Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Celulitida trápí mnoho žen. Jak vzniká a dá se ,,pomerančové” kůže vůbec zbavit?

Celulitida, známá také jako pomerančová kůže, je něco, co žádná žena nechce. Bohužel celulitidou trpí jen ženy a to téměř všechny.
celulitida
Celulitida připomíná pomerančovou kůru. Jak se ji co nejúspěšněji zbavit?

11. 05. 2020

11. 05. 2020

Jak celulitida vzniká a dá se jí vůbec zbavit? Otázky, na které vám přinášíme odpověď.

Celulitida, gynoidní lipodystrofie

I když nejde o onemocnění, které by ohrožovalo na životě, mnoha ženám dokáže celulitida život pořádně znepříjemnit. Pokožka ztrácí pružnost, může být nehezky hrbolkatá díky změnám ve struktuře tukových buněk a pojivové tkáně, nacházející se pod povrchem pokožky. Zkrátka při celulitidě pokožka vypadá přesně jako slupka pomeranče.

Celulitida má své stupně

Je zajímavé, že celulitida trápí jen ženy. Typickými místy s celulitidou bývají stehna, břicho a zadek. Projevy celulitidy jsou různé a podle závažnosti jsou také odstupňovány.

Stupeň 0 znamená, že pokožka je absolutně bez jakýchkoliv známek celulitidy, je hebká a na první pohled vypadá zdravě.

Stupeň 1 má sice náznaky pomerančové kůže, ale naštěstí jen při sezení. Stoupne-li si dotyčná žena, celulitida zmizí a pokožka vypadá zdravá a je hladká.

Stupeň 2 již o existenci celulitidy vypovídá jak při sezení, tak při stání. Na kůži jsou patrné drobné hrbolky, které ale nemizí.

Stupeň 3 označuje pokožku, která vypadá jako pomeranč. Jak při sezení, tak při stání jsou na pokožce jasně zřetelné menší či větší hrbolky, někdy dokonce i krátery. Kůže nevypadá zdravě.

Faktory ovlivňující celulitidu

To, že se celulitida vyskytuje jen u žen, podle odborníků dokazuje, že určitou roli v jejím vzniku a rozvoji hrají hormony. Kromě hormonů hraje roli také pohlaví, životní styl, věk, genetické predispozice, tvar těla a zánět.

Hormony

Hormony, které ovlivňují štěpení a ukládání tuků mohou hrát v rozvoji celulitidy velkou roli. Z důvodu, že celulitida se vyskytuje jen u žen na jejím vzniku se podílí také ženské pohlavní hormony estrogeny. Celulitida navíc vzniká až po pubertě a v některých obdobích se zhoršuje (zejména v těhotenství a v menopauze).

K TÉMATU  Kosmetický zázrak jménem roller: Přírodní kámen, který je klíčem ke kráse

Pohlaví

To, že je celulitida závislá na pohlaví ale není způsobeno jen hormony. Jedním z důvodů je také odlišné uspořádání pojivové tkáně a tukových buněk. U žen je množství tukových buněk větší a jsou uspořádány svisle, zatímco muži mají tukových buněk méně a jejich uspořádání je horizontální. Tyto změny ve struktuře a uspořádání jsou důvodem, proč muži celulitidou zkrátka netrpí.

Životní styl

Nezdravý životní styl, nedostatek aktivního pohybu, sedavý životní styl, obezita a nadváha, konzumace alkoholu, kouření, to vše jsou faktory ovlivňující celulitidu.

Zánět

Podle některých odborníků je celulitida ovlivněna také chronickým zánětem pojivové tkáně.

Dieta celulitidu neodstraní

Mnohé ženy začínají s redukcí hmotnosti právě kvůli tomu, aby se nevzhledné celulitidy zbavily. I když je pravda, že hubnutí je doporučováno jako vhodný způsob odstranění celulitidy, ne vždy dojde k jejímu odstranění. U některých žen může hubnutí projevy celulitidy zmírnit, ale podle výzkumů u některých žen dojde k jejich zhoršení. Kruté diety receptem na zbavení se celulitidy tak opravdu nejsou.

Léčba celulitidy

Diagnostikovat celulitidu lékařem není třeba, protože každá žena ji bezpečně pozná. Jde-li o celulitidupočátečním stádiu je možné se jí poměrně úspěšně zbavit. Zásadním doporučením je změna životního stylu spočívající v dostatku aktivního pohybu, konzumací pestrého a vyváženého jídelníčku s dostatkem ovoce, zeleniny a vlákniny.

Zdravý jídelníček a pohyb brzy povedou ke zdravé redukci a udržení zdravé, a především optimální hmotnosti. Dbát je třeba i na pitný režim. Ideálním nápojem je obyčejná voda. Sladkými limonádami a džusy tělu naopak uškodíte. Důležité je také omezit konzumaci alkoholu a vyhnout se kouření. Myslet je ale nutné i na odpočinek a kvalitní spánek.

https://damskaliga.cz/jidelnicek-ktery-vam-pomuze-vyhrat-boj-s-celulitidou-ktere-potraviny-jsou-v-tomto-boji-nejzasadnejsi/
Přečtěte si samostatný článek o tom, jak se dá s celulitidou bojovat pomocí správného jídelníčku.

Lymatické masáže a lymfodrenáže

Tyto procedury pomohou rozproudit lymfatický systém a zabrání usazování toxických látek v organismu. Celulitidy se ale nelze zbavit za týden. Jde o poměrně zdlouhavý proces, a proto je třeba trpělivost. Tyto techniky mohou pomoci zbavit se přebytečných tekutin v těle a zmírnit projevy celulitidy.

K TÉMATU  Vypadat skvěle jde v každém věku i váhové kategorii. Existuje spousta triků a tipů, jak toho dosáhnout. Tady jsou ty zásadní

Kosmetické přípravky zmírňující projevy celulitidy

Aplikace speciálních gelů, roztoků a krémů může projevy celulitidy zmírnit. Je ale nutná pravidelná aplikace a volba kosmetických prostředků s účinnými látkami jako je např. kofein, retinol a další rostlinné látky. Tyto produkty mohou pomáhat odbourávat tuk, zlepšovat průtok krve podkožím, pozitivně ovlivňovat elasticitu pokožky a snižovat zadržování tekutin v těl.

Léčba laserem

Invazivní laserové ošetření celulitidy funguje na principu rozpouštění tukových buněk a pojivové tkáně v postižených místech. Zároveň tento typ ošetření může omlazovat pokožku a stimulovat produkci kolagenu. Vhodná je ale konzultace s odborníkem.

Babské rady a celulitida

I naše babičky měly na celulitidu své tipy. Jaké jsou léty prověřené tipy?

Kávový peeling

Kofein pomáhá odstranit otok kolem tukových buněk a pravidelným používáním projevy celulitidy pomůže zmírnit. Směs připravíte smícháním mleté kávy, cukru a olivového oleje. Ideální je peeling aplikovat během sprchování klasickými krouživými pohyby, 2-3 x týdně. Olej bude zároveň pokožku hydratovat.

Ořešák královský

Léčba s využitím ořešáku je založena na využití výtažků z jeho pupenů, jejichž účinné látky pomáhají odstraňovat a vyplavovat z těla toxické látky, což podpoří činnost lymfatického oběhu.

Pýr plazivý

Oblíbená bylinka, jejíž odvar lze přikládat na postižená místy pokožky. Pokožka bude hydratovaná a pružná.

Zdroj: https://cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tea tree oil. Účinná zbraň nejen proti celulitidě! Jak s jeho pomocí můžete zkrásnět?

Jídelníček, který vám pomůže vyhrát boj s celulitidou. Které potraviny jsou v tomto boji nejzásadnější?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sedavé zaměstnání je sice na první pohled nenáročné, ale svému tělo s ním přesto radost neuděláte. Tedy pokud pravidelně nesportujete, nebo alespoň nepraktikujete vhodná kompenzační cvičení. Cviky, které vám představíme v našem dnešním článku, se hodí nejen pro takzvané kancelářské krysy, ale pro všechny, které trápí bolavá záda, ztuhlý krk či jiné obdobné potíže.
Lepek je rostlinný protein, který se nachází ve všech odrůdách ječmene, žita a pšenice, a tak ho můžete najít v produktech denního stravování jako je typicky chléb, rohlíky, těstoviny apod. Jsou to ale i tak lahodné potraviny jako sušenky, müsli, nebo třeba preclíky a jiné dobroty z pekárny. Navíc se lepek do mnoha potravin dostává také během jejich zpracování nebo je do nich přidáván jako pojivo. Co když vás v životě potká alergie na lepek nebo se mu z nějakého důvodu chcete vyhnout?
Líčení je prostě zábava. Navíc kočičí oči patří mezi evergreen, co nikdy nevyjde z módy. Pro dnešek jsme si pro vás připravili jednoduché triky, se kterými zvládnete líčení kočičích očí naprosto bez problémů. Kdy si uděláte svou chvilku pro sebe a vyzkoušíte si, jak budete vypadat jako skutečná sexy šelma? Jdeme na to!
Nebaví vás vaše práce? Nebojte se, je to normální. Mnoho lidí začíná nebo končí svou kariéru na pozici a v oboru, který nemusí být právě smyslem jejich života. Prostě jim dává peníze. Co s tím, když chcete něco víc?
Chcete žít zdravě a v souladu se zdravým životním stylem, a přitom vás každý den čeká směna v kanceláři? Nezoufejte. I tady se dá všechno vyladit tak, abyste se nemusely o své tělo obávat. Zaměřte se na detaily, které vám pomohou udržovat se v dobré kondici i během pracovního dne.
Když jsem před třemi lety potkala svého současného muže, byla jsem nadšená. Vkládala jsem velké naděje do naší lásky. Pořídili jsme si společné bydlení a narodila se nám dcera. Po čase jsem ale poznala, že žádné dlouhodobé soužití není ideální. Dnes je náš společný život rodičovský, a já si začala psát s bývalým z Chorvatska.
Hnědé uhlí, známé pro své využití v domácích a průmyslových kotlích, je pro mnohé z nás klíčem k útulnému a teplému domovu během chladných měsíců. A výběr správného paliva je důležitý nejen pro váš rodinný rozpočet, ale i pro celkovou efektivitu vytápění a ochranu životního prostředí.
Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Velké oslavy, večírky, jednohubky, chlebíčky, šampaňské a často rachejtle a ohňostroje k Silvestru patří a těžko bychom si bez nich dokázali příchod nového roku představit. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaký je původ těchto oslav?
Za málo peněz hodně muziky? Tak nějak by se dala okomentovat situace kolem vajec. Už jste někdy slyšely o tom, že svými schopnostmi strčí do kapsy mnohé kosmetické produkty? Návod, jak s nimi naložit, máte přímo tady!
Aby vaše pleť vypadala zdravě, svěže a odpočatě, nemusíte vydávat horentní sumy za drahé pleťové krémy. I díky běžně dostupným surovinám bude vaše pleť zářivě krásná. Domácí pleťové masky na suchou pleť dodají pleti tolik potřebnou hydrataci a pro jejich přípravu stačí zajít jen do lednice.
Slavnostní štědrovečerní tabule je stějně oblíbený zvyk, jako stromeček a světýlka. Jak letos připravit vánoční stůl? Inspirujte se nápady, jak letos prostřít váš slavnostní stůl.

Výběr článků

Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
Blíží se začátek nového školního roku a pro tisíce prvňáčků i první cesta do školy. Trasa, která pohledem dospělého působí bezpečně, může ale pro dítě skrývat řadu nástrah.
Kde začít? Anální sex rozhodně nepatří mezi okrajové praktiky, ale přesto se mu spousta párů z rozličných důvodů vyhýbá. Obvykle kvůli strachu z neznámého. Přeci jen jde o milování, které je opředeno různými mýty, polopravdami a absolutními nepravdami. V tomto článku se dozvíte důležitá fakta i rady, jak si první milování „do zadku“ užít bez rizika bolesti či „voňavé“ nehody.

Nepřehlédněte

Vědci tvrdí, že lunární cykly mohou souviset třeba s délkou spánku a menstruačními cykly. Vše je ale předmětem sporů. Jak si stojí věda a její pátrání po příčinách nespavosti u lidí? A v čem nás ještě měsíc a jeho cyklus ovlivňuje? Podíváme se na dopady měsíce na lidskou psychiku, zdraví i běžný denní režim.
Dopravní nehody opravdu nejsou tou nejčastější příčinou smrti, i když to z televizních reportáží často tak vypadá. Jsou až na pátém místě žebříčku nejčastějších příčin úmrtí u nás. Jaký důvod smrti obsadil první příčku?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek