, které vám budou přinášet radost po několik let. Pokud si ale chcete dopřát špetku exotiky v podobě tropických rostlin nebo si užít půvab klasických letniček, je nutné počítat s jejich krátkou životností. Rostlinám vždy poskytněte slunné a vzdušné místo, které pro jejich růst vytvoří optimální podmínky.
  7. Ujistěte se, že máte pro své rostliny zajištěnou dostatečnou vláhu. Skvělými pomocníky jsou samozavlažovací nebo také “chytré” květináče. Za zvážení stojí také pořízení zavlažovacího systému s časovačem, který zabrání uschnutí rostlin v okamžiku, kdy je zapomenete zalít.
  8. Není nic krásnějšího, než když balkón dokonale ladí s interiérem vašeho bydlení. Při zařizování balkónu proto vsaďte na obdobné materiály, povrchové úpravy i dekorace, které svým designem korespondují s prostředím vašeho bytu.
  9. Ať už budete balkón využívat pro pěstování, na relax nebo na pořádání grilovacích party se svými přáteli, vždy se vyplatí zařadit do vybavení dostatek úložného prostoru. Vsaďte zejména na kompaktní nábytek, který poslouží pro uschování všech nezbytností a přitom nezabere tolik místa.
  10. Pokud si nejste příliš jisti tím, jak vytvořit do detailu promyšlený balkón nebo zahradní terasu, zvažte konzultaci s kvalifikovaným odborníkem, který díky svým zkušenostem promění vaše představy ve skutečnost.
K TÉMATU  Kdo vytahal a rozkousal všechny pantofle? Viníci se tváří tak, že by vás nenapadlo je podezírat ani ve snu!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 tipy, čemu se vyhnout při zařizování ložnice

Masožravky nekoušou! Naučte se je pěstovat díky pár krokům

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ketogenní dieta nebo-li keto-dieta jak je s oblibou označovaná je v posledních letech velmi oblíbenou formou diety pro hubnutí. Televizní reklamy slibující nadstandardní úbytek na váze za krátkou dobu jsou velmi lákavé a zejména zarputilí dietáři tak tuto variantu velmi rádi vyzkouší. Málokdo z nich se pak ale zajímá o to, jak vlastně keto-dieta funguje a zda se jedná o udržitelný způsob stravování.
Kdysi se mi do dovolené nečekaně vetřel adrenalin, aniž bych ho objednala. Čerstvý partnerský vztah dokonale prověřilo ztroskotání s lodí!
Taky jste to slyšela? Vyber si buď kariera, nebo dítě! Naštěstí dneska už jde zvládnout vše. Přinášíme 5 rad, jak hravě zvládnete obojí.
Jídlo, zdroj energie, ale také droga, na které je závislá celá planeta. Jídlo řešíme prakticky celý život a ne nadarmo se říká, že jsme tím, co jíme. Potraviny ovlivňují nejen to, zda budeme mít nadváhu, ale také mají vliv na nemoci orgánů v našem těle a působí na náladu, imunitu, kvalitu našeho spánku a celkovou psychickou pohodu.
Nikdy jsem nepatřila mezi ženy, které vyhledávají jiné partnery a nevěra jim nic neříká. Vlastně jsem se vždy považovala za zastánkyni věrnosti. Po svatbě jsme se nastěhovali do řadovek. Tam jsme se seznámili i s našimi sousedy.
Upřímně, matky jsou opravdové hrdinky, které zvládají nekonečný kolotoč povinností. V našem nejnovějším článku se zaměřujeme na příběh jedné takové matky, která je na všechno sama – od každodenních povinností po přípravy na vánoce. Její děti zlobí, nechtějí do školy, a ona si uvědomuje, že potřebuje odpočinek. Co se stane, když se rozhodne strávit víkend v luxusním rezortu? Přečtěte si náš článek, který nahlíží do světa této matky, plný nečekaných zvratů, humorných momentů a možná i inspirace pro všechny, kdo znají výzvy mateřství.
Znáte to? Bušení srdce, pocení, bolest v žaludku? Trápí vás tyto potíže pokaždé, když jdete do práce? Můžete mít co dočinění s ergofobií – tím nejzazší záhubou pracovního života.
Dejte si pozor na krmení pejsků "od stolu". Poradíme vám, které potraviny určitě nesmíte dát svému čtyřnohému mazlíčkovi.
Pokud chcete dbát na zdravý jídelníček, zaměřte se na naklíčená semena. Obsahují totiž všechny důležité a hodnotné látky, potřebné k životu.
Dokonalý trávník už pro vás nemusí být jen pouhý sen. A to navzdory tomu, že máte doma děti či psa, kteří dávají zahradě každý den zabrat. S triky, které vám představíme v našem dnešním článku, pro vás bude údržba trávníku hračka.
Svatební den bývá pro mnoho lidí tím nejkrásnějším. Když žena dostane zásnubní prstýnek, začne se jí v hlavě točit milion věcí, které by na svatbě chtěla mít. Důležité je, se z toho nezbláznit. Pokud si můžete dovolit zaplatit společnost, která se organizací svateb zabývá, ušetříte si určitě mnoho starostí a nervů, ale z finanční stránky to asi nebude žádný med. Pokud děláte svatbu na vlastní pěst, nejlepší bude, pokud si všechny důležité věci budete sepisovat do deníčku. A to nejen množství hostů, velikost dortu, místo konání svatby, ale také samotný rozpočet, který se za svatbu chystáte utratit.

Výběr článků

Tenhle neobvyklý dům v přírodě je snem snad každého malého kluka. Pokud zůstanete sami na pustém ostrově, už víte, jak se tam zařídit, než dorazí pomoc. Ze své smůly uděláte prázdninový pobyt v ráji.
Teplo domova, domácnost, ze které čiší pohoda, plápolající oheň v krbu, pohodová hudba, tlumené osvětlení, a především přírodní materiály. Vítejte ve vašem novém domově, kde díky dánskému hygge trendu konečně zavládl klid, mír a dokonalá pohodička.
Ještě jste nenašla sport, který by vás skutečně a bez výhrad bavil? Začněte chodit. Tím spálíte více kalorií, než si možná myslíte. Zároveň zatočíte se stresem, zlepšíte si náladu a prospějete svému srdci.

Nepřehlédněte

Pleťová séra jsou nepostradatelnou součástí naší každodenní péče o obličej. Výběr toho správného však může být docela náročný krok. V první řadě musíte zjistit, co vaše pleť potřebuje, a pak teprve hledat to správné pleťové sérum.
Věříte v budoucnost sociálních sítí? Podnikáte a chcete se se svojí značkou prosadit v online prostředí? Skvělým zdrojem informací pro vás mohou být knihy na téma sociální sítě. Dozvíte se, jaké sítě jsou pro vás nejvhodnější, jaký mají potenciál a jak na nich vybudovat své jméno. Pojďme se podívat na ty nejlepší!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek