Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Šišlání aneb jak to udělat, aby z vaší ratolesti nevyrostl šišlavec? Začněte brzy, a máte vyhráno!

Kdy začít a na co si dát pozor, aby z vašeho dítěte vyrostl člověk, který nemá zbytečnou vadu řeči?
holčička
Kdy začít a na co si dát pozor, aby z vašeho dítěte vyrostl člověk, který nemá zbytečnou vadu řeči?(zdroj foto: pixabay.com)

25. 08. 2020

Ještě nedávno se do základní školy nedostaly děti, které nedokázaly základní úkony. Zavázat si tkaničku, dokázat se smysluplně představit, a také umět mluvit. To, za co dříve děti dostávaly odklad, je dnes běžnou praxí i u dětí na druhém stupni. Jak je tedy zbavit šišlání?

„Vždyť je ještě malý!“

Maminky a tatínkové milují šišlání. Přijde jim roztomilé a naprosto v pořádku. Za co ale děti v jejich čtyřech letech věku chválí a co je rozněžňuje, jim o další čtyři roky vyčítají a obrací se na dítě s větou: „Mluv hezky! To se nedá poslouchat!“

Nenechte se tedy ukolébat rodičovskou hojdankou o tom, že vaše dítě je ještě malé, a nedopusťte, aby si do života odneslo handicap, který šlo v dětském věku jednoduše odstranit.

První učení je zábava!

Má vaše dítě dva roky? Výborně! Je na čase začít se učit pořádně mluvit! A nutno podotknout, že pokud se neberete příliš vážně, užijete si toto období i vy. Mezi druhým a třetím rokem se totiž začíná dítě učit první logopedické znalosti. A rozhodně nejde o učení – mučení, ale o parádní zábavu se svým největším vzorem – s vámi!

Jdeme si hrát aneb šišlání nemá šanci!

První hlásku, co se budete učit, je L. Když zvládne dítě vyslovit „L“, právě překonalo nejtěžší úkol a má dobře našlápnuto k tomu, aby se z něj nikdy nestal „fiflavec“. Jak tedy na to?

Když jste s dítětem sami, mLuvte na něj zřetelně. AktikuLujte a snažte se, aby byLo poznat, že nyní je čas, abychom se naučiLi něco nového. Jste pro dítě největší vzor, takže jej vaše mLuvení bude rozhodně bavit.

Jak si pomoci na netu?

V každé větě prostě vyzdvihněte L a dobře je vysLovte. Klidně si pomozte tím, že si do mobilu stáhnete aplikaci Logopedie, a občas si s dítětem projedete nějaká sLova. Už vám to naskakuje?

K TÉMATU  Zpět do práce s miminkem. Je to normální nebo jste špatná matka? Nenechte se stresovat svým okolím a jděte do toho. Jak začít?

Dobrý materiál je i Hodina zpěvu a další počiny Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře, které jsou určeny dětem. Tam uvidíte, jak jejich účinkující pečlivě vysLovují, a nebudete si připadat jako exot. Šišlání prostě nemá šanci.

Na ČTD jsou k dispozici i Logohrátky, ale ty jsou vhodnější pro větší děti. Dvouleťáka to bavit nebude.

Zapeklité R

S výukou R nikdy nezačínejte dříve, než vaše dítě již vědomě používá L. Výcvik L bude klidně trvat půl roku nebo rok, nebojte se v pozdější době své dítě opravit a sLovo mu opět správně vysLovte. ?

Zhruba ve věku tří let si určete 3 slova, se kterými začnete. Například PRINC/PRINCEZNA, TRÁVA, DRAK. Více slov nepoužívejte, zamotali byste svému dítěti hlavu.

Kouzlo správné výuky R spočívá v tom, že se dítě musí naučit dávat jazyk tam, kam při vyslovování patří. Každé z těchto slov tedy od nynějška budete vyslovovat takto: PDINC/PDINCEZNA, TDÁVA, DDAK.

Je to zábava!

Zní vám to divně? Chyba. Právě tímto způsobem totiž jednoduše odstraníte základ šišlavosti svého dítěte. Děti totiž vyslovují PUINC/PUINCEZNA, TUÁVA, DUAK. Z této výslovnosti se k R nikdy nedoberou.

Proto si na vámi zvolená slova dejte pozor a pečlivě je nahraďte. Dítě si toho všimne. Možná se bude ptát, co to děláte. Vysvětlete mu situaci, že se učí mluvit jako šikovný kluk nebo holka, a pochvalte každou snahu dítěte o změnu starého návyku. Do čtyř let věku by vaše dítě mělo zvládnout nahradit všechna slova, která dříve vyslovovalo špatně, správným R. A pokud to zvládnete, vaše mládě bude válet!

Nedopusťte, aby z vašeho krásného potomka vyrostl šišlavec. Stačí pár triků a dostanete skvělý výsledek. Nebojte se a jděte svému dítěti příkladem. V pubertě už vás tolik „žrát“ nebude. Teď ano, takže toho využijte pro jeho dobro. Ať žije vysLovování, pDincové a pDincezny!

K TÉMATU  Cestujeme s dětmi. Kam vyrazit ještě za teplého počasí?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 tipů, jak zařídit pokojíček pro vaše miminko

Sešívané rodiny. Moje děti, tvoje děti a možná i naše děti. S jakými problémy musíte počítat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kdo by dnes neznal zlatý devadesátkový hit jménem ledvinky. Během devadesátých let se jednalo o velice stylový kousek, který se nejčastěji kombinoval s batikovanými tričky a zvonovými kalhoty, případně se stejnými kalhotami a halenkou se zvonovými rukávy. Když se však ledvinky najednou stáhly z trhu, mnohé ženy to sice oplakaly, ale nakonec se se skutečností smířily - ledvinky už zkrátka nejsou v módě. Jejich žhavé kousky byly odhozeny do koše nebo zapadly hluboko do skříně. Jenže to je škoda. Každý módní trend totiž jednou ožije a ledvinky opravdu nejsou výjimkou.
Plánujete si nechat v létě udělat piercing? V tom případě je dobré si předtím něco zjistit. Ne každý čerstvý piercing se v létě dokáže rychle zahojit. A navíc vás čeká i mnoho dalších nepříjemností.
Kuchyň, či přesněji její jídelní část, je ideálním prostorem pro každodenní setkávání celé rodiny. Proto je důležité, aby tento prostor působil příjemně. Zároveň byste se však měli zaměřit také na jeho praktičnost, aby každý z členů měl dostatek prostoru, případně byl stůl vhodný pro konání různých oslav a posezení s přáteli. U stolu by také neměly chybět kvalitní židle, díky kterým budete mít pohodlí.
Určitě to znáte. Vytahujete plný pytel z koše a v duchu si říkáte, proč tam každý hází další a další věci, když už je úplně plný. Takový pytel nejde ven z koše snadno, ale tady je návod, jak všechno usnadnit. Stačí nechat koš trochu nadechnout.
Víte, jakou sexuální polohu preferuje váš protějšek? Pokud vyžaduje stále hlavně jen jednu polohu při milostných hrátkách, velice snadno si podle toho můžete vyložit, s kým máte tu čest.
Bojíte se, že šlápnete vedle? Váháte s výběrem make-upu nebo brýlí? Rozhodnutí vám usnadní beauty aplikace. Na výběr je jich hned několik. Zkuste všechny!
Mnohokrát skloňované téma, které patří dlouhodobě na seznam globalizačních problémů v celém Západním světě. Věděly jste, že podle statistik z roku 2018 průměrný Čech ročně spotřebuje zhruba 785 kilogramů potravin a zhruba 200 kilogramů vyhodí? Statistiky Evropské unie mluví jasně. Každoročně se vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla. Každá česká domácnost má tak ve své režii svoji vlastní spotřebu a záleží jen na nás, jak se k ní postavíme.
Jak zabalit vánoční dárek? Použít vánoční papír, nebo si ho nechat zabalit od profesionálů? Nebude pak obal dražší než vlastní dárek? Doma vyrobený obal může povýšit vánoční dárek o třídu výš. Navíc to bude jedinečný originál. Tak se do toho pusťte.
Říká se, že ženská stvoření jsou až příliš sebekritická. Žena s rovnými vlasy sní o dokonalých kudrlinách. Plné dámy se snaží zoufale hubnout, a ty štíhlé zkouší různými způsoby nabrat trošku té zdravé oblosti a tvarů. Čím to, že se sebou nedokážeme být nikdy spokojené? Může za to výchova, zažité stereotypy nebo to má jinou příčinu?
Většinu žen za život čeká několik událostí, které vyžadují speciální prádlo. Nemyslíme tím ale svatbu, výročí nebo kulaté narozeniny. Na mysli máme těhotenství, mateřství i samotnou menstruaci. Víme, že pohodlí začíná už pod šaty a při těchto událostech to platí dvojnásob.
Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.

Výběr článků

Modelka Simona Krainová je v poslední době známá zejména pro své očistné kúry a detoxy, ájurvéda ji doslova pohltila. Jak taková harmonizace těla pod taktovkou 5000 let staré indické medicíny probíhá?
Dámy, ruku na srdce, která z vás se každoročně netěší na první letní paprsky, abyste svou pokožku mohly vystavit sluníčku? Věděly jste ale, že opálená kůže byla dříve známkou chudoby? A kdy se na trhu objevily první opalovací krémy? Čtěte dále a dozvíte se mnohem více o historii opalování.

Nepřehlédněte

Léto? Čas dovolených, výletů s přáteli a hlavně svateb. A všude si vás někdo bude chtít zvěčnit. Jak se před fotoaparátem chovat, aby se vám už nikdy nepomstil? To vás naučíme v jednom rychlém školení! Zkuste to podle našeho manuálu správného focení.
Plesy, bály, masopustní veselice. Je prostě čas se radovat a tančit. K plesovému veselí a tanci však často patří konzumace alkoholu. A není to někdy jen pár skleniček vína nebo piva. Na takových akcích se nabízí široké spektrum míchaných nápojů či destilátů. A tak se spojí tanec s dobrým pitím – ale ráno ta kocovina! Jak se s ní vypořádat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek