Neděle , 05. 05. 2024

Klaudie

Spánek po obědě? Je to zdravé! Ale jen do určité míry

V době koronavirové daleko více lidí pracuje formou home office, a tak si může přece jen více řídit svůj pracovní čas. Jestliže máte takovou možnost, zdřímněte si po obědě.
spánek
Poobědový spánek je prospěšný, ale měl by být oproti tomu nočnímu velmi krátký.

14. 04. 2020

Nebo prostě tehdy, když vám bude nad prací tzv. padat hlava. Dopřát si spánek po obědě je velmi zdravé.

Poslouchejte své vnitřní hodiny. Vaše tělo vám poděkuje.

Také se vám mnohokrát stalo, že vám po obědě padá hlava do počítače a tak moc by se vám chtělo si zdřímnout? Jste zvyklí si o víkendech během odpoledne na chvíli pospat? Mnoho lidí třeba usne a pak má pocit viny, že spalo během dne.

Ale vědci už dávno prokázali, že krátký spánek je velmi zdravý. Dokonce některé firmy v zahraničí na základě vědeckých doporučení a pokynů pracovních psychologů zřizují ve svých prostorách odpočívárny.

Velmi důležitý je takový spánek u profesí, které si vyžadují velkou pozornost. Ne nadarmo mají například dálkoví řidiči, dispečeři letecké dopravy a další povinné pauzy. Je prokázáno, že nejlépe se pokles energie a stres překlene krátkým spánkem. Když si lehnete a jen na pět minut se uvolníte a zavřete oči, budete ve zbytku pracovního dne produktivnější a pozornější.

Dvacet minut ve dne jako čtyři hodiny v noci. Nepřetáhněte půlhodinu.

Krátký odpolední spánek nejen zlepšuje výkon, ale také prokazatelně snižuje krevní tlak, jak se zjistilo ve výzkumu Evropské společnosti kardiologů. Výzkum na 400 šedesátiletých mužích a ženách prokázal snížení průměrného celodenního tlaku o pět procent. Přitom již snížení o dvě procenta zmírňuje možnost kardiovaskulárních problémů až o deset procent.

Mělo by však jít opravdu o spánek v rozmezí 15–30 minut. Po takové době se probudíte odpočatí, plni energie. Prokazatelně se dle mínění odborníků zlepšují také motorické schopnosti a schopnost soustředění.
Každopádně by však odpoledne neměli spát lidé trpící nespavostí. Ti by měli dát na doporučení svého terapeuta.

Velké jídlo znamená velkou energii. Když to po obědě nejde.

Nejen riziková povolání, která vyžadují značnou koncentraci, potřebují častý odpočinek. Ten by měl nastat také krátce po hlavním jídle, tedy po obědě. Zvláště jestli si dopřejete klasický český oběd se dvěma chody, či dokonce zákuskem navrch. Na strávení takového množství jídla spotřebuje organismus spoustu energie, která pak schází pro pracovní výkon.

K TÉMATU  Mentální vyčerpání: Jak rozpoznat, kdy už nejde o lenivost, ale o problém?

Když si nemůžete po obědě dopřát chvilku klidu, či dokonce spánek, volte raději lehčí jídlo, například polévku a salát nebo menší porci hlavního chodu. Větší jídlo si nechte k večeři nebo na víkend. Spát se vám může chtít také tehdy, když málo pijete. Nezapomeňte tedy na pitný režim.

Místo spánku si dělejte pravidelné pauzy. Pokud máte sedavé zaměstnání, rozhýbejte se. Udělejte pár dřepů a protahovacích cviků. Jestliže v práci stojíte nebo chodíte, sedněte si, zavřete oči, zhluboka dýchejte a zůstaňte pár minut v klidu. I taková chvilka doplní energii na zbytek pracovní směny.

Spát déle pouze po probdělé noci.

Spát déle než třicet minut se naopak nedoporučuje. Výzkum vědců z tokijské univerzity v roce 2018 prokázal, že lidé, kteří praktikují dlouhý odpolední spánek, jsou o takřka 50 % náchylnější k onemocnění cukrovkou druhého typu.

Delší odpolední spánek vás nenabije tak, abyste po něm mohli ihned pokračovat v duševní či fyzické aktivitě. Naopak, budete zpomalení a restart se může protáhnout do podvečerních hodin. Praktikujte tedy tento odpočinek pouze tehdy, pokud jste v noci z nějakého důvodu nespali.

Pokud to byl velký flám, nebo jste třeba ponocovali u nemocného, je to pochopitelné a dobijte si baterie. Ale nemělo by to být časté. Jestliže tedy nepracujete ve směnném provozu. Tam je třeba nastavit jiná pravidla, než u populace pracující během dne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Desatero pro klidný spánek. Jak si pomoci, když vám nespavost nedá spát

Nekvalitní spánek je často důsledkem světelného smogu. Co tedy dělat pro kvalitní spánek

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Krásné a zdravé pokojové rostliny ozdobí jakýkoliv interiér. Jsou jakýmsi živým elementem, který by nikde neměl chybět. Víte však, jak se o pokojové rostliny starat, aby vypadaly stále perfektně a dělaly vám dlouhá léta radost?
Vyzdobit interiér nejrůznějšími dekoracemi s vánoční tematikou je jedna věc, ale druhá je mít v domě trochu života. I když se o to postarají většinou děti, můžou mít na živosti v domě podíl i pokojové rostliny. Během kouzelných svátků na konci roku však sázejte na takové, které vánoční atmosféru v příbytku umocní.
Lidé jsou různí a někteří mají prostě potřebu se zviditelňovat za každou cenu. Uznání široké veřejnosti si lze získat různými způsoby, na světě je velká spousta lidí, co udělá téměř všechno jen pro to, aby se o nich psalo či mluvilo. Zápis do Guinessovy knihy rekordů jistě jistým úspěchem je, stačí vlastně jen vyniknout a být nejlepší. A je docela jedno v čem.
Dejte si pozor na krmení pejsků "od stolu". Poradíme vám, které potraviny určitě nesmíte dát svému čtyřnohému mazlíčkovi.
Tak trochu se stydíte za své podpaží? Buďte v klidu, vždyť jeho tmavší zbarvení se dá poměrně snadno napravit. K takovému účelu se přímo nabízí brambora, mléko, kokosový olej nebo stará dobrá jedlá soda. Jakých postupů se držet?
Přemýšlíte, co dělat během volného odpoledne, kdy je venku nevlídno a v televizi nejde nic, co by vás dvakrát bavilo? Je načase si sednout nad oblíbenou knížkou a s čajem v ruce se pořádně začíst do děje.
Ještě váš byt nedýchá vánoční atmosférou? Do Štědrého dne zbývá dost času, abyste do bytu vnesli ducha Vánoc. Výzdobu nemusíte kupovat hotovou, je to finančně poměrně náročné. Stačí pár drobností koupit, něco nasbírat v přírodě, inspirovat se a začnou se dít zázraky.
Začít den správně může mít obrovský vliv na vaši produktivitu a celkovou pohodu. Snídaně, která vás dobře nastartuje, by měla být vyvážená, chutná a nabídnout vám potřebnou energii.
Aby tělo fungovalo správně, je zapotřebí mít vyvážené množství ženských i mužských hormonů. Zkrátka od všeho tak akorát. Každý takový výkyv - nedostatek, nebo naopak nadbytek jednotlivých hormonů, dokáže ženám způsobit značné problémy. A o jednom z nich se právě nyní pobavíme.
Na okenních parapetech každé druhé domácnosti najdete rostlinu, která má zvláštní aroma. Její lístky jsou malinko chlupaté, menší jsou dužinaté. Řeč je konkrétně o rostlině zvané rýmovník, která se stala oblíbenou hlavně díky svému umu odpudit nepříjemný hmyz, který do interiéru zpravidla v létě přilétá.
O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.
Léto se nezadržitelně blíží a zcela jistě se nemůžete dočkat, až vyrazíte na dovolenou. Naše tělo však může na změny prostředí a počasí reagovat negativně. Také změna stravy je pro lidský organismus zátěží a mohou ji doprovázet nepříjemné obtíže, které by vám vysněnou dovolenou mohly překazit. A od toho je tu cestovní lékárnička, kterou si můžete přibalit s sebou. Co by měla obsahovat a jak si léto ve zdraví užít?

Výběr článků

Tohle jistě všechny známe… Ani se nenadějete, chvilku zůstanete na sluníčku (ať už odpočívat nebo pracovat) a večer se pak doma nestačíte divit, jak máte červená ramena, záda nebo jinou část těla. Je to nepříjemné, člověku se špatně spí, pokožka je napjatá, citlivá. Kolikrát je obtěžující i nošení různého oblečení s ramínky, těsnějšími okraji. Jak si můžete v takovou chvíli pomoct a dát svou pokožku zase rychle do pořádku?
Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!
Která žena by nechtěla vypadat stále mladá a krásná? Jenže, která žena má na to, aby měsíčně utrácela tisíce korun za omlazující procedury nebo snad chirurgické zákroky? Nemusíte ale hned myslet na krajní řešení, nejprve vyzkoušejte zázračné potraviny, které skutečně proti stárnutí fungují. Jen s nimi musíte zacházet správně.

Nepřehlédněte

Hledáte čtivo, které vás zabaví při dlouhých propršených nebo prosněžených zimních večerech? Uvařte si čaj nebo kávu nebo si nalijte sklenku vína a nechte se pohltit stránkami knih, které vás dozajista nadchnou. Na své si přijdou milovnice romantiky, napětí, mezilidských vztahů, dobrodružství i hororu.
Už dávno je pryč doba, kdy si lidé doma zapalovali parafínové čajové nebo jiné svíčky. Osvěta na téma svíček se šíří světem rychlostí blesku. Pokud ale stále netušíte, proč zainvestovat do sójových svíček, pár důvodů pro vás máme. Ten hlavní je, že parafínové svíčky vážně poškozují naše zdraví.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek