Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Toužíte se k ex partnerovi vrátit. Jak obnovit rozbitý vztah, aby bylo všechno zase jako dřív

Vztahy jsou velmi křehká záležitost. Mohou být snadno otřeseny drobnými nedorozuměními či menšími problémy. Jakmile jsou jednou něčím takovým narušeny, je pak velmi těžké do nich vrátit ztracenou důvěru. Záleží-li nám na druhém člověku, snažíme se, aby se vztah zachránil. Pokud je toto i váš případ, tak si přečtěte, jak toho lze docílit.
Obnova vztahu
Obnovení vztahu. (zdroj foto: pixabay.com)

Trávíte společně krásné chvíle, chodíte na večeře, jezdíte na dovolenou a přesto se po nějaké době stane něco, co vaším vztahem silně otřese (nevěra, lhaní). Začnete partnera podezřívat, nedůvěřovat mu, nebo vám na něm začnou vadit věci, které byly dříve v pořádku.

S partnerem následně začne váznout komunikace, každý si děláte především své věci a krásné okamžiky, které dříve byly naprosto přirozené a samozřejmé, začnou rázem ubývat. Existuje mnoho lidí, kteří tento problém vyřeší tak, že dotyčného opustí a jdou hledat někoho jiného, protože zapracovat na vztahu je pro ně až příliš mnoho práce. Najít si někoho jiného jim připadá jako mnohem lepší a rychlejší nápad.

Jestliže vy ale patříte do té druhé skupiny, kdy si s partnerem dokážete představit společnou budoucnost, rodinu či bydlení, protože zkrátka víte, že je to ten pravý či pravá, začnete uvažovat nad tím, jak vztah obnovit a co udělat proto, aby vše bylo jako dřív. Samozřejmě, nic není ztraceno a vše se dá v určitém případě zachránit.

Komunikujte a mějte porozumění

Každý vztah začíná přitažlivostí a slepým zamilováním, kdy si s partnerem ve všem rozumíme. Následuje série úprav (co bychom si přáli aby partner dělal, s čím by měl pomoci a snažíme si ho „předělat“ ku pohledu svému), odpuštění a porozumění (přiznejme si to, když je člověk zamilovaný, je ochoten odpustit věci, které jsou jiným lidem očividné, ale my ty chyby v danou chvíli nevidíme).

Jako poslední následuje rozpad kvůli nedorozumění (málo komunikace), chybám či nedostatečné vzájemné toleranci. Návrat do takového vztahu je možný, avšak velmi náročný. Důležitá je komunikace a porozumění si o tom, co se stalo a touha po změně a nápravě.

Proč se vztah rozpadl?

Pro vyřešení každého problému ve vztahu je důležité mu nejdříve porozumět a pochopit ho. Bez toho, aniž bychom věděli, proč jsme se vlastně rozešli – co bylo tím hlavním důvodem, nemůžeme vztah nikdy obnovit. Může to být důvod, který se udál (něco, čím jsme partnera rozčilovali, že jsme trvale dělali) a nebo to může být stále přetrvávající problém, který ještě pořád děláme.

K TÉMATU  Rozvodové řízení aneb 4 tipy, jak se v klidu rozvést

Přemýšlejte o vašem vztahu, jak postupně probíhal a kde se najednou váš vztah změnil a stala se ona osudná změna. Jakmile přijdete na důvod, je řešení o něco lehčí. Hledání chyby, která vedla k rozpadu pomáhá partnerům jej změnit a obnovit jejich vztah. Odborníci říkají, že proces zjišťování příčin rozpadu je mnohem efektivnější, pokouší-li se o něj obě strany.

V odpuštění je kouzlo

Jakmile přijdeme na výše zmíněné, je na řadě další krok a tím je vzájemné odpouštění chyb. Pokud se stále budeme držet toho, co způsobilo zánik vztahu a budeme to partnerovi neustále při každé příležitosti připomínat, povede to leda tak k opětovnému rozchodu. Zkuste pochopit, proč partner danou věc udělal, co ho k tomu vedlo a jednou provždy mu to odpusťte – pokud si tedy přejete, aby tento vztah přetrval i do budoucna.

Vzájemné odpuštění může vést k novému životu a novému vztahu mezi vámi. Pokud ale zjistíte, že se jeden z vás opět dopustil stejné chyby (podvádění, lhaní), snažte se na sobě zapracovat do budoucna, abyste neopakovali stejné chyby s budoucími partnery. Po opakované chybě budete muset nechat vašeho partnera odejít navždy.

Obnova vztahu
Naučte se odpouštět. (zdroj foto: pixabay.com)

Zavažte se

Jakmile se k sobě vrátíte zpět, zavažte se příslibem vůči svému partnerovi a řekněte mu, k čemu jste se rozhodli. Jakmile se zavážete závazkem vůči svému partnerovi, snažte se vyhýbat chybám, které jste v minulosti dělali a snažte se onen závazek dodržovat. Mnoho lidí se zaváže a s postupem času závazek přestane dodržovat.

Soudržnost těchto závazků je velmi důlěžitá při nápravě vztahů, aby vydržely. Jak se říká „Nemůžeme změnit minulost, ale budoucnost možná.“ Uvědomte si chyby z minulosti a snažte se je do budoucna již neopakovat.

Změňte sami sebe

Možná nemůžete změnit partnera ku pohledu svému, ale můžete změnit sami sebe. Změna sebe sama je dobrým způsobem řešení problémů a obnovení vztahu. Takové změny mohou vést k tomu, že budete působit atraktivněji a váš partner si toho začne všímat a akceptovat to. Pokud chcete, aby se vám partner začal ve věcech přizpůsobovat, pak začněte u sebe a když na vás uvidí změny, začne se měnit i on sám.

K TÉMATU  Jak by hrdinové minulosti komunikovali v době dnešních technologií? Klasické příběhy jako Romeo a Julie by dnes možná skončily úplně jinak!

Změna sám sebe neznamená, že se máte podřizovat ve věcech partnerovi, ale je to skvělý způsob jak tím zapracovat na spokojenějším vztahu.

Komunikace je klíč k úspěchu

Většina problémů ve vztazích je skutečně způsobena špatnou komunikací (či úplnou nekomunikací) s partnerem. Velmi často je vidět, že nedorozumění či drobné chyby způsobeny nekomunikací mezi páry, jsou častou příčinou rozpadu vztahů. Přistupujte k problémům ve vztazích kladně a pokuste se, aby partneři pochopili skutečnou situaci.

Komunikace znamená společné sdílení faktů, pocitů, pravdy, vzájemná podpora, pomoc a odpuštění. Přijímejte to s otevřenou myslí. Nesnažte se bránit a nebo odolávat argumentům partnera a vzájemně se obviňovat nebo na sebe „házet špínu“. Nechte komunikaci být kreativní a otevřenou, trochu kritickou. Jen tak můžete společně vytvořit harmonický vztah, ve kterém můžete otevřeně mluvit o všem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rozchod, smrt, nebo nemoc? Postavte se ke krizi správně a změňte si život k lepšímu

Co dělat po rozchodu. Jak rychle zapomenout a neudělat další chyby?

Opomíjení zabijáci vztahu: špatná komunikace i rozvrh domácích prací! Co váš vztah může ještě dostat do krize?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pandemie se rychle šíří. Čísla nemocných stoupají, proto byste neměli na nic čekat a podpořit svou imunitu. Nikdy totiž nevíte, kdy a kde se s nemocným můžete setkat. Abyste měli dobře fungující obranyschopnost, musíte mít ve formě střeva. K tomu vám pomohou probiotika. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček doplňků stravy Naturevia, ve kterém najdete kvalitní přípravky pro celou rodinu.
Zadar v Chorvatsku láká na originální zpívající schody. Mořské varhany navrhl architekt Nikola Bašić v roce 2005 a od té doby hrají nepřetržitě. Tento architektonický objekt je zároveň neobvyklý hudební nástroj. Zvuk vyluzuje tak jako u klasických varhan vzduch, který je vytlačovaný skrze ocelové trubky, schované ve schodech. Ten dovnitř ženou mořské vlny.
Ráno dělá den - staré známé rčení, na kterém je kus pravdy. Pokud se vám v posledních dnech stalo, že právě začátek dne se nesl v nevrlém duchu, v němž se ostatně poté nesl zbytek hodin, pak se možná dopouštíte několika věcí, jež jsou zejména po ránu tabu. Naše zlozvyky či návyky se výraznou měrou podepisují na tom, co nás bude čekat či jaký bude den. Co udělat proto, abychom se cítili o něco šťastnější? 
Méně je někdy více či v jednoduchosti je krása. To jsou slovní spojení, která v pečující kosmetice platí snad ještě o něco více než jinde.
Mezi příjemné okamžiky dne může patřit i úlevná relaxace ve vaně. Aby byl zážitek opravdu důkladný, je třeba zvolit nejen vhodnou vanu, ale také vanovou baterii, případně další koupelnové doplňky, jež proces uvolnění podpoří.
Křišťálově průzračná voda, sluneční paprsky v plné síle, relax na písečných plážích a k tomu dechberoucí výhled na panorama majestátních hor. Jaká nejkrásnější rakouská jezera stojí za to navštívit?
Tohle vás dojme! Opuštěné a hladové kotě naříká na ulici mezi odpadky, než si ho všimnou dobří lidé, kteří mu dají najíst. Podívejte se, jak jim drobeček začne pomalu důvěřovat a nakonec se z divokého kotěte stane domácí mazlíček.
Těhotenství patří k požehnaným stavům, při kterých žena prochází řadou změn. A právě tyto změny mohou devítiměsíční čekání značně znepříjemnit. Obrnit se trpělivostí a vytrvalostí musí nejen samy zástupkyně něžného pohlaví, ale i jejich partneři, kteří jsou velmi zkoušení. Pojďme si odtajnit hlavní a nejzásadnější změny, ke kterým v těle těhotné ženy dochází.
Výrazná změna zasáhla do české hudební scény, když zpěvák, hudebník a skladatel David Koller oznámil svůj odchod ze skupiny Lucie. Informaci potvrdil i jeho manažer Tomáš Staněk, ačkoliv zatím zůstává tajemstvím, co přesně stojí za touto změnou.
Avokádo je jedním z nejdiskutovanějších druhů ovoce, které na této planetě existují. A to z mnoha důvodů, zejména těch ekologických. Ale už jste slyšeli o takzvaném ecovadu?
Přemýšlíte už nyní nad tím, kam se letos pojedete podívat? Zahraniční dovolená může být naplánovaná s předstihem, ale klidně i rozhodnutím na poslední chvíli. Dovolená v Itálii je mezi Čechy každým rokem velice oblíbená.
Jak si potvrdit, že krmivo, které svému psovi kupujete, je té nejvyšší kvality a skutečně obsahuje vše, co pejsek ke spokojenosti potřebuje? Ověřte si, zda obsahuje následující suroviny a zaměřte se na chování a vzhled svého psího kamaráda.

Výběr článků

Naše manželství jsem vždy brala jako ideální soužití muže a ženy. Všichni naši známí nás měli jako vzor toho, jak by to v dlouhodobém vztahu mělo vypadat. Byla jsem do manžela zamilovaná od svých dvaceti let, po několika letech mě požádal o ruku. Jak jsem se ale mýlila v tom nejbližším člověku, kterého mám, to si ani nedokážete představit! Než se objevila jeho nemanželská dcera...
Dětská postýlka by nebyla kompletní bez dětské matrace. Jak ale matraci pro dítě vybrat a dopřát mu tak během spánku co nejlepší podmínky a bezpečí? S výběrem nejlepší dětské matrace se pojí celá řada tipů a doporučení, kterými byste se měli řídit.
Tohle někoho určitě naštve. Emancipace žen je jev, který se děje už několik dekád, ale narůstající feminismus něžnému pohlaví jen škodí. Jaké problémy přináší?

Nepřehlédněte

Už oběhlo dlouhých 10 let od smrti známého a skvělého zpěváka Petra Muka, který nám tu zanechal mnoho úžasných písní jako například Ráchel, Naděje, Tančíš sama, nebo Láska tě spoutá.
Tchyně - žena, kterou si v životě rozhodně nevybíráme. A bohužel ne vždy ta, se kterou bychom na rodinné oslavě chtěli sedět poblíž. Nedej bože trávit společně dovolenou nebo dokonce bydlet ve stejném domě.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek