Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Krásný vztah mezi sourozenci vypěstujete od narození. Jak na to?

I sourozenci spolu mohou vycházet již od narození. Není to nic složitého
sourozenci
I sourozenci spolu mohou vycházet již od narození. Není to nic složitého. (zdroj foto: pixabay.com)

28. 07. 2020

Myslíte si, že je nutné mít doma dva nezbedy, co se pořád hádají? Tak to jste na velkém omylu. Jde jen o to, abyste svým dětem pomohli v nastavení krásného a láskyplného vzájemného vztahu. Sourozenci musí táhnout za jeden provaz, naučte je to.

Je jasné, že si občas vjedou do vlasů, ale budou se mít rádi. Jak na to?

Když se narodí miminko

Péče o sourozenecký vztah začíná již v době, kdy se narodí druhé miminko. Tam totiž většinou začíná nenávist staršího sourozence k mladšímu „vetřelci“. Všichni kolem mu říkají, jak se mu narodí kamarád, se kterým si bude hrát. Jak to bude prima. Nebo ho naopak straší, že až přijede brácha nebo ségra z porodnice, už na něj rodiče nebudou mít čas. „Skvělé“, pokud je vám dva až deset let, co?

Máme lepší nápad!

Zkuste to jinak. I dvouleté dítě chápe, když mu neustále lžete. A až si dovezete miminko, bude to vést k velkému zklamání. Místo vychvalování nového kamaráda řekněte pravdu. Řekněte, že se narodí mimčo, co bude ze začátku jen čůrat a kakat. Ale že i ono nás všechny bude vnímat. Vysvětlete, že nebude umět mluvit, ale bude se o to každý den trochu snažit.

Když pak kolem vykuleného staršího sourozence ponesete plačící mimino, prostě jen řekněte: „Právě mi říká, že má hlad. To je ale nenasyta, co. Ještě to neumí říct slovy, ale já mu rozumím.“ Nebo přiznejte: „Teď je Bertík unavený. Říká mi, že chce jít spinkat. Zatím to jinak říct neumí, ale budeme ho to každý den učit.“

Sourozenci slyší na lumpárny

Co takhle ustoupit ze své vznešené role rodiče, a stát se pomocníkem, aby mezi sebou měly děti odmalička krásný vztah? Zkuste to pomocí lumpárny, ta zabírá vždy. Když se zrovna staráte o mladší dítě a starší by také chtělo, abyste se mu věnovali, změňte situaci.

K TÉMATU  Dětská skupina

Dejte ucho k mladšímu, a řekněte: „Bertík mi právě říká, že tě má rád. On to říká kouzelnou řečí. A taky říká, že ti mám vzkázat, že králíci dělají bobky, koníci kobylince, a býci kravince. Hahahaha.“ Situace odlehčena, konverzace započata. Vyzvěte staršího sourozence, aby také něco vzkázal, a mladšímu to poté šeptejte do ouška.

Vyvarujte se chyby se sourozenci, kterou uděláme všichni

Neustále se učíme, a dokonalí nikdy nebudeme. Je potřeba si uvědomit chybu a snažit se ji příště neudělat. Často totiž dětem kazíme jejich vztahy my. Staršího sourozence proměníme v toho, kdo musí všechno umět a zvládat. A mladšího v ofoukávánka, co si může dovolit téměř vše. Divné, co?

Ale je to smutná realita. Až se mladší sourozenec bude od dvou let něčeho vehementně domáhat řevem, jasně mu řekněte, že už není miminko, a že se bude chovat slušně. Bouchat do staršího „jen proto, že jsem mladší,“ už prostě fungovat nebude.

sourozenci
Je naprosto normální, že děláme rodičovské chyby. (zdroj foto: pixabay.com)

Ještě jedna náplast na bolístku

Kromě toho, že necháváme mladšího, ať si vše na úkor staršího vytrucuje, je tady ještě jedna rovina. A tou je spravedlnost a emoce. Když starší sourozenec donekonečna snáší nájezdy mladšího barbara, dříve, nebo později mu dojde trpělivost a prostě ho majzne první hračkou, co bude mít po ruce.

Od začátku proto dávkujte dětem společně strávené chvíle, a staršímu dopřejte i chvíle o samotě. Žádné věčné hlídání malého nezbedy! A když vaše mladší dítko chytne první slova, naučte ho kouzelné slůvko „promiň,“ které bude používat, pokud zraní fyzicky nebo emočně svého bratra či sestru.

Už se těšíte, až si doma vychováte parťáky? Nebojte se, jde to. Chce to trochu porozumění oběma stranám, a bude to paráda. Až si přivezete mimčo, dejte staršímu sourozenci nějaký dáreček „jakože od miminka“ – a tím si zajistíte, že budou už od plenek na jedné lodi. Klidně se občas nebojte z nich udělat ve hře spiklence proti vám, to jejich vztah utuží.

K TÉMATU  Děti a Vánoce, do kolika let věří na Ježíška a na co si dát pozor?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sešívané rodiny. Moje děti, tvoje děti a možná i naše děti. S jakými problémy musíte počítat?

Francouzky budou moci mít děti i bez partnera. U nás to možné není a zákony se směle obchází

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud chcete být letos in, můžete vsadit na dámské černé pantofle. Jestliže netušíte, jak je vkusně zakomponovat do outfitu, nemusíte si zoufat. My vám to na následujících řádcích předvedeme. Prozradíme si, jak černé pantofle stylizovat do elegantního, do volnočasového i do sportovně laděného outfitu. Proto čtěte a inspirujte se!
Kdysi se říkalo – jedno za každého z rodičů a jedno navíc státu. V posledních desetiletích se dlouho držel trend dvou dětí v rodině. Dnes jsou rodiny i často pouze s jedním dítětem. Rodíme děti pro sebe nebo pro společnost?
Díky své divoké touze po nezávislosti bývá Štír mylně zaměňován s ohnivými znameními. Štíři ve skutečnosti ale patří k vodnímu znamení, která bývají citlivá a hluboce emotivní. Jsou to velice přátelští a loajální lidé, vzhledem ke své autentičnosti jim navazování kontaktů jde velice snadno. Pro své nejbližší je ochoten se obětovat.
Když jsem se zamilovala do Jáchyma, po čase mi prozradil, že má dceru. Ta žije s matkou a jejich rozchod nezvládá. A mě si zařadila na seznam lidí, které nebude mít už z principu ráda. Dcera je prostě nejvíc.
Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!
Půdní prostory nemusí sloužit jen k uskladnění harampádí. V půdní vestavbě může vzniknout vysněný podkrovní byt, který vám bude každý závidět. Hlavními charakteristikami jsou samosebou šikmé stropy, přiznané dřevěné trámy a zvláštní osobité kouzlo, jaké klasické byty nemají.
Pokud byste si mohli koupit takzvaný hmatatelný luxus, po jaké značce byste sáhli? Byla by to kabelka za několik desítek tisíc z dílny návrháře Louise Vuittona nebo by to byla spíše nadčasovost v podobě produktů značky Gucci?
Domácí kosmetika vznikne během chvilky! Oční linky, stíny, tvářenka, rtěnka a lesk v jednom, make-up i pudr. Šest receptů, které překvapí svou jednoduchostí a plně nahradí kupované produkty. Nevěříte?
Vysoký cholesterol představuje závažný rizikový faktor pro vznik kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice. Pokud se někdo potýká s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, je mu doporučeno jeho hladinu snížit.
Dopadlo to skvěle – podařilo se vám úspěšně obhájit titul bakaláře. Tři roky snažení, učení, skládání zkoušek a trávení spousty času nad psaním bakalářky přinesly zasloužené ovoce a vy si můžete před jméno hrdě začít psát titul Bc. Co ale dál? Stačí vám to, nebo byste rádi pokračovali dál? Magisterské studium rozhodně není k zahození a díky němu se vám otevřou zase úplně nové možnosti. A kdy jindy se pustit do dalšího studia, než právě teď – protože čím budete starší, tím to půjde o něco tíž.
Těhotenství patří k požehnaným stavům, při kterých žena prochází řadou změn. A právě tyto změny mohou devítiměsíční čekání značně znepříjemnit. Obrnit se trpělivostí a vytrvalostí musí nejen samy zástupkyně něžného pohlaví, ale i jejich partneři, kteří jsou velmi zkoušení. Pojďme si odtajnit hlavní a nejzásadnější změny, ke kterým v těle těhotné ženy dochází.
Zubní nit jste nepoužila ani nepamatujete? Často se stresujete i kvůli naprostým banalitám? Pokud vás navíc neužije ani na pravidelnou fyzickou aktivitu, vaše srdce vyloženě trpí. Co všechno se vám kvůli tomu může stát?

Výběr článků

Lidé jsou různí a někteří mají prostě potřebu se zviditelňovat za každou cenu. Uznání široké veřejnosti si lze získat různými způsoby, na světě je velká spousta lidí, co udělá téměř všechno jen pro to, aby se o nich psalo či mluvilo. Zápis do Guinessovy knihy rekordů jistě jistým úspěchem je, stačí vlastně jen vyniknout a být nejlepší. A je docela jedno v čem.
V dnešní době se dá pronajmout všechno - auto, dům, karavan i chalupa. Také tlupa stěhováků, skákací hrad, domácí spotřebiče nebo ženská děloha. Proto asi není nic divného na tom, že se za poplatek dá „vypůjčit“ i dětské oblečení
Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.

Nepřehlédněte

Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Nejspíš většina z vás bude mít zprvu představu jakési houby, za kterou bývá kombucha často mylně považována. Ve skutečnosti se jedná o komplex kvasinek a bakterií, který se nechává působit v čaji, aby vznikl požadovaný nápoj. Jeho léčivé účinky vás jistě oslní. A výhodou je, že si ho můžete klidně sami připravit doma. Tak jdete do toho?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek