Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Milujete kávu? A víte, jaký vliv má na vaše zdraví?

Umíte si představit start dne bez lahodného hrnku kávy? Je to něco, co dokáže člověka nastartovat a zpříjemnit mu každodenní vstávání. Kolem kávy se však točí řada spekulací a domněnek. Ty se týkají především toho, jestli káva prospívá nebo naopak škodí zdraví. Jak to tedy je?
káva
Kvalitní káva musí být čerstvě umletá a musíte ji správně skladovat. (foto: 123rf.com)

31. 08. 2020

I když toho bylo o kávě a jejím vlivu na zdraví napsáno mnoho, přesto nikdy nebylo přesně zodpovězeno, jestli tedy škodí nebo naopak prospívá člověku. Drtivá většina lidí si myslí, že zdraví škodí, protože obsahuje kofein. Jenže káva není zdaleka jenom o kofeinu. Kofein je jen jednou z mnoha látek, kterou v kávě najdeme.  

Kofein pro zdraví našeho srdce 

Když jsme ale zmínili kofein, chvíli u něj zůstaňme. Paradoxně právě kofein prospívá našemu srdíčku, pokud ho tedy pijeme s mírou. Jestliže si dopřejete šálek kávy či dva denně, srdíčko vám za to dokonce poděkuje. Jenom jediný šálek kávy totiž umí navýšit tlukot srdce, což ocení především lidé mající dispozice k ucpávání tepen a k podobným problémům.  

Doktoři však dodávají, že mluvíme o jinak zdravém člověku. Právě jemu a jeho srdci může šálek opravdu kvalitní kávy pomoct. V opačném případě může kofein způsobit úzkost či pálení žáhy.  

Pro lepší trávení 

Jak ale bylo zmíněno, káva není jenom o kofeinu. Kofein je jen jednou z mnoha látek, které se v kávě nachází. Všechny látky společně však zlepšují trávení člověka. Určitě to potvrdíte – takový ranní šálek kávy udělá během chvilky pořádnou čistku střev. Na jednu stranu je to dobře, na druhou stranu si z mnoha potravin tělo nestíhá vzít látky, které jsou mu ku prospěchu.  

Káva pro každého sportovce 

Především sportovci se často ptají, jestli mohou kávu pít. Odborníci jim to nezakazují, protože se nedávno prokázalo, že právě káva dodává svalům energii a výdrž. Díky jednomu jedinému šálku kávy může sportovec trénovat o půl hodiny déle, což ocení nejen vrcholoví sportovci.  

Podle výzkumu káva, respektive kofein obsažený v kávě, usnadňuje dýchání a přeměňuje tuk na energii.  

K TÉMATU  Bílá japonská ředkev: Na našem jídelníčku často chybí, a to je velká škoda

Proti Alzheimerově nemoci, pro ledvinové kameny 

O Alzheimerově chorobě se vtipkuje do doby, dokud se s nemocí člověk nesetká. Pravděpodobnost vzniku nemoci však naštěstí lze snížit, a to až o dvacet procent díky obyčejně neobyčejné kávě. Látky obsažené v kávě umí údajně udržovat mozkové buňky člověka ve formě, což ocení nejen lidé spadající do starší generace.  

Na druhou stranu si na kávu musí dát pozor ti, kteří v minulosti trpěli ledvinovými kameny či podobným onemocněním. Káva, respektive látky obsažené v kávě mohou zdravotní nepříjemnost znovu přivolat. Káva totiž umí způsobit problémy s močovým měchýřem zejména u těch jedinců, kterým ledviny nefungují normálně. 

Jak káva pomáhá 

  • Dodává svalům energii a výdrž 
  • Urychluje trávení 
  • Proti infarktu 
  • Pro pevné zdraví srdce 
  • Proti Alzheimerově nemoci 

Jak káva škodí 

  • Způsobuje ledvinové kameny 
  • Způsobuje problémy s močovým měchýřem 
  • Až příliš zrychluje trávení 
  • Způsobuje pálení žáhy 
  • Způsobuje úzkost 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Celer pro dokonalý chuťový požitek. Víte, že má pozitivní vliv na zdraví?

Červená řepa jako přírodní zázrak na kdejaké neduhy!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Možná patříte mezi ty, kteří nepotřebují jíst maso příliš často. A nemusí to být z důvodu, že se vám příčí zabíjení zvířat, ale třeba vám jen jednoduše maso tolik nechutná a nemáte častou potřebu ho konzumovat. Jak ale zajistit, aby přesto váš jídelníček obsahoval veškeré potřebné živiny?
Firemní večírky, svatby, narozeninové oslavy nebo rande. Vybrat správné oblečení pro tu kterou příležitost, je samo o sobě dost obtížné.
Možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste nevěděli, jak se rozhodnout. Dokola jste přemýšleli nad tím, jaká je ta vaše správná cesta. Taky jste si asi říkali, jestli to rozhodnutí bude opravdu z vašeho srdce. Jak tedy poznat, co doopravdy chcete a činit tak vždy správná rozhodnutí, která vychází z vašeho srdce? O tom si dnes povíme!
Naše životní podmínky jsou velice dobré, ovšem ani tato skutečnost nám nezaručuje pevné zdraví. O své zdraví se musí každý starat sám. Je však pravdou, že někdy jen čirou náhodou člověka postihne choroba, o které lze říct, že je snad za trest, a se kterou svět ještě neumí vypořádat. Kupodivu se takových onemocnění nachází mezi námi celá řada, za vypíchnutí stojí například rakovina, nad kterou svět boj ještě nevyhrál.
Martin Hoffman a nová česká kriminálka Vedlejší produkt si získaly divácké srdce a výrazně ovlivnily televizní tabulky. Seriál nejenže posílil pozici České televize, ale svým úspěchem zastínil i ostatní nové pořady včetně očekávané premiéry na Primě.
Ačkoliv plastická chirurgie neustále piluje technologie, díky kterým úspěšně bojujeme proti stárnutí, čím dál větší popularitě se těší obličejová jóga. Tušíte správně, je to cvičení jako každé jiné, ovšem face jóga má za cíl procvičit svaly v obličeji. Pokud nevíte jak začít, není nic jednoduššího než dát follow těmto influencerkám a výsledky se brzy dostaví.
Každý z nás občas vytřídí nějaké oblečení ze skříně. Jenže nastává otázka, kam s ním? Obvykle chceme, aby se stále pěkné a zachované kousky dále využily, můžeme je tedy prodat, darovat nebo je hodit do kontejnerů na textil. Tato možnost je nejjednodušší, navíc lidé věří, že tohle oblečení dále využije charita a rozdá co nejvíce věcí potřebným. Je tomu ale skutečně tak? Kam doopravdy oblečení z kontejnerů na textil putuje?
Rychle dojet do mateřské školky, odložit dítě paní učitelce a už abychom byli v práci. Rodiče dnes často spoléhají na to, že paní učitelka ve školce (škole) se už nějak postará o to, co je třeba. Před výchovou ale neutečeme, a ani se nezbavíme odpovědnosti z ní vyplývající. Pro dítě je největší autorita rodič. Ve školce se navíc dítě má učit jiné věci, než to, co jako rodiče doma zanedbáváme.
Dřevěné, proutěné, skleněné, na řetězu nebo dokonce samozavlažovací, takové mohou být závěsné květináče. Záleží na vás, jestli si rostlinky pověsíte doma v interiéru nebo venku na zahradě.
Husté, bohaté a dlouhé vlasy chceme snad každá, proto se centrem našeho zájmu stávají nejrůznější pomocníci, kteří podpoří rychlejší růst. Když ale pomineme všelijaké vlasové produkty, existují i další účinné cesty, které společně prozkoumáme.
Možná jste již v rádiích zaznamenali hit Bad Guy, který rozhodně nepatří mezi mainstream. Kdo je slečna, která letos posbírala snad všechny americké ceny Grammy?
Nevolnost, průjmy, zácpy, nadýmání, nafouklé břicho. Připadá vám to povědomé? Taky vás sužují tyto zdravotní problémy? Mám pro vás dobrou zprávu! Z těchto potíží vede cesta ven! Stačí do vašeho života zařadit těchto 5 tipů a vaše trávení vám poděkuje. Věřím, že nejen vaše trávení, ale i vaše psychika, jelikož špatné trávení nás díky nepříjemných problémům může dostávat do stresu.

Výběr článků

Osmadvacetiletá Zoraya ter Beeková, která bojuje s těžkými depresemi a hraniční poruchou osobnosti, se rozhodla pro eutanazii. Přes svůj mladý věk a fyzické zdraví jí lékaři sdělili, že její psychický stav se již nezlepší. Podle Daily Mail podstoupí tento krok již na začátku května.
Možná jste již v rádiích zaznamenali hit Bad Guy, který rozhodně nepatří mezi mainstream. Kdo je slečna, která letos posbírala snad všechny americké ceny Grammy?

Nepřehlédněte

Výroba domácí kosmetiky není složitá, a navíc je to zábava. Vaší pleti udělají výrobky z přírodních ingrediencí určitě dobře. Už žádná chemie! Je fajn, že můžete ovlivnit složení vaší kosmetiky. A péče o vaše tělo bude tak pouze ve vašich rukách.
Léto už ne, ale zima ještě ne. První podzimní chlad vyžadují trochu teplejší oblečení. Přechodná bunda je nejlepší volbou. Dámská verze by měla být lehká, chodit se ke všemu a zajistit teplo. Jak vybrat ten nejlepší model?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek