Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Jak může jedlá soda pomoct na zahradě? Budete překvapení!

Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich.
jedlá soda
Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich. Chemické prostředky na zahradu nejsou v mnoha případech vhodné, protože mohou obsahovat škodlivé látky, které mají tendenci se ukládat i v pěstovaných plodinách. (zdroj foto: pixabay.com)

29. 06. 2020

29. 06. 2020

Chemické prostředky na zahradu nejsou v mnoha případech vhodné, protože mohou obsahovat škodlivé látky, které mají tendenci se ukládat i v pěstovaných plodinách. Existují však skvělé možnosti, jak i přírodními preparáty růst plodin podpořit, a přitom neohrozit zdravé prostředí. Jednou z takových možností je třeba jedlá soda. Tu má doma téměř každý.

Tipy zkušených zahrádkářů – jedlá soda hraje prim!

Jedlá soda nejen, že pomáhá nám samotným, pokud máme zažívací potíže a potřebujeme vzpružit. Dodá živiny a energii překvapivě i vašim rostlinám na zahradě! Mimo jiné také působí proti plísním, škůdcům typu mravenci, slimáci a dokáže zahubit i plevel. Zkuste tento tip zkušených zahrádkářů a budete mile překvapeni, co tento kuchyňský zázrak dokáže! Budete potřebovat:

  • litr vlažné vody
  • jednu lžíci jedlé sody

Sodu ve vodě jednoduše rozmíchejte do úplného rozpuštění a zalévejte zahrádku. Tato směs je vhodná především na rostlinky typu Plamének, Stračka a Hřebíček. S těmi provede jedlá soda divy. Dokonale je vzpruží a budou krásně kvést.

Noční můra všech pěstitelů a zahrádkářů – šedá hniloba

Pokud na své zahrádce pěstujete různé plodiny, jako jsou například vinná réva, nebo různé druhy ovoce a bojujete s takzvanou šedou hnilobou, která má tendence se na plodech často tvořit, pak pomůže zcela určitě tento trik: v deseti litrech vlažné vody rozmíchejte opět jedlou sodu v množství asi 75 gramů.

Tekutinu přelejte do rozstřikovače a kropte plodiny postižené šedou hnilobou. Soda je v tomto případě také neskutečným pomocníkem a doslova léčitelem! Plody ovoce, zeleniny, či révy se zdárně uzdraví a mimo jiné tímto postřikem podpoříte i jejich cukernatost. Přidanou hodnotou je i to, že když postříkáte celé stromy, budete bojovat proti nechtěnému hmyzu, jako jsou třeba housenky.

Jak chránit angrešt a rybíz před plísněmi

Máte na zahrádce i mnoho keříků angreštu a rybízu? Pak vyzkoušejte tuto radu s jedlou sodou, která má zabránit tomu, aby tyto rostliny netrpěly plísněmi a nechtěnými chorobami, které mohou zdevastovat očekávanou úrodu. Připravte si tyto přísady na postřik:

  • velká lžíce jedlé sody
  • jedna tableta Aspirinu
  • lžička jemně strouhaného tuhého mýdla
  • velká lžíce rostlinného oleje
  • 4 a půl litru vody
K TÉMATU  Kokedama, živá mechová kráska do každého interiéru

Proti žloutnutí okurek

Jestliže na zahrádce pěstujete okurky, mohou mít někdy tendenci ještě malé zežloutnout. Můžete tomu ale snadno zabránit opět postřikem z jedlé sody. Postřik připravíte pomocí 10 litrů vody a jedné lžíce sody bikarbony.

Zrádná choroba rostlin známá jako padlí – i tu zlikvidujete sodou!

Padlí je rostlinná choroba na bázi houby, která dokáže na vaší úrodě napáchat nevídané škody, především pak na zelí. Jak se jí úspěšně zbavit? Postříkejte úrodu postiženou padlím směsí lžičky jedlé sody a litru vody a máte vyhráno! Můžete aplikovat i víckrát týdně. Navíc odradíte i škůdce, na které rovněž platí i směs výluhu z kozlíku lékařského, spolu s tekutým mýdlem.

jedlá soda
Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich. Chemické prostředky na zahradu nejsou v mnoha případech vhodné, protože mohou obsahovat škodlivé látky, které mají tendenci se ukládat i v pěstovaných plodinách. (zdroj foto: pixabay.com)

Co se ještě týká pěstování zelí, můžete použít k postřiku i tento roztok: 40 ml čpavku a 5 litru vody. Podpoří to jeho svěžest a odolnost.

Jedlá soda je úžasná i na tyto kvetoucí rostliny!

Máte rádi muškáty, růže nebo begónie? I na tyto krásné květiny je vhodné použít již výše zmíněný postřik z jedlé sody. Květy je vhodné roztokem i zalévat. Stejně tak můžete použít kombinaci lžíce sody, půl lžíce čpavku a lžíce soli ve třech litrech vody. Především růže vám budou za něj vděčné a odmění se vám krásným vzhledem.

Soda bikarbona k zjištění pH půdy

Jedlá soda vám může být i skvělým indikátorem toho, jakou půdu na zahradě máte. Pokud ji budete mít kyselejšího pH, poznáte to tak, že navlhčenou půdu sodou jednoduše posypete a vytvoří se bublinky. Soda bikarbona je prostě učiněným zahrádkářským zázrakem!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Toto přírodní hnojivo je pro rajčata lepší než jakákoliv kupovaná chemie

Dokonalá zahrada. Nejlepší tipy, jak ji uzpůsobit tak, aby se propojila s vaší myslí a nitrem!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V roce 2018 uživatelé aplikace Viber poslali 6 miliard zamilovaných samolepek a GIFů. Letos Viber přichází s novinkou v podobě videa ve tvaru srdíčka. Pošlete mu originální přání.
Cesta k úspěšné kariéře může být složitá a plná výzev. Manažeři musejí být schopni rychle a efektivně implementovat své znalosti do pracovních procesů, rychle a správně rozhodovat a mít široký rozhled.
Husté, bohaté a dlouhé vlasy chceme snad každá, proto se centrem našeho zájmu stávají nejrůznější pomocníci, kteří podpoří rychlejší růst. Když ale pomineme všelijaké vlasové produkty, existují i další účinné cesty, které společně prozkoumáme.
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.
Milán – mekka módy, kam se dostanete prakticky za pár korun. Dopravu můžete zvolit leteckou, ale ve hře je i jízda osobním autem (vždyť leží sotva 800 kilometrů daleko). Ať už se však do italského města dostanete jakýmkoli způsobem, nezapomeňte zde navštívit řadu nádherných míst. Tahle jsou ta nejdůležitější, abyste skutečně mohli říct, že jste viděli Milán po všech jeho stránkách.
Osmadvacetiletá Eva Burešová na sebe poprvé upozornila v soutěži Česko Slovensko má talent a prozpívala se až do finále. Pro její kariéru to byl ale teprve úplný počátek.
Možná máte skvělý sex, na kterém nechcete nic měnit. V pořádku, ale jedna malá drobnost může vaše milostné prožitky pozvednout na novou, vášnivější a intenzivnější úroveň. Stačí věnovat pozornost něčemu, co běžně děláte. Správně se nadechněte!
Svatební obřad je sice hlavní program, uteče ale poměrně rychle. Pak přijde na řadu hostina. Právě ke svatební párty se upíná nejvíce pozornosti i plánování. Prohlédněte si honosné slavnostní stolování
Léky nejsou jenom ty, které prodávají v lékárně. Které jsou plné chemie. Je tu ještě možnost přírodní léčby.
Ranní sex rozhodně má něco do sebe. Většina z nás se mu ale vyhýbá a to je velká škoda. Věděli jste, že sex po ránu má podobné účinky jako třeba ranní káva?
Nový rok je tady a s ním přichází i nové začátky, cíle a předsevzetí. Pokud i vy nějaké pro rok 2022 máte a chcete jich dosáhnout, určitě jste už přemýšlela o tom, jak?!
V padesáti pěti letech se dnes málokdo ztotožní s pojmem senior. Důležité je ale to, že mnoho cestovních kanceláří nabízí pro lidi ve věku 55 let a více výhodné podmínky pro dovolenou. Dovolená pro seniory na vás vyskakuje na každém rohu, skutečně se ale tak vyplatí, jak cestovky inzerují? Zjistili jsme to!

Výběr článků

Děti - je s nimi radost i starost. Úsměv na rtech vám ulpívá vždy v okamžiku, kdy řeknou nějaké moudro, které se zapíše do vaší paměti. Vrásky naopak na čele přibývají ve chvíli, kdy se objeví další zlozvyk, který budete muset pracně odbourávat. Pojďme si prozradit nejčastější dětské zlozvyky, které někdy až trhají žíly nejednomu rodiči.  
Přemýšlíte nad různými formami pracovních poměrů a přemýšlíte, zda by práce na poloviční úvazek byla pro vás výhodná? Náš článek "Druhy pracovního poměru: Vyplatí se pracovat na poloviční úvazek?" se věnuje této otázce s důrazem na různé druhy pracovních poměrů a výhody či nevýhody práce na částečný úvazek. Přinášíme vám ucelený pohled na možnosti, které máte k dispozici, a zaměřujeme se na to, zda flexibilní pracovní doba může přinést vyváženější životní styl. Připojte se k nám a najděte odpovědi na otázky ohledně pracovního nasazení a jeho vlivu na váš každodenní život.

Nepřehlédněte

Chcete si vyrobit roztomilé a barevné svíčky podle vašeho gusta? Není to nic těžkého! Tyhle nápady vám napoví jako inspirace pro vaše vlastní svíčky, které poslouží také jako dekorace. Zapojte i děti, které budou mít radost z vlastnoručního díla. To může posloužit jako dárek pro někoho z rodiny. Co takhle svíčka jako Coca-Cola nebo překrásný květ růže?
Přehlídková mola byla už odjakživa spjata s ultra štíhlými modelkami, zatímco ženy plnějších tvarů stály v ústraní. Doba se ale začala měnit. Diktát přílišné štíhlosti ubírá na hlasitosti a svět modelingu obohatily ženy plných tvarů. Jaké plus size modelky patří v současné době k těm největším ikonám a za co získávají obdiv?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek