Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Správné česání má vliv na vzhled vašich vlasů. Češete se správně?

Česání vlasů nevypadá jako velká věda a na první pohled se zdá, že se na něm nedá nic zkazit. Opak je ale pravdou. To, zda správně používáte svůj hřeben, má vliv například na to, jak moc se vám vlasy mastí, ale i na jejich celkové zdraví a vzhled. Otázka je tedy nasnadě. Češete se správně?
Správné česání
Správné česání má vliv na kvalitu vlasů. (zdroj foto: www.123rf.com)

Proč je správné česání tak důležité?

Hlavním důvodem, proč po kartáči či hřebenu saháme, je samozřejmě úprava vlasů. Chceme je zbavit “cuchanců”, usnadnit si styling a vypadat upraveně. To však není jediný důvod, proč bychom si měli vlasy česat, respektive proč je správné česání důležité.

Kartáčování pomáhá k tomu, abychom zdravý a přirozený maz u vlasové pokožky dostali na celou délku vlasů. Díky tomu se budou vlasy méně mastit u hlavy a vrstva mazu pro ně představuje také formu ochrany před vnějšími vlivy.

Česáním se také zbavíme asi stovky vlasů, které nám každý den samovolně vypadnou. Nemusíte se děsit, je naprosto normální je v kartáči najít a samotné česání vypadávání nezpůsobuje, vlas by jinak vypadl samovolně. 

Zlaté pravidlo kartáčování

Správné česání vlasů by mělo být především co nejšetrnější. Nesprávné zacházení s kartáčem totiž může způsobit lámání vlasů či jiné poškození a narušení jejich struktury. Z toho důvodu je třeba dodržovat některá základní pravidla.

Mezi ty nejzásadnější patří česání vlasů od konečků. Začněte právě jimi a postupně hřeben posouvejte výš a výš, až budete moci vlas pročesat v celé jeho délce. Díky postupnému pročesávání bude i náprava zacuchaných vlasů o něco příjemnější a méně bolestivou záležitostí. 

Kdy vlasy česat? 

Vlasy je ideální česat jednou či dvakrát denně. Pokud máte suché nebo dlouhé vlasy, možná cítíte potřebu pročesávat si je častěji, ale pozor, mohlo by to vést k nadměrné stimulaci mazových žláz a rychlejšímu maštění vlasů.

Nejspíše si nedovedeme bez česání představit ráno, ale spousta z nás je zvyklá si vlasy přečesat i během dne. Nezapomínejte je však kartáčovat především před umytím. Pokud si češete až mokré vlasy, je to chyba. Právě v mokrém stavu jsou totiž mnohem náchylnější k poškození. 

K TÉMATU  Fenomén tuhý šampon: Šetří vlasy, pokožku, planetu i peněženku!

Vybírejte správně

Důležitým bodem pro správné česání je samozřejmě i vhodný kartáč či hřeben. Vybírejte raději ty s širokými zuby, které jsou k vlasům šetrnější a rozčesávání s nimi bude snadnější. Poohlížejte se také po kartáčích ze dřeva či pevnější gumy a vyhýbejte se těm plastovým. Často totiž ve vlasech vytvářejí elektrostatický náboj.

Vhodné jsou také přírodní štětiny. Vždy dbejte na to, aby byl kartáč čistý. Jinak si po vlasech budete stále roznášet nečistoty a budete si je muset umývat častěji. Nebojte se kartáč umýt šamponem. Následně jej nechte pořádně proschnout. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jednoduché vychytávky pro vaše vlasy. Jak být vždy rychle připravena pro každou příležitost

Nemáte čas na kadeřnici? Vlasy si můžete ostříhat doma! Máme pro vás snadný trik, jak na to!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Hledáte čtivo, které vás zabaví při dlouhých propršených nebo prosněžených zimních večerech? Uvařte si čaj nebo kávu nebo si nalijte sklenku vína a nechte se pohltit stránkami knih, které vás dozajista nadchnou. Na své si přijdou milovnice romantiky, napětí, mezilidských vztahů, dobrodružství i hororu.
Pelargonie, známější spíše jako muškáty, patří mezi nejoblíbenější květiny do truhlíků či jiných nádob. Pelargonie vodopádem svých barevných květů zdobí nejeden balkón či terasu. Pelargonie jsou velmi dekorativní, nenáročné na pěstování, odolné vůči chorobám a škůdcům, a proto jejich pěstování zvládne i naprostý začátečník.
Home office je pro mnoho lidí splněným snem. Vždyť doma vás nikdo nekontroluje, šéf vám nedýchá na záda, nemusíte řešit kolegy a mnohdy můžete mít své vlastní pracovní tempo. Úskalím ale může být to, že domácí prostředí tak trošku svádí k prokrastinaci, ne vždy se do pracovního tempa člověk dostane tak rychle, jako ráno po příchodu na pracoviště. Co je ještě horší, mnohdy zapomeneme i pravidelně jíst, chybí nám pohyb a pak nekontrolovatelně přibíráme na váze. Jak tomu předejít?
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.
Myslíte si, že podle prvotního pohledu na tvář člověka můžete usuzovat na jeho charakter? Podle fyziognomie tomu tak opravdu je. Roli hraje vzhled očí, nosu, úst, čela, ale i jejich vzájemné rozložení v obličeji. Pojďme si říct aspoň některé indicie, které vám mohou poskytnout důležité informace o druhém člověku. Je ale samozřejmě jen na vás, jak velkou váhu tomu budete přikládat...
Jsou konečně vidět výsledky po dlouhých týdnech strávených v posilovně? Konečně se ukazují buchtičky na břiše, kvůli kterým jste poslední měsíce nejedli sladkosti a drželi si zdravý jídelníček? Nezmařte svou dlouhou snahu a vyhněte se několika věcem, po kterých se tloustne, a to extrémně rychle.
Kůže je krásná na pohled, na omak, a dokonce i nádherně voní. Problém je v tom, že kvůli ní umírají zvířata. Už brzy ale může být kůže všude kolem nás, a to ve svých alternativních a ekologických podobách. Znáte je všechny?
I když jídlo není zrovna nejlevnější položka, to nejdražší na Vánocích jsou zejména dárky. Dvojnásob to platí tehdy, pokud máte kolem sebe víc lidí, které chcete pod stromečkem obdarovat. Jak se dá ušetřit za dárky, aniž byste museli mít výčitky před ostatními členy rodiny? Poradíme vám.
Letní pařáky každého z nás lákají do náruče chladivé a příjemně osvěžující vody. Pokud nechcete být zavření v aquaparcích a hledáte spíš přírodní koupaliště s průzračně čistou vodou a malebným okolím, pak určitě zbystřete. Máme pro vás přehled míst, která stojí za to navštívit, a to nejen u nás, ale i našich nejbližších sousedů.
Dnes si rozhodně dejte pozor na svůj jídelníček. Vyplatí se vám to. Co dalšího radí naše astroložka Naďa pro prondělí 10. září?
Pod tímto jménem si lze představit nejen Nizozemce známého jako Ledový muž, ale současně i jeho zázračnou techniku otužování, která po celém světě zaznamenala neuvěřitelný boom a vedla k inspiraci mnoha a mnoha lidí. Wim Hof je proslulý svou odolností vůči chladu a je několikanásobným rekordmanem v této oblasti. V čem jeho metoda spočívá?

Výběr článků

Rakovina prsu je nejčastější nádorové onemocnění u žen. Přitom velká část Češek podceňuje nezbytnou prevenci, která by případný zárodek včas odhalila. Nepodceňujte své zdraví a seznamte se s následujícími znaky, které mohou rakovinu prsu odhalit.
Lepek je rostlinný protein, který se nachází ve všech odrůdách ječmene, žita a pšenice, a tak ho můžete najít v produktech denního stravování jako je typicky chléb, rohlíky, těstoviny apod. Jsou to ale i tak lahodné potraviny jako sušenky, müsli, nebo třeba preclíky a jiné dobroty z pekárny. Navíc se lepek do mnoha potravin dostává také během jejich zpracování nebo je do nich přidáván jako pojivo. Co když vás v životě potká alergie na lepek nebo se mu z nějakého důvodu chcete vyhnout?
V zimě je asi víc než kdy jindy pozornost okolí soutředěna na náš obličej. Koneckonců, nic jiného ani téměř vidět nejde. Jaké máme tipy pro to, aby vám v něm ubylo vrásek a ne naopak?

Nepřehlédněte

Orchideje patří k pokojovým rostlinám, které jsou dlouhodobě oblíbené. I když se mnozí domnívají, že se nejedná o moderní pokojovou rostlinu, opak je pravdou. Je to stále dokonalý dárek k narozeninám nebo k výročí. Jen je třeba myslet na to, že ne každý obdarovaný se o tuto elegantní rostlinu umí starat. Při pěstování orchideje se totiž dopouštíme několika chyb, jež ji mohou spíše vyhubit než podpořit v bezproblémovém růstu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek