Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Afrodiziaka v jídle. Je to mýtus nebo umí potraviny probudit vášeň?

Medovina byla kdysi nápojem novomanželů, protože med je prý skvělé afrodiziakum. Samozřejmě, díky vysoké koncentraci cukrů totiž ničí v buňkách bakterie a navíc obsahuje minerály, pyly, proteiny, vitamíny a aminokyseliny, které jsou tělu velmi prospěšné. A takových potravin je mnohem víc. Opravdu vás nabudí na sex?
Afrodiziaka v jídle. Je to mýtus nebo umí potraviny probudit vášeň?
zdroj: 123RF.com

10. 01. 2020

Vliv potravin na sexuální apetit

Afrodiziaka jsou prostředky stimulujících chuť na sex. Název je odvozen od Afrodity, řecké bohyně lásky, krásy a plodnosti. Už ve starověku se používaly různé byliny k podpoře správné funkce pohlavních orgánů. Určitě znáte třeba mandragoru, jejíž kořen kdysi čarodějnice hojně používaly do směsí, které měly ženám zajistit lásku jejich vyvoleného. Stačilo připravit nápoj lásky a svatba byla na spadnutí.

Opravdu fungují?

Jestli mají konkrétní potraviny účinek probudit v člověku větší chuť na sex je ale stále předmětem diskusí. Nejčastěji odborníci zmiňují placebo efekt. Stačí totiž navodit vhodnou intimní atmosféru, naservírovat pár lahůdek, trochu kvalitního alkoholu a v 99 % případů se chuť na sex dostaví tak jako tak.

Jenom tvar nabudit neumí

Některé potraviny jsou spojovány s afrodiziakálními účinky díky tomu, že vzhledem připomínají pohlavní orgány. Jsou to například ústřice, banán, jahody nebo mrkev. Ovšem to musíte mít buď velkou představivost nebo zahrnout tyto potraviny do sexuálních hrátek. Protože kdo nemá rád ústřice nebo je alergický na jahody, nebude mu jejich konzumace připadat zajímavou součástí společného večera, ať se budete snažit sebevíc.

Potravinové doplňky a vše v jednom

Všimněte si nabídky potravinových doplňků pod heslem “afrodiziaka”. U všech je napsáno, že podporují vitalitu a odbourávají stres. To je však dáno především obsahem látek, které prospívají celému tělu. A tak jsou afrodiziakální účinky vlastně takovou přidanou hodnotou. Protože v základu vám hlavně pomohou ke správné funkci cév a prokrvení tkání (L-arginin, kotvičník zemní), proti únavě nebo zlepšení fyzické aktivity (klanopraška čínská). Další látky zase napomáhají prokrvení tkání (vinná réva, šafrán), působí jako antioxidanty (lutein, zinek, selen) či vyladí metabolismus (vitaminy E, B6, B7 a další).

K TÉMATU  4 nejobávanější nemoci, nad kterými svět zatím nevyhrál

To, co prospívá tělu, prospívá i sexu

Každá potravina obsahuje určité živiny, které mají vliv na vitalitu a zdraví člověka. A tak mohou mít i vliv na správnou činnost pohlavních orgánů. Když bude vše správně fungovat, chuť na sex bude určitě větší, než v opačném případě. Platí to i pro snížení hladiny stresu. Takže konzumace potravin bohatých na selen, zinek, vitamin E zcela jasně prospívá sexuální kondici.  Právě tak koření, jako je chilli, pepř, hořčice, paprika, skořice, česnek, hřebíček, které jak samotné, tak v jídle, přispívá ke správnému prokrvení orgánů.

Dalšími afrodiziaka – a také kvalitní potraviny pro lidský organismus – jsou například čokoláda, která obsahuje vitamíny, minerály, a především flavonoidy, theobromin a kofein. Ale také banány, chřest, datle, jablka, fíky, broskve, které mají také vysoký obsah vitamínů, minerálů, vlákniny, bílkovin či sacharidů. Všechny druhy ořechů i mandle také prospívají lidskému zdraví, a jsou tedy zařazovány mezi afrodiziaka. Jsou totiž zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, vitaminů, minerálů a železa. Také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou dobrou prevencí před mnoha chorobami cév, srdce a dalších orgánů.

Dobré jídlo znamená dobrý sex

Pro intimní večer – a nejen pro něj – spíš pro celý stravovací režim je tedy vhodné volit potraviny, které prospějí vaší a partnerově fyzické a duševní kondici. Protože když se oba budete cítit skvěle, chuť na sex se dostaví zcela určitě.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tak trochu se stydíte za své podpaží? Buďte v klidu, vždyť jeho tmavší zbarvení se dá poměrně snadno napravit. K takovému účelu se přímo nabízí brambora, mléko, kokosový olej nebo stará dobrá jedlá soda. Jakých postupů se držet?
Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
Jedna z největších tuzemských událostí, Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, pořádaná od roku 1946, byla tento rok opět tradičně počátkem července. A jako každý rok se stala ostře sledovanou, ať v pozitivním slova smyslu, tak i v tom negativním.
Chlapík se promění v ženu poté, co si u výdeje zavazadel na letišti otevře svůj kufr. Zřejmě má opravdu na spěch, protože na nic nečeká a začne se svlékat přímo v hale. Ostatní lidé kolem nevěřícně koukají! Tohle se může stát jen v Las Vegas.
Druhů čaje existuje skutečně nepřeberné množství. Čaj, to je životní styl, rituál, který se opakuje dnes a denně. Někdy jím zaháníme žízeň, jindy ho pijeme na chuť. Ovocný nebo bylinný čaj známe dozajista všichni, ale už méně jsou nám známé jejich účinky nebo podrobnější dělení. Pojďme se proto na čaje podívat společně.
Pandemie koronaviru neoslabuje a brzy se k ní přidá ještě podzimní vlna respiračních onemocnění. Nápor na imunitu tak ještě vzroste. Abyste zůstali fit a složité období přečkali, měli byste co nejvíce posílit obranyschopnost. Ideální podporou jsou vitaminy D a C. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy značky Naturevia, kde oba důležité ochránce zdraví najdete.
Připravte se na příval roztomilosti. Rozpustilé kočičky si hrají, mazlí se a dovádějí, a vyvolají úsměv na tváři i u sebevětšího mrzouta. Proto milujeme domácí mazlíčky.
O houbách se dlouho tradovalo, že nemají výrazné účinky na lidský organismus. Pokud se ale zaměříme na ty správné, můžeme do těla dostat velké množství zdraví prospěšných látek. A to navíc při malém množství přijatých kalorií, houby jsou totiž z velké části tvořeny jen vodou.
Omamná vůně konvalinky přivábí mnohé zahrádkáře k tomu, aby si tuto krásku pozvali ke svému prahu. Když si ji ale přinesete domů, může se vám z toho pořádně zatočit hlava. Co konvalinka obsahuje a opravdu je jedem naší zahrádky?
Pilates dělá tělo mladším. Jak to? Prodlužuje a zeštíhluje svaly, zpevňuje střed a hlavně zlepšuje držení těla. Pomocí jednoduchých cviků zkrátka umí velké výsledky! Vyzkoušela naše redaktorka Blanka. Co všechno pro vás zjistila?
Vždycky se říkalo, že pro krásu se musí trpět, a to zejména tehdy, pokud bylo nezbytné nasoukat se do úzkých lodiček na jehlách. K čemu je ale užít si pár minut slávy a o pár let později řešit propadlou klenbu, náchylnost ke zranění kotníku nebo vbočený palec? Žádná hitparáda, viďte. Naštěstí doba slow fashion přeje i pohodlným botám, které nejenže vypadají stylově, ale jsou ku prospěchu zdraví vašich nohou, které vás dnes a denně nosí. O důvod víc, proč si své nožky také náležitě hýčkat.
S chutí upravujete nebo měníte interiér, ale nechcete, aby vás takové změny přišly příliš draho? Tady je pár šikovných vychytávek, jak na to. Těchto 13 nápadů vám umožní jednoduše přizpůsobit domov vašim představám. Inspirujte se!

Výběr článků

Špatné zprávy se valí ze všech stran. Jejich kadence a obsah nedají mnohým spát. Odolat tlaku negativních informací není snadné. Nervy pracují a napětí roste. Snižte ho alespoň u sebe, než překročí onu pomyslnou hranici. Přinášíme vám pár tipů, jak se se stresem dnešních dnů vyrovnat.
Ačkoliv z vědeckého hlediska se může zdát, že barva očí nemůže mít s povahou člověka pranic společného, nenechte se mýlit. Mnoho starověkých národů věřilo, že barva očí má svůj význam. Najděte si v článku svou barvu očí a zjistěte, co říká o vaší osobnosti!
Rozčlenit byt s malou rozlohou může být oříšek. Tyhle byty na pár metrech čtverečních jsou příkladem toho, jak takový domov zútulnit.

Nepřehlédněte

Tahle kočka si užívá víkendový relax a v klidu sleduje video s ptáky na chytrém zařízení. Rušit se od lenošení ale rozhodně nenechá a svůj oblíbený tablet jen tak nepustí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek