Neděle , 05. 05. 2024

Klaudie

PCOS: hormonální onemocnění je častou příčinou neplodnosti

Polycystický ovariální syndrom, neboli PCOS, je strašákem pro ženy v reprodukčním věku. Otěhotnět s tímto onemocněním přirozenou cestou je často nad síly ženy samotné i lékařů. Problém je, že příčina, proč onemocnění vzniká, není dosud úplně jasná. A tak naprosté vyléčení není možné.
PCOS: hormonální onemocnění je častou příčinou neplodnosti
zdroj: 123RF.com

07. 01. 2020

Proč a jak PCOS vzniká?

PCOS postihuje 8-10 % žen v reprodukčním věku, což je poměrně velké číslo. Mezi těmi, které se léčí s neplodností, je to však až 20 %. Příčinu lékaři nejsou schopni zatím plně objasnit. Jen se ví, že charakteristikou syndromu je zvýšená tvorba mužských pohlavních hormonů (především testosteronu). A také to, že onemocnění bývá dědičné. Hormonální nerovnováha přirozeně zasáhne i menstruační cyklus a způsobí neplodnost. U většiny žen s tímto syndromem totiž vajíčko vůbec nedozraje, a tak se neuvolní z vaječníků. Nedojde k ovulaci, protože menstruace v podstatě vymizí. Některé ženy sice menstruaci mají, ale velmi nepravidelnou.

Příznaky PCOS mohou být různé

Ani gynekolog si někdy nedá do souvislosti některé potíže své pacientky s PCOS. Seznam příznaků onemocnění sice existuje, ale ne všechny ženy trpí všemi. Především se na vaječnících vytváří větší počet malých cyst, může jich být dvanáct i více. Mimo nepravidelného nebo neexistujícího menstruačního krvácení to dále je tvorba akné, přibírání na váze nebo vznik cukrovky. Ženám se mohou více mastit vlasy a také mohou nadměrně vypadávat. Na druhou stranu je častým důsledkem tohoto syndromu i nadměrné ochlupení v typicky mužských partiích, tedy na hrudníku, v oblasti knírku, na rukou či nohou, a také zhrubnutí hlasu. Dochází i ke kornatění tepen, spánkové apnoe, a dokonce toto onemocnění může vést i ke zvýšenému riziku rakoviny děložního čípku. Někdy se na PCOS přijde až v důsledku několika samovolných potratů. U žen trpících tímto syndromem jich je o 30–50 % více, než při běžném otěhotnění.

Jak syndrom zjistit?

Lékař by měl nejprve zhodnotit při běžném vyšetření, zda netrpíte některým symptomem, který je typický pro PCOS, ať je to akné, padání vlasů nebo nadměrné ochlupení. Pak by vás měl poslat na laboratorní vyšetření. Krevním testem se zjistí přítomnost zvýšeného množství testosteronu v krvi a poměr dalších hormonů, které jsou důležité pro správné fungování ženského organismu. Zároveň se vyloučí onemocnění štítné žlázy. Zároveň by měl přijít ultrazvuk vaječníků, kde by měly být viditelné malé cystičky, které nejsou jen tak rozeseté, ale pravidelně rozmístěné do tvaru náhrdelníku po obvodu každého vaječníku.

K TÉMATU  Co udělá chilli paprička s vaším zdravím? Klidně si ji dejte!

Jak léčit PCOS. Existuje prevence?

Protože onemocnění nelze úplně vyléčit, zaměřuje se léčba na potlačení symptomů. Jinou léčbu podstoupí ženy, které již nechtějí mít děti, jiná čeká na ty, které si přejí otěhotnět. K základům léčby patří změna životního stylu. Při nadváze se doporučuje zhubnout, aby BMI klesl pod 27 kg/m2. Je třeba zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu, hodně spát a upravit stravu podle dietních doporučení. Mnoho žen trpících PCOS, které chtějí otěhotnět, využívá cvičení podle legendární Ludmily Mojžíšové. Pomáhá také speciální typ jógy.
Pro podporu otěhotnění lze užívat volně prodejné potravinové doplňky k podpoře ovulace s inositolem. To je látka, kterou si tělo nevyrábí a vajíčka ji potřebují k dozrání. Dalšími pomocníky jsou koenzym Q10 a vitamin D. Farmakologická léčba pak patří do rukou lékaře, který předepisuje podle potřeby například přípravky s progesteronem nebo jiné.

Poslední možností je chirurgická léčba, tzv. drilling ovárií. Provádí se laparoskopicky při celkové narkóze. Povrch vaječníků se popálí, a tím se může na určitou dobu (ale ne nastálo) navodit u 70–75 % žen ovulace. Cystičky se totiž časem většinou zase objeví. Zajímavé informace o PCOS, včetně blogu a žen, které se tímto syndromem trápí, najdete na webu capatka.cz , který zřídila lékařka, jež se s PCOS potýká již od puberty.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rozhodli jste se, že do vašeho života zařadíte pohyb a budete tak dbát na celkové zdraví? Nebo se zkrátka jen chcete vrátit do formy či vyrýsovat svaly? Vedle zdravého jídelníčku je třeba začít i cvičit, ale už dávno neplatí, že musíte docházet jen do posilovny. Vytvořte si vlastní soukromé fitko u sebe doma.
Hnízdečka pro miminka jsou důležitou součástí dětské výbavy. V čem tkví benefity dětského hnízdečka, kde kvalitní hnízdečko pro miminka pořídit a jak ho vybrat? Nejlepší řešení přináší obchod JUKKI. Tedy polský výrobce a prodejce produktů péče o děti, v jehož nabídce naleznete vše, co k péči o dítě potřebujete.
Vstávejte s úsměvem! I na dnešní sváteční den pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová horoskop, který poradí, čeho se dnes raději vyvarovat.
Jestli pracujete denně s počítačem, zřejmě je vám jasné, o čem je řeč. Při dlouhodobé neměnné pozici ruky se pak často objevuje její bolest. Ruka vás může pálit, mravenčit nebo v ní ztrácíte citlivost. To vše lze shrnout pod označení syndrom karpálního tunelu.
Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
Hmat je jedním ze smyslů, který hojně používáme, ale málo si uvědomujeme, jak velký je to dar i pro všechny kolem nás. Dotyk druhého člověka je nenahraditelný, jak moc Vám chybí zjistíte, až když o možnost vzájemného tělesného kontaktu přijdete.
Jaro je ideální doba pro detoxikaci těla i mysli, obnovu energie a restart. V tomto článku přinášíme tipy, jak efektivně očistit organismus od nahromaděných toxínů a zároveň posílit psychickou pohodu. Nabídneme návody na zdravou stravu, doplněnou o cvičení a meditační techniky, které pomohou obnovit rovnováhu a vitalitu. Poradíme, jak se zbavit stresu a negativních myšlenek, abyste se mohli těšit z nové energie a optimismu, které jaro přináší.
Krásná postava, zpevněný zadek, silné svaly, perfektní držení těla, stejně jako obratnost a lehkost pohybů... To vše lze získat pomocí cvičení zvaného pilates. Toto cvičení se objevilo již před několika lety, ale stále nabírá na popularitě. Proč ho cvičit? A jak s pilates začít v domácích podmínkách? Uvidíte, že i naprostý začátečník může s pilates začít okamžitě a brzy dosáhnout skvělých výsledků ve formování své postavy!
Problematické partie trápí nejvíce v létě. Chcete nosit pěkné letní věci, ale když se více odhalíte, budou mnohem výraznější i partie, které nejsou chloubou vaší postavy. Jak se obléknout letně, módně, a přitom úměrně své postavě?
Máte v plánu pořízení nové kuchyňské linky? Pak jistě stojíte před důležitým rozhodnutím. Je lepší koupit si kuchyňskou linku matnou, nebo lesklou? Jasná odpověď v podstatě neexistuje, můžete však obojí zkombinovat nebo si projít všechny výhody a nevýhody. Jak se nakonec rozhodnete?
Léto doslova svádí k procházce do lesa, která má na naše tělo pozitivní vliv. Nejen, že jsme na čerstvém vzduchu, ale také jsme prakticky bez signálu čili si odpočineme od tíhy sociálních sítí a dalších hrozeb internetového světa. Navíc si můžeme nasbírat i naši večeři – stačí se poohlédnout po houbách. Které z nich mají pozitivní vliv na zdraví?
Monstera se netěší popularitě jenom díky svému stálezelenému vzhledu a líbivým listům, které do domu vnesou trochu exotiky. Je oblíbená i díky snadnosti pěstování. I když pochází z tropických deštných pralesů, v našich českých podmínkách se jí daří opravdu skvěle.

Výběr článků

Parta nadšenců vytvořila z celého domu jedno obří domino ze všeho, co běžně používáte. Řetězová reakce, kterou spustí kutálející se citron, se postupně prožene všemi místnostmi. Postavit tuhle legraci bylo hodně náročné a má překvapivý závěr.
Vždycky jsem si myslela, že rodiče mohou mít jednání svých dětí pod kontrolou a dokážou je ochránit před nebezpečím. Vždy, když jsem slyšela nějaký příběh k tomuto tématu, tak jsem byla paní chytrá, prý mně by se to stát nemohlo, já bych to poznala, moje dítě je poučeno, blá, blá, blá…. No, nikdy neříkej nikdy a to mé určité povyšování, že já jsem lepší matkou rychle vzalo za své. Setkala jsem se s tím tak z blízka, že bych to opravdu nikomu nepřála.
Ve světě dobrot je spousta potravin, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň jsou cenným zdrojem mnoha látek. A zatímco při jejich výběru se zpravidla zaměřujeme na nutriční hodnoty a samozřejmě chuť, někdy není od věci řešit i barvu, která u některých typů potravin hraje velkou roli. Věděli jste třeba, že některé černé potraviny jsou díky své přirozené barvě zdravější než jejich světlé verze? A právě několik takových společně prozkoumáme a mimo jiné vám prozradíme, v čem spočívá jejich výhoda.

Nepřehlédněte

Už jste někdy přemýšleli nad tím, že své průmyslově vyráběné prací prášky vyměníte za něco více ekologického? My rozhodně ano.
Vylepšete a ozdobte svojí zahradu tak, aby lahodila vašemu oku. Budou zahradní dekorace a doplňky nenápadné nebo výstřední? Zahradám sluší dřevěné nebo keramické materiály, a samozřejmě přijdou ke slovu také kameny. Experimentovat můžete i s osvětlením. Inspirujte se!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek